Innehållsförteckning
1.
Sammanfattning2 1.1
Årets budget2 1.2
Kristdemokraternas förslag i korthet3 2.
Miljöpolitikens mål4 3.
Miljöpolitikens styrmedel4 3.1
Lagstiftning4 3.2
Miljöräkenskaper5 3.3
Ekonomiska styrmedel5 3.4
Ökade insatser för att främja kretsloppssamhället6 3.4.1
Statlig avfallsskatt7 3.4.2
Resurssparkommitté8 3.4.3
Kretsloppspaket till kommunerna8 3.4.4
Konsumenterna och miljöinflytandet8 3.4.5
Länsstyrelsernas miljöarbete8 4.
Internationellt perspektiv9 4.1
Riokonferensen9 4.2
Miljöanpassat bistånd9 4.3
Ett miljöreglemente för WTO9 4.4
Global vattenkonvention10 5.
Miljöpolitiken inom EU10 5.1
Strategi för miljöarbetet inom EU10 5.2
Kemikaliearbetet11 5.3
Baselkonventionen11 6.
Prioriterade miljösatsningar -- nationellt12 6.1
Östersjön12 6.2
Förvärv av värdefulla naturområden12 6.3
Parlamentarisk utredning om vatten13 6.4
Kalkningsinsatser14 6.5
Sanering av förorenade mark- och vattenområden14
Hemställan15
1. Sammanfattning
Den tilltagande miljöförstöringen är ett av de allvarligaste hoten mot mänskligheten. Därför måste åtgärder för att komma tillrätta med miljöförstöringen komma i främsta rummet. Arbetet för att ställa om till en bärkraftig utveckling måste bedrivas både nationellt och internationellt. Nationellt måste arbetet med miljöanpassning intensifieras inom alla samhällets sektorer. Det gäller arbetet både på statlig och kommunal nivå, inom offentlig såväl som privat verksamhet.
I-länder har ett särskilt ansvar för omställningen till en bärkraftig utveckling. Dessa måste ta på sig de kostnader som uppstår när hållbara produktions- och konsumtionsmönster ska utvecklas samt överföra tillräckliga resurser till u-länder.
1.1 Årets budget
I få dokument blir det lika tydligt hur en regering prioriterar miljö- och framtidsfrågorna som i just budgetpropositionen. Sverige har stora finansiella skulder. Räntan på statsskulden är den näst största anslagsposten i budgetpropositionen. En sanering av ekonomin är därför nödvändig och måste genomföras under de närmaste åren. De ekonomiska problemen får inte övervältras på våra barn, men i den avvägning som gjorts vad avser skattehöjningar och besparingar har miljöperspektivet tappats bort. Vi kristdemokrater har under många år pläderat för en skatteväxling, dvs höjda skatter på miljöföroreningar och naturresurser, medan skatterna istället sänks på arbetskraft. Detta skulle både gynna sysselsättning och miljö.
Besparingarna på miljöforskning och miljöinsatser i Östersjöregionen är oacceptabla för kristdemokraterna. Sveriges satsning på miljöforskning beräknat per capita är i ett internationellt perspektiv måttlig. Naturvårdsverket har i sin årsredovisning angett miljöforskning som en av de mest effektiva insatserna i miljöarbetet. De prioriterade områdena i svensk miljöforskning -- kretsloppsutveckling, biologisk mångfald och klimatfrågor -- är viktiga även i ett internationellt perspektiv. I-länder har tagit på sig ansvaret och kostnaderna för att utveckla ett resurshushållande samhälle där slitaget på den gemensamma miljön radikalt minskar.
Senast i regeringsdeklarationen slog den nuvarande regeringen fast att en hög ambitionsnivå när det gäller miljöinsatser i Östersjöregionen skulle gälla. Den kraftiga nedskärningen på detta anslag är därför helt i strid med de löften som gavs för kort tid sedan. Östersjöns dåliga miljötillstånd är en av de stora posterna i den miljöskuld vi riskerar att vältra över till nästa generation om inget görs nu.
Nedskärningen i kalkningsanslaget kan inte heller accepteras. Kristdemokraterna menar istället att en strategi för effektiviserade och utökade kalkningsinsatser bör utarbetas på länsstyrelsenivå. I detta sammanhang bör också behoven av s.k. biologisk återställning beaktas. Ambitionen bör vara att få till stånd kalkning i nya områden i mellersta och norra Sverige där nu försurningen accelererar.
1.2 Kristdemokraternas förslag i korthetSkatter och avgifter måste i högre gad baseras på miljöförorening, nyttjande av råvaror och energi och i mindre grad på mänskligt arbete.Arbetet med naturresursräkenskaper måste intensifieras.Miljöskatt på avfall, utformad så att den driver fram en ökad avfallssortering och gynnar returmaterial på en vidgad kretsloppsmarknad.Inrätta en resurssparkommitté med uppgift att öka kunskapen om hur små och medelstora företag kan minska avfallsmängderna. Intensifierat arbete på kommunal nivå. Ett särskilt stimulansstöd skall kunna erbjudas kommuner som kretsloppsanpassar skolor och daghem.Intensifierat miljöarbete på länsstyrelsenivå.Åtgärder för att begränsa mängderna av elektroniskt skrot.En genomarbetad strategi för hur Sveriges miljöarbete i EU skall bli framgångsrikt. Stöd till ideella organisationers miljöarbete med anledning av Sveriges medlemskap i EU.Ökat miljöinflytande för konsumenterna.Parlamentarisk utredning om dricksvattenförsörjning, bl.a. mot bakgrund av de tilltagande problemen med södra och mellersta Sveriges vattenförsörjning.Ökade resurser till programmet för Östersjöns rening samt en effektivitetsutredning kring vilka åtgärder som är mest effektiva för att nå bästa möjliga resultat med begränsade resurser.Ökade resurser för reservatsavsättning.Ökade resurser till miljöforskning. Bibehållen nivå på anslaget till sanering av markområden. Utredning kring hur framtida sanering av förorenade markområden skall finansieras.Hög ambitionsnivå vad avser kalkningsinsatser.Åtgärder för intensifierat energisparande och energieffektivisering.Utvecklad miljölagstiftning.Handlingsplan för förstärkt förebyggande av astma och allergi.
