Miljö handlar om frihet
Mänskligheten står inför en gigantisk utmaning. Under nästa sekel måste befolkningstalen stabiliseras och flera miljarder människor lyftas ur fattigdom och åtnjuta en förbättrad sjukvård och utbildning. Samtidigt måste belastningen på jordens resurser anpassas inom de ramar naturen sätter. Om naturresurserna och de livsuppehållande systemen utnyttjas så hårt att obotliga skador uppstår kommer hoppet om ökad välfärd, rättvisa och frihet för alla människor på jorden att te sig fåfängt.
Liberaler försöker hela tiden utgå från den enskilda människan. All liberal politik har som yttersta syfte att ge honom eller henne frihet att i samverkan med andra forma sina liv. Miljöproblemen handlar i grunden om enskilda individer som på olika sätt får sin frihet inskränkt av miljöförstöringen.
Vi måste ta vårt ansvar för att göra världen bättre. Ett ansvar som innefattar också kommande generationer över hela världen. Vi liberaler kallar det förvaltarskap.
Ett gott förvaltarskap
Lika sant som att miljöfrågorna handlar om frihet, lika sant är det att miljöpolitik inte formas i ett ideologiskt tomrum. Värderingar bestämmer såväl ambitionsgrad som styrmedel. Vi liberaler säger ja till ekonomisk tillväxt, fri handel och marknadsekonomi. Vår ideologiska grund är tron på det mänskliga förnuftet och besinningen, övertygelsen om att ekonomisk utveckling skapar välstånd, insikten att tillväxten måste ske inom ramen för vad naturen tål och ansvaret för kommande generationer.
Vi liberaler säger också ja till internationellt samarbete. FN:s miljökonferens i Rio de Janeiro i juni 1992 var ett viktigt steg som förde upp de globala miljöfrågorna på den internationella dagordningen. Agenda 21 är en viktig vägvisare för de kommande decenniernas miljöarbete. Det är en agenda som samlar både rika och fattiga länder.
Svenskarna tillhör den minoritet av människor på jorden som har en hög ekonomisk standard. Den minoriteten -- ungefär en fjärdedel -- omsätter och utnyttjar en mycket större del av jordens resurser än alla andra tillsammans. Den minoriteten äger en välfärd och trygghet som majoriteten drömmer om och strävar efter. Men det går inte att bortse från att den enorma konsumtion och materialomsättning som västvärldens människor ägnar sig åt riskerar att leda till en ekologisk kollaps. Det gäller framför allt om tredje världen i dag skulle kopiera vårt levnadsmönster.
Genom medierevolutionen, som märks starkt också i fattiga länder, får fler och fler en mer eller mindre sann bild av hur människorna i det rika västerlandet har det.
Just därför är det så viktigt att den rika delen av världen tar en mycket stor del av ansvaret för att vårda miljön, hushålla med naturresurser och bygga ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi tar ju en större del av kakan och vår standard blir målet att sträva mot. Förutom att vi själva får bättre lokala miljöförhållanden kan vi bli ett föredöme som bidrar till att västvärldens alla misstag inte görs om i global skala.
Men det räcker inte att vi i Sverige bygger ett samhälle som förvaltar naturen så att fysiska resurser och biologisk mångfald bevaras här. Vi måste också ställa upp med miljöbistånd till tredje världen. Till de hot mot miljön som måste uppmärksammas hör bristen på vatten, energisituationen och hoten mot den ofta oerhört rika biologiska mångfalden. Miljöbiståndet till tredje världen behandlas i folkpartiet liberalernas biståndsmotion.
Vi måste också ge bistånd till länderna i det forna Östeuropa. Där bör inriktningen vara stöd till vattenrening och kärnsäkerhet samt rökgasrening och energieffektivisering. Vidare bör stöd ges som syftar till bevarande av biologisk mångfald.
Frigörelsen i öst hade på flera håll sina rötter i en fredligt protesterande miljörörelse. I kampen för demokrati fanns en starkt önskan att få inflytande och insyn över miljöpolitiken.
Kalla krigets hot mot fred och säkerhet har försvunnit. Det som hotar vår säkerhet idag är istället den instabilitet som tomrummet efter den kommunistiska kollapsen givit plats för. Hoten mot säkerheten hänger också samman med miljöförstöringen. Avbrutna energileveranser skulle kunna användas som effektiv krigföring mellan länder. Vattenbristen i Centralasien har redan orsakat konflikter. En kärnkraftsolycka skulle ge upphov till massflykt. Problemen är en angelägenhet för hela Europa. Därför krävs gemensamt ansvar och agerande för att minska dessa risker. Det ligger således i vårt gemensamma intresse att de forna kommunistländerna ges ett ökat stöd på miljöområdet och erbjuds möjlighet att aktivt delta i det internationella miljösamarbetet.
Vi har också ett ansvar för miljöfrågorna i Europasamarbetet. En slutsats EU drog i sin avis med anledning av Sveriges medlemskapsansökan var att vårt land hade mycket att tillföra på miljöområdet. Sedan den 1 januari 1995 är vi medlemmar och vi får inte låta de andra medlemsländernas förhoppning komma på skam. EU erbjuder en unik möjlighet att på internationell nivå arbeta för en bättre miljö.
