Maskinringar
Lönsamheten i det svenska jordbruket är låg, maskinkostnader och även andra kostnader ökar trots detta i snabb takt. Detta gör att jordbrukare inte har någon ekonomisk möjlighet att ha alla de maskiner som behövs för driften av sitt jordbruk. Det är också så att de nya maskinerna är effektivare än sina föregångare, olika arbeten går mycket snabbare. De ekonomiska realiteterna gör att det finns ett stort behov av samverkan, den tekniska utvecklingen gör detta möjligt. Ska jordbruket klara de ekonomiska realiteter som det nu möter krävs samverkan om maskiner. Det kan med fördel ske i maskinringar.
Maskinringar har förekommit sporadiskt fram till början på 90-talet då det tog fart och nu finns det 31 maskinringar spridda över hela landet. Antalet medlemmar har ökat och är nu uppe i 3 400 st. Det samlade värdet på alla förmedlade tjänster är nära 40 miljoner. Siffrorna gäller 1993 års verksamhet, man kan anta att anslutningen ökat ytterligare.
Utvecklingen hade inte varit möjlig utan ekonomiskt stöd till utbildning, marknadsföring, rådgivning och information. Maskinringsidén i den form den nu finns är ganska ny i Sverige och måste förankras bland såväl lantbrukarna som övriga organisationer och företag.
Det behövs ett fortsatt ekonomiskt stöd för att utveckla maskinringsverksamheten, det krävs ett startstöd under uppbyggnadsskedet. Medel för verksamheten bör kunna tas ur jordbruksdepartementets anslag för rådgivning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatt stöd till maskinringsverksamheten.
Stockholm den 25 januari 1995 Lennart Brunander (c) Birgitta Carlsson (c)