Den svenska frölagstiftningen har nyligen anpassats till ett EU-direktiv. Det innebär bl.a. att allt köksväxtfrö som finns på marknaden skall uppfylla vissa kvalitetskrav i fråga om sortäkthet och sortrenhet, sundhet och grobarhet samt vara märkt och förseglat på visst sätt. Lagstiftning med motsvarande krav finns i andra länder, bl.a. Holland och Danmark som är de främsta konkurrentländerna för den köksväxtverksamhet som bedrivs i Sverige.
Skillnaden mellan konkurrentländerna är tillämpningen av lagstiftningen.I Holland kan fröföretagens egna laboratorier bli ackrediterade, dvs. få tillstånd att själva utföra provtagning, analyser, försegling och märkning. SUK:s motsvarighet i Holland, NAKG, utövar tillsyn, rådgivning och utveckling. För att vara ackrediterat och för att erhålla tillsynen etc. erlägger fröföretaget en avgift baserad på omsättningen av grönsaksfrö.I Danmark finns ordningen att Plantedirektoratet (SUK:s motsvarighet) svarar för provtagning, analyser och tillsyn bl.a. av uppdelning i s.k. småförpackningar. För detta erlägger berört fröföretag ersättning enligt taxa.I Sverige finns i princip samma ordning som i Danmark. Den främsta skillnaden gentemot Danmark är taxornas utformning, omfattning (för vad fröföretaget skall erlägga i avgift) och nivåer. Med nuvarande taxor kan avgiftsuttaget för en viss grönsaksfröverksamhet bli mångdubbelt större i Sverige än i Danmark.
Beroende på verksamhetens inriktning (export eller hemmamarknad, större förpackningar för yrkesodling eller mindre för fritidsodling) kan avgiftsuttaget för en verksamhet i Sverige bli dubbelt så högt som i Danmark och tio gånger högre i Sverige än i Holland. Sådana avgiftsskillnader omöjliggör långsiktig konkurrens. Det bör tilläggas att svenska, danska och holländska fröföretag är konkurrenter både på den svenska och danska marknaden.
För att bereda svenska fröföretag möjligheter att konkurrera med holländska och danska företag på lika villkor vad gäller kostnader för officiell kontroll av köksväxtfrö, är det angeläget att den svenska officiella kontrollens omfattning och taxorna anpassas till vad som gäller i konkurrentländerna och därför bör det skyndsamt tillsättas en utredning som ser över detta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av taxorna för kontroll av grönsaksfrö i Sverige.
Stockholm den 24 januari 1995 Christin Nilsson (s)