Inledning
Under den förra mandatperioden sökte kristdemokraterna med viss framgång förändra inriktningen på svensk jordbrukspolitik, bort från 1990 års omställningsbeslut. Konsekvenserna av omställningsbeslutet innebär att svenskt jordbruk inte står tillräckligt väl rustat inför den nya situation som ett EU-medlemskap innebär. Genom de korrigeringar av 90 års beslut som skedde under förra mandatperioden är dock utgångspunkten något bättre än vad annars hade varit fallet. Ett tankeexperiment kan man i sammanhanget ändå ange. Hur mycket bättre konkurrenskraft hade svenskt jordbruk haft idag om de 13,6 miljarder som anslogs till omställningsprogrammet istället hade anslagits till forskning, utbildning, rådgivning och innovationer samt odlarstöd för att utveckla ekologiskt anpassad odling med mål att producera biologiskt fullvärdig mat? Det är för framtiden helt nödvändigt att slå fast att fortsatt svensk jordbruksproduktion i hela landet är en absolut nödvändighet. Det gäller såväl för att målsättningen att hela Sverige skall leva ska kunna uppnås som att vi har en tryggad inhemsk livsmedelsförsörjning. Ur globalt perspektiv är det nödvändigt att åkermarken används för livsmedelsproduktion. Energigrödeanvändning är också ett gott utnyttjande av jordresursen. Att ställa om från odling av energigröda till spannmål eller vall är ju också fullt möjligt om livsmedelssituationen så kräver.
Lantbruket kan bl a av hälso-, miljö- och beredskapsskäl inte jämställas med andra näringar. För ett lands medborgare är biologiskt fullvärdig mat en grund till god hälsa. Ekologiskt anpassade metoder för odling och förädling är det långsiktigt hållbara. Därför måste jordbrukspolitiken syfta till att uppnå det mål riksdagen satt upp om att 10 procent av åkermarken skall odlas ekologiskt år 2000. En målsättning som kristdemokraterna under lång tid drivit som ett viktigt politiskt krav och som nu fått acceptans i riksdagen.
En förutsättning för att det ekologiska jordbruket skall öka i omfattning är dock att det finns grundförutsättningar för att bedriva jordbruk överhuvudtaget. Regeringen har med sina åtgärder under hösten, vilka nu fullföljs i budgetpropositionen, allvarligt skadat förutsättningarna för jordbruksnäringen. När regeringen sedan också avhänder Sverige möjligheterna till miljöstödsprogram från EU får detta mycket allvarliga konsekvenser för svenskt jordbruk.
Jord- och skogsbruket är en förutsättning för en levande landsbygd och tusentals arbetstillfällen i livsmedels- och skogsindustri. Att regeringen med öppna ögon nu riskerar ökad arbetslöshet såväl i primärproduktionen som i förädlingsledet är ytterligt allvarligt.
Konsekvensanalys
Regeringens samlade politik för jordbruks- och skogsnäringen innebär kraftigt försämrade villkor för den enskilde jordbrukaren och det enskilda jordbruksföretaget. Denna politik genomförs utan att man på något sätt har gjort en konsekvensanalys avseende sysselsättning, försörjningsberedskap, bevarandet av det öppna landskapet, övergång till mer miljövänlig jordbruksproduktion etc. På några rader väljer man att i budgeten göra en ''analys'' av ekonomin inom svenskt jordbruk genom ett resonemang omkring de PSE-tal (jämförelsetal) för jordbruket som OECD redovisar. Detta trots att man vet att PSE-tal egentligen bara lämpar sig för jämförelser mellan länder och inte lämpar sig som analysmetod av enskilda länder.
Regeringen måste återkomma till riksdagen med en grundlig konsekvensanalys där ovan nämnda områden belyses.
Det är helt nödvändigt att denna näring får konkurrensvillkor som gör att man rättvist kan bedöma effektiviteten i den svenska jordbruksnäringen med den i omvärlden. En konsekvensanalys skulle kunna ge besked om vilka förhållanden som råder gentemot omvärlden och vilka effekter de olika förslagen på jordbruksområdet kommer att få avseende ovan angivna områden. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med en sådan konsekvensanalys att ha som underlag för det fortsatta beslutsfattandet. En parlamentarisk referensgrupp som på nära håll kan följa konsekvensanalysarbetet bör också tillsättas.
