Sveriges inträde i EU ökar i hög grad trycket på svenskt jordbruk och svensk livsmedelsindustri men det ger också nya och ökade möjligheter. De goda jordarna, det gynnsamma klimatet, kunniga lantbrukare etiskt såväl som miljömässigt medvetna, närheten till Lunds universitets och Alnarps forsknings- och utvecklingsmöjligheter och naturligtvis den geografiska närheten till övriga Europa ger Skåne de största förutsättningar för att tillvarata dessa möjligheter.
Livsmedelsindustrin är Skånes absolut viktigaste varutillverkande sektor med hela sin bas i jordbruks- och trädgårdsnäringen. Dess målsättning har varit att säkra lönsamma framtidsjobb och att positivt bidra till handelsbalansen genom att utnyttja de möjligheter som en fri tillgång till europamarknaden ger. En allt större del av Europas konsumenter efterfrågar livsmedel av hög kvalitet vilket ger svenska livsmedel stora etableringsmöjligheter. Avgörande för att nå målsättningen är, förutom de förutsättningar som Skåne redan har, också likvärdiga spelregler och konkurrensvillkor som de övriga länderna i EU. Sådana fanns också med i det avtal som den borgerliga regeringen framförhandlat med EU och som svenska folket gick till val på. Den socialdemokratiska regeringens jordbrukspolitik förändrar spelreglerna totalt. Regeringen fullföljer inte avtalet utan tackar nej till EU-medel i miljardklassen samtidigt som den lägger nya pålagor i form av avgifter och skatter av sällan skådat slag på jordbruket.
Den omläggning av arealstöden, ersättningen för prissänkning på spannmål, som en riksdagsmajoritet på regeringens förslag genomfört i stället för att utnyttja EU:s miljöstöd, innebär ett hårt slag för Skånes spannmålsbönder. Kilopriset sänks, och det blir olönsamt att producera.
Skånebonden får 500 kr per hektar mindre i arealstöd än sin danska kollega.
Tillsammans med höjda avgifter på gödsel- och bekämpningsmedel, dieselskatt och den aviserade fastighetsskatten får den skånske bonden i Malmöhus län ett täckningsbidrag per hektar som är ca 2 000 kr lägre än kollegans från Själland. Konkurrenskraften försvinner och utrymme för arbetslön och reinvesteringar går förlorat. Därför bör den av regeringen aviserade särskilda beskattningen av jordbruksfastigheter ej införas.
De skånska svinproducenterna har känt till och accepterat att priset på fläskkött skulle sjunka i EU. De har ändå med tillförsikt sett framtiden an då de med lika konkurrensvillkor borde ha möjligheter att ta ökade marknadsandelar i Europa. Därmed skulle nya jobb också skapas i livsmedelsbranschen.
Som ett resultat av den socialdemokratiska jordbrukspolitiken riskerar nu svinproduktionen att sjunka och Skanek räknar redan 1996 med brist på råvaror.
På grund av bristande lönsamhet blir produktionen av kvalitetsvaror lidande och med s k bulkvaror finns ingen möjlighet att konkurrera med övriga länder. Svenska konsumenters krav på kvalitetsvaror blir svåra att tillgodose.
Tusentals jobb kommer att försvinna framför allt inom livsmedelsindustrin och andra kringnäringar såsom maskinhandeln, reparationsverkstäder, transporter m m. Målsättningen med att säkra sysselsättning och ge Sverige nya inkomster tack vare en växande marknad har kommit på skam.
Förutom den försämrade lönsamhet som drabbar hela jordbrukskåren och den utslagning av många gårdar som kommer att bli följden innebär den socialdemokratiska jordbrukspolitiken även ett hårt slag mot kommunerna. Beräkningar visar att fastighetsskatt, miljöavgifter, dieselskatter och arbetsgivaravgifter förorsakar uteblivna skatteintäkter bland Malmöhus läns kommuner på sammanlagt 68 miljoner kronor.
Det skånska kulturlandskapet är hotat. Redan idag riskerar 3 000 hektar, på sikt mer än 10 000 hektar, betesmarker i Malmöhus län att inte brukas längre. Det får i så fall katastrofala följder för växt- och djurlivet och för kulturmiljön. Lönsamheten har länge varit dålig i diko- och köttdjursproduktionen. Då nu lönsamheten försämras ännu mer kan många bönder tvingas säga upp sina Nola- och landskapsvårdsavtal med länsstyrelsen. Många är också äldre och för att förmå ungdomar att ta över den naturvårdande verksamheten måste det först skapas förutsättningar för lönsamhet i jordbruket.
Det är också nödvändigt att avbytarverksamheten får finnas kvar. Inte minst de yngre lantbrukarna är beroende av en rimligare social situation med bättre arbetsvillkor och större trygghet vid sjukdom och olycksfall. Samtidigt skapar avbytarverksamheten värdefull sysselsättning på landsbygden.
Sveriges Lantbruksuniversitets verksamhet på Alnarp har stor betydelse för det skånska jordbrukets utveckling. Forskning och utbildning är en nödvändighet, dels för att tillvarata de möjligheter som naturresursen jordbruksmark utgör, dels för att skapa förutsättningar för en konkurrenskraftig näring gentemot övriga europeiska länder. De besparingar som regeringen föreslår inom jordbrukets forskning och utbildning är mot denna bakgrund oacceptabla.
Det borde vara en självklarhet att landets jordbrukspolitik ska ha målinriktningen ett livskraftigt och konkurrensdugligt jordbruk. Jordbruket är en förutsättning för en levande landsbygd och för ett öppet kulturlandskap. Svenskt jordbruk är en garanti för livsmedel av hög kvalitet. Det har också en central roll i kretsloppsarbetet och bidrar med råvaror till energi- och industriproduktion.
Vårt jordbruk är en samhällsresurs som skapar hundratusentals arbetstillfällen och som genom EU- medlemskapet skulle kunna bidra till att förbättra svensk ekonomi. Den del av landets jordbrukssektor som finns i Skåne har synnerligen goda förutsättningar för detta. Men det krävs en jordbrukspolitik som skapar både ekonomiska förutsättningar och framtidstro för att det ska lyckas.
Centerpartiet lägger i sina jordbruksmotioner fram ett flertal förslag som skulle ge det skånska jordbruket utvecklingsmöjligheter och konkurrenskraft, som t ex fullt utnyttjande av det framförhandlade EU-avtalet, bevarad avbytarverksamhet och satsningar på forskning och utbildning. Dessutom avvisas å det bestämdaste höjda fastighetsskatter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att ge Skånes jordbruk och livsmedelsproduktion goda konkurrens- och utvecklingsmöjligheter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatter på jordbruksfastigheter,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bevarade resurser till SLU:s verksamhet vid Alnarp.2
Stockholm den 24 januari 1995 Kerstin Warnerbring (c)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.
2 Yrkande 3 hänvisat till UbU.