Utgångsläget
Under den förra mandatperioden medverkade folkpartiet liberalerna i en regering som lade en god grund för fortsatt miljöarbete. Bland de viktigare besluten kan nämnas: Tretton älvsträckor och älvar skyddades från utbyggnad genom att skrivas in i lagen om hushållning med naturresurser (NRL). Ytterligare skyddsbehov utreds. I samband med Vattenfalls bolagisering behöll staten fallrätterna i alla vattenområden som skyddats i NRL.Stora markområden med höga naturvärden gavs ett varaktigt skydd när domänverket bolagiserades. All fjällnära skog behölls i statlig ägo. Ett förbud har införts i minerallagen mot undersökningsarbete i nationalparker, naturreservat och det obrutna fjällområdet. Det nya skyddsinstrumentet biotopskydd infördes i naturvårdslagen. Dessutom höjdes anslagen för inköp av reservatsmark med 55 miljoner kronor på initiativ av folkpartiet liberalerna till sammanlagt 190 miljoner kronor. Den nya skogsvårdslagen jämställer produktions- och miljömålen och skogsägarens frihet och ansvar ökar. Strängare regler för skogsdikning infördes. Motiven för strandskyddet utökades till att också gälla skydd för växt- och djurliv.Sverige undertecknade och ratificerade konventionerna om begränsning av klimatpåverkande utsläpp och bevarande av biologisk mångfald. Ett centrum för forskning om biologisk mångfald har bildats vid lantbruksuniversitetet. Till stöd för miljöstrategisk forskning avsattes 2,5 miljarder kronor till en särskild stiftelse, MISTRA.Genom kretsloppspropositionen påbörjades arbetet mot ett samhälle som nyttjar naturresurserna effektivare. Bensinskatten höjdes, bl.a. för att dämpa ökningen av biltrafiken. En proposition med handlingsplan mot buller lades fram. Femhundra miljoner kronor per år satsades på förnybara energikällor, förbättringar i Östersjömiljön och kärnsäkerhet i de gamla Öststaterna.
Den borgerliga regeringen lade också fram ett förslag till miljöbalk som samlade och skärpte miljölagarna. Bland annat föreslogs att en miljöombudsman skulle inrättas, reglerna om miljöskyddsavgift ändrades så att avgift tas ut också om överträdelsen av ett tillstånd inte sker med uppsåt eller leder till ekonomisk vinning. Vidare föreslogs att myndigheterna i ökad utsträckning skulle kunna ställa generella krav på företag i stället för enskild tillståndsgivning och att miljökvalitetsnormer skall användas av myndigheterna. Den socialdemokratiska regeringen som tillträdde hösten 1994 drog tillbaka förslaget om miljöbalk. Vi återkommer senare i den här motionen till frågan.
I regeringsställning fick folkpartiet liberalerna ta hård strid för att slå vakt om strandskyddet. Om vi själva fått bestämma hade dessutom mer mark sparats i statlig ägo för reservatsbehov i södra Sverige, kraftverksägarna hade fått ta större ansvar för att återställa förödda biotoper och vandringsvägar för fisk, försäkringsbeloppen i atomansvarighetslagen hade varit högre och utredningen om ökad miljörelatering av skattesystemet (dir l994:11) hade blivit tillsatt liksom en särskild kommission för en hållbar utveckling.
Det finns dock en god grund att bygga vidare på i det fortsatta arbetet i riksdagen och för den nya socialdemokratiska regeringen. Det finns också en bred samsyn mellan partierna om stora delar av miljöpolitiken. Vi noterar den öppna attityd regeringen intagit i skrivelsen 1994/95:120 om det miljöpolitiska arbetet. Folkpartiet liberalerna deltar gärna i den dialog regeringen inbjuder till om miljöpolitiken. I det följande redovisar vi våra förslag. På några punkter framför vi kritiska synpunkter på socialdemokraternas politik. Vår förhoppning är att regeringen tar till sig våra tankegångar och för dialogen vidare.
Förslag till en modern miljöpolitik
Både miljöskulden och statsskulden bekämpas
Folkpartiets förslag:
Riksdagen ger regeringen till känna att det nu behövs en politik som låter kampen mot statsskulden och miljöskulden gå hand i hand.
Regeringen bör snarast lämna en ny proposition om miljöbalk till riksdagen.
En skatteväxling från arbetsgivaravgifter till koldioxidskatt om 2 500 miljoner kronor genomförs. Riksdagen begär att regeringen utreder frågorna kring en mer omfattande skatteväxling och möjligheterna att genomföra en växling av skatter mot avgifter på den kommunala nivån.
Regeringen ges till känna att en prioriterad uppgift för Sverige i EU-samarbetet är att införa minimiregler om en koldioxidavgift och arbeta för en skatteväxling.
Regeringen bör tillsätta en kommission som utreder vad som krävs för att nå en hållbar utveckling i Sverige.
Bakgrund:
För att råda bot på Sveriges mest akuta problem just nu krävs tillväxt. Då skapas nya arbeten, statens utgifter minskar och tilltron till landets ekonomi förbättras. Samtidigt är det viktigt att den nödvändiga tillväxten sker på sådant sätt att skadorna på miljön inte ökar. Tvärtom är det så att de ackumulerade skadorna på miljön -- här har begreppet miljöskuld etablerats -- måste minska. Den förra regeringen såg det som viktigt att tillväxten i ekonomin inte gick ut över miljön, det slogs fast bl.a. i Finansplanen 1994. Det är dessutom nödvändigt att både statsskulden och miljöskulden nu stabiliseras och kan börja minska. Om miljöförstöringen går för långt kommer den även att ge en direkt negativ effekt på nationens ekonomi. Med en riktig politik kan minskningen av statsskulden och miljöskulden ske samtidigt.
