1 Moderat grundsyn
För Moderata samlingspartiet är det självklart att värna och utveckla det privata ägandet och företagandet. Det enskilda ägandet av jord och skog är en betydelsefull del när det gäller möjligheten att förverkliga denna målsättning. Den självägande bonden har även historiskt varit en viktig symbol för frihet, stabilitet och förvaltarskap.
Det svenska kulturlandskapet och vår fina landsbygd är också helt förknippade med vårt jord- och skogsbruk. Den svenske bonden är förvaltare av ett värdefullt natur- och kulturarv. En väl fungerande jordbruksnäring är också basen och förutsättningen när det gäller en levande och befolkad landsbygd. Vi anser också att det finns ett klart samband mellan förutsättningen att driva jordbruk och hur skatter och avgifter utformas. Skatte- och avgiftspolitiken måste utformas så att konkurrensen inte snedvrids. Skatterna måste sänkas så att jordbruksnäringen stärks ekonomiskt. En starkare näring ökar också förutsättningarna för det goda förvaltarskapet när det gäller såväl jordbruksföretagens utveckling som värnandet om natur- och kulturmiljön.
Sveriges lantbrukare skall vara fria företagare. Ägande och förfoganderätt över skog och mark måste stärkas. Därför har Moderata samlingspartiet länge arbetat för att onödiga regleringar tas bort. Vårt mål är, så långt möjligt, avreglering och marknadsanpassning. Ett av de viktigaste inslagen i den moderatledda borgerliga politiken har varit att förbättra de grundläggande förutsättningarna för företagande. Arbetsrätten förenkladesKvittningsrätt infördes för nyföretagareArbetsgivareavgiften sänktesEnskilda firmor fick samma förmånliga beskattning som aktiebolag Generationsskiften i småföretag underlättades Förmögenhetsskatten avskaffades på arbetande kapital Skogsvårdsavgiften avskaffades
De förenklade reglerna för företagen och de sänkta skatterna har på jord- och skogsbruksområdet lett till lägre kostnader och bättre lönsamhet.
Samtidigt är det också viktigt att svenska livsmedelsproducenter får arbeta på lika villkor med konkurrenter i omvärlden. EU-medlemskapet innebär att EU:s jordbrukspolitik sedan årsskiftet också gäller i Sverige. Detta gör villkoren för svenska bönder mer jämförbara med villkoren i de viktigaste konkurrentländerna. Med inträdet i EU lämnar vi den nationella svenska jordbrukspolitiken bakom oss och går in i den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU, allmänt benämnd CAP (Common Agricultural Policy). Under den gångna valperioden har den borgerliga fyrpartiregeringen steg för steg anpassat den svenska jordbrukspolitiken till CAP för att underlätta övergången.
1.2 Hot eller möjligheter
Regeringsskiftet i oktober innebär emellertid att det mesta genom Socialdemokraternas och Vänsterpartiets politik återgår till det gamla. Dessutom innebär det att EU-avtalet urholkas och att svenska livsmedelsproducenter därigenom inte får chansen att verka under samma förutsättningar som konkurrenterna i övriga EU.
Andra hot mot den svenske bonden består i den redan beslutade skattebelastningen -- nya arbetsgivaravgifter, miljöskatter samt aviserade mycket tunga fastighetsskatter samt drivmedelsskatter. Moderata samlingspartiet har motarbetat de skattehöjningar som redan beslutats och avvisar de nya som nu föreslås. Vi menar att den socialdemokratiska politiken diskriminerar och motarbetar det svenska lantbruket och därmed också äventyrar de nya möjligheterna, de nya jobben och den bättre lönsamheten som EU-medlemskapet skulle kunna ge.
För Sverige innebär CAP en återgång till mera av reglering och styrning vilket inte är bra. Dock kan förväntas att även EU:s jordbrukspolitik kommer att stegvis förändras i marknadsorienterad riktning. Vi moderater kommer att verka för detta.
Svenskt jordbruk och svensk livsmedelsindustri står nu inför nya utmaningar men också inför nya möjligheter. Moderata samlingspartiet har länge arbetat för ett svenskt medlemskap i den europeiska gemenskapen och vi ser därför framåt med optimism och framtidstro. Detta gäller inte minst inom det jordbrukspolitiska området.
Eftersom jordbrukspolitiken inte ingick i EES-samarbetet är det fråga om stora förändringar och en helt ny situation. Det avtal som framförhandlats under den borgerliga regeringens ledning kan, om det utnyttjas, skapa nya möjligheter för svensk livsmedelsproduktion. Svenskt jordbruk och svensk livsmedelsindustri har tack vare detta avtal för första gången i modern tid chansen att få konkurrera på lika villkor.