Sammanställning av kristdemokraternas budgetförslag avseende proposition 1994/95:100 bilaga. Förändringar i kronor jämfört med regeringens förslag
Ökade statsutgifter inom miljöområdet (räknat per 12- månadersperiod)
Östersjön miljöåtgärder + 246 000 000 Förvärv av värdefulla naturområden + 30 000 000 Kalkningsåtgärder + 38 000 000 Sanering av förorenade områden + 20 000 000 Länsstyrelsernas miljöarbete + 30 000 000 Miljöforskning + 16 000 000 Kretsloppsforskning + 35 000 000 Visst internationellt arbete -- ideella organisationer + 500 000 Kommunalt miljöarbete + 5 000 000 Summa ökade utgifter:
410 500 000
Ökade statsinkomster inom miljöområdet (räknat per 12-månadersperiod)
Skatt på avfall + 2 000 000 000
Kristdemokraterna utvecklar sina ståndpunkter kring miljöpolitiken ytterligare bl a i särskilda motioner om trafik-, energi- och jordbrukspolitik. Dessutom läggs motioner på följande teman: vattenutredning, miljölagstiftningen i framtiden, ett program för allergisanering, återvinning av elektroniskt skrot, djurskydd samt ett miljöanpassat system för tjänstebilsförmåner.
2. Miljöpolitikens mål
''Målet med miljöpolitiken är att skydda människors hälsa, bevara den biologiska mångfalden, hushålla med uttaget av resurser så att de kan utnyttjas långsiktigt samt skydda natur- och kulturvärden.'' Detta citat är hämtat från detta decenniums första stora miljöproposition, En god livsmiljö. Där kan man vidare läsa att ''1990-talets uppgift är att ställa om samhällets alla verksamheter i ekologisk riktning''.
Vi har kommit en liten bit på väg bl.a. vad gäller kretsloppsfrågorna -- men när det gäller många allvarliga miljöhot har ingen ljusning inträffat. Sett i ett större historiskt perspektiv blir jämförelserna hisnande. Råvaru- och energiförbrukning, och därmed slitage och förorening av den gemensamma livsmiljön, har accelererat under hela århundradet, men särskilt under de senaste decennierna. Befolkningstillväxten och arbetet för att förbättra för jordens fattiga ställer mycket höga krav på ett förbättrat resursutnyttjande.
Flera miljöhot är globala och storregionala såsom växthuseffekt, ozonförtunning, försurning, övergödning och storskalig spridning av miljögifter och tungmetaller. Det innebär att en strikt uppdelning av våra allvarligaste miljöproblem i nationella och internationella miljöproblem i de flesta fall inte låter sig göras. Föroreningar sprids storskaligt och låter sig inte hindras av de gränser människan satt upp på kartan.
I ett scenario från Naturvårdsverket beskrivs hur miljöproblemen kommer att utvecklas från dagens situation till år 2000 under förutsättning att dagens ingångna miljöavtal följs. Där konstateras att vad gäller växthuseffekten, spridning av organiska miljögifter och försurningen, kommer läget vara klart försämrat. För ozonförtunningen och metallanrikningen beräknas läget bli något sämre, medan det för förekomst av marknära ozon och övergödning förväntas bli något bättre. I ett globalt framtidsperspektiv är utarmningen av biologisk mångfald samt uttunningen av biosfären mycket allvarlig. Dvs både artantal och mängd minskar.
Detta innebär att dagens miljöbeslut och internationella avtal inte räcker till -- även om de uppfylls. Diskuterade och redan ingångna avtal klarar inte ens den låga ambitionsnivån att stoppa försämringar av vår livsmiljö.
3. Miljöpolitikens styrmedel 3.1 Lagstiftning
Under förra mandatperioden arbetades förslag om en ny och samlad miljölagstiftning fram, den s k miljöbalken. Skälen var flera. Efterhand har miljölagstiftningen utökats och finns numer utspridd i hela lagboken utan egentlig samordning. Det har blivit svårt att få en överblick över de många lagarna på miljöområdet och en samordning och modernisering av lagarna krävdes. Ett annat skäl var att åstadkomma en skärpning. Miljöhänsynen ska i fortsättningen väga tyngre och det skulle enligt lagförslaget bli lättare exempelvis att utdöma ekonomiska sanktioner vid miljöbrott. Det tredje skälet för utarbetandet av en miljöbalk var att åstadkomma en EU-anpassning av svensk miljölagstiftning, bl a genom införande av ett i svensk lagstiftning nytt styrinstrument -- miljökvalitetsnormer.
Nuvarande regering har valt att uppskjuta behandlingen av miljöbalken med hänvisning till att den vill utreda vissa frågor ytterligare. Detta har försenat och försvårat ett offensivt miljöarbete. När man nu ändå försenar arbetet är det bra om man föreslår en vidgad och allmän talerätt för ideella organisationer samt åstadkommer en inkorporering av vattenlagen, eller delar av denna, i miljöbalken. Önskvärt och nödvändigt är också att preskriptionstiden för miljöbrott förlängs och att miljökvalitetsnormerna får en effektiv rättsverkan.
