Under förra mandatperioden infördes producentansvar för förpackningar. Tanken är att producenterna skall ha ansvaret för förpackningen sedan de tjänat sitt syfte och därmed bli intresserade av att minska mängden.
Producentansvaret har införts i praktiken för glas och returpapper. För glas gäller producentansvaret från 1 januari 1994 och för returpapper från 1 oktober 1994. Det innebär att kommunen inte längre har ansvar för insamlandet och inte heller får finansiera insamling via renhållningstaxan.
Miljömedvetandet har ökat i samhället under sista decenniet. Den stora miljökonferensen i Rio de Janeiro 1992 slog fast att hotet mot miljön är mänsklighetens största utmaning och måste ha högsta prioritet. Det kommer att krävas förändringar för att klara den utmaningen, men det handlar om något så vitalt som förutsättningar för vidare liv på jorden.
Större miljöengagemang och medvetenhet märks i kommunerna framför allt på avfallssidan. De allra flesta kommuner har en bra källsortering vad gäller glas och returpapper. Kommuninnevånarna är påtagligt intresserade av detta och trycker på sina politiker. Den närheten är viktig. Man vet vem man skall ringa om papperscontainern är full och behöver bytas mot en större eller glasigloon behöver ses till. Kontakterna påskyndar utvecklingen mot ett kretsloppssamhälle och är till gagn för alla. Innan producentansvaret infördes kunde kostnaden för källsorteringen av glas och returpapper tas ut via hushållstaxan för sopor. Mängden hushållssopor minskade och egentligen var det en omfördelning av kostnaden för hushållssoporna från det osorterade till det sorterade.
Utvecklingen har sett olika ut i olika kommuner, men en ambitiös kommun med engagerade miljöpolitiker hade alla möjligheter att bygga ut källsorteringen rejält. Så har också skett på många håll.
I och med producentansvaret har allt detta ändrats. Kommunen har inte längre ansvaret för insamlingen och får inte bekosta källsorteringen av glas och papper via hushållstaxan. En engagerad kommunal miljöpolitiker har förlorat möjligheterna att påverka vad som sker och kan bara konstatera att en fråga som borde vara kommunal och nära har lyfts bort från kommunal nivå av riksdagen. Avståndet mellan människa och beslut har ökat. Producentansvaret med den utformning det har fått har satt effektiva käppar i hjulet för en utveckling som var på gång och engagerade många i kommunerna.
Är det fel med producentansvar?
Det finns mycket som är bra med producentansvar. Tanken att en tillverkare skall ta ansvar för produkten från vaggan till graven har miljöpartiet de gröna utvecklat i flera motioner tidigare. I motion 1990/91:Jo119 står bland annat att läsa:
Ställ krav på producenterna!
De som tillverkar varor måste ta ett större ansvar för vad som händer med varorna under hela deras livscykel. Ansvaret kan inte inskränkas till endast tillverkningen, även de miljöproblem de orsakar under t.ex. användning och avfallshantering måste minimeras genom att välja rätt material och metoder.
Vid tillståndsprövning av industrier som tillverkar varor måste hänsyn tas till hela livscykeln. Vi föreslår att krav ställs på tillverkarna att upprätta livscykelspecifikationer för de varor och produkter de tillverkar. I dessa ska redovisas vilka miljöeffekter varan orsakar under sin livscykel och i vilken utsträckning den kan återanvändas eller återvinnas. Livscykelspecifikationen ska utgöra ett underlag för att ställa krav på varuproduktionen.
Det är också bra att vi i och med producentansvaret fått mål för återvinning av förpackningar. Att producenterna gjort allt för att minska målsättningen kan skönjas bakom en del poster. Målet för papp, papper och kartonger liksom målet för plast sjönk från aviserade 65 % i Kretsloppspropositionen till 30 % när det var dags för förordningen. Målen skall uppnås 1 januari 1997. Det här är emellertid något som går att ändra, vilket miljöpartiet kommer att verka för. Men målen finns nu och producenterna känner förhoppningsvis ansvar.