Socialdemokraterna har genom sin ansvarslösa hållning gentemot jordbruksnäringen och livsmedelsindustrin beslutat att EU-avtalets möjligheter inte skall utnyttjas på samma sätt som den borgerliga regeringen föreslog. Det innebär betydligt sämre förutsättningar än vad som annars skulle blivit fallet.
En rad fördelar med EU-medlemskapet kvarstår dock på jordbruksområdet. Den av EU:s skattebetalare finansierade dumpningen av livsmedel på den svenska marknaden upphör. Samtidigt ökar möjligheten för lönsam export på den europeiska marknaden. Produktionskostnaderna sjunker genom möjligheterna till högre och effektivare kapacitetsutnyttjande i såväl jordbruk som livsmedelsindustri.
Konkurrensen blir emellertid hårdare nu när gränshindren mellan EU och Sverige försvinner. Därför utgör den socialdemokratiska regeringens skattechock mot företagen ett hot mot jordbruksnäringen och livsmedelsindustrin.
2 Jordbrukspolitiken från 1990 förändras
Jordbruksnäringen har sedan 1990 års livsmedelspolitiska beslut, som innebar avreglering och marknadsanpassning, genomfört stora förändringar under hård ekonomisk press. Beslutet fick tyvärr inte den efterföljd i omvärlden som förväntades, även om frågorna intensivt diskuterades i samband med GATT-förhandlingarna inom den s.k. Uruguayrundan. Dessa syftade till att dra ned gränsskydds- och stödnivåerna inom bl.a. jordbrukspolitiken i industriländerna. Först under våren 1994 kunde förhandlingarna slutföras, varför den avstämning och anpassning till ett nytt, friare läge på världsmarknaden som emotsågs 1990 aldrig kom till stånd.
Detta skapade problem för svenskt jordbruk p.g.a. att de svenska producentprisnivåerna 1990 frystes och exportstöden i princip togs bort. Det blev inte konkurrens på lika villkor och därför pressades lönsamheten hårt under dessa år.
När ansökan om medlemskap i EU inlämnades sommaren 1991, rycktes förutsättningarna undan för den grund varpå 1990 års livsmedelspolitiska beslut vilade. Det blev nu istället nödvändigt att anpassa och fasa in jordbrukspolitiken mot CAP.
Den borgerliga regeringen insåg hur viktigt detta var men den dåvarande socialdemokratiska oppositionen sökte ständigt förhindra förändringsarbetet. Man insåg inte eller ville inte inse att Sveriges lantbruk och svensk livsmedelsindustri nu stod inför stora och drastiska förändringar.
2.1 Exportmöjligheten öppnas
Genom medlemskapet lämnar vi den tidigare inriktningen att endast producera för hemmamarknaden. Europamarknaden har öppnats. Nu måste producenterna etablera de svenska produkterna på denna marknad med sina uppemot 370 miljoner konsumenter. Detta är en revolutionerande förändring. Ökad konkurrens på hemmaplan men också nya stora möjligheter att få mäta sina krafter på de nya marknaderna med svensk kvalitetsproduktion. Svenska livsmedel kan bli en värdefull exportvara.
I takt med den borgerliga regeringens förbättringar av företagsklimatet steg också optimismen inom jordbruksnäringens alla led. Rationaliseringar och en starkt ökad effektivisering inte minst inom livsmedelsindustrin under senare år lovade gott inför framtiden. Lönsamheten ökade som ett resultat av de allt bättre möjligheterna för företagande i det borgerliga Sverige.
2.2 Lägre livsmedelspriser
Den utveckling som inleddes av den borgerliga regeringen med målet att under valperioden föra Sverige in i EU blev också lyckosam för konsumenterna. Priserna på livsmedelsprodukter från den svenska jordbruksproduktionen, t.ex. mjöl, gryn, bröd m.m. sjönk med sju procent från hösten 1991 till våren 1994. Övriga priser steg under samma period med sju procent. Jämfört med den föregående socialdemokratiska mandatperioden var prisutvecklingen på mat mycket gynnsam för konsumenterna under det borgerliga regeringsinnehavet. Mellan 1989 och 1991 steg matpriserna med 10,4 procent. Mellan 1991 och 1993 sjönk de med 4,3 procent.
Den gynnsamma prisutvecklingen skedde tack vare en politik för konkurrenskraftiga lantbruksföretag, men också tack vare en uppluckring av plan- och bygglagen som öppnade vägen för hårdare konkurrens inom handeln och en ny strängare konkurrenslagstiftning. Tack vare EU- medlemskapet beräknas livsmedelspriserna kunna sjunka med ytterligare 6 procent.