Kristdemokraterna utvecklar sina ståndpunkter kring miljöbalken i en särskild motion.
3.2 Miljöräkenskaper
De mått med vilka vi mäter ekonomisk utveckling är bristfälliga. Olika effekter av de ekonomiska aktiviteterna bör vägas in i ett mått som fångar välfärdsförändringen i ett samhälle. BNP-begreppet måste kompletteras, så att kvalitetsändringar speglas i BNP. Ett sätt är att beräkna förändringen i en nations samlade förmögenhet. En ''nationalförmögenhet'' omfattar tillgången till naturresurser och orörd miljö, det ''mänskliga'' kapitalet, produktionskapitalet, tillgången till varaktiga konsumtionsvaror samt nationens finansiella nettotillgångar gentemot utlandet. Förändringen av nationalförmögenheten är ett bättre mått på ekonomisk tillväxt i och med att man tagit hänsyn till miljö- och hälsoeffekterna. Ett sådant tillväxtmått blir därmed också ett sätt att mäta välfärdsutvecklingen i ett samhälle.
Det är lång väg att gå innan man hittar de rätta statistiska måtten på nationalförmögenheten. Det arbete som för närvarande pågår med att komplettera BNP-måttet med naturresursräkenskaper är mycket angeläget.
3.3 Ekonomiska styrmedel
Så länge som den ekonomiska politiken och miljöpolitiken inte samspelar med varandra kommer det att vara kortsiktigt ekonomiskt olönsamt för företag och enskilda människor att bete sig på ett sätt som är förenligt med naturens spelregler. Så länge detta förhållande består kommer inte vår livsstil att vara långsiktigt hållbar. På politisk väg kan beslut fattas som korrigerar marknaden så att den fungerar som den är tänkt, dvs speglar den totala och verkliga kostnaden för olika ekonomiska aktiviteter.
Utifrån kristdemokratiska värderingar är det viktigt att använda ekonomiska styrmedel som instrument för att åstadkomma en bärkraftig utveckling. Den ''århundradets skattereform'' som beslutades om 1990 behöver följas av en ekologisk skattereform. Det handlar om att sätta prislappar på miljö- och resursförbrukning så att även dessa kostnader avspeglar sig i prisbildningen och att konsumenterna därmed ställs inför de rätta priserna. Därmed kompletteras nödvändig lagstiftning och regleringar på miljöområdet med marknadsekonomins effektivitet.
En metod för att använda ekonomiska styrmedel i betydligt högre utsträckning är att skatteväxla, dvs höja skatten på miljöstörande aktiviteter, men sänka den på annat, exempelvis arbetskraft. Vi menar att detta är en metod som kan vara ett väsentligt inslag i en ekologisk skattereform.
Den parlamentariska utredning som nu är under tillsättande, ska lämna förslag till en ekologisk skattereform innebärande bl a en skatteväxling. Målet med skattereformen skall vara att främja en bärkraftig utveckling.
Kristdemokraterna presenterade vid ett seminarium i riksdagen hösten 1993 en rapport på temat skatteväxling. I denna rapport förs en grundlig diskussion kring principiella frågor rörande skatteväxling och ett antal slutsatser och ställningstaganden görs. Vid en debatt i kammaren under hösten 1994 kring ekonomiska styrmedel anger finansminister Göran Persson att kristdemokraternas skatteväxlingsrapport, genom sin grundliga analys av principiella frågeställningar, är ett viktigt bidrag i det kommande arbetet i Skatteväxlingsutredningen.
3.4 Ökade insatser för att främja kretsloppssamhället
Samhällets hantering av material är alltför enkelriktad. Den börjar med utvinning av råvara och slutar med ''behandling'' av avfall såsom förbränning eller deponering. Det är långsiktigt omöjligt att förbruka resurser och ''producera'' avfall i samma takt som nu.
Vid seklets början sorterades sopor noggrant. De flesta stadsbor levde i nära anknytning till den omgivande landsbygden medan nio av tio svenskar levde på landet. När detta vände vid seklets mitt p g a urbaniseringen, bröts kontakten mellan stad och landsbygd. Stadens kretsloppsproblem började vid denna tid med avfallet. Sopsortering blev olönsam och soptippar fick lösa problemet. Vattentoaletter fick lösa de sanitära problemen. Med utvecklingen av slit- och slängsamhället växte sopberget snabbt. Från 15--20 kg per person och år under 1950-talets början ökade sopmängden till dagens 320 kg/person och år.
Arbetet med att förändra denna situation har påbörjats. Källsortering sker i varierande grad i alla kommuner. Ett mycket viktigt beslut fattades av riksdagen under 1993 då producentansvar infördes. För närvarande gäller det för förpackningar, tidningar, journaler och trycksaker. Det är angeläget att producentansvaret utvidgas till att omfatta allt fler produkter, t ex vissa batterityper, däck och bilar. Genom det förlängda producentansvaret fastställs spelregler som skapar en stimulans för konsumenten att välja de mer miljöanpassade alternativen. Genom att binda tillverkaren med ett fullständigt ekonomiskt ansvar så tillses att priset på varan återspeglar varans totala kostnader prissatta på marknaden. Det kan dock visa sig att det för vissa produktgrupper är bättre med andra lösningar, eller att producentansvaret behöver kompletteras. På kristdemokraternas initiativ läggs en flerpartimotion, där åtgärder föreslås för hur problemen med elektroniskt skrot ska minskas.
