Dessa uppfordrande och tungt vägande formuleringar återfinns i prop. l987/88:85 -- MILJÖPOLITIKEN INFÖR l990-TALET. Propositionen innehåller flera konkreta förslag till åtgärder för att förebygga och begränsa föroreningar i luft, mark och vatten.
Men om den ambitiösa målsättningen att det är vad människan och naturen tål som skall vara grunden för vilka utsläpp som skall tillåtas från olika typer av verksamheter, måste tillåtlighetsreglerna i ML skärpas. Den avvägning som vid meddelande av tillstånd i dag i huvudsak görs mellan enskilda företagsekonomiska och samhällsekonomiska intressen måste i högre grad ske mellan skador på människor å ena sidan och kostnader för att eliminera eller reducera utsläppen å den andra. Därför måste nämnda regler ges den utformningen att det klart framgår att människa och miljö sätts före ekonomi och vad som är tekniskt möjligt.
USA kan i just detta avseende tjäna som en förebild. Av National Environmental Policy Act och Clean Air Act framgår t.ex. att kvalitetsnormer kombineras med bästa teknik, dvs. stor hänsyn tas till vad miljön tål. Undantagstillstånd kan införas om kraven inte uppfylles. Myndigheterna i området blir då ålagda att göra upp en plan för hur man tänkt sig kvalitetsnormerna. Målen sätts mycket högt -- t.ex. för kväve- och fosforutsläpp. Ofta tvingas man gå långt under vad tekniken egentligen medger. Ny miljövänligare teknik pressas ofta fram på kortare tid under detta tryck. Om så emellertid inte är möjligt måste produktionen anpassas till vad naturen tål.
Med stöd av 8a § ML kan regeringen förklara visst område som miljöskyddsområde, vilket innebär att generella föreskrifter kan utfärdas till skydd mot luft- och vattenföroreningar och annan miljöfarlig verksamhet.
Skall ovannämnda långtgående målsättning kunna uppnås torde det inte vara tillräckligt att förklara västra Skåne eller Malmöhus län som miljöskyddsområde. Härutöver krävs en lagändring som innebär att kvalitetsnormer införs i 6 § ML för att närmare precisera begreppet olägenhet av väsentlig betydelse.
Utsläppsnivåer utöver de halter som naturen tål av t.ex. kväve-, fosfor-, svavel- och syranedfall bör sättas som gränsvärden.
Motsvarande värden bör tas fram för halter som accepteras i havsmiljö för t.ex. syrehalt, kväve, fosfor, olika metaller och organiska stabila föreningar.
Nuvarande bestämmelser om miljöskyddsområden medför inte ändring i tidigare meddelade tillstånd och medger heller inte att strängare krav kan ställas på olika verksamheter i regionen än vad som gäller i landet i övrigt. Ett tillägg till 6 § ML är därför en förutsättning för effektiva åtgärder mot föroreningarna i t.ex. Malmöhus län.
Bestämmelserna i 5 § ML innebär nämligen att strängare krav inte får ställas än vad som är tekniskt och ekonomiskt möjligt för ett normalföretag i branschen att klara av. Dessa regler gäller fortfarande även för områden som förklarats som miljöskyddsområden. Det innebär att strängare krav inte kan ställas på företagen i området än i andra områden.
Införes däremot bestämmelser i 6 § ML innebärande att det råder olägenhet av väsentlig betydelse i ett område där vissa kvalitetsnormer överskrids kan strängare krav ställas än vad 5 § anger.
En sådan bestämmelse får innebörden att det i området råder ett undantagstillstånd i miljöhänseende, vilket medför totalstopp för nya utsläpp av de föroreningar för vilka kvalitetsnormerna överskrids. Den innebär också att långtgående reningskrav och produktionsbegränsningar kan införas för befintliga verksamheter tills kvalitetsnormen har uppnåtts och undantagstillståndet således upphört.