Men en del har blivit tokigt
I kommunerna har det byggts upp en bra insamlingsorganisation för det som källsorteras ur hushållsavfallet. Återvinningsstationer med containrar och igloor nära bostäderna har gjort att andelen glas och papper successivt sjunkit i hushållssoporna. Intresserade kommuninnevånare trycker på och efterfrågar servicen. Kommunerna har all anledning att se till att mängden sopor som deponeras minskar. Alla vet att det kommer att bli oerhört svårt och dyrt att anlägga nya soptippar i framtiden. Det finns anledning att förlänga livslängden för befintliga tippar.
Enligt producentansvaret skall ansvaret för insamlingen tas över av producenterna. Intresset har inte precis varit översvallande och det har varit svårt att komma till diskussion mellan kommunerna och producenternas återvinningsbolag om hur detta ska gå till.
Beträffande glas har Svensk GlasÅtervinning AB ansvaret. Återvinningskravet på glas är satt till 70 % år 1997. SGÅ, Svensk GlasÅtervinning, har tillsammans med Svenska renhållningsverksföreningen och Kommunförbundet undersökt glasåtervinningen i fyra kommuner. Utifrån den studien, som visade stora skillnader mellan kommunerna, har SGÅ förhandlat om ersättning för insamlingen med kommunerna. Tanken är att kommunerna skall fortsätta insamlandet på uppdrag av SGÅ.
Resultatet av dessa förhandlingar har varit nedslående. I Götene har kommunen tröttnat och slutar med glasåtervinning från årsskiftet 94/95. Skälet är att man erbjudits endast hälften av den verkliga kostnaden för glasåtervinningen av SGÅ. Eftersom man inte längre får ta ut resten på hushållstaxan måste man äska pengar ur den vanliga kommunkassan och konkurrera med barnomsorg, skola och annat som också är viktigt. Det paradoxala är att Götene får ta ut insamlingskostnad för glaset när det nu hamnar i hushållssoporna...
I Södertälje, där ambitionen varit hög och insamlingsverksamheten är väl utbyggd, har man valt en annan väg. Avtalet med SGÅ är inte klart. Man har som andra kommuner fått ett bud på ca 300 kr/ton. Det ligger långt under den verkliga kostnaden för insamlingen, som är nästan 500 kr/ton. Eftersom man inte vill minska på insamlingen av glas finansieras den under 1995 av kommunkassan, varur man anslår 1,2 miljoner kronor. I budgeten står:
Nämnden har uppgett att kostnadstäckning behövs för att fortsätta verksamheten med glas- och pappersinsamling då producenterna inte ser ut att ta det ansvar kretsloppspropositionen anger. P g a en ny lagstiftning får inte dessa kostnader täckas av taxor utan medel motsvarande 1 200 tkr föreslås finansieras via kommunalskatten.
Enligt uppgift finns många kommuner i landet som i brist på avtal med SGÅ fortsätter att samla in glaset som tidigare och bekostar detta över hushållstaxan.
Avsikten med producentansvaret måste väl ha varit att få igång en insamling, återvinning och på sikt minskning av produkter. Vad beträffar glas och returpapper från hushållen har effekten inte alls blivit denna. Effekten har blivit att diskussionen har kommit att handla om själva insamlandet, något som inte kan ha varit meningen. Kommuner med ambitioner känner sig överkörda och möjligheter att leva upp till innevånarnas förväntningar har omöjliggjorts. Vi måste få ett producentansvar som ser olika ut för returpapper och förpackningar som kommer från hushållen och för andra produkter som bildäck och datorer, där ett producentansvar förhoppningsvis införs och kan fungera bra.
Hur borde det vara?
Att förpackningar av glas och returpapper inte skall hamna på tippen är alla överens om. De skall återanvändas eller återvinnas. Detsamma gäller förpackningar av plast, där producentansvaret inte finns än. Målet måste dock vara att mängden förpackningar skall minska. I ett hållbart samhälle måste dagens resursslöseri och ohämmade energianvändning minskas radikalt. Konsumtionssamhällets mönster måste brytas.