3.4.1 Statlig avfallsskatt
Genom de förändringar av renhållningslagen som trädde i kraft den 1 juni 1991, har kommunernas möjlighet att använda differentierade taxor för att styra olika avfallsslag till ett miljöriktigt omhändertagande blivit fastställd i lag. Det har emellertid dröjt till 1993-94 innan ett större antal kommuner infört system med differentierade taxor samtidigt som skillnaderna mellan de olika taxenivåerna blivit större, och då har det gällt industriavfall. Endast två kommuner i landet har infört viktrelaterad differentiering av taxorna för hushåll. Det finns däremot ett flertal internationella erfarenheter av differentierade taxor för hushållsavfall. Dessa pekar alla mot att differentierade taxor kunnat bidra till en ökad källsortering av avfallsströmmarna. Kommunerna bör stimuleras till att införa differentierade avfallstaxor också för hushållen. Åtgärder för att öka källsortering hos hushåll och lokala företag kommer sannolikt att vara en viktig del i det lokala Agenda 21- arbetet. Kommunernas möjlighet att ta betalt för externa miljökostnader begränsas dock av självkostnadsprincipen.
Därför bör en statlig viktbaserad avfallsskatt i enlighet med Avfallsskatteutredningens förslag tas ut redan från 1 juli 1995. Den modell som bör väljas är en s k nettodeponiskatt (enligt dansk modell). Den fungerar så att skatten baseras på de invägda avfallsmängderna som vägs in för deponering eller förbränning under en viss period, reducerat med de mängder som vägts ut under samma tidsperiod (gått ut på en kretsloppsmarknad). På detta sätt beskattas endast en deponis tillväxt. Det bör leda till ett offensivt arbete från kommunernas sida att främja källsortering både hos hushåll och lokala företag.
Skatten bör omfatta alla deponier med en tillåten mottagningsplikt överstigande 50 ton per år. För att inte detta ska leda till en överflyttning av avfall till mindre deponier bör ett fribelopp om 50 ton införas för samtliga skattskyldiga deponier. Skatten bör omfatta både s k konsumtionsavfall vilket definieras som hushållsavfall, park- och trädgårdsavfall, bygg- och rivningsavfall, icke branschspecifikt avfall och slam samt produktionsavfall. Produktionsavfall är sådant avfall som är knutet till produktionsprocessen, d v s branschspecifikt avfall.
Avfallsskatteutredningen föreslår att en skattesats inledningsvis sätts till 0,15 % av aktuellt basbelopp per ton avfall, och att skattesatsen för avfall som går till förbränning sätts till 0,6 % av basbeloppet om modellen med en nettodeponiskatt väljs. Vi menar att den nivå kan användas som Avfallsskatteutredningen föreslår ska gälla om en modell med fondanknuten deponiskatt väljs. Det innebär en skatt om 0,6 % av avfallsbeloppet per ton avfall, och att skattesatsen för avfall som går till förbränning sätts till 2,4 % av basbeloppet. Vid den nivån väntas skatten inbringa ca 2 miljarder. Kristdemokraterna föreslår att en avfallsskatt enligt denna modell införs fr o m den 1 juli 1995.
Avfallsskatten är ett första steg i en skatteväxling där skatten oavkortat skall gå till miljöförbättrande åtgärder och till en sänkning av arbetsgivaravgiften.
3.4.2 Resurssparkommitté
En resurssparkommitté bör inrättas med energisparkommittén som förebild. Uppgiften för denna kommitté ska vara att höja kunskapsnivån inom främst små och medelstora företag för hur dessa ska kunna öka hushållningen samt minska avfallsproduktionen.
3.4.3 Kretsloppspaket till kommunerna
Kommunerna måste ges stimulans till att arbeta för ett kretsloppssamhälle på det lokala planet. Det mest angelägna är att få barn och unga människor att tänka och handla miljövänligt. På ett stort antal skolor, dagis, fritis m m utförs ett ovärderligt arbete med att lära ut källsortering, kompostering och viktiga ekologiska samband -- vårt beroende av de gröna växterna i slutänden. Detta arbete måste stimuleras för att gälla allt fler av barns och ungdomars miljöer.
Därför bör ett ''kretsloppspaket'' kunna erbjudas kommuner som i motprestation kan visa på att de kretsloppsanpassat skol- och daghemsmiljöer. Ideella organisationer på miljöområdet kan sannolikt spela en viktig roll för att stödja ett sådant arbete.
3.4.4 Konsumenterna och miljöinflytandet
I enlighet med substitutionsprincipen och den starka betoning Kristdemokraterna lägger vid det personliga ansvaret, är åtgärder som stimulerar enskilda människors arbete för en bättre miljö, centralt. Det är engagemanget hos de många enskilda människorna som är den nödvändiga basen för ett framgångsrikt miljöarbete totalt sett.
Miljömedvetandet har ökat starkt hos många och stora grupper i befolkningen. Konsumenternas miljömedvetenhet har blivit en viktig pådrivande kraft för att påverka producenter till bättre miljöhänsyn, och i flera fall till att miljöanpassa produktionen för att bättre kunna konkurrera på marknaden.
Konsumenternas möjligheter att kunna välja miljöanpassade produkter måste förbättras genom ännu bättre information. Det gäller då utvidgad märkning och att kunna få en mer utförlig information om varors miljöpåverkan. Detta är särskilt viktigt för varor med en lång livslängd såsom bilar, hushållsapparater, motorredskap etc. Det miljömärkningsarbete som bedrivs av staten (tillsammans med övriga nordiska länder) och frivilliga organisationer är därför mycket angeläget.