Konsumentberedningen har visat att livsmedelskonsumtionens andel av de svenska hushållens totala utgifter har minskat från 16,5 till 14 procent. Den svenska matkassen är nu ofta billigare än i andra europeiska länder. Statens kostnad för den svenska livsmedelspolitiken har samtidigt minskat från slutet av 1980-talet till innevarande budgetår med ungefär en miljard kronor. Det ger ett högt betyg åt svensk livsmedelsproduktion.
3 Den gemensamma jordbrukspolitiken
Den gemensamma jordbrukspolitiken CAP utgör en av hörnstenarna i EU-samarbetet. För Sveriges del innebär tyvärr CAP en tillbakagång till fler regleringar. Till skillnad från den gamla svenska jordbrukspolitiken bygger inte EU:s jordbrukspolitik på prisstöd. Huvuddelen av stödet utgörs istället av arealersättning. Utöver detta finns garanterade interventionspriser, exportsubventioner, kvoter samt regionala stöd, strukturstöd och miljöstöd.
Jordbrukspolitiken består av en pris- och marknadsreglerande del och en struktur- och regionalpolitisk del. Den förra är av störst betydelse men strukturpolitiken har kommit att spela en allt större roll de senaste åren. CAP bygger på tre grundprinciper:En gemensam marknad med gemensamma priserFöreträde för EU:s varor framför importeradeGemensam finansiering av jordbrukspolitiken
Finansieringen av pris- och marknadsregleringen och av strukturåtgärderna sker genom den europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket. Fonden är uppdelad i en garantisektion och en utvecklingssektion.
De höga kostnaderna för CAP har genomgående varit ett bekymmer vilket lett fram till att reformer vidtagits. Man har i ökad utsträckning gått in för lägre produktpriser med ökade direktstöd i form av arealersättning som kompensation. Den senaste genomförda reformen innebar att gränsskydd, interventionspriser och exportbidrag blir kvar men minskar i betydelse.
Som villkor för arealersättning har krav på en viss andel trädad areal införts. Syftet är att bringa ner överskotten i jordbruksproduktionen inom EU. För närvarande är trädeskravet 13 procent av arealen vid rörlig träda och 17 procent vid fast träda. På trädesarealen som också erhåller arealersättning får lantbrukaren producera alternativa grödor. Förändringar kommer att ske inom EU:s jordbrukspolitik genom de nu slutförda överenskommelserna inom GATT men förhoppningsvis också på sikt genom förändringar i den gemensamma jordbrukspolitiken.
3.1 Avreglera den gemensamma jordbrukspolitiken
De höga kostnaderna för CAP innebär att jordbruket förbrukar en mycket stor del av EU:s budget. Ungefär hälften av EU:s utgifter går till att finansiera CAP. Hittills gjorda reformförsök har bara lyckats bringa ner denna andel med några få procentenheter.
Samtidigt står det klart att CAP inom en relativt nära framtid står inför krav på stora förändringar. Utredningar gjorda av EU-kommissionen pekar på att den planerade utvidgningen med Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern kommer att leda till att kostnaderna för CAP fördubblas, vilket naturligtvis är helt orimligt.
Inom EU har olika lösningar diskuterats. Bl.a. har det framförts förslag om att de nya medlemsländerna bara skall få tillgång till en bantad version av CAP. Övergångstider kan bli nödvändiga men vi anser dock inte att en sådan lösning är långsiktigt hållbar. Inom EU skall full frihet gälla för handel med varor och så länge EU:s jordbrukspolitik bygger på stöd och kvoter bör den vara gemensam för hela EU. Andra lösningar leder ofrånkomligen till konkurrenssnedvridningar. Av denna anledning och av andra skäl bör därför CAP reformeras i grunden.
Vi anser att Sverige redan nu med skärpa bör verka för en avreglering av den gemensamma jordbrukspolitiken. Vi bedömer också att den svenska jordbruksnäringen är tillräckligt konkurrenskraftig för att klara en gemensamt genomförd avreglering av CAP.
Moderata samlingspartiet kommer i det framtida EU- arbetet vad gäller jordbrukspolitiken att arbeta för avreglering, förenklingar och mera marknadsinriktade priser. För att nå framgång i det arbetet måste vi visa stort engagemang i frågorna. Det innebär också att våra höga ambitioner på djurhälsoområdet och vårt goda rykte för det rena jordbruket fullt ut måste beaktas.
4 Socialdemokraterna urholkar avtalet
Socialdemokraterna äventyrar genom sina förslag de nya möjligheterna. Den socialdemokratiska regeringen tackar nej till EU-medel som Sverige förhandlat sig till. Detta innebär att svenskt jordbruk inte fullt ut får chans att ta del av EU-medlemskapet på samma villkor som övriga EU- länder. Det är djupt anmärkningsvärt att man biter sig fast vid 1990-års jordbrukspolitiska beslut eftersom det är passerat av verkligheten.