Socialdemokraternas politik håller inte måttet. De vill säkert väl och de intar på flera punkter en välvillig attityd till miljöfrågorna. Men tyvärr hänger inte politiken ihop. Deras skattehöjningar på företagande motverkar tillkomsten av nya jobb och de föredrar satsningar på den traditionella exportindustrin framför nyföretagande i tjänste-- och högteknologisektorn. De väljer att försöka skapa tillväxt inom de sektorer som har störst miljöpåverkan. De väljer att föra en konkurrenspolitik som leder till dyrare järnvägstransporter och åtminstone temporärt stoppar en från miljösynpunkt intressant utveckling av elmarknaden.
Den socialdemokratiska regeringen försöker skyla över att politiken kommer att gå ut över miljön genom att tilldela Miljödepartementet en budget med förhållandevis måttliga besparingar och ett nytt anslag för miljöinvesteringar med positiva sysselsättningseffekter. Folkpartiet liberalerna är kritiska till det nya anslaget, som vi befarar inte kommer att ha någon betydelse för sysselsättningen eller tillkomsten av miljövänliga investeringar. Vi är dessutom negativa till inriktningen av de besparingsåtgärder inom miljöområdet som föreslås för kommande budgetår. Vi återkommer till de frågorna längre fram i den här motionen.
Folkpartiet liberalernas uppfattning är att vår ekonomiska politik som beskrivs i en annan motion är bättre skickad att bekämpa inte bara de ekonomiska problemen utan också miljöproblemen i Sverige. Därför bör riksdagen slå fast att det behövs en annan politik som för kampen mot statsskulden och miljöskulden samtidigt.
Den socialdemokratiska regeringen drog tillbaka propositionen om miljöbalk direkt efter sitt tillträde hösten l994. Vi beklagar det eftersom en rad angelägna förbättringar i miljölagstiftningen nu försenas, bl.a. möjligheten att meddela generella föreskrifter för utsläpp, buller och andra miljöstörningar från anläggningar. Vi har svårt att förstå åtgärden, då den nya regeringen hade kunnat lämna förslag till ändringar och tillägg i balken även om den fått träda i kraft. Folkpartiet liberalerna anser att ett nytt förslag snarast bör föreläggas riksdagen.
Men det återstår andra svåra problem att lösa på vägen mot ett hållbart Sverige. Skatter som är önskvärda från miljösynpunkt kan vara svåra att införa på grund av ett redan högt skattetryck eftersom ytterligare pålagor kan få negativa effekter i samhället. En växling mellan skatter som innebär att vissa höjs och andra sänks är därför nödvändig. Men skattesänkningen bör genomföras så att alla får del av både höjningar och sänkningar.
Det anförs dock även invändningar mot en skatteväxling. En är att företagens internationella konkurrenskraft kan påverkas -- dock finns möjligheten att företag i miljöns frontlinje också har fördelar av det. En annan att riktigt effektiva miljöskatter urholkar själva skattebasen eftersom utsläppen m.m. minskar. Därför bör frågan om skatteväxling utredas innan mer omfattande åtgärder vidtas. Mot den bakgrunden är det glädjande att regeringen ämnar fullfölja tillsättandet av utredningen om ökad miljörelatering av skattesystemet, den s.k. skatteväxlingsutredningen.
Redan nu är det dock möjligt att genomföra en skatteväxling av mindre omfattning. I Folkpartiet liberalernas ekonomisk-politiska motion föreslås att 2 500 miljoner kronor växlas mellan höjd koldioxidskatt och sänkt arbetsgivaravgift.
Även på kommunal nivå bör ett slags skatteväxling vara möjlig. En höjning av avgifterna i teknisk verksamhet med 25 % skulle motsvara ungefär en krona på kommunalskatten. En sådan växling kräver en ändring i kommunallagen om undantag från självkostnadsprincipen. Förslagsvis skulle undantaget gälla avgifter för verksamhet som belastar miljön. Frågan om kommunal skatteväxling bör utredas.
I EU-samarbetet bör den svenska regeringen se som en prioriterad uppgift att verka för en skatteväxling och aktivt arbeta för införande av minimiregler för en koldioxidskatt i EU.
Folkpartiet liberalernas förslag om skatteväxling stimulerar arbetsmarknaden på ett betydligt effektivare sätt än regeringens förslag om stimulansbidrag för åtgärder för miljöanpassning. Folkpartiet liberalerna yrkar därför avslag på anslaget (A 8) på 100 miljoner kronor. Dessa medel bör i stället användas till särskilt angelägna engångsinsatser inom miljöområdet som t.ex. markinköp.
Folkpartiet liberalerna har också uppmärksammat att det tycks finnas ''systemfel'' i samhället som gör att miljöbeslut inte genomförs och att miljömål tillmäts för liten betydelse. Naturvårdsverkets redovisning av möjligheterna att uppfylla de uppsatta miljömålen utgör en målande illustration till de problem vi uppmärksammat. Vi tycker det är mycket viktigt att få reda på varför de här problemen finns och hur man kan komma förbi dem. En kommission bör tillkallas med uppdrag att utreda vilka hinder som finns i beslutsprocesser och nationella och internationella regelverk samt lämna förslag om vad som krävs för att nå en hållbar utveckling i Sverige.