3.4.5 Länsstyrelsernas miljöarbete
Som mycket riktigt påpekas i budgeten befinner sig den regionala miljöövervakningen i ett viktigt uppbyggnadsskede. Inte minst medlemskapet i EU innebär utökade arbetsuppgifter för länsstyrelserna. EU:s direktiv på bl a miljöskyddsområdet kommer sannolikt att innebära att ökade resurser måste avsättas för miljötillsyn. Likaså kan man utgå från att EU:s miljökrav på ländernas regionala utvecklingsprogram kommer att innebära ett ökat tryck på länsstyrelsernas miljöenheter. De regionala utvecklingsplanerna skall innehålla en miljöanalys med bl a en miljökonsekvensbeskrivning av planen och dess genomförandeprojekt.
På länsstyrelsenivå pågår sedan några år arbete med framtagande av strategier för regional miljöanalys (STRAM) som bl a omfattar regionala miljöanalyser och uppföljning av nationella mål. Detta arbete kommer att behöva utvecklas ytterligare.
Budgeten innebär ingen besparing på länsstyrelsernas miljöarbete, men ingen hänsyn tas heller till den ökade arbetsbelastningen. Kristdemokraterna anser det skäligt att öka anslaget till länsstyrelsernas miljöarbete. Anslag A 2, Bidrag till miljöarbete, bör därför utökas med 30 miljoner utöver regeringens förslag.
4. Internationellt perspektiv 4.1 Riokonferensen
Vid konferensen för miljö och utveckling i Rio de Janeiro 1992 konstaterades att klyftan mellan i-länder och u-länder har fortsatt öka sedan Stockholmskonferensen 1972, och att detta i sig varit en orsak till ökad miljöförstöring. Medan fattigdom orsakar vissa former av miljöpåfrestningar, är den viktigaste orsaken till den fortsatta förstöringen av den globala miljön ohållbara konsumtions- och produktionsmönster i industrialiserade länder. En förändrad livsstil i i-världen är viktig för att en hållbar utveckling ska kunna nås. Därför betonades mycket riktigt i-ländernas särskilda ansvar för att ta på sig den näraliggande kostnaden för en nödvändig omställning till en bärkraftig utveckling. I- länder förband sig att överföra resurser (ren teknik, kunnande, etc) och på allvar bidra till fattigdomsbekämpningen i u-länder (konventionen om Agenda 21).
4.2 Miljöanpassat bistånd
Mot bland annat ovanstående bakgrund menar kristdemokraterna att det är fullständigt oacceptabelt att minska på biståndet till u-länder. Nivån på biståndet får inte sänkas från dagens nivå. Det enda rimliga är en höjning -- inte en sänkning. Ska Sverige med trovärdighet kunna medverka till att andra i-länder höjer sin biståndsnivå i enlighet med internationella konventioner, är inte regeringens sänkning välbetänkt.
Det svenska biståndsarbetet har i många avseenden miljöanpassats. Barnens och kvinnors särskilda situation har också alltmer fokuserats. Dessa drabbas i regel allra hårdast vid skövling av miljöer och vid resursbrist.
I en nyligen presenterad rapport från ''arbetsgruppen för hållbart bistånd'' lägger gruppen fram en lång rad rekommendationer som om de följs bör leda till ytterligare miljöanpassning av biståndet. Sverige bör även uppmana andra biståndsländer till miljöanpassning av biståndsinsatser.
4.3 Ett miljöreglemente för WTO
GATT ska från årsskiftet få en fastare form i form av ett sekreteriat -- WTO (World Trade Organisation) -- som ständigt ska övervaka den internationella handeln och de konventioner som slutits mellan länderna.
I det omfattande program för det 21:a århundradet, Agenda 21, som antogs vid Riokonferensen 1992, anges ökad frihandel som en väg att komma ur miljö- och fattigdomsproblem. En grundförutsättning för att en ökad avreglering av världshandeln skall leda till miljöförbättringar, och inte tvärtom, är att ramverket för handeln utformas utifrån ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Sådana principer har skrivits in exempelvis för handeln inom EU och NAFTA men har helt saknats för GATT. Därför måste omgående ett miljökodex för handelssamarbetet inom det nyinrättade WTO utarbetas.
Ekonomer och miljörörelsen är i regel överens om att handeln kan göras ekologiskt bärkraftig om produktionen betalar sina miljökostnader fullt ut. Om dessa kostnader internaliserades i alla länder, skulle handel vara ett effektivt sätt att distribuera resurser runt i världen. Inget land skulle då få komparativa fördelar vare sig på kort eller lång sikt genom föroreningar eller miljöförstöring.
4.4 Global vattenkonvention
Ett snabbt växande problem är den alltmer accentuerade vattenbristen i många afrikanska och asiatiska länder. Världens vattenförbrukning har tredubblats sedan 1950- talet. Det innebär samtidigt att vattentillgången per capita i världen idag är en tredjedel av vad den var 1970, eftersom ytterligare 1,8 miljarder människor tillkommit. När vattentillgången sjunker till nivåer mellan 1000 och 2000 kubikmeter hamnar länder i en ''vattenstress'' som allvarligt hämmar livsmedelsproduktionen, ekonomisk utveckling och de naturliga systemen.
Kristdemokraterna menar därför att en global vattenkonvention i syfte att långsiktigt säkra sötvattenförsörjningen måste komma till stånd. Frågan har varit uppe vid vissa internationella fora, bl a vid Riokonferensen. De frågor som särskilt måste fokuseras i detta konventionsarbete är vattentillgångar som delas mellan stater, nyttjande av grundvattentillgångar samt hur samarbete för att förbättra nyttjandet av vattnet kan förbättras. Sverige måste kraftfullt verka för att en global vattenkonvention kommer till stånd.