Man skulle t.ex. kunna fastslå att kvalitetsnormen för kvävenedfall inte får överskrida de nivåer där långsiktiga effekter på naturen börjar inträda (10 kg kväve/ha och år). I områden där nedfallet överskrider 10 kg kväve/ha och år råder olägenhet av väsentlig betydelse i detta hänseende. Det innebär att strängare krav kan ställas än vad 5 § anger i fråga om utsläpp som påverkar kvävenedfallet så länge målet mindre än 10 kg kväve/ha och år inte uppnåtts. Nedfallet i Skåne är nu uppemot 30 kg kväve/ha och år. Motsvarande miljökvalitetsnormer kan ställas upp för havsmiljön avseende kväve, fosfor, syre, kvicksilver i fisk osv.
Regionala och lokala myndigheter bör i detta sammanhang åläggas att mera målmedvetet och planmässigt redovisa miljösituationen i regionen. En sådan redovisning bör omfatta:
l. Kvaliteten på miljön -- utsläppsnivåer 2. Utsläppskällor 3. Mål för att nedbringa utsläppen, t.ex. ''för att uppnå bättre kvalitet måste utsläppen nedbringas med X ton kväve till 1992''.
Regionala och lokala myndigheter får alltså i en konkret plan tala om hur mycket utsläppen av olika förorenande ämnen skall minska i respektive region inom viss tid.
En granskning av M-länsgruppens i och för sig mycket ambitiösa och detaljerade förslagskatalog ger också vid handen att många av förslagen inte går att genomföra utan ändrad lagstiftning.
Så t.ex. torde speciallagstiftning för jordbruk och biltrafik bli nödvändig.
Socialdemokrater i Skåne har i tidigare motioner, bl.a. 1987/88:Jo833 och 1988/89:Jo793, föreslagit att västra Skåne skall förklaras som särskilt föroreningskänsligt område och att utsläppsgränser för vissa ämnen, t.ex. kväve och svavel, skall fastställas utifrån vad naturen tål.
Regeringen har tagit fasta på dessa problem genom att tillsätta en särskild miljödelegation som i december 1990 avlämnade sitt betänkande ''Miljön i Västra Skåne -- år 2000 i våra händer'' (SOU 1990:93). Bland delegationens förslag återfinns bl.a. tanken om utsläppsgränser för vissa ämnen inom Malmöhus län.
Vi kan mot denna bakgrund slå fast att det nu föreligger ett gediget bakgrundsmaterial för en väsentlig skärpning av miljöskyddslagen enligt ovanstående riktlinjer. Denna miljöskyddslag måste omarbetas så att regler för utsläpp från en anläggning bedöms utifrån miljökvalitetsnormer, baserade på vad naturen långsiktigt tål och inte enbart, som hittills, efter vad som för tillfället bedöms ''tekniskt möjligt'' och ''ekonomiskt rimligt''. Lagstadgade regler om miljökonsekvensanalyser i samband med samhällsbeslut som mer än marginellt kan påverka natur och miljö måste i detta sammanhang också införas. Det är nu hög tid för riksdag och regering att ta ställning till de konkreta förslag till starkare miljöskydd som bl.a. ovannämnda ''Miljödelegation västra Skåne'' presenterade redan för tre år sedan. Miljöskyddet måste baseras på juridiskt bindande gränsvärden.
Jordbruksutskottet hänvisar i bet. 1993/94:JoU8 till det under våren 1993 framlagda betänkandet -- SOU 1993:27 -- av Miljöskyddskommittén och dess förslag till särskild miljöbalk. Av vad som kan utläsas av utredningens förslag berör den förvisso en del men långtifrån alla förslag som framförs i denna motion. Det är under alla förhållanden väsentligt att de förslag till miljöförbättrande åtgärder i västra Skåne som redan för fyra år sedan presenterades av Miljödelegation Västra Skåne nu äntligen genomföres. Riksdagen har tidigare fastställt målet att kväveutsläppen skall halveras till 1995. Utsikterna att klara denna målsättning torde vara ytterst små, men för att överhuvudtaget kunna minska kväveutsläppen erfordras åtgärder av det slag som föreslås i denna motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skärpning av miljöskyddslagen och införande av utsläppsgränser för vissa miljöskadliga ämnen.
Stockholm den 24 januari 1995 Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s) Annika Nilsson (s) Birthe Sörestedt (s) Karin Wegestål (s)