Internationellt miljöarbete
Folkpartiets förslag:
Inriktningen på stödet till länderna i Central- och Östeuropa bör vara stöd till vattenrening, kärnsäkerhet samt rökgasrening och energieffektivisering.
Bakgrund:
Miljösituationen i de forna kommuniststaterna är på många sätt alarmerande och de allvarliga ekonomiska situationen hindrar flera länder att vidta nödvändiga åtgärder. Den omfattande miljöförstöringen har framför allt sin grund i ett misslyckat försök att genomföra ett omöjligt politiskt och ekonomiskt system. Naturen betraktades i det socialistiska systemet som en fiende i samma mening som kapitalismen och de borgerliga samhällsklasserna. Vid FN:s miljö och utvecklingskonferens i Rio de Janeiro 1992 var de nya demokratierna i öst representerade. Tjugo år tidigare vid FN:s miljökonferens i Stockholm hindrade Sovjetunionen satellitstaterna (utom Rumänien) från att delta.
Miljöförstöring och den ekologiska utarmningen utgör en oerhörd påfrestning för befolkningen. Nära tjugo procent av den f.d. sovjetiska befolkningen anses leva i ''ekologiska katastrofzoner''. Den rumänska miljörörelsen har pekat ut över 600 platser där miljösituationen är alarmerande.I Kazakstan utsätts 2 miljoner människor av radioaktiv strålning efter kärnvapenprovsprängningar. Fem miljoner människor i Centralasien saknar tillgång till rinnande vatten.
Kalla krigets hot mot fred och säkerhet har försvunnit. Det som hotar vår säkerhet idag är i stället den instabilitet som tomrummet efter den kommunistiska kollapsen givit plats för. Hoten mot säkerheten hänger också samman med miljöförstöringen. Avbrutna energileveranser skulle kunna användas som effektiv krigföring mellan länder. Vattenbristen i Centralasien har redan orsakat konflikter. En kärnkraftsolycka skulle ge upphov till massflykt. Problemen är en angelägenhet för hela Europa. Därför krävs gemensamt ansvar och agerande för att minska dessa risker. OECD rekommenderar alla i-länder att investera 1,5 % av BNP i miljöåtgärder. Östländerna saknar förutsättningar för detta.
Folkparitet liberalerna anser att det är en mycket angelägen uppgift för Sverige, och inte minst EU att genom utbyte och hjälpinsatser medverka till omfattande åtgärder för en bättre miljö i Öst- och Centraleuropa, inklusive f.d. Sovjetunionen. Inriktningen på biståndsarbetet bör vara stöd till vattenrening, kärnsäkerhet samt rökgasrening och energieffektivisering. Vi återkommer till dessa frågor i en särskild motion när regeringen har lagt den aviserade propositionen om bistånd till Öst- och Centraleuropa.
Nya styrmedel
Folkpartiets förslag:
Regeringen bör fortsätta att överväga användningen av överlåtbara utsläppsrätter och snarast återkomma till riksdagen med ett förslag.
Bakgrund:
Efter initiativ av folkpartiet liberalerna har frågan om överlåtbara utsläppsrätter diskuterats ett antal år. Naturvårdsverket har utrett utsläppsramar för kväve till vatten, men miljömyndigheterna har hittills visat liten entusiasm inför detta nya och i Sverige oprövade styrmedel.
Trots det motståndet menar vi att systemet bör prövas. Vi ser därför positivt på att regeringen i skrivelse 1994/95:120 förordar ett fortsatt utvecklingsarbete. Överlåtbara utsläppsrätter kan onekligen ha stora fördelar i ett väldefinerat område och starkt bidra till kostnadseffektiva utsläppsminskningar. Försöksverksamhet bör inledas och senast i det nya miljöbalksförslaget bör ett regelverk presenteras.
Trafiksektorn
Folkpartiets förslag:
Riksdagen bör fastställa målet att senast år 2010 skall inga fordon med hälsovådliga utsläpp tillåtas i städerna. Regeringen bör också förelägga riksdagen ett förslag som ger möjlighet för kommuner att införa bilavgifter i större tätorter.
Regeringen bör lämna förslag om skärpt beskattning av förmånsbilar och av tung vägtrafik.
Regeringen bör lämna ett nytt förslag om avreglering av järnvägstrafik till riksdagen samt utreda en ökad miljörelatering och sänkning av banavgiften.
Regeringen bör verka för och snarast ingå avtal med länderna i Norden och runt Östersjön om miljörelaterade hamn- och farledsavgifter samt regler om bränslekvalitet för sjötrafiken.
Regeringen bör i EU-samarbetet verka för bättre reglering av utsläpp från arbetsfordon och arbetsredskap.
Bakgrund:
Trafiken är en av de sektorer i samhället som genererar en stor del av problemen med försurning, utsläpp av växthusgaser, buller och ianspråkstagande av mark, som är värdefull från naturvårds- eller rekreationssynpunkt. Den största anhopningen av transporter finner man vid storstäderna där det redan råder brist på mark för grönytor och andra ändamål. Dessutom uppstår besvärande och kostsam trängsel på gator och vägar. Koncentrationen av fordon med förbränningsmotorer leder till höga halter av luftföroreningar och bildning av marknära ozon, som både vållar hälsoproblem och skadar växtlighet.
