Emån, som under århundraden utgjort en kraftkälla för och en pulsåder i de bygder den passerar, är sydöstra Sveriges största vattendrag. Totallängden är 22 mil och avrinningsområdets totalareal 4460 km2 . Ån har sitt upprinningsområde på småländska höglandet i trakterna av Bodafors och Eksjö i Jönköpings län, med de högsta källorna belägna 360 m ö.h. Emån berör även Östergötlands och Kronobergs län men passerar huvudsakligen genom Jönköpings och Kalmar län, där utflödet i Östersjön vid Em är beläget ca 1 mil norr om Mönsterås.
Den stora nivåskillnaden mellan höglandsdelen och åmynningen vid Em gör att antalet forsar och fall är många, samtidigt som det finns -- främst i Kalmar läns del -- stora plana slättområden, där ån slingrar sig fram, ''meandrar'', med risk för omfattande översvämningar alltefter den varierande vattentillströmningen.
Ån rinner genom trakter som är Sveriges nederbördsfattigaste, med i genomsnitt 700 mm/år i upprinningsområdet och 500 mm/år vid Em. Detta, tillsammans med att den sista tredjedelen av ån helt saknar utjämnande och magasinerande sjöar, gör att vattenföringen är mycket ojämn och oregelbunden. Vårflod och kraftiga höstregn ger därför stora toppar i vattenföringen. Sedan många år tillbaka har därför kravet på olika invallningar och rensningsarbeten varit starka. Sådana genomfördes senast år 1988.
Innan Emån utsattes för några större mänskliga ingrepp vandrade laxen långt upp i ån, säkert belagt ända till Turefors strax utanför Kvillsfors i Jönköpings län, troligen längre. Utbyggd kraftproduktion, rensade och sänkta forsar samt ökande föroreningar från industrier och samhällen medförde att det i början på 1970-talet fanns lax och havsöring kvar i mer betydande bestånd endast i nedersta delen av Emån, nedströms Karlshammar och Emsfors. Nedläggning av industrier och förbättrad rening av avloppsvattnet har därefter bidragit till en förbättrad vattenkvalitet. I kombination med förbättring av laxtrappor har på 1980-talet först havsöringen och nu i viss mån även laxen återkommit på den sträcka som idag är tillgänglig för vandringsfisk.
Både havsöringen och laxen i Emån har unika egenskaper, som skiljer dem från andra stammar och anses enligt bl.a. Fiskeristyrelsen tillhöra de mest skyddsvärda i Sverige och Östersjöområdet.
Förutom lax och havsöring rymmer Emån mellan 25 och 30 fiskarter. Till de mest skyddsvärda arterna hör malen (silurus glanis), som här troligen har sitt viktigaste vatten i norra Europa. Enligt Världsnaturfonden utgör Emån en av numera endast tre säkra lokaler för malen. En viktig förutsättning för malen är de djupare höljor som finns här och var i Emåns lopp.
En orsak till den rikliga fiskeförekomsten i Emån är en ovanligt art- och talrik bottenfauna. En stor bottenfaunaundersökning i Kalmar län 1975--1985 visar att Emån har den mest omfattande art-/genbanken av vattendragen i Kalmar län. Bottenfaunan är en av de bättre i södra Sverige och mycket skyddsvärd.
Även botaniskt och ur ornitologisk synvinkel rymmer Emån stora värden. De geologiska formationerna är av högsta intresse. Jord- och skogsbruksintressena finns på flera håll längs åns sträckning och bitvis har jordbruket givit upphov till en kulturhistoriskt intressant miljö med gammalt välbevarat odlingslandskap och vackra hagmarker.
Då den begynnande industrin vid Emån byggdes ut runt sekelskiftet, uppfördes bl.a. ett stort antal krutbruk, spiksmedjor, pappersbruk, sågar , kvarnar och andra industribyggnationer. Av dessa finns idag flera ruiner och lämningar. Det är naturligt att Emån under årens lopp fått ta emot och fått transportera en mängd olika ämnen. Kol, kväve, fosfor, organiska klorföreningar, PCB, dioxiner, kadmium, nickel, bly, kvicksilver är några av dem. Ett framgångsrikt arbete har nyligen resulterat i att Järnsjön nu är sanerad från PCB. Återstår bl.a. att finna en lösning för industrideponin vid Jungnerholmarna i Fliseryd, där en förutvarande ackumulatorfabrik lämnat kadmium, nickel, bly och kvicksilver efter sig.
Dock begränsas ej längre här reproduktionen av havsöring i första hand av miljögifter i ån utan av tillgång på lek- och uppväxtområden samt av uppvandring av gamla fiskar.
Idag är Emån, som sydöstra Sveriges största vattendrag med sin speciella hydrologi och starkt skiftande vattenföring, klassad som riksintresse i den fysiska riksplaneringen. Meandersystemet mellan Årena och Målilla,Fågellivet i våtmarksområdet vid Rynningen,Ås- och ålandskapen vid Drageryd och vid Högsby-Gillberga,Kvillområdet vid Grönskog,förekomsten av fiskarten mal på sträckan Högsby--Em ochFörekomsten av havsvandrande öring och lax i åns nedre lopp, torde vara några av de framträdande naturföreteelser med mycket särpräglade och mångformiga karaktärer, som motiverar riksintresset för naturvården.
