Propositionen innehåller åtgärder för att minska miljöutsläppen från småskalig vedeldning. Regeringen föreslår ändring i hälsoskyddsförordningen för att ge kommunerna möjlighet att meddela föreskrifter om småskalig vedeldning för att begränsa eldning under vissa tider inom områden av kommunen. Kommunerna bör enligt propositionen också ges möjlighet att föreskriva om annan uppvärmningsform för kombipannor under vissa tider i belastade områden. Även krav på eldningsmetoder, bränslekvalitet och särskilda skötselanvisningar bör kunna ingå i föreskrifterna, enligt propositionen.
Naturvårdsverket föreslog i sin utredning att en ny lag om småskalig fastbränsleeldning skulle antas för att myndigheterna skulle kunna ställa generella krav på anläggningarna. Regeringen anser emellertid att det räcker med den nya lagen (1994:847) om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk och föreslår att Naturvårdsverket och Boverket ges i uppdrag att utarbeta nya föreskrifter med skärpta krav på utsläpp från pannor, kaminer och dylikt. Inga omedelbara krav ställs dock i propositionen om att de nuvarande tjärkraven skall gälla all kommande nyinstallationer. Därmed kommer även i fortsättningen en stor del av nyinstallerade pannor och kaminer att vara icke miljögodkända.
Småskalig vedeldning och miljöutsläpp
Den småskaliga vedeldningen sker idag i hög utsträckning med ofullständig förbränning i vattenkylda pannor. Många pannor är gamla och tekniken omodern. De beräknade utsläppen från vedeldning i landets enskilda pannor är ca 130 000 flyktiga kolväten (VOC) och 58 000 tunga kolväten, vilket är betydligt mer än utsläppen från industrin. Många kolväten i vedröken är både allergi- och cancerframkallande. Bland annat är utsläppen av bensen och dioxiner höga. Dioxinutsläppen beräknas av Naturvårdsverket vara 3 gånger högre från dagens 12
TWh vedeldning än från landets samtliga sopförbränningsanläggningar som endast motsvarar 4
TWh värme och el. Ny forskning vid Umeå universitet kan komma att kraftigt värdera upp utsläppen av dioxiner, PCB och andra klorerade kolväten från småskalig vedeldning.
De höga miljöutsläppen från vedeldning gör också att många människor störs av vedröken. En undersökning av besvärsfrekvensen i övre Norrland visar att mer än vart tredje hushåll lider av vedrök. Besvärsfrekvensen är ännu högre bland astmatiker och allergiker. Vedeldning är långt ifrån ett Norrlandsproblem. I större tätorter kan problemen vara än större, eftersom man där också har höga föroreningar från trafik och andra utsläppskällor. Dessutom bor man i allmänhet tätare.
Modern förbränningsteknik minskar utsläppen
De höga miljöutsläppen från vedeldning beror i huvudsak på omodern förbränningsteknik och avsaknad av miljökrav på anläggningarna. Branschen, Bioenergiföreningen, många kommuner, Astama och allergiföreningen m.fl. har under en tid krävt mer kraftfulla tag av myndigheterna för att pressa ner miljöutsläppen.
Införandet av ackumulator, dvs eldning mot en stor vattenmängd som tar upp och magasinerar värmen, reducerar kolväteutsläppen med mellan 60 och 90 procent beroende på pannans konstruktion och ålder. En ackumulator kostar 15 000 inkl installation. Den gör dessutom vedeldningen bekvämare (1--2 inlägg per dygn) och verkningsgraden ökar. De flesta som installerat ackumulator är mycket nöjda. Därför är det förvånande att regeringen inte lägger fram förslag om generella krav på ackumulatorer. Vi anser att riksdagen ska ge regeringen i uppdrag att skriva in generella krav på ackumulatorer i hälsoskyddsförordningen.
Ett annat alternativ som ger bra förbränning och låga utsläpp är installation av pelletsbrännare med automatisk inmatning av bränsle. Regeringen anser i sin proposition att kommunerna bör ha rätt att föreskriva att anläggning skall eldas med förädlade bränslen under vissa tider i särskilt belastade områden. Det är bra, men detta är ett dyrare alternativ än ackumulator. Vi anser att denna möjlighet bör ges, men att ackumulatorkravet är mer realistiskt att ställa.
