Det resurshushållande samhället bygger bl.a. på idén med det slutna kretsloppet, dvs. att avfall tas till vara, upparbetas och återanvänds vid produktionen av nya varor. Detta bygger i sin tur på fungerande marknader för återvunnet material och att medborgarna får rimliga chanser att medverka i den källsortering som fordras för att det hela skall fungera.
På grund av sina goda egenskaper har aluminium ett mycket stort användningsområde, inte minst vad gäller förpackningsindustrin. Användningen av aluminium ökar kraftigt.
Återvinning av aluminium finns idag för returburkar. Enligt uppgift i Ny Teknik (Nr 42 1993) så står Finspong Aluminium rustat för att ta emot även resten av Sveriges aluminiumförpackningar av skiftande slag.
Aluminium förkommer rikligt i olika förpackningar idag. Exempel: aluminiumformar för kyckling och färdigmat, skyddspapper i smörbyttor, innerförpackningar i kaffeförpackningar, chokladpapper etc. Mycket av detta aluminium slängs idag i de vanliga soporna. Konsekvensen av detta blir att sopförbränningsanläggningarna sprider ut giftiga aluminiumföroreningar i luften eller att aluminiumjoner urlakas från soptipparna och sedan sprids vidare via jorden till grundvatten och våra vattendrag.
Det gäller att finna enkla och praktiska lösningar för konsumenterna för att de skall få rimliga möjligheter att hjälpa till med att ta tillvara allt det aluminium som cirkulerar i vårt samhälle idag. Genom att exempelvis sätta upp behållare, såsom vid återvinning av batterier, kan aluminiummaterial återvinnas och därmed användas till nya varor. Lika väl som man idag har särskilda behållare för glas och papper borde man kunna ha motsvarande för hopsamling av aluminium. Och industrin skulle på så vis få värdefullt tillskott av dyrbar och användbar råvara.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återvinning av aluminium.
Stockholm den 25 januari 1995 Karl-Göran Biörsmark (fp)