5. Miljöpolitiken inom EU 5.1 Strategi för miljöarbetet inom EU
Miljödepartementet har under hösten skickat ut en promemoria -- Det svenska miljöarbetet inom EU (Ds 1994:126). I den redovisas regeringens ''strategi'' för ett aktivt miljöarbete i EU samt de frågor som ska prioriteras. En god redovisning ges i detta dokument om olika miljöfrågor i EU som Sverige bör agera i -- men att upphöja det till en strategi för hur resultat ska nås är att gå för långt. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med en tydlig strategi.
Det anslag till ökat stöd till ideella organisationers Europaarbete som regeringen föreslår är mycket angeläget och positivt. Detta anslag bör dock utökas med ytterligare en halv miljon kronor. Anslaget ska riktas till svenska miljöorganisationer som stationerat sig i Bryssel eller vill utöka informationsutbytet i syfte att påverka miljöbeslut.
Kristdemokraterna vill i EU-arbetet lyfta fram följande: Offentlighetsprincipen måste värnas! Utan insyn och tillgång till information omöjliggörs demokratiskt inflytande och möjlighet att påverka. Sverige måste vara berett att ta strid för offentlighetsprincipen inte bara för egen del, utan också aktivt påverka EU:s institutioner till ökad öppenhet. Den svenska regeringen bör driva miljöfrågan offensivt i ministerrådet, kommissionen och dess underarbetsgrupper. En miljöstrategisk EU-enhet på miljödepartementet med uppgift att delge andra medlemsländer samt miljödirektoratet (m fl direktorat med miljöanknytning) svenska ståndpunkter inom miljöområdet, skulle vara en angelägen prioritering. Så mycket som möjligt av de principiellt viktiga utredningar och propositioner som läggs, och har lagts, bör översättas till engelska, franska och tyska.Sverige bör använda sig av informationsteknologin i miljöarbetet inom EU. I första hand bör en IT-central tillgänglig för allmänheten upprättas i Bryssel. Möjligheterna att via IT ge information om Sverige, vår natur, miljötillståndet, miljöpolitik etc är i det närmaste outtömliga. Denna informationscentral bör följas av flera.
Sverige bör inte nöja sig med den miljölagstiftning som gäller just nu. För att nå av riksdagen fastställda miljömål måste kraven skärpas ytterligare. Då Sverige kommer vara ett av de EU-länder som betalar mest per capita i medlemsavgift, har vi stora möjligheter att påverka och ställa krav och därmed se till att miljöfrågorna prioriteras.
5.2 Kemikaliearbetet
Vid EU:s miljöministermöte i december 1994 diskuterades ett förbud mot export av förbjudna kemikalier till u-länder. Inget beslut fattades. Sveriges linje bör vara självklar. Kemikalier klassade som för farliga att användas i hemlandet ska inte heller dumpas någon annanstans.
De 4-åriga undantag på miljöområdet som Sverige fick igenom i medlemskapsförhandlingarna måste permanentas och övriga EU-länder skärpa normerna till våra nivåer. Det gäller framförallt en strängare klassificering och utbytesprincipen i lagen om kemiska produkter. Vidare att vi ska få behålla våra krav om låga halter av kadmium i handelsgödsel samt en begränsning av användning av pentaklorfenol, arsenik och tennorganiska föreningar.
5.3 Baselkonventionen
EU:s ministerråd har undertecknat Baselkonventionen. Denna konvention inom FN:s ram reglerar handel med miljöfarligt avfall. Trots denna konvention pågår en ständig dumpning av miljöfarligt avfall i framförallt u-länder. Detta har varit i-länders sätt att ''lösa'' problemen med sitt uppkomna miljöfarliga avfall.
Sverige lyckades tillsammans med övriga nordiska länder under våren 1994 övertyga ett stort antal om att en strikt tillämpning av Baselkonventionen måste gälla. Därför råder nu totalt förbud mot export till u-länder.
Ett problem är emellertid att det inom EU finns en förordning som tillåter export av miljöfarligt avfall till u- länder, m.fl. länder. Ett antal EU-länder gör vad de kan för att förhindra att denna förordning arbetas om efter de principer som är fastslagna i Baselkonventionen.
Kristdemokraterna utgår från att ingen anpassning av svensk avfallsstrategi till EU:s förordning sker. Istället bör en skärpning av EU:s förordning avvaktas. Sverige skall aktivt arbeta för att få till stånd en ändring inom EU.
6. Prioriterade miljösatsningar -- nationellt 6.1 Östersjön
Våren 1992 undertecknade Östersjöstaterna en reviderad Östersjökonvention. Länderna förband sig enligt denna att arbeta efter försiktighetsprincipen och använda sig av den mest miljövänliga tekniken. Dessutom omfattar den reviderade konventionen också kust- och avvattningsområdet kring Östersjön.
Ett åtgärdsprogram för att komma tillrätta med de 150 värsta utsläppskällorna antogs i anslutning till den reviderade Östersjökonventionen. Kostnaden för att rena dessa utsläppspunkter beräknas till ca 130 miljarder kronor.
Det finns skäl att grundligt utreda den ekonomiska effektiviteten i satsningarna på en bättre Östersjömiljö. Exempelvis kan det ifrågasättas om satsningarna i traditionell va-teknik i de baltiska staterna är rätt. Det är inte 60-talsteknik som behövs. Det som behövs är istället en direkt satsning på kretsloppsanpassade toalettsystem. Det bör vara möjligt att verka för att resurser för rationell, framtidsinriktad teknik och infrastruktur tillförs de baltiska länderna från EU:s budget, i arbetet på att förbättra Östersjöns tillstånd. Detta blir en angelägen uppgift för Sverige som medlem i EU.
