Klorerade lösningsmedel är en ämnesgrupp vi allt mer insett är otrevliga miljögifter. De är ofta både cancerogena, mutagena och borde försvinna av såväl hälso- som miljöskäl.
Ett sådant lösningsmedel är metylenklorid, som används i stora mängder, eftersom kemikalien både är billig och har egenskaper som passar bland annat vid dragering av tabletter. Metylenklorid är en av flera klorerade lösningsmedel som förbjuds i Sverige från 1.1 1996. I många andra länder är den redan förbjuden, till exempel USA.
Trots vetskapen att ämnet kommer att förbjudas ansökte läkemedelsföretaget Astra om mer än en fördubbling av tillåten utsläppsmängd för åren 1994 och 1995. Detta tillstyrktes också av tillsynsmyndigheten, vilket miljöpartiet självklart reserverade sig emot. Företaget antydde också, att man ämnar begära dispens för att få fortsätta användningen efter 1995. Detsamma lär gälla andra läkemedelsindustrier.
Antalet allergier ökar dramatiskt i Sverige idag. Att orsaken står att finna i den stora kemikalieexponering vi utsätter de små barnen för torde vara utom all diskussion. Så är till exempel allergiförekomsten i Baltikum fortfarande på svensk 50-talsnivå, ca 6 %. I Sverige är siffran 30 % och på vissa platser är siffran för barn i förskoleåldern så hög som 50 %. I Södertälje anser vissa läkare att luftvägsbesvären och astmafallen är fler än på andra håll i landet.
Det finns alltså all anledning att reducera mängden kemikalier. Beslutet att förbjuda metylenklorid efter 1996 är bra, men det får inte urholkas med dispens till läkemedelsindustrin, som tillåter fortsatt användning. Samma år förbjuds trikloretylen.
Miljöavgiftsutredningen föreslog en miljöavgift på klorerade lösningsmedel. Man föreslog nivåer på 150 kr per kilogram för metylenklorid, trikloretylen och perkloretylen. Dessa genomfördes inte. I stället kom ett förbud för de två första efter 1995. Användningen av metylenklorid och trikloretylen är för närvarande 2000 ton/år och perkloretylen 250 ton/år.
För att påskynda avvecklingen av dessa klorerade lösningsmedel och visa att beslutet om förbud efter 1995 står fast vill miljöpartiet nu införa miljöavgift på metylenklorid (diklormetan), trikloretylen (trikloreten) och perkloretylen (tetrakloreten). Vi föreslår att miljöavgiften skall vara 150 kronor per kilo för dessa substanser. Detta beräknas ge en intäkt för budgetperioden på 502 Mkr. Miljöavgiften och intäkten redovisas i miljöpartiet de grönas partimotion med anledning av årets budgetproposition.
Användarna av dessa ämnen har fått flera år på sig att hitta alternativa substanser. Att som idag i fallet Astra tillåta ökade utsläpp av dessa ämnen borde inte vara möjligt. En dispens efter 1.1 1996 är oacceptabel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dispens att använda metylenklorid efter den 1 januari 1996,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa miljöavgift på metylenklorid, trikloretylen och perkloretylen och att storleken på denna miljöavgift bör vara 150 kr/kg,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utsläpp av metylenklorid.
Stockholm den 24 januari 1995 Gudrun Lindvall (mp) Roy Ottosson (mp) Kia Andreasson (mp) Ronny Korsberg (mp) Barbro Johansson (mp)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.