I dag är endast hälften av alla nyinstallerade pannor och kaminer miljögodkända, dvs uppfyller Boverkets tjärkrav. Regeringen föreslår i propositionen endast att Naturvårdsverket och Boverket ska utarbeta skärpta krav för pannor, kaminer etc och att dessa ska inlemmas i förordningen om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk m.m. På kort sikt är detta otillräckligt. Vi anser det nödvändigt att åtminstone de 10
år gamla tjärkraven uppfylls av samtliga installerade pannor och kaminer till dess att nya krav arbetats fram och lagts in i förordningen. Riksdagen uppdrar åt regeringen att ställa generella krav på att samtliga nyinstallationer ska uppfylla Boverkets regler för miljögodkända pannor till dess att nya skärpta normer tagits fram. Riksdagen bör också uppdra åt regeringen att successivt skärpa kraven i takt med att förbränningstekniken utvecklas. På sikt kan biobränslen i enskilda fastigheter bli ett alternativ även i de tätaste områdena.
I dag har kommunerna stora svårigheter att förbjuda felaktig vedeldning eller vedelning i pannor med undermålig teknik. Det är likaså svårt att bevisa sanitär olägenhet till följd av vedrök. Den nuvarande lagstiftningen är alltså helt otillräcklig, tvärtemot vad propositionen antyder. Därför är det angeläget att i samband med ändring av hälsoskyddsförordningen ge kommunen rätt att i det enskilda fallet meddela förbud mot vedeldning eller rätt att begränsa eldningsfrekvensen. Detta skall också gälla om fastighetsägaren underlåter att utföra de förbättringar kommunen krävt, t ex i form av installation av ackumulator. Riksdagen bör uppdra åt regeringen att ändra hälsoskyddsförordningen för att ge kommunerna möjlighet att agera i det enskilda fallet.
Information och stimulansåtgärder
Ved och andra biobränslen kan och bör utgöra en betydligt större andel av vår energiproduktion i framtiden. Biobränslen har en given plats i det kommande kretsloppssamhället. Att i dagsläget inte ställa tillräckliga krav för att få ner de höga miljöutsläppen är inte försvarbart. Risken är stor att debatten om de stora hälsoriskerna minskar de enskildas vilja att använda ved som uppvärmningskälla. Det kan också komma starka krav på förbud. Det vore i så fall negativt för hela den svenska energipolitiken och skulle kunna försvåra kärnkraftsavvecklingen. Biobränslen är viktiga komplement till andra uppvärmningsformer och bör tillåtas öka förutsatt att modern förbränningsteknik som ger låga utsläpp används. Detta bör klart framgå i regeringens miljö- och energipolitik.
Många förstår inte vilka stora föroreningsutsläpp felaktig vedeldning verkligen ger upphov till. Kunskaperna om hur man snabbt och utan några större kostnader kan pressa ner utsläppen saknas också. Information om vedeldningens nuvarande utsläppsnivåer och hälsorisker samt vilka åtgärder som är möjliga måste förbättras. Både Naturvårdsverket och Folkhälsoinstitutet har hittills försummat denna uppgift. Därför bör riksdagen uppmana regeringen att ge ett tydligt informationsuppdrag till berörda myndigheter.
Det är önskvärt att ge ytterligare stimulans för att skynda på införandet av ackumulatorer, eftersom det snabbt ger lägre utsläpp. Arbetsmarknadspolitiska medel kan mycket väl användas för detta och är också kostnadseffektivt för samhället. Installation av 25 000 ackumulatorer skulle ge 1 000 årsjobb inklusive tillverkningsindustrin. Ett sådant program skulle kosta 75 till 100 miljoner. Regeringen bör överväga att använda delar av allergisaneringsprogrammets 2 miljarder till detta. Även ROT-bidrag bör göras tillgängliga för installation av ackumulatortank och byte till miljögodkänd vedpanna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vedeldningens hälsorisker,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om installation av ackumulatorer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att samtliga pannor och kaminer skall vara miljögodkända,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hälsoskyddsförordningen och kommunerna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om myndigheternas informationsansvar.
Stockholm den 24 april 1995 Bengt Silfverstrand (s) Birthe Sörestedt (s) Christin Nilsson (s) Bo Nilsson (s)