Olika företrädare för regeringen har uttalat att Sverige aktivt skall verka för en reformering av Europeiska unionens jordbrukspolitik. Många gör i dag bedömningen att vi går mot en internationellt relativt avreglerad livsmedelsmarknad. EUs ambitioner till en öppning mot Östeuropa talar starkt för att så måste bli fallet. Den svenska livsmedelspolitiken inom ramen för EUs övergripande politik bör därför vara att successivt och målmedvetet anpassa det svenska jordbruket till de förhållanden som råder på en internationellt avreglerad marknad. För Sydsveriges del är detta speciellt viktigt då hela landsändans utveckling och sysselsättning blir beroende av hur vi lyckas tillvarata regionens komparativa fördelar för livsmedelsproduktion. Livsmedelsindustrin behöver ha en tryggad inhemsk råvaruförsörjning. Detta har understrukits i många sammanhang dels av industrin själv och de anställdas organisationer, dels i olika utredningar. Jordbruk och livsmedelsindustri ger i sin tur underlag för en stor del av serviceproduktionen, både privat och offentlig, i området.
På en avreglerad marknad kommer konkurrenskraften inte bara att avgöras av den kompetens och det kunnande som finns i Sydsverige. Samarbete i hela området runt södra Östersjön kommer att betyda mycket för södra Sveriges framgång som livsmedelsproducerande område. Östersjöregionen har med rätt förutsättningar möjlighet att bli ett internationellt marknadsledande område för produktion av högkvalitativa livsmedel. Det är av utomordenlig vikt att den svenska livsmedelspolitiken utformas så att den underlättar för Sydsverige att hävda sin plats i en internationell arbetsfördelning för livsmedelsproduktionen.
Mot bakgrund av det ovan anförda anser vi att följande aspekter särskilt bör beaktas.
Svenska tillämpningar och modifieringar av EUs jordbrukspolitik bör utformas så att de underlättar en marknadsmässig resursfördelning och prisbildning. Åtgärderna i Sverige bör innebära en sänkning av regleringsgraden i takt med EUs politik. Varje åtgärd bör redan på förslagsstadiet bedömas utifrån vilka konsekvenser den får i förhållande till en marknadsmässig resursfördelning.
Sydsveriges forsknings- och utbildningsinstitutioner måste ges möjligheter att själva etablera kontakter och underlätta näringens samarbete med andra delar av Östersjöregionen.
Vikten av att det svenska jordbruket och därmed också livsmedelsindustrin inte belastas med högre politiskt beslutande kostnader än konkurrenterna inom närområdet måste också särskilt beaktas. Utländska produkter finns redan på våra butikshyllor och våra produkter måste kunna hävda sig. Samtidigt försämrar en högre kostnadsbelastning den svenska industrins möjligheter att tillvarata naturliga förutsättningar för livsmedelsproduktion i Sydsverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om livsmedelsproduktionen i Sydsverige.
Stockholm den 25 januari 1995 Ingegerd Wärnersson (s) Marianne Jönsson (s)