Saxfångst är tyvärr en vanlig fångstmetod av pälsdjur i vissa länder. Bensaxen är förbjuden i ca 65 länder världen över eftersom den anses förorsaka mycket svårt lidande. I Sverige förbjöds bensaxen för över 20 år sedan.
De djur som man avser skall fastna i saxarna är bl.a. prärievarg, tvättbjörn, mink, räv och lodjur. Detta fångstredskap är emellertid inte selektivt, vilket innebär att även andra djur som t.ex. hjortar, fåglar och husdjur fastnar.
Bensaxen fungerar så att djurets tass, ben eller klöv kläms fast mellan två hårdfixerande metallbågar. När saxen slår till orsakas blödningar och ibland benbrott.
Det fångade djuret använder alla krafter för att komma loss. Det försöker dra sig ur saxen men förorsakar bara ytterligare skador. Då djuret försöker gnaga av saxen skadas tänderna och det förekommer att käkbenet friläggs. När försöket misslyckats angriper djuret ofta det ben som fastnat. Det är inte ovanligt att djuret i sin förtvivlan gnager av sin egen tass för att komma loss.
EU har nyligen beslutat att skjuta upp ikraftträdandet av sitt beslut från 1991 om importförbud av pälsar och skinn från länder där saxfångst är tillåten till den 1 januari 1996. I EU:s beslut undantas dock länder som följer Internationella standardiseringskommissionens (ISO) kommande standard för fångstredskap även om landet i fråga inte infört lagstadgat förbud.
I arbetet med en ISO-standard driver vissa länder, bl.a. Kanada och USA, frågan om att även plågsamma fångstredskap skall godkännas enligt standarden, trots att arbetet gäller att fastställa standard för vad man kallar ''humana fångstmetoder''. Risken finns att ISO:s standarder för redskap för fångst av vilda djur inte alls blir så ''humana'' som begreppet antyder (human killing devices). Sveriges regering bör därför aktivt arbeta inom ISO för att inga fångstredskap godkänns som inte uppfyller kraven på omedelbar död för djuret som fångas i fångstredskapet.
Ett annat hot mot EU:s planerade importförbud är att GATT-avtalet, som från och med 1 jan. 1995 lyder under den nya världshandelsorganisationen WTO, är så utformat att inga hänsyn tas till djurskyddsaspekter. Sverige bör därför agera för att EU inte accepterar någon uppluckring av importförbudet med anledning av GATT-avtalet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges arbete i Internationella standardiseringskommissionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EU:s förbud mot import av skinn och päls från länder där saxfångst är tillåten.
Stockholm den 24 januari 1995 Elving Andersson (c) Agne Hansson (c)