Sveriges lantbruk och livsmedelsindustri, då inte minst med Skånes i spetsen, kommer i och med EU-medlemskapet i en helt ny situation.
Det är frågan om stora utmaningar -- ökad konkurrens på hemmamarknaden men också helt nya möjligheter -- att få mäta sina krafter på en öppen stor marknad med uppåt 370 miljoner konsumenter. Chanserna är nu, för första gången i modern tid, stora att svensk kvalitetsproduktion från lantbruk och livsmedelsindustri skall lyckas etablera sig på exportmarknaden på ett mera omfattande sätt.
Detta beror på att det nu också för första gången blir någorlunda förutsättningar för konkurrens på lika villkor. Vidare kommer den dumpning av livsmedel, vilken förekom tidigare på den svenska marknaden -- finansierad av EU- skattebetalare -- att försvinna.
Ökad svensk export innebär att kapacitetsutnyttjandet, såväl inom jordbruk som inom livsmedelsindustrin, sänker produktionskostnaden per producerad enhet. Det leder till lägre konsumentpriser och ökad konkurrenskraft.
Lönsamheten kan för första gången på länge öka inom hela livsmedelsbranschen. Förhoppningarna om tryggade och nya arbetstillfällen är också välgrundade.
Det råder ingen tvekan om att det avtal som under den borgerliga fyr-partiregeringens ledning framförhandlats med EU skulle skapa många goda möjligheter för Sveriges livsmedelsproducenter.
Biobränsle- och industriråvaruproduktion från jordbruksmark får också nya möjligheter -- inte minst ekonomiskt -- då lantbrukarna på den ''betalda'' EU-trädan får odla växter för sådan produktion. Arealersättning utgår dessutom med högre belopp på trädesmarken.
De sydsvenska jordbrukarna, inte minst de skånska, liksom livsmedelsindustrins folk började se ljusare på framtiden efter många år av stor osäkerhet och talrika förändringar, ibland med tvära kast i jordbrukspolitiken. Detta har ofta berott på vilken regering landet haft, vilken förståelse för problemen som funnits men också vilka ambitioner som funnits i den politiska inriktningen.
Svenska folket röstade Ja till EU-avtalet och därmed medlemskapet i EU.
Nu sviker den nuvarande socialdemokratiska regeringen emellertid både livsmedelsproducenterna och svenska folket som röstat för avtalet. Genom att inte utnyttja de möjligheter som avtalet skapar och dessutom införa nya tunga avgifter och skatter urholkas avtalet. Det allra allvarligaste är att konkurrenskraften gentemot t ex danska, tyska och holländska producenter snedvrids till svensk nackdel.
Möjligheterna till utökad produktion och nya arbeten samt en ny framtidstro håller på att äventyras genom den politik som nu lanseras.
De ökade investeringar som planerats inom jordbruk och industri, vilka är nödvändiga för att rätt utnyttja framtidens möjligheter, framstår plötsligt som osäkra och äventyrliga.
Regeringen måste på område efter område ompröva sina ställningstaganden om framtidstron inom denna för Skåne så viktiga bransch skall återvända.
Arealersättningarna -- som utgår som ersättning för ett lägre pris -- måste anpassas bättre till markens produktionsförmåga. Detta kan åstadkommas genom att godta en områdesfördelning i enlighet med EU:prop. 1994/95:19 nämligen 11 stycken som där föreslogs och med 200 kronors skillnad mellan områdena. Då det gäller inlösensorter för spannmål bör också tidigare förslag om 33 stycken prisorter väljas -- vilket är mera analogt med vad som gäller inom EU.
Den skattechock som nu också drabbar jordbruket i form av höga arbetsgivaravgifter, aviserade fastighets- och skogsskatter, dieselskatter och gödselskatter är det verkligt stora hotet mot inte minst det sydsvenska lantbruket. Dessa skatter utgör ökad belastning utöver den som alla andra medborgare drabbas av.
Dessa nya tunga pålagor sett i relation till vad som t ex den danske bonden belastas av kan i ekonomisk avkastning per ha åker beräknas till en skillnad på mellan 1 500 och 3 000 kronor per ha, till skånsk nackdel. Detta leder självfallet till snedvridna konkurrensförutsättningar som är oacceptabla.
Vi kräver därför att regeringen förändrar redan beslutad skattebelastning. Regeringen bör heller inte lägga fram de aviserade förslagen om ytterligare pålagor. Detta är nödvändigt om arbeten och välfärd skall kunna bibehållas och utvecklingen bli positiv även i södra Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den nu förda EU-politikens effekter för bl.a. skånska lantbrukare.
Stockholm den 25 januari 1995 Ingvar Eriksson (m) Peter Weibull Bernström (m)