Fortfarande väntar vi på den rena bilen. Genom en riktig politik kan den tekniska utvecklingen styras så att bilar med avsevärt mycket bättre miljöegenskaper än dagens tas fram. I USA har Clinton-administrationen startat ett projekt för att minska bilarnas bränsleförbrukning med 2/3. Tidigare erfarenheter från t.ex. Kalifornien visar hur hårda krav tvingar fram mer miljövänlig bilteknik.
Folkpartiet liberalerna föreslår att riksdagen fastställer ett mål att senast år 2010 skall inga fordon med hälsovådliga utsläpp tillåtas i städerna.
Vi anser vidare att det skall vara möjligt för kommunerna att införa bilavgifter i större städer, det motiveras inte bara av behovet av medel till trafikinvesteringar utan också av miljöskäl. Ny teknik som redan finns tillgänglig kommer att göra mycket smidiga system möjliga. Regeringen bör snarast lämna förslag som möjliggör bilavgifter i större städer. Bilavgifter har däremot ingen plats i glesbygd, där alternativa transportmedel saknas.
Dagens system med förmånsbilar med fri bensin är förkastligt från miljösynpunkt. De som har förmånsbil betalar inte marginalkostnaden för sin körning. Att bilistens kostnad är oberoende av körsträckans längd har lett till att föörmånsbilarna används mycket flitigt. Reglerna uppmuntrar inte heller den som köper förmånsbil att välja bensinsnåla bilar. År 1994 var varannan ny bil som såldes i Sverige en förmånsbil, så förmånsbilköparna är en stark marknadsfaktor som inte ger incitament till industrin att tillverka bensinsnåla bilar. Folkpartiet liberalerna föreslår att regeringen skall lämna ett förslag till riksdagen om en skärpning av beskattningen för förmånsbilar.
Godstransporterna på land sker i dag i ökande utsträckning som lastbilstrafik. Andelen godstransporter på landsväg är nu över 50 %. Det är nödvändigt att den mer miljövänliga järnvägen återtar en stor andel av marknaden -- energiåtgången är 1/6 -- 1/8 av den vid landsvägstransport. Därför måste järnvägstrafikens konkurrensförmåga och effektivitet förbättras betydligt. Det förra riksmötet fattade på förslag av den borgerliga regeringen ett beslut om avreglering av järnvägstrafik. Det var ett steg i rätt riktning. Om fler operatörer än SJ får möjlighet att köra tåg på spåret kommer konkurrensen att leda till bättre tågtrafik, pressade priser och en attraktivare järnvägstrafik.
Tyvärr tog den nya socialdemokratiska regeringen steget tillbaka genom att upphäva avregleringen. Det innebär att SJ befäster ställningen som monopolist och ensam kör godstrafik såväl på stomnätet som på länsjärnvägarna. Folkpartiet liberalerna kräver att regeringen återkommer med ett nytt förslag om avreglering.
Förutom att en ny avreglering bör genomföras anser vi att systemet med banavgifter bör utvecklas så att de blir miljörelaterade och på sikt bör de sänkas. Sänkningen kan finansieras genom ökad beskattning av tung landsvägstrafik -- vilket f.ö. blir en effekt av vårt förslag om höjd koldioxidskatt -- och genom att underhållskostnaderna för vägar kan förväntas minska om den tunga lastbilstrafiken minskar. Regeringen bör utreda förslag om miljöanpassning och sänkning av banavgiften och återkomma till riksdagen med ett förslag.
En överväldigande andel av transporterna till och från Sverige sker till sjöss. Sjötrafikens internationella karaktär gör regleringar av olika slag svårare att genomföra. En stor del av trafikens miljöpåverkande utsläpp kommer därför också från båttrafiken. Bränslet håller en betydligt högre svavelhalt och kväveutsläppen är stora. Folkpartiet liberalerna anser att regeringen bör verka för en nordisk överenskommelse om miljörelaterade hamn- och farledsavgifter. Regeringen bör också verka för att bilaterala avtal sluts som reglerar svavelhalten i det bränsle som används i fartyg i reguljär trafik mellan länder i Östersjöområdet. Arbetet att miljöklassa motorer i fritidsbåtar bör fortsätta.
Utsläppen från motorer i arbetsfordon som traktorer och arbetsredskap som gräsklippare är inte att hänföra till transportsektorn men behandlas ändå här eftersom de rent tekniskt är av samma karaktär som trafikutsläppen. De står också för en betydande del av luftutsläppen i Sverige. Folkpartiet anser att arbetet med avgaskrav för och miljöklassning av arbetsfordon måste gå vidare och vara en viktig del i Sveriges ansträngningar för en bättre miljö i EUsamarbetet. Likaså bör regeringen ta upp frågan om bränslebeskattning för arbetsfordon i ministerrådet.
Folkpartiet liberalerna anser också att regeringen bör föreslå regler om avgaskrav för arbetsredskap.
Energisektorn
Folkpartiets förslag:
Riksdagen bör uttala att epoken av vattenkraftsutbyggnad nu är avslutad.
Gideälven uppströms Björna och Österdalälven vid Brunnsberg bör skyddas i naturresurslagen.