Därmed hotas den optimism och framtidstro som börjat spira på landsbygden. Risken är nu stor att Sverige missar möjligheterna att utveckla jordbruksnäringen och livsmedelsindustrin. Många arbetstillfällen kan komma att äventyras och de nya som skulle bli följden av en förväntad expansion och en förhöjd förädlingsgrad kommer aldrig till stånd.
Vi anser att ett bättre utnyttjande av framförhandlat stöd för miljöinsatser samt stöd till s.k. missgynnade områden skulle innebära något positivt för landet i sin helhet. Angelägna miljösatsningar skulle bli gjorda och arbetstillfällen skulle räddas. Det allmänna skulle skattevägen få ökade intäkter.
I regeringens budgetproposition bekräftas den urholkning av EU-avtalet som vi påtalade redan i höstas. Socialdemokraterna tycks dock vilja framhålla 1990 års jordbrukspolitiska reform som överordnad CAP. Detta innebär en stark nonchalans gentemot alla inom jordbruk och livsmedelsbranschen verkande medborgare. Genom den socialdemokratiska regeringens agerande skadas konkurrensmöjligheterna för svenska lantbruksföretag och svensk livsmedelsindustri. Dessutom äventyras miljösatsningarna.
Regeringen har föreslagit att medlemsavgifterna till EU till stor del ska finansieras genom nya skatter på jordbruks- och skogsbruksfastigheter. Vi moderater avvisar de socialdemokratiska förslagen och står fast vid den borgerliga regeringens förslag från i höstas. Hela landet gagnas av EU- medlemskapet, därför är det fel att belasta en enskild näring med särskilda skatter.
4.1 Konsekvensanalys behövs
Jordbruksutskottet förutsatte i sitt betänkande 1994/95:JoU7 från i höstas att regeringen i budgetpropositionen skulle redovisa en konsekvensanalys av de beslut som då togs kring EU-medlemskapet. Någon konsekvensanalys har dock varken avgivits eller aviserats vilket vi måste tolka som att regeringen inte har fullt grepp över utvecklingen på området. Vi kräver därför att riksdagen nu av regeringen begär en sådan konsekvensanalys. Effekterna av att inte utnyttja EU-avtalets möjligheter kombinerat med nya tunga särskatter på jord- och skogsbruksfastigheter gör detta krav mycket välmotiverat.
4.2 Miljöprogrammet bör utnyttjas
I den borgerliga regeringens EU-proposition (proposition 1994/95:19) föreslogs att Sverige i stor utsträckning bör utnyttja EU:s miljöprogram för jordbruket. Det förslaget innebär att tre delprogram fullföljs och att 974 miljoner kronor satsas på miljön utöver regeringens förslag.
Programmet för ekonomisk bärkraft avser att bevara ett öppet levande landskap i norra Sverige men också i södra Sveriges skogs- och mellanbygder. Regeringen har emellertid förhindrat att detta stöd, som bl.a. går till öppethållande av betesmarker, kommer södra Sverige till del annat än i mycket begränsad omfattning.
Satsningarna på ekologiskt jordbruk föreslås gå in under resurshushållningsprogrammet. Den socialdemokratiska regeringen har dock rest sådana krav för att få del av detta stöd att en fortsatt omställning i ekologisk riktning äventyras. Regeringens förslag innebär att hela arealen på en gård måste ställas om för att stöd skall utgå. Erfarenhetsmässigt vet man emellertid att de som ställer om arealer för ekologisk odling oftast inte är beredda att ställa om hela gården samtidigt utan i stället vill pröva sig fram med en mindre andel ekologiskt omställd areal. Regeringens utforming av detta stöd kommer därmed sannolikt att försena utvecklingen av den ekologiska odlingen i Sverige.
Vi föreslår också att bevarandeprogrammet används och fullföljs enligt den borgerliga regeringens EU-proposition då det gäller bevarande av biologisk mångfald och övriga kulturvärden i landskapet. I enlighet med denna proposition anser vi även att delfinansierat miljöstöd skall ersätta nationellt Norrlandsstöd i viss utsträckning.
4.3 Stöd till mindre gynnade områden
Då det gäller stöd till mindre gynnade områden (LFA-stöd) minskar regeringen nivån med 150 miljoner i förhållande till förra regeringens förslag. Detta riskerar att få allvarliga konsekvenser på sydsvenska höglandet, eftersom en stor del av djurhållningen då hotar att överföras till andra mer bärkraftiga områden. Ur miljösynpunkt skulle en sådan omflyttning vara mycket negativ då djurhållningen i södra Sveriges skogsbygder ofta är en förutsättning för bevarandet av den biologiska mångfalden och öppethållande av vallodlingsarealen. Vi anser att ett s.k. LFA-stöd till detta område enligt den borgerliga regeringens EU-proposition är en rimlig satsning för att hindra en sådan utveckling.
