Barentsregionen blir en viktig region i Europa. Barentshavet är Europas fiskrikaste hav. I regionen finns stora gas- och oljefyndigheter, mineralförekomster samt stora och rika skogsarealer.
Ett samarbete inom Barentsregionen är också ett samarbete för att skapa förtroende och fredlig utveckling i området. Förhållandena i Nordvästryssland är också mer stabila än i andra delar av landet. Barentssamarbetet blev formulerat och etablerat 1993. Barentssamarbetet bör förankras i norr. Sverige bör ta ännu större ansvar för utvecklingen i regionen, både när det gäller kultur, forskning, ökad kontakt och samarbete mellan näringslivet i regionen.
Barentssamarbetet bör kunna utvecklas även om Norge inte är med i EU. Barentsregionen är viktig för EU. Det är viktigt för den geografiska balansen, men det är framförallt viktigt för det fortsatta miljöarbetet inom EU.
En av de viktigaste uppgifterna att lösa är miljöproblemen. Kolahalvön har stora miljöproblem. Dessutom har Kolahalvön världens största koncentration av kärnreaktorer med ca 250 reaktorer på militära och civila fartyg och i kärnkraftverket Polyarny Zori. Det kärnkraftverket står för 20 % av allt flytande och 50 % av allt fast radioaktivt avfall som produceras inom Barentsregionen. Kärnkraftverket är omodernt och instabilt. De två äldsta reaktorerna är från 1973 och 1975 och av samma typ som det som fanns vid det skandalomsusade Greifswaldsverket som måste stängas i Tyskland.
Vid en härdsmälta skulle det ta endast ca 4 timmar innan det radioaktiva avfallet når Norrbotten. Det är vår skyldighet och vårt ansvar att göra något åt detta.
Ryssland har sagt att reaktorerna inte kan bytas ut innan år 2005, men detta bör ske tidigare. 1993 var det ytterst nära att Polyarny Zori drabbades av en kärnkraftsolycka. En sådan olycka skulle drabba hela Nordkalotten.
Nickelverken på Kolahalvön släpper årligen ut 300 000 ton svavel, koppar och nickel. Detta har lett till att ett område på ca 5 000 km2 helt saknar vegetation. Detta ödelandskap sprider sig med oroväckande hastighet.
Vi kan i dag inte förutspå vilka biverkningar föroreningarna kommer att leda till, men vi vet att 90 % av barnen vid nickelverken lider av luftrörsinfektioner. Medelåldern ligger kring 40 år. Ryssland saknar ekonomiska resurser och vilja att bygga reningsanläggningar vid nickelverken. Därför är det viktigt att Sverige tillsammans med Norges, Finlands och Rysslands regeringar upprättar ett gemensamt miljöprogram för Kolahalvön, och att en del av Sveriges stöd till Östeuropa går till miljösatsningar på Kolahalvön.
I många år har man också dumpat radioaktivt avfall i Barents hav. Om det skulle börja läcka hotar det att förstöra hela havslivet. Därför måste man undersöka möjligheterna att stoppa dumpningarna.
En annan fråga som är ytterst allvarlig för Nordkalotten är provsprängningarna på Novaja Semlja. Efter andra världskriget har ca 120 atombomber blivit sprängda, varav en var världens största. Detta har lett till att omfattande radioaktivitet har uppmätts i området. Stora landområden utarmas på grund av dessa sprängningar. Människor tvingas flytta för att inte bli förgiftade av radioaktiva ämnen. Dessutom ligger denna ö inte långt från vårt lands gränser. Dessa kärnvapenprov får ej återupptas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till Barentsregionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Birgitta Gidblom (s) Monica Öhman (s) Kristina Zakrisson (s) Lennart Klockare (s) Lars U Granberg (s) Ulf Kero (s) Eva Persson Sellin (s)