Producentansvaret för returpapper och förpackningar måste vara utformat på ett sådant sätt att det endast lönar sig för producenten att minska mängden material. Med dagens producentansvar lönar det sig mest att försöka smita från insamlingsansvaret. En kommun som är ambitiös och vill ha en hög servicenivå med många behållare ska kunna ha det i framtiden. Med dagens producentansvar blir det omöjligt. Med en betalning per ton oavsett servicenivå kommer en ambitiös kommun inte att få kostnadstäckning, om man inte tar ut mellanskillnaden via skattsedeln.
Inför producentavgift
Inför istället producentavgift för returpapper, glas och andra förpackningar i hushållsavfallet. Låt kommunerna bibehålla insamlingsansvaret. Den organisationen fungerar redan och har många fördelar som anförts ovan. Producentavgiften skall betalas av producenterna och vara så tilltagen, att den ger full kostnadstäckning för hanteringen i kommunerna. Den skall naturligtvis variera för olika produktslag och måste ha en miljöprofil där förpackningar av glas och papper gynnas framför plast. Producenterna skall åläggas att köpa in allt som samlas in i kommunerna. Idag kan kommunerna inte satsa på källsortering. Ingen vet just nu hur det blir i framtiden. Producentansvaret har, istället för att få igång utvecklingen, lagt en död hand över alla kommunala initiativ som var på gång och allt engagemang som fanns. Det är dags att bryta den spiralen!
Utformningen av producentavgiften skall bestämmas av riksdagen. Att som nu tvinga kommuner att förhandla med producenterna fungerar inte. Insamlingen kommer emellan och därmed det egentligen handlade om: en bättre källsortering och en högre grad av återanvändning och återvinning.
Med en producentavgift kan en kommun ha ett högre insamlingsmål än det som anges i förordningen om producentansvar. 70 % återanvändning eller återvinning för glas är ett mål som flera kommuner redan passerat. Med producentavgift och insamlingen kvar i kommunens regi finns möjligheter för intresserade och ambitiösa kommunpolitiker att driva på utvecklingen. Kommuninnevånarna vet var besluten tas och kan ställa politiker till svars om man anser servicenivån för låg. Insamlingsmålet 70 % måste gälla för hela landet och om det skall nås krävs engagemang och initiativ på många håll.
Det är viktigt att miljöfrågor hanteras nära människor. Hur vi skall lyckas med mänsklighetens största utmaning, som det uttrycktes på Riokonferensen, handlar mycket om att förändra attityder. Vi måste ändra vårt beteende. Därför är arbetet med att ta fram lokala Agenda 21 så viktigt. 200 kommuner har inlett dialoger med skolor, föreningar och näringsliv för att engagera medborgarna i detta så viktiga arbete. Avfallsfrågan är en fråga som engagerar. Så mycket viktigare att vi hittar ett system som gör att källsorteringen blir en kommunal angelägenhet igen. För det krävs förändring i förordningen om producentansvar.
Med en producentavgift finns bara ett sätt för producenterna att minska sina kostnader, nämligen att minska mängden förpackningar.
Att idag få veta att kommuner inte bara tänker utan också upphör med glasinsamling på grund av producentansvarets utformning är helt förkastligt. Ett hållbart samhälle är en förutsättning för att klara mänsklighetens största utmaning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en ändring i förordningen om producentansvar för glasförpackningar och förpackningar av wellpapp så att källsorteringen åter blir en kommunal angelägenhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa en producentavgift på förpackningar av wellpapp och glas och andra förpackningar som ingår i hushållsavfallet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om producentansvaret.
Stockholm den 24 januari 1995 Gudrun Lindvall (mp) Birger Schlaug (mp) Per Lager (mp) Eva Goe s (mp) Ronny Korsberg (mp) Gunnar Goude (mp) Kia Andreasson (mp) Barbro Johansson (mp)