4.4 Arealersättningarna från EU
De arealersättningar som helt finansieras av EU avser ersätta det lägre spannmålspris som är en följd av tidigare beslutade reformer av CAP. Därför bör arealersättningarna stå i relation till produktionsförmågan på åkermarken. Regeringens förslag om endast tre klasser för utbetalning av arealstöd leder till snedvridna kapitaliseringseffekter, orättvis fördelning och felaktiga konkurrensförhållanden, inte minst gentemot omvärlden. Antalet klasser för areala ersättningar bör vara elva såsom föreslogs i den borgerliga regeringens EU-proposition.
4.5 Prisorter för inlösen av spannmål
Regeringen har utan föregående behandling i riksdagen till EU-kommissionen notifierat fyra stycken prisorter vad avser interventionssystemet för spannmål. I EU-propositionen angavs minst 30 orter som ett lämpligt antal. Ingen gick då heller däremot. Med 30 prisorter för EU:s inlösen av spannmål uppnås rättvisa mellan producenterna i Sverige på samma sätt som mellan producenterna i övriga EU-länder.
Andra EU-länder har en prisort per 50 000 ha spannmålsodling. Med den socialdemokratiska regeringens förslag får Sverige inte mer än en prisort per 350 000 ha spannmålsodling. Det leder till en förlust för Sverige gentemot övriga EU-länder. Inkomsterna i svensk spannmålsodling minskar med 100 miljoner kronor på grund av detta, vilket leder till minskat skatteunderlag. Vi föreslår att antalet prisorter ändras från fyra till tidigare föreslagna 30.
4.6 Norrlandsjordbruket
De motiv för att stödja jordbruket i norra Sverige som lades fast i 1990 års jordbrukspolitiska beslut är giltiga även framgent. Jordbrukspolitikens regionala målsättning bör således vara att bidra till regional utjämning av sysselsättning och välfärd, vilket i praktiken innebär att verka för ett livskraftigt jordbruk i norra Sverige. Motiven för ett livskraftigt jordbruk är, förutom livsmedelsproduktionen i sig, jordbrukets betydelse för att upprätthålla sysselsättning, befolkning, samhällsstruktur och landskapsbild. Jordbruket har också en viktig roll att spela för att tillgodose en god livsmedelsberedskap.
Att upprätthålla en acceptabel nivå på produktionen ingår i målsättningen att verka för ett livskraftigt jordbruk. Motivet för norrlandsstödet är enligt vår uppfattning primärt att ersätta jordbruket för merkostnader p.g.a. klimat, avstånd, växtodlingssäsongens längd, dyrare byggnader m.m.
Vår utgångspunkt för stödnivån till jordbruket i norra Sverige vid ett EU-medlemskap var den stödnivå som gäller för budgetåret 1994/95 d.v.s. 1 044 miljoner kronor. Det innebär att målsättningen för stödet ligger fast vid minst den nivå som gällde före medlemskapet i EU.
En uppföljning av konsekvenserna för det norrländska jordbruket efter EU-medlemskapet måste göras fortlöpande. Detta synes särskilt viktigt då väsentliga förändringar i stödets konstruktion genomförts.
4.7 Skatt på handelsgödsel
Riksdagen har på förslag av den socialdemokratiska regeringen beslutat om höjda skatter på handelsgödsel. När förslaget lanserades angavs miljöhänsyn som skäl för höjningen. Enligt Socialdemokraterna kommer höjda handelsgödselskatter att leda till att läckaget av kväve till havet minskar. Därigenom skulle algblomningen och övergödningsproblemen i bl.a. Östersjön kunna lösas. Detta är dock i sak fel. Läckaget av näringsämnen minskar eller ökar inte automatiskt med ändrad användning av handelsgödsel. Variationer i kväveläckaget kan lika gärna relateras till väderlek och andelen höstsådd gröda och vintergrön mark.
Vidare svarar svenskt åkerbruk endast för drygt en procent av kväveläckaget till Östersjön. En stor del av detta kommer i sin tur förmodligen från stallgödsel som kan vara en större källa till kväveläckage eftersom det är svårare att dosera. Även om allt svensk jordbruk helt skulle läggas ner skulle det inte påverka övergödningssituationen i Östersjön. Den som påstår att man kan lösa övergödningsproblemen i Östersjön med hjälp av höjd skatt på handelsgödsel i Sverige utgör själv en fara för miljön genom att förespegla att det finns enkla lösningar på komplicerade miljöproblem.
Eftersom det saknas miljöargument för att införa höjda skatter på handelsgödsel ifrågasätter vi starkt relevansen i detta beslut. En objektiv och saklig utvärdering om motivets hållbarhet bör göras. Fortsatta höjningar med dessa motiv som grund bör avviseras. De medel som kommer in genom den redan beslutade höjningen bör gå till delfinansieringen av deltagandet i EU:s miljöprogram för jordbruket.