Kritik mot regeringen skall framförallt riktas mot hanteringen av det framförhandlade EU-avtalet när det gäller miljöprogram och stöd till mindre gynnade områden (LFA- stöd). Det nu liggande förslaget innebär att de framförhandlade miljöresurserna endast används till en tredjedel och att regionalstödet till södra Sverige bara nyttjas till 25 procent. Utöver detta tas hela stödet till lantbrukets avbytartjänst bort, vidare aviseras en fastighetsskatt på jordbruks- och skogsmark som sammantaget innebär en stor utgift för näringen.
EU och miljöprogrammet
På initiativ av den förra regeringen utarbetade miljöstödsutredningen ett förslag till miljöprogram inom ramen för EG:s förordning 2078/92 (SOU 1994:82). Delprogrammen bestod av ett bevarandeprogram, ett program för ekonomisk bärkraft samt ett program för resurshushållande jordbruk. I den EU-proposition den dåvarande fyrklöverregeringen lämnade till riksdagen angavs huvudinriktningen för programmen samt angavs ramanslag. EU-propositionen angav också ramar för arealersättning och LFA-stöd och innebar att det delfinansierade regionala stödet och miljöstödsprogrammet skulle utnyttjas maximalt. Kristdemokraterna vidhåller att det framförhandlade avtalet med EU, proposition 1994/95:19 skall tillämpas. Det var också detta avtal svenska folket gick till val på den 13 november 1994.
När så den socialdemokratiska regeringen med stöd av en majoritet i riksdagen skrotade stora delar av miljöprogrammet och LFA-stödet, ändrades också på ett drastiskt sätt förutsättningarna för jordbrukssektorn. Beslutet innebär att de möjligheter till stöd som finns i EG:s förordningar om miljöstöd och regionalstöd inte nyttjas. Det finns ingen logik i ett sådant handlande. Sveriges bruttoavgift till EU påverkas inte, däremot minskar återflödet av resurser från EU:s fonder -- resurser som både gynnar miljö och sysselsättning på landsbygden.
I proposition 1994/95:75 ''Vissa livsmedelspolitiska åtgärder vid ett medlemskap i Europeiska unionen'' lovade regeringen återkomma med ett mera detaljerat förslag till alternativt bantat miljöprogram. Detta alternativa förslag lyser dock fortfarande med sin frånvaro. Regeringen vidhåller alltjämt att inget miljöstöd ska riktas till miljöförbättrande åtgärder inom det konventionella jordbruket. Detta trots att steget nu kan väntas bli betydligt större för de jordbrukare som funderat på att ställa om till ekologisk odling. Miljöprogrammet för det konventionella jordbruket skulle haft ett stort värde som inkörsport för konventionella jordbrukare i de nya tänkesätt som det ekologiska jordbruket anvisar.
En optimal lösning nödvändig
EU:s generella stöd gynnar i huvudsak den mer miljöbelastande spannmålsodlingen på slätten. Det är mot den bakgrunden det nationellt medfinansierade miljö-, LFA och Norrlandsstödet blir så viktigt. Med dessa stöd kan odlingen i skogs- och mellanbygder samt Norrland komma upp i nödvändig och någorlunda likvärdig ekonomisk bärkraft med jordbruket i slättbygd. Ett uttalat mål är också att driva på i den redan inslagna inriktningen på väg mot världens renaste jordbruk. Viktiga mål är bevarande av ur natur- och kultursynpunkt värdefulla marktyper och landskap, minskad miljöbelastning, ökad resurshushållning, öka och bevara höga naturvärden och biologisk mångfald. Sammantaget innebar förra regeringens förslag till miljöprogram, LFA samt Norrlandsstödet att miljömål kunde nås vad gäller alla delar av jordbruksproduktionen inom landet, samt att en nödvändig ekonomisk bärkraft kunde garanteras jorbruket också i mer lågproduktiva områden. Det synsättet på hanteringen av miljöprogrammet skall enligt KdS uppfattning gälla.
Miljöavgifter
Miljöavgifter som tas ut av jordbrukarna ska enligt kristdemokraternas mening i sin helhet återföras till jordbruket i form av ersättningar för miljöbevarande åtgärder. Om man återför miljöavgifter utifrån krav på ytterligare miljöåtgärder får man en dubbelverkande effekt av miljöavgifterna. Det är nu också andemeningen i det riksdagsbeslut som togs i december 1994 där det i jordbruksutskottets betänkande (1994/95:JoU7) står att jordbruket och trädgårdsnäringen ska tillföras resurser för miljöinsatser som står i paritet med intäkterna från miljöavgifterna.
