Övergödningen i vårt odlingslandskap är idag ett av våra största miljöproblem. Läckaget till våra åar och vattendrag är högt av både fosfor och kväve. Den främsta orsaken till detta är att vi har ett odlingssätt där kvantitet är en av de mest prioriterade parametrarna. När det gäller belastningen på åar och vattendrag kommer 52 procent av fosforläckaget och hela 87 procent av kväveläckaget från åkermark.
Studier som gjorts i hur balansen är vad gäller hur mycket gödningsmedel man lagt ut och hur mycket uttag som finns i skörden visar att där finns en stor differens. Denna differens är störst när det gäller kväve.
I slutet av 1940-talet var detta nästan i balans för att sedan öka stadigt fram till 1980-talet då ökningen har minskat. Här syns också sambandet mellan att öka självförsörjningen av livsmedel med god kvalitet och förädling med kraven att få en högre avkastning.
Vi vet också att näringstillsatser behövs för att vi ska få den kvalitet på livsmedlet som vi konsumenter vill ha. Samtidigt vet vi också att detta med näringstillsättning skapar problem.
Det måste vara möjligt att finna balans mellan näringstillförsel på brukad mark och totaluttaget i skörden. Det måste bli en uppgift för växtförädlingen att snarast påbörja program för att finna odlingssätt där balans uppnås mellan fosfor- och kvävegivan och totaluttaget i skörden. Ska vi komma tillrätta med problemet med övergödning måste vi ge oss på den verkliga källan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fosfor- och kvävebalans i växtodling.
Stockholm den 24 januari 1995 Christin Nilsson (s)