Träskyddsmedel är till volymen den största gruppen bekämpningsmedel. Den utgör drygt 70% av all försåld mängd bekämpningsmedel. Det är av stor betydelse att denna mängd reduceras, eftersom det medför en spridning av biologiskt aktiva för miljön riskabla ämnen.
Träskyddsmedel innehåller:
Arsenik, som har en extremt hög giftighet för alger, däggdjur och kan framkalla cancer hos människor.
Krom kan framkalla cancer hos människor, ge upphov till kontaktallergi, giftigt för akvatiskt liv samt bioackumulerbart för däggdjur.
Koppar har hög giftighet för akvatiska växter och djur.
Kreosot är en blandning av flera hundra ämnen. Ett trettiotal av dessa ämnen är mutagena och cancerframkallande i djurförsök, har hög giftighet för vissa vattenlevande organismer och flertalet ämnen har även visat sig kunna bioackumuleras.
Spridningen av ämnen från bekämpningsmedlen sker dels genom urlakning medan virket är i bruk och dels när virket blir avfall.
Åtgärder som tidigare vidtagits
Kemikalieinspektionens föreskrifter om träskyddsbehandlat virke utkom 1990 (KIFS 1990:10). I dessa finns krav på fixering, begränsningar i användningen, information vid överlåtelse, ansvarsbestämmelser och övergångsbestämmelser. Dessa föreskrifter är straffsanktionerade. Brott mot föreskrifterna kan enligt 20 § 2 lagen (1985:426) straffas med böter eller fängelse i högst ett år. Tillsynsansvaret för att reglerna följs har kemikalieinspektionen.
Hur fungerar föreskrifterna och tillsynen idag?
Många trävaruhandlare är ovetande om de nya förskrifterna. Även impregneringsanläggningar som varken tillhör branschförbundet eller är anslutna till statens provningsanstalts kvalitetskontroll vet vad som gäller.
Ska föreskrifterna fungera måste kunden vara mycket insatt och läsa informationsblad, som ska finnas i anslutning till trävarorna. Hur många gör det, när de har bestämt sig för att åka och köpa impregnerat trä som skall hålla i många år? Försäljaren måste personligen fråga ut kunden om vad han/hon tänker använda virket till och då avgöra om kunden får köpa det impregnerade virket, vilket inte fungerar i praktiken. Många byggvaruhus tillämpar självbetjäning och kunden betalar i kassan, där ofta ej branschkunnig personal sitter.
Inte en enda person eller företag har blivit åtalade eller dömda för brott mot lagen. Detta visar att dagens system inte fungerar. Dessutom är det fritt fram att exportera träskyddsbehandlat virke utan att förskrifterna i KIFS 1990:10 följs.
Vad kan ändras?
Själva träskyddsmedlen omfattas av utbytesregeln i lagen (1990:239) om kemiska produkter. Sådana produkter skall undvikas som kan ersättas med mindre farliga. Denna utbytesregel gäller också vid yrkesmässig hantering och import av träskyddsbehandlat virke. Den som använder träskyddsbehandlat virke är skyldig att noga överväga behovet. Ett sätt att minska belastningen på hälsa och miljö kan vara att använda virke med mindre farliga träskyddsmedel. Det finns en liten firma som säljer ättiksyreimpregnerat trä. Eftersom bra miljöteknik ofta sker i småskaliga företag har dessa svårt att lansera sina produkter. Miljöpartiet de Gröna vill att denna teknik ska utredas för att undersöka om ättiksyra kan ersätta ämnen som krom, arsenik, koppar, tenn och kreosot.
Ett annat sätt är att helt undvika träskyddsbehandlat virke med hjälp av en sådan träbyggnadsteknik som förebygger fuktproblemen effektivt, t ex ett betongfundament först och sedan trä ovan mark.
Ett tredje sätt är att använda andra material än trä, t ex stål, betong och kompositmaterial. Exempelvis används idag betong till järnvägssyll.
Ett fjärde sätt är att helt utesluta impregnering. Klent virke, som idag behandlas med långtidsverkande träskyddsmedel, behöver ändå bytas ut p g a mekaniska påfrestningar, sprickbildningar m m långt innan skyddseffekten av medlet har upphört. Miljöpartiet de Gröna tycker att det är bättre att byta ut virket lite oftare än att bidraga till att de giftiga ämnena som tidigare nämnts släpps ut i kretsloppet. Försurningen av nederbörd och mark kan öka urlakningen av de träskyddande ämnena som därmed blir biologiskt tillgängliga och kan tas upp av växter, djur och människor. Vid förbränning av behandlat trä sprids gifterna via rökgaser och aska till luften och marken.
Dagens föreskrifter, inte ett förbud
Virke som innehåller krom, koppar, arsenik och kreosot får fortfarande användas i marina anläggningar, i varaktig kontakt med fuktig mark eller vatten, som del i säkerhetsansordning eller då det blir svårutbytbart efter inbyggnad i fukthotad miljö. Träskyddsmedel för bestrykning får innehålla bl a zink, tenn och koppar.
Dessa föreskrifter kan inte kontrolleras eller följas, därför är de inte verkningsfulla.
Socialdemokraterna, Margaretha Winberg m fl, skrev i motion 93/94:Jo46 att de ansåg att impregnering med krom, arsenik och koppar måste begränsas genom att en särskild miljöavgift skulle utarbetas. Genom gemensamma krafter kan vi nu göra detta samt gå vidare för att helt utesluta dessa ämnen i träskyddsmedel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upphöra med att impregnera trä med arsenik, krom, kreosot, koppar och tenn,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om möjligheten att impregnera trä med ättiksyra,
3. att riksdagen hos regeringen begär att den under en övergångstid innan förbudet trätt i kraft inför avgift för träskyddsmedel med 250 kr/kg arsenik, 150 kr/kg krom samt lämpliga avgifter för kreosot, koppar och tenn.
Stockholm den 24 januari 1995 Kia Andreasson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Ronny Korsberg (mp) Gunnar Goude (mp) Birger Schlaug (mp)