Emån ingår i 3 kap. 6 § NRL som ett vattenområde där nybyggnation för kraftändamål inte får ske. Vissa delar av Emåns avrinningsområde är utpekade som riksintresse för friluftslivet och kulturmiljövården.
De höga natur- och kulturvärdena gör att området har stor potential för bl.a. ekoturism och rekreation. Emån har betytt, betyder och kommer att betyda mycket för de bygder, vilka den genomrinner. Dock finns inom riksintresseområdena för naturvård också andra, delvis motstående nyttjandeintressen: vattenkraftvattenförsörjningfiskejordbruk skogsbruksamhällsutbyggnader och industrilokalisering turism och friluftsliv vilka verksamheter skall ske på ett sätt som inte skadar riksintresset, och vilka även kan vara motverkande sinsemellan.
Under årens lopp har ett stort antal inventeringar och undersökningar gjorts i Emåns avrinningsområde. Ett antal punktinsatser har gjorts för att förbättra delar av områdets kvalitet. Dock menar jag, att det nu behövs en helhetssyn, en helhetsbild på Emån och dess framtid, för att möjliggöra och på ett miljöriktigt sätt ytterligare utveckla den kraftresurs Emån även i framtiden kommer att vara. En total bild av Emåns nuvarande situation, en total bedömning av åtgärder och insatser, en total bild av nyttjandeintressena och på sikt en total miljöanpassad restaurering. Ett sådant projekt medför såväl regional utveckling som arbeten och miljöutveckling.
Länsstyrelserna i Kalmar och Jönköpings län, som också konstaterar att en samlad sammanvägning av samtliga nyttjandeintressen i Emån saknas, vilket idag medför att bedömningen av enskilda arbetsföretag görs utan någon helhetsbild, håller nu på att ta fram en regional miljöstrategi, vilken skall tillämpas inom avrinningsområdet.
Syftet med miljöstrategin är attSkapa en helhetsbild över naturförhållanden (inkl. natur- och kulturvärden i odlingslandslapet) och nyttjande av naturresurser i avrinningsområdet,Verka för en hållbar samhällsutveckling i avrinningsområdet som sker i enlighet med nationella och regionala miljömål samtSamordna arbetet med miljö- och naturresursfrågor inom avrinningsområdet.
Bland projektmålen kan nämnas :Initiera framtagandet av underlagsmaterial som saknas,Kartlägga och beskriva nyttjandeintressen i Emån,Skapa en sammanvägning av olika nyttjanden i syfte att nå en strategi för hur naturresurserna skall utnyttjas utifrån helhetsperspektivet, Förankra strategin hos berörda parter,Ge förslag till prioriterade åtgärder i syfte att uppnå regionala och nationella miljömål.
Ovanstående seriösa och ambitiösa arbete, där intressenterna bl.a. är kommuner, vattenförbund, länsstyrelser och andra myndigheter, enskilda nyttjandeintressen och intresseorganisationer, drivs inledningsvis av länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping, Naturvårdsverket och Fiskeriverket. Styrning sker genom en ledningsgrupp som består av representanter från ovannämnda myndigheter samt från Mönsterås och Vetlanda kommuner.
Aktivitetsplanen som omfattar tre etapper och inom vilken tre olika grupper arbetar med limnologisk miljö, marin miljö och terrester miljö, har att bl.a. ta fram en översiktig tillståndsbeskrivning av naturförhållanden och naturresurser i avrinningsområdet, att beskriva nyttjandeintressena, att definiera och precisera miljömålen för Emån, att ta fram förslag till strategi och åtgärder som bör genomföras och att efter diskussion med olika parter fastställa strategi och uppföljningsprocessen.
Huruvida ovannämnda projekt rymmer den helhetsbild och det arbete som erfordras för en ''totalrestaurering'' av Emån undandrar sig min bedömning. Dock ligger det mycket nära och helt i linje med de tankar jag har om behovet av, möjligheten till och nödvändigheten av ett miljöanpassat, regionalt utvecklingsarbete, för att tillvarata och utveckla den ekologiska naturresurs en frisk Emå i framtiden kommer att utgöra. Oomtvistligt är också att ovan beskrivna projekt torde utgöra ett utomordentligt underlag för förverkligandet av målsättningen om en ''totalrestaurering'' av Emåns vattensystem.
Med den prioritering som alla idag säger sig vilja ge miljön och den regionala utvecklingen, förutsätter jag att de medel som ovanstående projekt och dess vidare arbete för en miljöanpassad regional utveckling av Emån kräver, anslås av regering och riksdag.
Resursbehovet för de två första av ovan beskrivna etapper torde uppgå till mellan en halv och en miljon kronor. För etapp tre och de ev. vallningar, rensningar, byggande av vandringsleder för fisk m.m. som kan komma att krävas, kan idag några kostnader ej preciseras. Dock är det av oerhörd vikt att kommande förslag beträffande arbetet med ovannämnda områdes restaurering och utveckling mottas och bedöms på ett positivt sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nationell restaureringsplan för Emåns vattensystem,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd till Emåns miljöanpassade restaurering och utveckling.
Stockholm den 12 januari 1995 Sivert Carlsson (c)