Sedan en längre tid tillbaka brottas delar av den svenska skärgården med problem som minskad folkmängd, en åldersstruktur som blir alltmer ogynnsam, minskade sysselsättningstillfällen samt försämrad service. Dessa förhållanden råder främst i de mer perifera och glest befolkade skärgårdsområdena. Totalt sett har öbefolkningen i riket under senare år haft en positiv utveckling men denna ökning är till största del att hänföra till större öar och skärgårdar i anslutning till större städer.
Uppdraget till jordbruksdepartementets utredning ''Levande skärgård'' var bl.a. att lämna förslag på förändringar som är angelägna för att underlätta bosättning och företagande i skärgårdsområdena. Utgångspunkten var att skapa en skärgård som så långt som möjligt kan verka av egen kraft.
Målsättningen är i såväl jordbruksdepartementets som bl.a. länsstyrelsens i Blekinge skärgårdsutredning, att bibehålla/skapa en levande skärgård. Detta mål är extra svårt att nå i de glest befolkade, mer perifera skärgårdarna.
De positiva faktorerna med ett boende i skärgården är bl.a. närheten till naturen och havet och de möjligheter detta ger i form av fiske, jakt, naturupplevelser och friluftsliv. Nackdelarna med ett boende i skärgården är ofta begränsad eller ingen kommersiell och samhällelig service inom närområdet, bristande kommunikationer, längre och dyrare resor, längre skolvägar, få barn m.m. För merparten av befolkningen väger nackdelarna mer än fördelarna. För att kunna behålla skärgården levande krävs då bl.a. att de postiva faktorer som finns kan förstärkas och nyttjas i största möjliga omfattning.
Husbehovsfisket betyder mycket för många skärgårdsbor. Förutom färsk fisk ger husbehovsfisket en meningsfull fritidssysselsättning och rika tillfällen till social samvaro. De redskap och fiskemetoder som skärgårdsborna använder sig av skiljer sig ofta från de som sportfiskarna använder. Skärgårdsbornas redskap och metoder har vuxit fram under en lång tid och genom de erfarenheter man gjort. Ålhuttningen är en sådan fiskemetod men dessvärre är förbjuden sedan en tid tillbaka. För delar av bl.a. Karlskrona skärgård har ålhuttning förekommit sedan mycket lång tid tillbaka och är en del av skärgårdens kulturarv. Ett återupptagande av denna fiskemetod skulle för många skärgårdsbor innebära en i deras tycke utmärkt fritidsverksamhet samt att en gammal tradition kan hållas vid liv.
Ålhuttning utövas bara inom begränsade områden och tider och kan inte ses som ett komplement till yrkesfisket då utkomstmöjligheten av verksamheten är mycket låg. Bottens beskaffenhet samt vattendjupet är faktorer som påverkar och begränsar vilka områden som är möjliga att nyttja. Vidare kan bara fiskemetoden nyttjas under den tid ålen ligger still, en period under vinterhalvåret. Huttningen sker främst som isfiske, vilket ytterligare begränsar möjligheterna, men kan även bedrivas från båt. Dessa faktorer gör tillsammans att fiskemetoden sannolikt endast kan tänkas att bedrivas i en mycket liten omfattning.
Huttningen påstås (av förespråkarna) även ha en gynnsam inverkan på havsbottnen och medverkar till att goda lekområden för bl.a. sill skapas.
Den faktor som talar mot ålhuttning är att metoden skulle vara mer än tillåtet plågsam för ålen. Trovärdigheten i detta påstående kan dock starkt ifrågasättas om jämförelser görs med andra tillåtna fiske- och jaktmetoder.
Ålhuttning bör återigen tillåtas, förslagsvis under en begränsad tid på året, januari--mars, och inom vissa områden. För att utvärdera effekterna av fiskemetoden kan de aktuella områdena och referensområdena undersökas, innan, under och efter att ålhuttning har bedrivits. Undersökningarna kan förslagsvis genomföras av Östersjölaboratoriet i Karlskrona.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i lagstiftningen i syfte att tillåta ålhuttning.
Stockholm den 25 januari 1995 Magnus Johansson (s) Christer Skoog (s) Jan Björkman (s) Karin Olsson (s)