Med den nu beslutade nivån ger miljöavgifterna cirka 400 mkr/år. Dessutom överförs enligt budgetförslaget de medel som hittills funnits hos Miljödepartementet för landskapsvårdande åtgärder och NOLA (naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet) till Jordbruksdepartementet med uttrycklig destination till miljöprogrammet -- sammanlagt 289 miljoner kronor per årsbasis. Ytterligare minst 35 miljoner kronor kan dessutom flyttas från olika rådgivningsanslag inom departementet till miljöprogrammet eftersom EU:s miljöförordning godtar medfinansiering av rådgivning för miljöåtgärder. Detta innebär att det nationellt finns tillgängligt ca 725 miljoner kronor, vilket möjliggör en total ram för miljöprogrammet på det dubbla då EU medfinansierar lika mycket som staten själv lägger ut.
Regeringen föreslår trots detta en begränsning av den svenska insatsen till 400 miljoner kronor. Det innebär i praktiken att jordbruket förutsätts betala hela miljöprogrammet via miljöavgifter, medan de medel som överförs från Miljö- till Jordbruksdepartementet används för andra ändamål.
Kristdemokraternas uppfattning är att miljöavgifterna successivt ska läggas på en sådan nivå att näringen själv kan betala de program för ekonomisk bärkraft samt resurshushållning som föreslogs i EU-propositionen. Däremot bör bevarandeprogrammet (eller program för landskapsvårdande åtgärder) helt betalas via staten med EU:s medfinansiering, då detta är att betrakta som betalning till arbetet för att upprätta för hela samhället kollektiva nyttigheter. Genom att näringen själv bekostar en stor del av miljöstödet drar vi nytta av EU:s miljöprogram fullt ut utan att belasta statsbudgeten ytterligare. På detta sätt får man en bredare miljösatsning på jordbruket och miljöåtgärderna kommer att gälla hela jordbruksnäringen och inte bara utvalda delar. Strävan är således att använda miljöstödsprogrammet fullt ut. Inledningsvis kan det vara så att anslutningen till miljöstödsprogrammen inte kommer att bli 100-procentigt under det första året. Under det närmaste året bör det från budgetmedel tillskjutas ytterligare 300 miljoner kronor. Tillsammans med ovan angivna medel samt medel som blir över vid förändringen av uppläggningen av LFA-stödet nås i det närmaste full nationell täckning av miljöstödsprogrammen.
Miljöavgifterna bör höjas stegvis och i fas med anslutningen av producenter till programmen.
Större delen av anslaget till rådgivning och utbildning under anslag B 4 bör flyttas in i anslaget B 11 Miljöersättningar i jordbruket, så att möjlig EU- medfinansiering nyttjas. Om miljöprogrammet för det konventionella jordbruket genomförs i enlighet med EU- propositionen kan också en stor del av anslaget F 6 Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket flyttas till anslaget B 11.
Stödet till Norrland och strukturstöd (LFA)
Regeringen väljer att utforma stödet till Norrland som ett i huvudsak nationellt finansierat stöd. Detta föreslås utformas i huvudsak som ett produktionsanknutet stöd. I budgetpropositionen anvisas 870 miljoner kronor till Norrland vilket med EU:s medfinansiering innebär en total ram för Norrland på 995 miljoner kronor.
EU-propositionens förslag till stöd till Norrland är bättre. Det är ett i huvudsak miljöinriktat stöd, där den nationella kostnaden är 656 miljoner kronor. Men då EU medfinansierar miljöprogrammen i större utsträckning är den totala stödnivån för Norrland i det fallet 1 045 miljoner kronor.
Mellanskillnaden räcker för att betala hela det LFA-stöd i Sydsverige som regeringen inte säger sig klara finansieringen av.
