Som EU-medlem har Sverige säkerställt ett fortsatt nödvändigt stöd till Norrlandsjordbruket. Genom en ny stödform i södra Sveriges skogsbygder (5a) kan dessa svagare jordbruksbygder erhålla kompensation för sina kostnadsnackdelar. Även särskilt miljöstöd ska införas. S- regeringen vill nu förvägra dessa bygder huvuddelen av det stöd som EU-avtalet möjliggjorde och som folket röstade ja till, vilket är skandalöst. Centern arbetar här av all kraft för att hela stödet ska utgå vilket också är samhällsekonomiskt lönsamt.
Jordbruket i våra slättbygder står för en stor del av jordbruksproduktionen och livsmedelsjobben, men får inte mycket med Sveriges ''arktiska'' stöd. Ändå ska de konkurrera med kontinentens ännu mer högproduktiva slättbygder på en mycket tuff livsmedelsmarknad. Denna svåra utmaning har lantbruket förklarat sig berett att anta.
Nu aviseras från den nya regeringen och dess jordbruksminister åtgärder som allvarligt försämrar slättjordbrukets konkurrensvillkor gentemot kontinenten.
En skattechock på runt en miljard kronor föreslås genom att höjda diesel- och fastighetsskatter har aviserats. Redan tidigare har miljöavgifterna på handelsgödsel och bekämpningsmedel höjts kraftigt. Detta har centern accepterat, trots att dessa avgifter inte finns i övriga EU- länder. Men att därefter införa nya skatter är orimligt.
Dessutom har en omfördelning av växtodlingsintäkterna från de högre avkastande skördeområdena till lägre avkastande redan beslutats. S-regeringen vill därtill endast i mycket begränsad omfattning utnyttja de möjligheter till startstöd och investeringsstöd som t ex Danmark använder för att öka konkurrenskraften i sitt jordbruk.
Volymproduktionen i våra tunga jordbruksbygder ska alltså nu möte en ny stenhård konkurrens från kontinenten bördiga slätter och stora livsmedelsindustrier, samtidigt som man drabbas av sämre villkor för växtodlingen, lägre investerings- och startstöd och en väldig skattechock. Detta gör att de möjligheter som näringen nu ser framgångsrikt konkurrera på marknaden kan förbytas i produktionsminskning, utslagning och ökad arbetslöshet. Detta vore till uppenbar skada för Sverige, både ekonomiskt och ekologiskt.
Riksdagen bör mot denna bakgrund begära att regeringen analyserar det svenska slätt- och mellandbygdsjordbrukets konkurrenssituation i EU-perspektiv. Skulle analysen visa att Sveriges jordbruk tvingas konkurrera på sämre villkor måste korrigeringar ske så att åtminstone konkurrensneutralitet uppnås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analys av det svenska slätt- och mellanbygdsjordbrukets konkurrenssituation inom EU.
Stockholm den 25 januari 1995 Roland Larsson (c)