Sverige har som EU-medlem både möjlighet och skyldighet att agera för att förbättra djurskyddet i EU- länderna genom att verka för att bra beslut fattas om regler på olika djurskyddsområden. Både djurskyddsorganisationer i olika länder och vissa länder med intresse för djurskyddsfrågor har stora förväntningar på Sverige i detta avseende. Därför, och framför allt för att förbättra för djuren, måste svenska representanter på olika nivåer i EU-arbetet agera offensivt i djurskyddsfrågor.
Svenska regeringen bör utarbeta en plan för hur djurskyddsfrågor ska drivas inom EU och vilka som särskilt ska prioriteras.
Dessa frågor bör Sverige verka för:Minimitid vid transporter av levande djur till slakt inom EU-länderna. Här har svenska regeringen redan försökt att påverka EU-beslut om högst åtta timmars transporttid, men frågan är inte löst. Som medlem bör regeringen fortsätta att driva frågan. Att minska tiden för slakttransporter är första steget, men målet bör vara att helt avstå från att transportera levande djur till slakt i ett annat land.Minimitid enligt ovan för transporter av djur till EU från länder utanför EU.Borttagande av subventioner vid transport och försäljning av djur till länder utanför EU.Borttagande av subventioner vid transport och försäljning av djur till länder inom EU.Minst motsvarande krav som gäller för lantbrukets djur enligt Europarådskonventionen (Europarådets konvention, Animals kept for farming purposes) bör införas i EU. Förbud mot buruppfödning av höns, som redan beslutats i Sverige.Förbud mot att levande fjäderfä plockas på dun och fjädrar samt förbud mot införsel av produkter där djuren behandlas på detta sätt.Förbud mot tvångsmatning av gäss för produktion av foie gras (gåslever).Förbud mot import av viltfångade apor till djurförsök.Uttala stöd för EU:s planer att minska djurförsöken med 50 procent till år 2000. Påskynda arbetet med att utvärdera alternativa metoder till djurförsök och verka för att alternativen implementeras i nationella regelverk och internationella riktlinjer om tester av kemiska produkter och läkemedel.Förbud mot patent på gentekniskt modifierade djur. Frågan diskuteras f.n. i EU- parlamentet.Införande av tillfredsställande minimikrav för hållande av djur i djurparker som tillgodoser djurens behov enligt vad som sägs i den svenska djurskyddslagen (paragraf 4).Ändring av Romfördraget så att djur inte betraktas som handelsvaror utan som levande individer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges insatser inom EU i djurskyddsfrågor.
Stockholm den 25 januari 1995 Birgitta Gidblom (s)