4.8 Bioproduktion
Produktion av bioråvaror kan genom EU-medlemskapet få ett lyft. Genom möjligheten att utnyttja EU-trädan för en sådan produktion förbättras de ekonomiska förutsättningarna radikalt för biologiska råvaror till industrin och för energiändamål. En utredning om möjligheterna att utveckla och öka användningen av biologiska råvaror i Sverige har i sitt betänkande ''Växande råvaror'' SoU 1994:113 föreslagit en rad åtgärder för att stimulera utvecklingen och användningen av förnyelsebara råvaror. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag i detta syfte.
4.9 Avbytartjänsten
Regeringens förslag att slopa allt stöd till avbytarverksamheten från den 1 juli 1995 är oacceptabelt. Lantbrukarnas Avbytartjänst AB startade sin verksamhet 1975 efter beslut i riksdagen. Uppgiften är att ge landets djurägare möjlighet till viss ledighet samt hjälp vid sjukdom och olycksfall. Beslutet om stödet till avbytarverksamheten togs som en komplettering till den tidigare prisregleringen och ambitionen att uppnå vissa trygghets- och inkomstmål. I samband med att 1990 års jordbrukspolitiska beslut antogs uttalades att: ''anslagsposten låg inkomtsatsning, vari avbytarstödet ingick, var så väsentlig från social synpunkt att några förändringar av finansieringen tillsvidare inte borde genomföras''. Dock framhölls då också: ''Möjligheterna att på sikt överföra ansvaret till jordbruksnäringen bör övervägas.''
Jordbruksutskottet uttalade sig våren 1992 angående avbytartjänsten att: ''Verksamheten är av stor betydelse inte minst för rekryteringen av unga företagare.'' Utskottet ansåg också då att: ''Ett överförande av ansvaret för finansieringen till jordbruksnäringen inte får innebära att den från social synpunkt så väsentliga avbytarverksamheten äventyras''. Med regeringens förslag att ta bort hela stödet från den 1 juli 1995 anser vi att verksamheten äventyras. Vi föreslår därför att en långsammare avtrappning av det statliga stödet sker fram till 1998, så att avbytartjänsten hinner finna nya former och lösningar kring hur verksamheten skall drivas vidare.
4.10 Skattechocken
EU-avgiftens finansiering blir en skattechock för jord- och skogsbruket. Den föreslagna skattebelastningen står inte i proportion till jordbrukets del i samhällsekonomin. Nya fastighetsskatter, arbetsgivaravgifter, miljöskatter, dieselskatter utöver alla andra skattehöjningar blir en övermäktig börda för många. Detta tillsammans med att den svenska bonden inte fullt ut får samma möjligheter som konkurrenterna i övriga EU-länder leder till helt oacceptabla ekonomiska konsekvenser för landsbygdsnäringarna.
5. Moderat konsumentpolitik
Inom den gemensamma marknaden kommer ett betydligt rikare och mer varierat utbud av varor och tjänster att finnas till svenska konsumenters förfogande. En gemensam konsumentpolitik är nödvändig inom EU för att marknaden skall fungera väl. Vi moderater skall aktivt påverka utvecklingen av den politiken och de gemenskapsregler som är av betydelse för konsumenterna. Målet och inriktningen skall vara att främja konsumenternas intresse som aktörer på marknaden. Konsumenternas ställning skall stärkas vad gäller ekonomiskt och rättsligt skydd, hälsa, säkerhet, pris och kvalitet. Konsumentpolitiken skall utformas så att den skapar förutsättningar för hushållen att utnyttja sina möjligheter och resurser enligt egna önskemål. Därutöver skall konsumentpolitiken främja konsumenternas intresse av en från miljösynpunkt långsiktig hållbar utveckling samt verka för att konsumenternas önskemål om en god miljö får genomslag på marknaden inom jordbrukets och livmedelssektorns områden.
5.1 Förändringar vid EU-inträdet
Flertalet av EU:s bestämmelser på livsmedelsområdet är totalharmoniserade vilket innebär att det inte är tillåtet att ha vare sig strängare eller liberalare bestämmelser i enskilda länder. EU:s bestämmelser grundas, i likhet med tidigare svenska, i stor utsträckning på rekommendationer som utarbetats inom WHO:s och FAO:s gemensamma standardiseringsorgan Codex Alimentarius. Skillnaderna mellan EU:s regler och de tidigare svenska reglerna är därför små. Det finns dock vissa viktiga undantag.
