Det finns anledning att återigen ta upp frågan om lagstiftning i syfte att förhindra spridning av jätteloka. Under året som gått har det visat sig att lokan fått ytterligare spridning och i onödan orsakat eksemliknande brännskador. Därför är det angeläget att snarast genomföra den lagstiftning som är under prövning.
Jättelokan (Heracleum mantegazzianum) och närstående former har sedan 1960-talet spritt sig mycket kraftigt inte bara i vårt land utan också i andra länder i Europa. Särskilt från forna Tjeckoslovakien och England har rapporterats om problem till följd av jättelokans spridning. I Sverige har björnlokan införts som prydnadsväxt.
Arten är synnerligen skrymmande. Lokan kan bli 2--3 meter hög och utvecklar stora blad. Därmed tränger den med lätthet undan annan växtlighet. Får bestånden utvecklas fritt expanderar de snabbt i omfång.
Plantans växtsaft innehåller furocoumarin som är starkt fototoxiskt. Detta innebär att kombinationen av växtsaft och solljus på hud ger upphov till kraftiga och svårläkta smärtande hudutslag och ibland hög feber. Det finns undersökningar som visar att dessa akuta besvär kan övergå i permanenta eksemartade utslag.
Jätteloka kan således ge upphov till eller utgöra risk för sanitär olägenhet.
Från Skåne finns exempel där jättelokan bildat väldiga monokulturer på många hektars utbredning, såsom vid kusten vid Abbekås och längs Vegeån. Spridningen av jättelokan i bl.a. Stockholmstrakten och delar av östkusten är för närvarande oroväckande. Förekomsten tunnar ut norr om Dalälven men arten förekommer ända upp i Västerbotten. Spridningen sker i hög grad längs vägar, järnvägar och floder.
Växter som uppträder som besvärande ogräs bör normalt ses som något som kommer och går. Vanliga bekämpningsåtgärder kan vara tillfyllest. Beträffande jättelokan är det dock tveksamt om arten någonsin spontant lämnar den areal som den etablerat sig på. Samtliga bestånd, små som stora, som lämnas obeaktade kan väntas öka varje år. Det allvarligaste är dock inte detta, utan etableringen av nya bestånd.
Numera görs insatserna målmedvetet och rationellt och med gott resultat, så t.ex i vissa Skånekommuner där jättelokan först orsakade problemen. Vägverket och SJ/Banverket har också genomfört betydelsefulla insatser.
Kostnaderna för den bekämpning som i dag genomförs torde röra sig om miljonbelopp årligen. Risken finns att denna kostnad på sikt kommer att öka kraftigt om åtgärderna eftersätts. Ur ekonomisk synpunkt borde det därför vara bättre att se till att få bort arten helt. Det är fortfarande möjligt i en stor del av landet.
Flera europeiska länder har problem med jättelokan och dess spridning. Av våra grannländer är det i första hand Danmark som arbetat med problemet. Lagstiftning riktad mot björnlokan finns bl.a. i Storbritannien.
Svensk lagstiftning finns redan som rör enskilda växtarter, dels sådana som är riskabla från växtskyddssynpunkt, dels utrotningshotade arter och arter som berörs av narkotikalagstiftningen. När det gäller införsel kan regeringen förordna om direkt förbud.
Ingen av de befintliga förordningarna är tillämplig på jätteloka. Rätten att odla och sprida jättelokan på egen mark kan endast begränsas genom särskild lagstiftning.
Hälsoskyddslagens paragrafer torde inte heller vara tillämpliga i mer än enskilda fall. En kommun kan därför inte föreskriva om begränsning eller ställa upp de krav som skulle behövas ur hälsoskyddssynpunkt.
Vår uppfattning är att lag bör stiftas i syfte att förhindra spridning av jätteloka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hindra spridning av jätteloka.
Stockholm den 16 januari 1995 Inga Berggren (m) Rune Rydén (m)