Budgetpropositionen innebär att enbart 50 miljoner skall satsas i södra Sverige. Det är 150 miljoner mindre än vad som föreslogs av fyrklöverregeringen. Regeringens tvekan inför varje form av stöd till södra LFA-området är svårbegriplig då utredningar visat att de naturliga förutsättningarna för jordbruket inte är bättre än i södra Norrland. Regeringen är väl medveten om att den automatiska ökningen av jordbruksstödet p g a EU- medlemskapet ger liten utdelning i södra LFA-området, eftersom odlingen av spannmål, olje- och proteingrödor är relativt blygsam. Att i det läget föreslå en 75-procentig minskning av strukturstödet till jordbruksbygder med de erkänt högsta naturvärdena, kan inte vara en riktig prioritering.
Riksdagen bör anslå 150 miljoner ytterligare utöver regeringens förslag till områden i södra Sverige, detta i enlighet med förra regeringens förslag. Detta blir budgetmässigt ingen ytterligare kostnad. Tvärtom blir det ytterligare medel över för att förstärka miljöprogrammet.
Arealersättning
Regeringen föreslog redan i proposition 1994/95:75 en minskning av antalet regioner i spannmålsstödet. Syftet var att omfördela pengar från bättre till sämre jordbruksbygder. Tanken verkar vara att detta skall uppväga slopandet av programmet för ekonomisk bärkraft. I och för sig stöder vi tanken på utjämning mellan regioner, men en omfördelning av arealersättningen genom att inrätta färre än 11 klasser innebär inte en omfördelning från slättbygd till skogsbygd. Skogsbygderna domineras helt av vallodling och påverkas endast marginellt av nivån på spannmålsstödet. Risken är också uppenbar att om spannmålsodlingens villkor på slätten försämras ökar intresset att gå över till animalieproduktion. Detta missgynnar de facto jordbruket i skogs- och mellanbygder.
Det är angeläget att hålla fast vid den indelning i 11 klasser som föreslogs i EU-propositionen. För att kompensera svagare regioner skall istället det program för ekonomisk bärkraft som anges i EU-propositionen genomföras.
Prisorter
Utan föregående behandling i riksdagen har regeringen till EU-kommissionen notifierat 4 stycken prisorter vad avser interventionssystemet för spannmål. I EU-propositionen angavs minst 30 orter och denna utgångspunkt ändrades inte i riksdagen via något motionsyrkande. För att syftet bakom EU:s interventionssystem för spannmål ska gälla i Sverige, var den förra fyrpartiregeringens förslag om minst 30 prisorter välavvägt. Detta står också klart vid en jämförelse med andra EU-länder som genomsnittligt har en prisort per 50 000 ha spannmålsodling. Regeringens förslag med 4 orter ger för svensk del en ort per 375 000 ha spannmål. Detta visar på orimligheten i förslaget och visar att regeringen inte är beredd att ge svenskt jordbruk jämförbara konkurrensvillkor. När effekten därtill leder till en vinst för EU på Sveriges bekostnad, samt minskar inkomsterna i svensk spannmålsodling med i storleksordningen 100 miljoner kronor, framstår regeringens politik särdeles obetänkt.
Det är kristdemokraternas uppfattning att det i EU- propositionen föreslagna antalet prisorter ska inrättas.
Ekologiskt jordbruk i Sverige och EU
Sverige bör i EU med kraft verka för en i alla länder lika miljöavgift på kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Utgångspunkten bör vara vår nuvarande nivå i Sverige och sedan en stegvis höjning. Dessa miljöavgifter bör sedan till fullo utnyttjas för att stödja en ekologisk anpassning av odlingen inom EU med biologiskt fullvärdig kost som mål. LRF-kampanjen om världens renaste mat måste bli en ledstjärna också för arbetet inom EU.
De påtänkta nya instruktionerna för jordbruksverket bör genomsyras av målsättningen att stimulera jordbruket och trädgårdsnäringen till en allt bättre ekologisk anpassning. Verkets kvalitetsredovisningar skall genomsyras av detta.
I den motion kristdemokraterna presenterade i samband med regeringens proposition ''Vissa livsmedelspolitiska åtgärder vid ett medlemskap i Europeiska unionen'' (1994/95:75) föreslog vi att det ekologiska jordbruket helt skulle undantas från kravet om träda, att arealersättning måste ges till all ekologiskt odlad areal, dvs också inkludera vallen samt att särskild hänsyn skulle visas det ekologiska jordbruket vid tilldelning av kvoter. KdS fick gehör i riksdagen för de först- och sistnämnda kraven. Det bör också vara möjligt att enas omkring det rimliga i att det ekologiska jordbruket garanteras arealersättning till vallen. Ekologisk odling uppfyller kraven på extensiv produktion i balans.