Lagen om införande av vattenlagen ändras så att större krav kan ställas på kraftverksägare om skadeförebyggande och skadekompenserande åtgärder i vattendrag.
Bakgrund:
Det svenska energisystemet baseras till stor del på kraftproduktion i vatten- och kärnkraftverk. Värme för hushållens, tjänstesektorns och industrins behov produceras till stor del i större värmepannor med mer eller mindre miljövänliga bränslen och kringgärdat av olika styrmedel.
Energisektorn står därigenom -- bortsett från växthusgasen koldioxid -- för en relativt liten andel av de utsläpp som orsakar miljöproblem. Däremot har vattenkraftsutbyggnaden orsakat svåra skador i natur- och kulturmiljöer och på den biologiska mångfalden.
Folkpartiet liberalernas mening är att epoken av vattenkraftsutbyggnad nu måste betraktas som avslutad. Österdalälven vid Brunnsberg bör således skyddas genom att skrivas in i 3 kap 6 § lagen (1987:12) om hushållning med naturresurser (NRL). När prövningen enligt vattenlagen av utbyggnad i Gideälven mellan Stennäs och Björna är avslutad bör den aktuella älvsträckan, vid avslag, skyddas genom att skrivas in i NRL 3:6, detsamma gäller Jaurekaska i Stora Luleälven och Ljungån i Gimån.
I Vattendragsutredningens betänkande (SOU 1994:59) föreslås att fyra vattenområden i södra Sverige skrivs in i NRL 3:6. De är: I Motala ström Vätterns tillflöden söder om Hjoån -- Mjölnaån, Kävlingeån, Rönne å och Rolfsån. Folkpartiet liberalerna ställer sig bakom det förslaget. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med en proposition om skydd för de nämnda vattendragen.
En annan fråga med anknytning till vattenkraftens miljöproblem är de skador på fiskbestånd, deras livsmiljöer och vandringsvägar m.m., som uppstår vid reglering för kraftverksbyggen. Kammarkollegiet har i en skrivelse till regeringen aktualiserat frågan om kraftsverksägares rätt till ersättning för skadeförebyggande och skadekompenserande åtgärder som beslutas vid omprövning av äldre vattendomar. I dag leder alla krav på sådana åtgärder till ersättning av allmänna medel. Vid omprövning av domar givna enligt den nya vattenlagen (1983:291) kan dock inga ersättningskrav resas.
Den förra regeringen utarbetade en promemoria, vars lagförslag skärpte kraven på kraftverksägarna, men av rättsäkerhetsskäl begränsades värdet av de krav myndigheterna kan ställa till en tjugondel av produktionsvärdet i kraftverket. Skadeförebyggande och skadekompenserande åtgärder jämställdes därmed med andra allmänna krav som kan ställas på kraftverksägare vid omprövning av äldre vattendomar.
Promemorian remitterades och remissutfallet var blandat. Som väntat avstyrkte vattenkraftsägarnas organisation VASO, medan andra, som t ex Vattenöverdomstolen, ansåg att högre krav kunde ställas på kraftverksinnehavarna. Kammarkollegiet menade att rättssäkerheten tillgodoses genom vattenlagens tillåtlighetsregler i 3 kap. och skälighetsregeln i 15 kap. 10 § och att kraftverksägarna därigenom inte kan påföras oskäliga kostnader. De vidhöll sitt ursprungliga förslag.
Folkpartiet liberalerna anser att Kammarkollegiets framställan är berättigad. Vi föreslår att regeringen snarast lämnar ett förslag till riksdagen om en ändring i lagen (1983:29x) om införande av vattenlagen så att skadeförebyggande och skadekompenserande åtgärder som beslutas vid omprövning av äldre vattendomar inte skall föranleda ersättning till tillståndshavaren.
Slut kretsloppen!
Folkpartiets förslag:
Regeringen bör snarast förelägga riksdagen ett förslag om avfallsskatt. Beskattning av råvaru- och färskvattenanvändning bör utredas.
Bakgrund:
Materialhanteringen i samhället bygger i hög utsträckning på att olika råvaror används i tillverkningsprocesser. De varor och kemikalier som tillverkas används för sina olika ändamål och sprids ut i naturen eller blir slutligen avfall som slängs på tippen eller förbränns. Avfall uppkommer också i vart och ett av de tidigare leden.
I ett mer resurshushållande samhälle bör kretsloppen slutas, dvs. avfallet upparbetas på ett eller annat sätt och återanvänds i produktionen av nya varor. Alternativ kan vara energiutvinning under miljömässigt godtagbara former eller kompostering. Den borgerliga regeringens kretsloppsproposition var ett första steg mot ett mer resurshushållande samhälle.
Vid sidan av att fortsätta kretsloppsarbetet med nya varor måste man också beakta behovet av att verkliga fungerande marknader för återvunnet material etableras. Annars finns risk att vi hamnar i en situation där producenterna sitter med högar med sorterat och återvunnet material, som inte återanvänds därför att jungfruliga råvaror är billigare. En annan aspekt är att kretsloppet inte avstannar efter ett varv, då skjuts ju bara avfallsproblemet upp ett tag.
Vid sidan av regelverket med återvinningskrav bör ekonomiska styrmedel införas som gör återvunnet material attraktivare. En skatt på råvaruanvändning skulle få sådana effekter, men en sådan skatt kan också ha oönskade effekter. Råvaruskatter bör därför utredas noga först i den s.k. skatteväxlingsutredningen.
