Sveriges lantbrukare står nu inför stora utmaningar, dels för att lyckas bli världens mest miljövänliga matproducenter, dels för att möta den nya konkurrensen och marknaden som ett EU-medlemskap innebär. Lantbrukarna är en aktiv och medveten yrkeskår som tror på sin näring inom livsmedelsproduktionen.
Inom EU finns en rad jordbrukspolitiska stöd som i framtiden inte kommer att finnas kvar. EU:s medlemsländer kommer inte att ha råd med sådana subventioner till jordbruket som finns i dag. Vi svenskar bör i EU arbeta med att på sikt trappa av stödet till EU:s lantbrukare. Det känner Sveriges lantbrukare till. Men, trots att bidragen och subventionerna kommer att upphöra inom ett antal år, är det ändå viktigt att Sveriges lantbrukare kan konkurrera på lika villkor med sina kollegor i Europa.
Ett av de bidrag som finns är till interventionsorter (prisorter), där spannmål kan vägas in och lagras och transporteras för försäljning. Ju längre en lantbrukare har till en sådan interventionsort, desto dyrare blir transportkostnaden för lantbrukaren. Priset på spannmål kan bli jämnare över landet om invägningen kan ske någorlunda lika långt från lantbrukarna. EU betalar sina medlemsländer för dessa interventionsorter. Det bör alltså vara ungefär lika långt till invägningen för lantbrukare i hela EU om konkurrensen ska vara på lika villkor.
Nämnas kan att EU betalar till Frankrike för 241 interventionsorter, till Tyskland för 153, Finland för 27, Österrike för 28 och ett litet land som Danmark får betalt för 13 interventionsorter.
I Sverige borde vi ha 33 interventionsorter som betalas av EU, vilket också EU tycker är ett rimligt antal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet interventionsorter som finansieras av EU.
Stockholm den 20 januari 1995 Kjell Nordström (s) Birgitta Johansson (s) Anders Nilsson (s) Monica Green (s) Urban Ahlin (s)