5.2 Bra märkning av livsmedel
Medlemskapet i EU kommer sannolikt att leda till ökad konkurrens inom livsmedelsområdet. Danmark m.fl. stora producentländer kommer att söka komma in på den svenska marknaden och handeln ges ökade möjligheter att vända sig till utländska leverantörer. I Konsumentberedningens betänkande (SOU 1994:112) Konsumenterna och livskvaliteten visas att det finns en utbredd oro bland svenska konsumenter att en ökad import kan innebära sämre kvalitet. Borttagandet av gränskontrollerna inom EU innebär att kontrollen av livsmedel som förs in i landet i högre grad än nu måste bygga på den livsmedelskontroll som sker i utförsellandet. Sverige har redan genom EES-avtalet accepterat EU:s bestämmelser om att medlemsländerna inte kan ha generella krav på ursprungsmärkning. Handeln har hittills frivilligt märkt främst kött- och köttprodukter med uppgift om råvarans ursprungsland. Märkningen kan fungera som en konkurrensfördel inom det egna landet eftersom det visat sig att de flesta föredrar livsmedel från inte bara det egna landet utan även från den egna närregionen. Livsmedelsverket bör därför fortsätta att uppmuntra producenter och handel att ursprungsmärka livsmedel.
Samtliga i en produkt ingående ingredienser skall deklareras såvida det inte handlar om sammansatta ingredienser i en ingrediensförteckning. Den moderata ståndpunkten är att verka för det som varit gällande i Sverige nämligen att en tillsats eller liknande förändring av livsmedlet skall vara till fördel för konsumenten för att godkännas. Vidare att alla ämnen i sammansatta ingredienser skall deklareras vilket är viktigt speciellt för alla som har allergier.
I de flesta EU-länder bakas och säljs bröd i konsumenternas närhet. I Sverige transporteras brödet jämförelsevis långt innan det når kunden. Den starka konsumentopinionen för den dubbla datummäkningen dvs. en märkning där även bakdag anges, är därför ett berättigat krav.
5.3 Förbättrad kvalitet
Sverige har deklarerat att det är viktigt att behålla den höga svenska ambitionsnivån på miljö-, livsmedels- och djurskyddsområdena och fått en stor förståelse för detta. Svenska myndigheter bör därför kunna driva en strikt, fast linje när det gäller skydd mot olämplig livsmedelsimport. Konsumenternas intressen måste hävdas starkt när det gäller livsmedels kvalitet och säkerhet.
Den lokala livsmedelstillsynen måste förbättras. Den har kritiserats av Riksdagens revisorer som anser att den bör effektiviseras och utföras på ett mer likartat sätt i olika kommuner. Det är viktigt med en bra fungerande kontroll av såväl svenska som importerade livsmedel. Den kommunala, lokala livsmedelstillsynen måste därför fås att fungera bättre.
För allt fler konsumenter är etik, miljö, hälsa och andra subjektiva faktorer avgörande när de handlar sina livsmedel. Det märks tydligt när det gäller den stora efterfrågan på KRAV-odlade, ekologiskt odlade produkter. (KRAV Kontrollföreningen för Ekologisk odling) För dessa konsumenter är varans KRAV-märkning det avgörande, inte ursprungslandet. Det ekologiska jordbruket har som målsättning att utforma resurseffektiva, kretsloppsbaserade produktionssystem som ger låg miljöpåverkan och producerar livsmedel med hög kvalitet. Andra viktiga mål är att ge djuren livsbetingelser som tillgodoser deras naturliga behov samt bevara och utveckla ett kulturlandskap med artrikedom och biologisk mångfald.
De regler och förbehåll som den borgerliga regeringen förhandlade sig till såsom frihet från antibiotika och förbud att använda kadavermjöl bör hållas även efter reglerna och att även EU i övrigt skall omfattas av dessa regler. Sverige skall också arbeta för att de skärpta djurskyddskrav som finns i vårt land även skall gälla i övriga EU-länder.
Socialdemokraterna har med vänsterns hjälp under hösten 1994 drivit igenom beslut om att stöd till ekologisk odling skall ges endast till de jordbrukare som helt ställer om till sådan odling. Vi moderater anser det vara helt fel. Många jordbrukare kan inte förbinda sig att ställa om sina gårdar helt. Kravet om hel omläggning kan t ex ge ofördelaktiga omläggningsplaner då växtföljden vanligtvis är längre än fem år.
Konsumenternas efterfrågan på KRAV-odlade livsmedel är större än tillgången. Riksdagen har tagit beslut om att år 2000 bör målet för ekologisk odling omfatta 10 % av åkerarealen. KRAV-odlade livsmedel ger bättre miljö och tar djuretiska hänsyn. Vi moderater kommer därför med kraft att verka för att ekologisk odling kan bedrivas på delar av gården om jordbrukaren så önskar.