För att rimlig lönsamhet skall uppnås inom det ekologiska jordbruket bör följande arealersättningsnivåer gälla för CAP- grödor och potatis, vall, grönsaker, sockerbetor och rotfrukter:
Konventionellt jordbruk Ekologiskt jordbruk spannmål 2 000 kr 3 200 kr baljväxter(*) 2 900 kr 4 400 kr vall, potatis 1 800 kr grönsaker, sockerbetor och rotfrukter (*) Krav bör ställas på att areal kort efter skörd höstsås eller att andra åtgärder vidtas för att minimera risker för kväveläckage.
Dessa nivåer på arealersättningen till ekologiskt jordbruk är accepterade av EU.
Forskning, innovationer, försök och utbildning
En viss del av anslagen till SLU och SJFR bör öronmärkas för utveckling av ekologiskt lantbruk syftande till uthållighet och biologiskt fullvärdiga livsmedel. En målsättning bör vara 10 procent. Utvecklande forsknings-, innovations- och försöksverksamhet bör inom nämnda institutioner fördelas med prioritering till den samhällsnytta som kan nås i form av förbättrade odlings- och djurskötselåtgärder.
Avbytarverksamheten
Det statliga stödet till avbytarverksamheten skall enligt kristdemokraternas uppfattning finnas kvar. För mjölkgårdar är avbytarverksamheten helt nödvändig för att möjliggöra ett normalt liv för jordbrukarna. Det är ytterligt märkligt att regeringen nedrustar så kraftigt på det sociala området för just denna grupp.
Det är absurt att på ett bräde nu riskera sysselsättningen för 1 700 personer, varav ca 40 procent utgörs av kvinnor, Genom regeringens förslag ökar också orättvisan för jordbruksnäringen i förhållande till andra näringar. Kristdemokraterna anser därför att 200 miljoner skall anvisas för fortsatt stöd till avbytartjänsten.
Fastighetsskatter på jord- och skogsbruk
Kristdemokraternas uppfattning att det är genom successivt höjda miljöavgifter som omställningen till mer miljövänlig jordbruksproduktion skall uppnås innebär också att något ytterligare utrymme för ökade belastningar i form av skärpta skatter på jordbruksfastigheter inte existerar. Eftersom samma procentsats ska betalas oavsett arealavkastning så är en höjd skatt på jordbruksfastigheter också en ren straffbeskattning för den som övergår till mindre intensiva brukningsmetoder och omställning till ekologisk odling. Också skogsägarna utsätts för en orimlig beskattning om regeringens aviserade förslag skulle förverkligas. Kostnaderna för EU-medlemskapet skall inte ensidigt belasta en särskild näring. Förslagen om höjd skatt på jordbruks- och skogsfastigheter tillbakavisas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av svensk jordbrukspolitik syftande till att ge möjlighet att bedriva jordbruk i hela landet och fullt utnyttjande av befintlig åkermark,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det globala perspektivet i livsmedelsförsörjningen skall vägas in vid utformningen av jordbrukspolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en konsekvensanalys av den förda jordbrukspolitiken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöprogrammet omfattande bevarandeprogram, program för resurshushållning och program för ekonomisk bärkraft, innebärande en strävan mot att de tre delprogrammen används fullt ut,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att principen om återförande av miljöavgifter till jordbruksnäringen skall tillämpas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till mindre gynnade områden (LFA), vilket innebär 150
000
000 kr utöver regeringens förslag,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arealersättning till det ekologiska jordbruket för CAP- och icke CAP-grödor,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet klasser för arealersättning till CAP-grödor,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet prisorter för intervention,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avbytartjänsten och anvisar 200
000
000 kr utöver regeringens förslag,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om instruktioner till jordbruksverket när det gäller att stimulera jordbruket och trädgårdsnäringen till en bättre ekologisk anpassning,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öronmärkta anslag till SLU och SJFR för utveckling av ekologiskt lantbruk,1
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fastighetsskatter på jord- och skogsbruk.2
Stockholm den 25 januari 1995 Alf Svensson (kds) Dan Ericsson (kds) Göran Hägglund (kds) Inger Davidson (kds) Mats Odell (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Chatrine Pålsson (kds) 1 Yrkande 12 hänvisat till UbU. 2 Yrkande 13 hänvisat till SkU.