En möjlighet som står till buds mer omedelbart är att införa en skatt på avfall. Då blir det i vart fall mer gynnsamt att återvinna varor än att lägga på deponi. Det finns i dag ett utredningsförslag som efter vissa kompletteringar och överväganden borde kunna föreläggas riksdagen som en proposition. Regeringen bör snarast återkomma i denna fråga.
En del av det material som omsätts i samhället används inte som varor utan tillhandahåller snarare tjänster. Exempel på detta är vatten som kylmedium eller transportmedium för avlopp. I den mån användningen orsakar dålig resurshushållning eller orsakar miljöproblem bör ekonomiska styrmedel övervägas.
Färskvatten är med vissa lokala undantag ingen bristvara i Sverige, men avloppssystemen vållar miljöproblem trots långtgående rening. En skatt på färskvattenanvändning skulle gynna mer resurshushållande avloppssystem och näringsämnena i avloppet skulle lättare kunna nyttiggöras i stället för att spolas ut och vålla miljöskador. Regeringen bör låta utreda en skatt på vattenanvändning.
Jord- och skogsbruk
Folkpartiets förslag:
Jordbrukspolitiken bör anpassas så att miljöanpassning och resurshushållning förbättras. Jordbrukets kretslopp måste slutas.
Regeringen måste överväga ytterligare åtgärder gör att skogsbrukets miljömål skall uppfyllas.
Bakgrund:
Jordbruket i Sverige kan inte sägas vara resurshushållande. Det beror framför allt på att de näringsämnen som krävs vid odlingen till stor del inte ingår i naturliga kretslopp utan tillförs som konstgödsel, som är mycket energi- eller råvarukrävande vid tillverkningen. Andra problem är koncentration, långt driven specialisering och brukningsmetoder som innebär risker för försämring av jordarna, utlakning av näringsämnen och utarmning av den biologiska mångfalden.
Ett effektivt jordbruk som producerar livsmedel till låga kostnader är naturligtvis önskvärt av andra anledningar, men effektiviteten och miljöproblemen har blivit två sidor av samma mynt. Folkpartiet liberalerna tror att det går att göra något åt problemen.
På sikt måste betydligt större del av åkerarealen än de tio procent riksdagen satt som mål odlas ekologiskt. Metoderna för att hantera stallgödsel på miljömässigt godtagbart sätt måste fortsätta att utvecklas liksom system för handel med naturgödsel. Näringsämnena i rötslam måste tas till vara i jordbruket. EU:s jordbrukspolitik måste omformas så den blir mindre kostnadskrävande och genomreglerad samtidigt som den blir mer miljövänlig. Regeringen vill säkert väl när det gäller att miljöanpassa Sveriges jordbruk, men politiken som föreslås tar inte till vara viljan som finns och möjligheterna att utveckla miljöhänsyn och kretsloppstänkande i svenskt jordbruk. Huvudinriktningen av folkpartiet liberalernas förslag för ett resurshushållande jorbruk bör tillkännages i ett uttalande till regeringen.
Folkpartiet liberalerna behandlar även jordbrukspolitiken i en särskild kommittémotion till årets riksmöte.
Skogsbrukets miljöpåverkan består huvudsakligen i förstöring och utarmning av naturmiljöer samt hot mot den biologiska mångfalden.
I skogsbruket pågår en spännande utveckling mot en ökad miljöhänsyn och skogsbruksmetoder som efterliknar naturens egen dynamik. Det är nödvändigt eftersom behovet av kostsamma reservatsavsättningar hänger ihop med hur väl skogsbrukets miljömål uppfylls. Trots att skogsbrukets naturhänsyn har förbättrats är den, enligt Skogsstyrelsen, inte tillräcklig för att det beslutade miljömålet skall nås. Det är allvarligt. Folkpartiet liberalerna anser att regeringen bör överväga hur myndigheterna med information, regelgivning och förelägganden inom ramen för skogsvårdslagen kan öka hänsynen så målet uppfylls.
Naturvård
Folkpartiets förslag:
Bevarande av odlingslandskap och produktiv skogsmark nedanför det fjällnära området fortsätter.
Regeringens förslag om inriktningen av fortsatta besparingsåtgärder inom miljöområdet avvisas.
Bakgrund:
En god naturvård bygger på två viktiga komponenter: En god grundläggande miljöhänsyn i jord- och skogsbruk och andra areella näringar samt ett bevarande av natur genom reservatsavsättning. Reservatsbehovet beror till stor del på hur väl miljöanpassningen i de areella näringarna lyckas. Beträffande reservat i skogsmark ställde riksdagen sig bakom ett uttalande att 5 % av den produktiva skogsmarken nedanför det fjällnära området kan behöva skyddas i reservat. Detta förutsätter att riksdagens mål för miljöanpassning av skogsbruket uppfylls. Nås inte målet ökar reservatsbehovet upp emot 15 %. Reservatsbehovet bör uppfyllas inom rimlig tid -- senast 2010 anser Folkpartiet liberalernas är önskvärt.
Beträffande odlingslandskapet har Naturvårdsverket föreslagit att 600 000 ha skall bevaras före 1998. De värdefullaste områdena bör enligt verket säkerställas som reservat. Folkpartiet liberalerna delar denna bedömning.
