Olaga fiske med trål har förekommit i Öresund och Skälderviken i drygt tjugo år. Under de senaste två åren har detta olaga fiske periodvis bedrivits med särskild intensitet. Tjuvfisket har genom såväl fiskares som myndigheters, och då främst Kustbevakningens, iakttagelser kunnat härledas till ett tiotal danska silltrålare, i huvudsak med bas i Gilleleje, vilka av allt att döma satt denna olagliga verksamhet i system.
Detta organiserade tjuvfiske har fått allvarliga ekonomiska konsekvenser för de lokala kustnära fiskarna dels genom att fiskbeståndet kraftigt decimeras och dels genom att garnfiskeredskap utsätts för en omfattande förstörelse av trålarna. Dessa har en mycket avancerad utrustning och kan vid s.k. partrålning bärga fångster på upp till 100 ton sill per fiskelag vid en nattlig räd.
Nämnda missförhållanden har tillsammans med minskad tillgång på fisk och dåliga priser skapat stor förstämning bland fiskare i nordvästra Skåne. Kustbevakning och andra myndigheter har upprepade gånger uppmärksammats på problemen och som en följd härav också intensifierat sina spaningsinsatser. Möjligheterna att ingripa begränsas dock såväl av tillgängliga resurser som gällande lagstiftning och de sanktioner denna lagstiftning för närvarande medger. När t.ex. kustbevakningen under senare tid fått ägna allt större del av sin patrullering i området till ren bevakning av fiskereglerna så går detta ut över annan viktig övervakning som t.ex. sjösäkerhet, bevakning av transporter av farligt gods och narkotikahantering. Eftersom den nya fiskelagen dessutom kräver ökad övervakning och därmed kommer att ta ytterligare resurser i anspråk är det yttterst angeläget att den olagliga trålningen i Öresund och Skälderviken kan bringas att upphöra.
1. Mellanstatligt problem
Sedan problemen uppmärksammats i en riksdagsfråga till jordbruksministern 93-10-19 och efter en överläggning med representanter för fiskare och myndigheter i Höganäs 93-10- 28 har företrädare för de danska och svenska utrikesdepartementen diskuterat åtgärder för att råda bot på det olagliga danska trålfisket på svenskt vatten. Förhandlingarna har till syfte att modernisera 1932 års konvention om rätten för statsfartyg att gå in på annat lands territorialvatten. Kravet från svensk sida är att den s.k. 24- timmarsregeln, som innebär att det krävs en anmälan 24 timmar i förväg när ett kustbevakningsfartyg vill passera gränsen till det andra landets territorialvatten, skall slopas. Förutsättningen för att en sådan regeländring skall bli verkningsfull är dock att enbart enkel rapporteringsskyldighet skall gälla vid gränspassering. Jordbruksutskottet hänvisar i bet. 1993/94:JoU24 beträffande yrkande i motion Jo402 till dessa förhandlingar, vilka trots att de nu pågått i mer än ett års tid emellertid förvånansvärt nog ännu inte lett till något konkret resultat. Eftersom en eliminering av 24-timmarsregeln är en grundförutsättning för att Kustbevakningens övervakningsinsatser skall kunna bli effektiva, krävs nu ett ökat tryck på den danska regeringen från svensk sida.
Ett slopande av 24-timmarsregeln är en viktig men långtifrån tillräcklig åtgärd för att komma till rätta med det olaga fisket i Öresund och Skälderviken. Vi vill härutöver förorda följande åtgärder:
2. Totalförbud för trål- och snurrevadsfiske i hela Öresundsområdet inkl. Skälderviken
I syfte att främja biologisk mångfald och säkra olika fiskarters reproduktionsmöjligheter är fisket i Östersjön kvotreglerat. Förbud mot trålfiske gäller 4 distansminuter från den svenska kusten och 3 distansminuter från den danska. Innebörden av denna reglering är förvisso att Öresundsområdet och Skälderviken omfattas av kvotreglering och att trålfiske i större delen av området är förbjudet med undantag av en ''kil'' i norra Öresund. I praktiken har det dock visat sig att denna reglering, i ett område där fångsterna torde röra sig om tusentals ton, inte efterlevs, vilket innebär att ingen har någon egentlig kontroll över fisket och konsekvenserna av gällande fiskebestämmelser i detta viktiga område.
Trålfiske är en produkt av det ekonomiska och tekniska tänkande som präglade industrialismens barndom. Bara man skaffade större och starkare maskiner, så skulle allting lösa sig. Resurserna ansågs outtömliga. Med sviktande resurser och en alltmer ansträngd havsmiljö är trålfisket nu ett direkt hot mot reproduktion och biologisk mångfald. Investeringar och driftskostnader i trålfisket är så höga att man måste ägna sig åt rovdrift på bestånden för att få ekonomisk lönsamhet. Det omfattande tjuvfisket i Öresundsområdet ger klart belägg för denna karakteristik. Till detta kan konstateras att nära halva svenska fångstvolymen -- i nuläget betydligt mer än 100 000 ton -- är skrapfisk som med statsstöd fiskas av ett fåtal svenska jättetrålare. Trålfiske innebär sammanfattningsvis: stor bränsleförbrukning per kilo fisk, förstörda bottnar, förstörda lek- och uppväxtmiljöer, skador på andra redskap, överfiske, stora kapitalkostnader och få arbetstillfällen.
