Fiskebåtar och fiskefartyg Det har fiskats i alla tider runt våra kuster. Fortfarande är tusentals fiskare sysselsatta i det kustnära, men också beståndsbevarande fisket. Det gäller i huvudsak fiskebåtar (båtar under 12 meter) och inte fiskefartyg (båtar över 12 meter). Tillgången på fisk har skattats någorlunda jämnt under året, vilket inneburit kontinuerliga leveranser, och befolkningen runt kusterna har kunnat räkna med både arbete och tillgång på fisk. Man har räknat ut att en fiskare till sjöss sysselsätter ungefär fem stycken i kringnäringar i land.
Kustnära fiske
Det kustnära fisket är både energisnålt och miljövänligt i förhållande till de stora fiskefartygens framfart med ringnoter som i omfång skulle täcka Stockholms slott och i höjd ett femvåningshus. Det svenska fisket består i huvudsak av torsk, makrill, sill och numera också gråsej, när kvoterna är slut på de andra. Till detta kommer ett mindre räk- och kräftfiske. Kräftan klarar sig bäst, eftersom den bara i stort sett finns inom kustzonen och sällan fiskas av de stora fartygen. Kustfiskarna har ett selektivt, resursbevarande fiske, som är ett viktigt led i det hållbara samhällets strategi.
Skev kvotindelning
Problemet idag är att fiskefartygen, med sina stora fångstredskap, redan i början av året kan ta upp hela årets kvot. När det gäller torsk, där kvoterna är säsongindelade, blir slutfiskningen något uppdelad och sker i början av varje kvotperiod. Fiskebåtarna, som har mycket enklare redskap som nät och krok, har inte en chans att konkurera om kvoten. Resultatet blir att den jämna tillgången till de lokala fiskmarknaderna rycks undan samtidigt som fiskarena med fiskebåtar förlorar sina utkomstmöjligheter och blir arbetslösa. Fiskbestånden har ingen möjlighet att utvecklas i takt med utfiskningen. Fiskeriverket måste därför säsongsindela de svenska kvoterna och också av dessa garantera kustfisket en del av kvoterna. Man bör också utreda ett resursfördelningssystem liknande det engelsk-skotska, där det periodvis avsätts en kvot till olika godkända producentorganisationer, baserad på anslutna fiskelags historiska infiskning. Det skulle ge kustfisket en trygghet som länge saknats.
Orättvis bränslebeskattning
Orättvisan förstärks sedan med reglerna kring dieselbränslet. Dessa innebär att fiskare med fiskebåtar inte får använda sig av den färgade dieseln utan måste köra på ofärgad beskattad diesel med möjlighet att först kvartalet efter ansöka om återbetalning av erlagd skatt. Sedan dröjer det ytterligare kanske ett kvartal innan pengarna återbetalas. För många fiskare blir detta ett oöverkomligt ekonomiskt hinder för fortsatt verksamhet. Visst finns det en möjlighet att ansöka om dispens, men idag hänger den ihop med en sällsynt stor bränsleförbrukning, 40 000 l/år, och kan inte gälla många fiskebåtar.
Beskattning men rättvis
Miljöpartiet de gröna vill beskatta fossila bränslen hårt, men inte skapa orättvisa mellan stor- och småförbrukarna inom samma yrkeskår. Det beskattningssystem, som nu råder vad gäller färgad och ofärgad diesel, gagnar inte småskalighet och det beståndsbevarande fisket runt våra kuster. Istället gynnas de stora fiskefartygen, som inte kan eller tar samma hänsyn som kustfiskarna, med t ex särskilda selekteringsnät för att släppa igenom småfisk mm. Vi i Miljöpartiet de gröna anser i det här sammanhanget att det också är dags för snara initiativ till utveckling av miljövänligare bränslen och katalysatorer för alla fartyg, inklusive vår fiskeflotta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen utfärdar direktiv till Fiskeriverket om säsongindelning av de svenska kvoterna samt att en tillräckligt stor andel avsätts till det kustnära fisket,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om ett resursfördelningssystem där det periodvis avsätts en kvot/andel till olika godkända producentorganisationer baserad på anslutna fiskelags historiska infiskning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvis beskattning av fartygsbränslen, så att risken för utfiskning minskar och biologisk mångfald gynnas,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om snara initiativ till utveckling av miljövänligare bränslen och katalysatorer för alla fartyg, inkl. vår fiskeflotta.
Stockholm den 23 januari 1995 Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp) Marianne Samuelsson (mp) 1 Yrkande 3 hänvisat till SkU.