Den nya fiskelag, som riksdagen antog i juni 1993 och som trädde i kraft den 1/1 1994, ersatte den tidigare fiskeriförordningen, Fiskeriverkets författningar och länsstyrelsens stadgar. Regeringen meddelade fiskeriförordning och ett fåtal grundläggande föreskrifter för fiskevården i allmänhet. Fiskeriverket meddelade tre författningar med föreskrifter för fiskevården för havs- och kustvattnen samt Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön i Jämtland, inbegripet tillflödena till dessa vatten upp till första definitiva vandringshindret.
Syftet med lagen var bl.a. att genomföra en regelförenkling på fiskets område. Enligt lagen åvilar det endast regeringen och Fiskeriverket att meddela föreskrifter, och att Fiskeriverket koncentrerar föreskrifterna för fiskevården till tre geografiskt avgränsade författningar. Med stöd av lagbemyndigandet gavs Fiskeriverket i fiskeriförordningen befogenhet att meddela föreskrifter för fiskevården med avseende på fisket i havet och längs kusterna, inbegripet lax- och öringförande vattendrag upp till första definitiva vandringshindret, samt fisket i Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön i Jämtland med dess tillflöden upp till första definitiva vandringshindret. Bemyndigandet för Fiskeriverket utformas så att det ger möjlighet till föreskrifter för fredningsområden, fredningstider, minimimått, redskapsanvändning och fiskemetoder.
I och med den nya fiskelagens införande fråntogs länsstyrelserna befogenheten att meddela föreskrifter för fiskevården inom sin region.
I den av Länsstyrelsen i Jönköpings län tidigare utfärdade stadgan för Vätternfisket fanns en särskild förbudsparagraf vad gällde lekrödingen, lydande: Fångst av lekröding är förbjuden från och med den 16 september till och med den 30 november.
I de av Fiskeriverket nu utfärdade föreskrifterna för Vätternfisket finns fredningstider, fredningsområden och minimimått som avser Rödingen med, men det ovannämnda förbudet för fångst av lekröding är borta.
Detta har lett till att det nu sker fångst och ilandföring av lekröding och som också saluförs. Fisken anses inte av de flesta fiskeutövarna vara tjänlig som matfisk under sin lekperiod, men likväl fångas och saluförs fisken som vanlig röding.
Det finns nu en stor oro, som också framförts från Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförening, att om inte ett förbud utfärdas mot fångst av lekröding så får det konsekvenser för den framtida reproduktionen. Om det kommer att påverka rödingbeståndet i Vättern i framtiden kanske visar sig först om ett 10-tal år, och det tar minst lika många år att rätta till misstagen.
Förenkling av lag och undvikande av allt för mycket detaljföreskrifter är en rätt inriktning, men det får inte innebära att för, i det här frågorna, viktiga inslag i föreskrifterna faller bort.
Länsstyrelsernas erfarenheter och goda lokalkännedom bör tillmätas en större betydelse i de här sammanhangen, som innan nya föreskrifter utfärdas bör få yttra sig så att ovannämnda misstag inte behöver upprepas.
Mot bakgrund av ovanstående och enligt min mening bör länsstyrelserna, innan nya föreskrifter utfärdas, beredas möjlighet att yttra sig samt att i akuta situationer, till skydd för hotade bestånd, kunna fatta interimistiska beslut i avvaktan på att föreskrifter meddelas av Fiskeriverket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillägg i fiskelagen.
Stockholm den 24 januari 1995 Margareta Sandgren (s)