Mot denna bakgrund föreslår vi att trålfiske totalförbjuds inom hela Öresunds- och Skälderviksområdet. Detta innebär att trålgränsen fastställes till en nautisk mil utanför en linje mellan Kullens fyr och Nakkehoveds fyr på Själland utan de undantag söder därom som finns i nuvarande föreskrifter, FIFS 1989:2. Vi föreslår därutöver en allmän översyn av nuvarande gränser för trålfisket i syfte att gynna det kustnära garnfisket. Samtidigt föreslår vi att riksdagen gör ett uttalande innebärande att ansvariga myndigheter ålägges en hårdare kontroll över att Östersjökonventionens fiskeregler tillämpas fullt ut inom Öresunds- och Skälderviksområdet. Detta innebär att trålredskap på fartyg som passerar genom det förbjudna trålfiskeområdet skall vara antingen stuvade under däck eller surrade (kedjade) på däck.
Motsvarande bestämmelser och samma geografiska trålgräns föreslås gälla för s.k. snurrevadsfiske. Snurrevadsredskapen åstadkommer i stort sett samma bottenskador som trålar och har en räckvidd som i praktiken innebär att en snurrevadsbåt som t.ex. ligger intill nu gällande fiskegräns vid Skälderviken kan göra en flera km lång cirkel in i viken innan cirkeln fullbordas och jättevaden dras tillbaka. Halva yttre delen av Skälderviken är f.n. tillåten för snurrevadsfiske, vilket utgör ett allvarligt biologiskt hot eftersom området bl.a. är en viktig lekplats för vintertorsken.
3. Anmälningsplikt
Främmande fartyg som har för avsikt att bedriva fiske i den svenska fiskezonen i Östersjön har enligt gällande regler anmälningsplikt och är skyldiga att ange position samt hur mycket fisk som finns i lasten. Vi föreslår att samma anmälningsplikt, last- och avsiktsdeklaration skall gälla för fiskefartyg som passerar genom Öresund.
4. Sanktioner/straffpåföljd
Såväl övervakningsmyndigheternas som domstolarnas erfarenheter talar för att nu gällande sanktionsmöjligheter är alltför begränsade för att verka tillräckligt avskräckande på förekommande olaga fiske. Det är för det första svårt att ingripa mot en misstänkt tjuvfiskare, eftersom denne vid upptäckt ofta snabbt kapar sin omärkta trål för att undanröja bevis. För det andra är det uppenbart att de som ägnar sig åt denna organiserade olaga verksamhet gör rent företagsmässiga kalkyler vid bedömningen av såväl riskerna för upptäckt som tillämpade straffbestämmelser. De mycket låga straffen vid tjuvfiske torde inbjuda till de förekommande upprepade lagöverträdelserna. För att komma till rätta med just dessa problem föreslår vi att den svenska kustbevakningen ges möjligheter att använda sig av samma sanktioner mot olovligt fiske inom svensk fiskezon som Norge med framgång tillämpat mot isländska fiskefartyg som bedrivit olagligt fiske inom norsk fiskezon. Detta innebär bl.a. att beslagtagna trålar skall kunna förverkas, så yatt de inte kan återköpas till lågt pris genom bulvaner, vilket i inte ringa utsträckning förekommit i Öresundsområdet. Vi hemställer samtidigt att riksdagen gör ett uttalande om att ansvariga myndigheter strikt tillämpar möjligheten att dra in fiskelicenser, vilket hittills praktiskt taget aldrig förekommit. Samtidigt föreslår vi att nuvarande 41
§ i fiskelagen (1993:787) får följande lydelse:
Den som begår brott enligt 37 eller 40
§ genom att bedriva otillåtet trålfiske, döms till böter, lägst ett krontal som motsvarar hundra gånger antalet hästkrafter (DIN) i motorn på det fiskefartyg som använts för bogsering av trålen eller om brottet är att betrakta som grovt1 till fängelse i högst ett år.
5. Åtgärder för att gynna det kustnära fisket
Den kraftiga minskningen av torskbeståndet har framtvingat en stark begränsning av fiskekvoterna med periodvisa totalstopp för torskfiske. Reglerna har utformats så att tillstånd att dra upp torsk begränsas till tre dagar per vecka (måndag--onsdag). Dessa regler missgynnar uppenbarligen det kustnära garnfisket, medan trålfiskare som är mindre beroende av väder och vind ofta har klara komparativa fördelar. Vi föreslår att nuvarande regler blir föremål för översyn i syfte att skapa bättre förutsättningar för det kustnära garnfisket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den s.k. 24-timmarsregeln bör ersättas med enkel anmälningsplikt,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot fiske med trål och snurrevad inom hela Öresundsområdet och Skälderviken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anmälningsplikt bör införas för fiskefartyg som passerar Öresundsområdet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av 41
§ fiskelagen (1993:787),
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Östersjökonventionens fiskeregler konsekvent och fullt ut tillämpas inom Öresunds- och Skälderviksområdet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de ansvariga myndigheternas tillämpning av indragning av fiskelicenser,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av nuvarande begränsningsregler för torskfiske.
Stockholm den 12 januari 1995 Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s) Annika Nilsson (s) 1 Som grovt är ett brott mot fiskelagen att betrakta om det är uppenbart organiserat samt om det är fråga om upprepad lagöverträdelse.