Enligt skogsskadeutredningen ökar skadorna i den svenska skogen kontinuerligt. Mer än 20 % av det svenska granbeståndet har barrförluster över 20 %. För lövskogen är utvecklingen likartad.
En av orsakerna till skadorna är nedfallet av svavel och kväveoxider. Även jordbrukets utsläpp av ammoniak bidrar till försurningen. Det är egentligen bara i delar av norra Norrland som nedfallet av svavel och kväve är mindre än den så kallade kritiska belastningsgränsen, dvs. vad marken tål utan att ta skada. I övriga landet är nedfallet alldeles för stort. Värst drabbat är västra Götaland. I känsliga marker är nedfallet mellan 5 och 7 gånger högre än den kritiska belastningsgränsen. Jordarnas pH-värde har i flera fall sjunkit med en hel enhet. Såväl barrskogs- som lövskogsområden drabbas.
När jorden blir alltför sur kan den inte behålla sina näringsämnen utan dessa lakas ur och bidrar så småningom till eutrofieringen av våra vatten. I sydvästra Götaland har processen gått ännu längre och giftiga former av aluminium lakas ur vilket kan orsaka allvarliga skador på växternas rotsystem.
Åtgärder
Åtgärder måste vidtas dels för att på sikt komma till det stadium att nedfallet av försurande ämnen begränsas till den nivå marken tål och del akutåtgärder som gör att växterna klarar perioden fram tills balans uppnåtts.
Som medlem i EU har Sverige nu större möjlighet att påverka utsläppsnivåerna. Nära 70 % av svavel- och kvävenedfallet har sina källor utanför landets gränser. Det är av stor betydelse att Sverige i internationella samanhang målmedvetet arbetar för att dessa luftföroreningar från andra länder minimeras.
På kort sikt måste kalkning och askåterföring användas för att försvara marken. Då är det nödvändigt att kalkningsprojekten prioriteras till de områden som är värst utsatta och har de lägsta pH-värdena. Dessa marker finns, som redan nämnts, i sydvästra Götaland och Halland och är mycket utsatta. Vi menar att den halländska skogsmarken bör prioriteras när kalkningsprogramen upprättas. Detta innefattar också återföring av träaska.
Vi anser att den oenighet som finns bland forskarna inte får tas till intäkt för att begränsa skogskalkningen. Att inte kalka de mest belastade områdena innebär att skogen på sikt dör och en död skog bidrar inte till någon biologisk mångfald. Dessutom tappar vi råvara till den näring som i särklass mest bidrar till att dra in nettoexportinkomster till Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gränsöverskridande försurande nedfall,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kalkning och askåterföring i Halland.
Stockholm den 19 januari 1995 Majléne Westerlund Panke (s) Pär-Axel Sahlberg (s) Ingegerd Sahlström (s)