Vid ett par tillfällen under tidigare år har vi under den allmänna motionsperioden väckt motioner, i vilka vi begärt analys och utvärdering av konsekvenserna av det beslut om svanskuperingsförbud, som fattades av riksdagen 1988 och som trädde i kraft den 1 januari 1989 med en övergångsbestämmelse om sex månaders dispensmöjligheter. Riksdagen har avslagit våra motioner.
En viktig orsak till vår oro var att vi befarade att svenska uppfödares möjligheter till utbyte med utlandet av avelshundar skulle radikalt minska. Av våra ''utbytesländer'' är det endast Norge som infört ett liknande förbud. Tyvärr har vi i dag konstaterat att våra farhågor besannats.
Övriga länders hundexpertis har föga förståelse för det svenska kuperingsförbudet som man för vissa raser anser ha rakt motsatt effekt än den avsedda, nämligen att skydda valparna från lidande. Man är ej villig medverka till avelsutbyte och för svensk hundavel betyder detta sämre avelsunderlag och i en förlängning lägre standard för de hundraser som är berörda.
En självklar konsekvens blir också försämrade avelsvillkor för den egna produktionen av polishundar, övriga vakthundar, narkotikahundar, ledarhundar, jakthundar med flera.
Registreringen av aktuella raser har minskat. Tillgången på brukshundar (= arbetande hundar) hotas.
Sedan 1989 har enligt vår mening tillräckligt lång tid förflutit för att förbudets konsekvenser skall kunna belysas på ett realistiskt och vetenskapligt sätt. Inte minst viktigt är att de många rapporter om lidande i samband med missbildade och skadade svansar får en objektiv belysning. Ofta har dessa skador ej kunnat avhjälpas utan att amputation har måst tillgripas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analys och utvärdering av svanskuperingsförbudet samt om en därav föranledd eventuell översyn av lagstiftningen.
Stockholm den 24 januari 1995 Elisabeth Fleetwood (m) Ingvar Eriksson (m)