En effektivitetsutredning bör genomföras för hur största möjliga nytta per satsad krona i förbättrad Östersjömiljö kan uppnås.
Regeringens nedskärning i budgeten på miljösatsningar i Östersjöregionen är fullständigt oacceptabel. Istället bör ökade resurser anslås till åtgärdsprogrammet för Östersjön och övriga miljöinsatser i Östersjöområdet. Kds föreslår att 246 miljoner kronor, utöver det regeringen föreslår i budgeten, satsas på detta område. Det är också kristdemokraternas uppfattning att anslaget för miljöinsatser i Östersjöregionen inte bör flyttas till Utrikesdepartementets huvudtitel utan stanna under Miljödepartementets huvudtitel.
6.2 Förvärv av värdefulla naturområden
Även med den större naturvårdshänsyn i skogsbruket, som beslutades i samband med ändringen av skogsvårdslagen 1993, krävs enligt experter en ökad naturreservatsavsättning för att skydda mångfalden av arter i skogslandskapet. Idag är knappt 1 procent produktiv skogsmark nedanför den f d skogsodlingsgränsen avsatt som reservat. Den arealen måste öka till minst 5 procent. Behovet av reservat är särskilt stort för södra och mellersta Sverige samt Norrlands kustland.
Den höjning av anslaget till naturreservatsavsättningar som genomfördes i 1993/94 års budgetproposition var välkommen, men otillräcklig. Eftersom reservatsbildningen främst krävs på relativt högproducerande marker i södra Sverige samt Norrland nedanför fjällskogen, kommer kostnaderna att bli omfattande. Kristdemokraterna menar att anslag A 4, Investeringar inom miljöområdet, bör förstärkas med 30 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
De långt större resurser som behövs för att tillräckliga naturreservatsavsättningar ska kunna genomföras i ett rimligt tempo, gör det nödvändigt att regeringen presenterar hur en långsiktig finansiering skall klaras av. En utredning kring en eventuell naturvårdsavgift aviseras i budgeten. Kristdemokraterna vill med anledning av detta påpeka att avsättningar av naturreservat bör ses som åtgärder för att bevara/skydda för hela samhället kollektiva nyttigheter. Kostnaderna bör därför belasta alla.
Den av regeringen aviserade åtgärdsplanen för att komma tillrätta med skadorna på fjällnatur, hälsar vi med tillfredsställelse. Kristdemokraterna har i motioner och i kammardebatter framfört idéer till hur en ökad hänsyn och hållbart nyttjande av fjällnatur kan förverkligas.
6.3 Parlamentarisk utredning om vatten
Kristdemokraterna har i tidigare motioner krävt tillsättandet av en parlamentarisk utredning där hoten mot en långsiktigt bärkraftig dricksvattenförsörjning utreds förutsättningslöst. I södra och mellersta Sverige är problemen med vattenförsörjningen akuta. Vattentäkter som togs i bruk under 50- och 60-talen har idag i många fall blivit otjänliga p g a miljöförändringar. Detta innebär stora kostnader för kommunerna då nya försörjningsmöjligheter för kvalitativt dricksvatten måste hittas och tas i bruk.
Ett annat tilltagande problem är ett alltmer åldrat va-nät i kommunerna. Nyanskaffningsvärdet i en ny va-infrastruktur beräknas enligt Naturvårdsverket till ca 300 miljarder kronor. I kombination med de högre kraven på förbättrad kvävereduktion, kommer omvägen via reningsverk helt enkelt bli för dyr för många kommuner. Istället kommer alltfler kommuner följa Tanums kommun som ställer om till ett system med kretsloppsbaserade toaletter. Näringen i det mänskliga avfallet kan tas till vara som en resurs istället för att bli ett miljöproblem i våra hav, och förbrukningen av rent dricksvatten kan minska radikalt.
Det är nödvändigt att återigen få till stånd en verklig samverkan mellan stad och landsbygd. Det är hög tid att inse att städer och landsbygd måste leva i ett ömsesidigt ansvarsförhållande till varandra. Konsumenter/stadsbor vill ha rena och hälsosamma livsmedel medan jordbruket behöver kunna få avsättning för livsmedel producerat till det pris en djurvänlig och miljöanpassad livsmedelsproduktion innebär. Städernas kretsloppsarbete måste dessutom successivt utvecklas till att gälla också toalettavfallet -- en näringsresurs om ca 35 000 ton kväve och 7 000 ton fosfor. Denna näringsresurs behöver i första hand återföras till jordbruket.
Ökade forskningsanslag bör gå till systematiserad kunskap om alternativa kretsloppsbaserade toalettsystem och till stad/landsbygdsforskning. Kristdemokraterna föreslår att 35 miljoner kronor satsas i denna forskning under anslag A 7 Forskning för en kretsloppsanpassad samhällsutveckling, utöver regeringens förslag.
Miljöforskningen bör ligga kvar på bibehållen nivå.
Kristdemokraterna har inget att erinra mot regeringens förslag att sammanföra Avfallsforskningsrådet med Naturvårdsverket. Detta även om några större samordningsvinster knappast är att räkna med då Avfallsforskningsrådets personalstyrka är liten.
Kristdemokraterna utvecklar sina ståndpunkter vad gäller kretsloppsforskning ytterligare i en särskild motion.
6.4 Kalkningsinsatser
Det sista årets larmrapporter om skogsdöd och träd, som rinner av kåda, måste tas på yttersta allvar. I Naturvårdsverkets framtidsprognos väntas tillståndet bli allvarligt försämrat sett i ett perspektiv 20 år framåt. I Sverige beräknas 14 000 sjöar och 120 000 kilometer rinnande vatten ha biologiska skador till följd av försurningen.