Regeringen sparar på Östersjöanslaget, miljöforskning och kalkning. Biståndet till Östeuropa har vi tagit upp tidigare i den här motionen och våra synpunkter på regeringens forskningspolitik finns i en separat motion. Vi beklagar det minskade kalkningsanslaget, men accepterar besparingen på grund av det rådande budgetläget. Arbetet mot försurning drabbas visserligen av minskade anslag, men vi gör bedömningen att huvuddelen av kalkningen kan fortsätta.
Vad gäller bevarandet av värdefull natur bör arbetet fortsätta med nuvarande inriktning, men takten skulle egentligen behöva öka. Sådana åsikter framförde också socialdemokraterna under valrörelsen. Således borde reservatsanslaget höjas på några års sikt, men det är givetvis svårt att genomföra under det rådande ansträngda budgetläget.
Vi tycker det är bra att regeringen nu inte skär i reservatsanslaget men finner den stora besparing på miljövård som föreslås för 1998 oroande. Regeringen vill ha riksdagens godkännande för inriktningen av besparingsåtgärder inom området miljövård för de kommande budgetåren utan att närmare ange någon inriktning. Folkpartiet liberalerna måste under dessa omständigheter avstyrka regeringens förslag om inriktningen av besparingsåtgärder inom området miljövård för budgetåren 1997 och 1998.
Den enda antydan regeringen gör om vad den tänker spara på är att A 4. Investeringar inom miljöområdet -- d.v.s. reservatsanslaget -- kan minskas 1998. Det rimmar i så fall illa med de tankegångar socialdemokraterna framfört om vikten av att snabbt avsätta upp emot 5 % av den produktiva skogsmarken nedom det fjällnära området som reservat.
Motivet för den kommande nedskärningen i reservatsanslaget är också konstigt. Regeringen anger att mark med särskilt stora naturvärden, som behölls i statlig ägo vid Domänverkets bolagisering skall överföras till Naturvårdsfonden. Men den marken är redan skyddad och den är eller skall bli naturreservat. Regeringen vill således dra in pengar till nya reservat och kompensera naturvården med mark som skyddades under den borgerliga regeringens tid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kampen mot statsskulden och miljöskulden måste föras samtidigt,
2. att riksdagen hos regeringen begär att ett nytt förslag om miljöbalk skyndsamt läggs fram,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av konsekvenser av en skatteväxling,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om kommunal skatteväxling,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det är en prioriterad uppgift för Sverige i EU-samarbetet att verka för en koldioxidskatt och skatteväxling,1
6. att riksdagen hos regeringen begär att en kommission tillsätts som utreder vad som krävs för en hållbar utveckling i Sverige i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av miljöinsatser i Öst- och Centraleuropa,2
8. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om användningen av överlåtbara utsläppsrätter,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna målet att senast år 2010 skall inga fordon med hälsovådliga utsläpp tillåtas i städerna,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användandet av bilavgifter i städer,3
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att höja skatten för förmånsbilar,1
12. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om avreglering av järnvägstrafiken för miljöns skull,3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en miljörelatering och sänkning av banavgiften,3
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljörelaterade hamn- och farledsavgifter,1
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regler för svavelhalt i fartygsbränsle,3
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgasregler och bränslebeskattning för arbetsfordon,
17. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om avgaskrav för arbetsredskap,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vattenkraftsutbyggnadsepoken nu är avslutad,4
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd av Gideälven mellan Stennäs och Björna, Jaurekaska i Stora Luleälven och Ljungån i Gimån,4
20. att riksdagen beslutar att sträckan av Österdalälven vid Brunnsberg förs in i 3 kap. 6 § naturresurslagen,4
21. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om skydd i 3 kap. 6 § naturresurslagen för: i Motala ström, Vätterns tillflöden söder om Hjoån--Mjölnaån, Kävlingeån, Rönne å och Rolfsån,4
22. att riksdagen hos regeringen begär en ändring i lagen om införande av vattenlagen så att större krav kan ställas på kraftverksägare om skadeförebyggande och skadekompenserande åtgärder vid omprövning av domar givna enligt äldre vattenrätt,4
23. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om avfallsskatt,1
24. att riksdagen hos regeringen begär att beskattning av råvaruanvändning och färskvattenanvändning utreds,1
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för ett resurshushållande jordbruk,
26. att riksdagen hos regeringen begär ytterligare insatser för att miljömålet i skogsbruket skall uppfyllas,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av bevarandearbetet beträffande skogsmark,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av bevarandearbetet beträffande odlingsmark,
29. att riksdagen avslår regeringens förslag om inriktningen av besparingsåtgärder inom området miljövård för budgetåren 1997 och 1998,
30. att riksdagen till anslaget A 8. Investeringsbidrag för främjande av omställning i ekologiskt hållbar riktning, anvisar 100
000
000 kr mindre än vad regeringen har föreslagit eller således 0 kr samt anvisar 100
000
000 kr under ett nytt anslag, A 32. Särskilda miljöinsatser, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 januari 1995 Lars Leijonborg (fp) Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp)
1 Yrkandena 3--5, 11, 14, 23, 24 hänvisade till SkU 2 Yrkande 7 hänvisat till UU 3 Yrkandena 10, 12, 13, 15 hänvisade till TU 4 Yrkandena 18--22 hänvisade till BoU