Att i detta läge dra ner anslaget till kalkningsinsatser är inte acceptabelt. Istället borde en strategi för effektiviserade och utökade kalkningsinsatser på länsstyrelsenivå genomföras. Försurningen har inte på något sätt stannat av och det finns ett stort kvarstående kalkningsbehov. Försurningen ökar mycket snabbt i stora delar av fjällområdena, bl a i Jämtland. Om neddragningen av kalkningsanslaget permanentas blir läget särskilt allvarligt. Ett besked av regeringen på denna punkt är angeläget.
Kristdemokraterna menar att 38 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår bör anslås till A 3 Bidrag till kalkningsverksamhet för sjöar och vattendrag. Anslaget bör höjas i takt med att behovet av att motverka försurningen i nya regioner i landet ökar.
6.5 Sanering av förorenade mark- och vattenområden
Naturvårdsverket presenterade under 1994 en rapport där en kartläggning kring de värst förorenade mark- och vattenområdena i landet görs. Cirka 6 500 mark- och vattenområden kan vara i behov av sanering på ett eller annat sätt. Det krävs, enligt SNV, mycket teknisk utveckling och kunskapsutbyggnad för att denna gigantiska uppgift ska klaras. Saneringsarbetet har kostnadsberäknats till 20 miljarder kronor. 1994 års anslag till detta ändamål låg på 29 miljoner. Regeringen föreslår en neddragning med 10 miljoner kronor. Med det anslag till sanering av industrimark som föreslogs i proposition 1994/95:25 Vissa ekonomisk- politiska åtgärder blir totalsumman ca 95 miljoner. Ett problem med anslaget till sanering av industrimark i proposition 1994/95:25 är kravet på snabb förbrukning. Planering och genomförande av marksanering är tämligen komplicerat och tidskrävande. Den bortre tidsmarginalen för nyttjandet av dessa pengar bör därför tas bort helt, eller åtminstone flyttas fram.
Även om en stor del av kostnaden för dessa nödvändiga saneringar skall betalas av företag, som stått för miljöföroreningarna, kommer anslaget över budgeten att behöva öka kraftigt. Ett stort problem är hur de föroreningar av mark- och vattenområden som förorsakats av företag som lagts ned eller bytt ägare ska finansieras. Naturvårdsverket ämnar återkomma med en handlingsplan i syfte att presentera riktlinjer för hur genomförande och finansiering av nödvändig sanering skall klaras. Denna utredning bör även se över hur teknisk utveckling kring saneringsmetoder kan påskyndas samt hur kunskapsutbyggnaden kan främjas.
Sanering av förorenade markområden är en uppgift som måste tas på största allvar. Stora miljö- och hälsorisker kan befaras om inte läckage av miljögifter från tidigare generationers miljösynder hejdas. Därför bör inte en neddragning inom Miljödepartementets budgetram för detta ändamål tillåtas. Kristdemokraterna föreslår 20 miljoner ytterligare utöver regeringens förslag, att disponeras under A 6 Sanering och återställning av miljöskadade områden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett framtida skattesystem,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett intensifierat arbete för att utveckla naturresurs- räkenskaper,2
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en nettodeponiskatt att träda i kraft fr.o.m. den 1 juli 1995, i enlighet med vad som anförts i motionen,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en resurssparkommitté bör inrättas,
5. att riksdagen hos regeringen begär ett ''kretsloppspaket'' att erbjuda kommuner som lyckas kretsloppsanpassa skolor och daghem,
6. att riksdagen anvisar 5
000
000 kr att disponera för ett ''kretsloppspaket'' under anslaget A 2, Bidrag till miljöarbete,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stimulera kommunerna att införa differentierade avfallstaxor för hushållen,
8. att riksdagen beslutar anslå ytterligare 30
000
000 kr utöver budgetförslaget till länsstyrelsernas miljöarbete, att disponeras under A 2, Bidrag till miljöarbete,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en utvecklad strategi för hur Sveriges miljöarbete i EU bör bedrivas,
10. att riksdagen beslutar anslå ytterligare 500 000 kr utöver budgetförslaget till ideella organisationers miljöarbete med anledning av Sveriges medlemskap i EU (A 13) eller således 2
000
000 kr,
11. att riksdagen för miljöinsatser i Östersjöregionen beslutar anvisa 246
000
000 kr utöver regeringens förslag,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en effektivitetsutredning vad avser satsningarna i åtgärder för en renare Östersjö,
13. att riksdagen till Investeringar på miljöområdet (A 4) anvisar 30
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit,
14. att riksdagen till Forskning för en kretsloppsanpassad samhällsutveckling (A 7) anvisar 35
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit,
15. att riksdagen till Miljöforskning (A 5) anvisar 16
000
000 kr utöver regeringens förslag,
16. att riksdagen till Bidrag till kalkningsverksamhet för sjöar och vattendrag (A 3) anvisar 38
000
000 kr utöver regeringens förslag,
17. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med en strategi för effektiviserade och utökade kalkningsinsatser,
18. att riksdagen till Sanering och återställning av miljöskadade områden (A 6) anvisar 20
000
000 kr utöver regeringens förslag.
Stockholm den 17 januari 1995 Alf Svensson (kds) Dan Ericsson (kds) Göran Hägglund (kds) Inger Davidson (kds) Mats Odell (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Chatrine Pålsson (kds) 1 Yrkandena 1 och 3 hänvisade till SkU 2 Yrkande 2 hänvisat till FiU