5.4 Konsumentpåverkan
Moderat konsumentpolitik inom livsmedelsområdet syftar till att vi i Sverige skall ha en aktiv och kunnig konsumentopinion. Konsumentorganisationerna inom EU har riktat kritik mot den svårgenomträngliga lagstifningen som dessutom är starkt styrd av producentintressen. Det är viktigt att de svenska konsumentföreträdare som är involverade i arbetet med konsumentpolitiska frågor inom EU har goda möjligheter att hävda svenska intressen. De bör därför ges insyn i myndigheters arbete. I Sverige är konsumenterna svagt organiserade i jämförelse med jämförbara länder inom EU.
Vi moderater kommer att verka för en liberaliserad jordbrukspolitik inom EU, aktivt driva kraven på en reformerad, mindre reglerad och subventionerad gemensam jordbrukspolitik. Ett avreglerat och mera marknadsorienterat jordbruk skulle innebära ökad konkurrens även från länder utanför EU och därmed en ytterligare skärpning mot ännu bättre kvalitet och lägre pris. Det skulle gynna oss alla både som konsumenter och skattebetalare.
6 Forskning och högre utbildning
Forskning och utbildning är verksamheter som kräver långsiktighet och uthållighet i planering och genomförande. Alltför drastiska förändringar genom nedskärning av anslag raserar snabbt forskningsverksamheten. Nedläggning av verksamheten bör därför ske med god framförhållning. Vi har i Sveriges riksdag därför varit eniga om att forskningsanslag för universitetens basanslag och för forskningsområden inte ska utsättas för större nedskärningar än att det blir möjligt för universiteten att göra omprioriteringar och anpassa verksamheten vid respektive universitet på ett så klokt sätt som möjligt.
Det statsfinansiella läge som Sverige nu befinner sig i har emellertid medfört att också forskningsanslagen nu föreslås bli minskade. Utbildningsministern har på universitetens basanslag gjort en nedskärning med några procent fördelade på de olika budgetåren i något olika form fram t.o.m. 1998.
Beträffande Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har jordbruksministern föreslagit en besparing på hela 104 miljarder kronor på universitetets basanslag för budgetåret 1995/96, vilket är en nedskärning med 10 procent att jämföras med de övriga universitetens nedskärning, som är 2,4 procent för samma tid och för hela perioden stannar vid 8 procent. Skogs- och jordbrukets forskningsråd har föreslagits få en minskning på anslagen med ca 25 procent.
Vi föreslår också en kraftig besparing både på SLU och på Skogs- och jordbrukets forskningsråd. Men sammantaget innebär regeringens förslag alltför kraftiga minskningar av resurser för den forskning och utbildning om bruket av våra naturresurser som bedrivs vid SLU. Därför vill vi att nivåsänkningen inte blir så stor. Jämfört med regeringen föreslår vi att anslaget till SLU höjs med 20 miljoner kronor för nästa budgetår räknat på 12-månadersperioden, samt att anslaget till Skogs- och jordbrukets forskningsråd höjs lika mycket.
De uppsägningar som ändå blir en följd av det betydligt större betinget för SLU måste kunna göras med en framförhållning som avser mer än kommande budgetår. Det är därför angeläget att det ålagda besparingsbetinget liksom på Utbildningsdepartementets område uttryckligen anges gälla fram till och med 1998. Vi föreslår därför att riksdagen uttalar att den besparing som nu ålagts SLU avser perioden fram till och med 1998.
För att det skall finnas rimliga möjligheter att genomföra besparingarna och samtidigt nå upp till examinationsmålet utan att sänka utbildningskvaliteten måste SLU ges en frihet att förutsättningslöst pröva varje enskild verksamhet och besluta om de förändringar som krävs. Direktiv och förbehåll från centralt håll måste undvikas. Därför är det oroväckande att jordbruksministern delat ut ett fribrev från indragningar på en av SLU:s verksamhetsorter. Mot bakgrund av att denna ort också är den enda av SLU:s verksamhetsorter som ligger i jordbruksministerns egen valkrets är det dessutom pikant och gränsar till ministerstyre. Riksdagen bör därför uttala att Bispgården som lokaliseringsort för SLU:s verksamheter inte bör prioriteras på annat sätt än övriga orter dit verksamhet inom SLU i dag är lokaliserad.
7 Svensk jordbrukspolitik in i ny fas
Sveriges medlemskap i Europeiska unionen från årsskiftet 1994/95 får praktiskt en mängd konsekvenser. En av de viktigaste är att regeringens och riksdagens relation till jordbruks- och livsmedelssektorn och dess företrädare radikalt bör förändras. Under lång tid har näringen och samhället varit motparter i en ständigt pågående förhandlings-process. Detta förhållande har nu till allt väsentligt upphört.
Jordbrukspolitiken bör nu inriktas på att tillsammans med näringen, i nationens intresse, tillvarata och utveckla den svenska livsmedelsproduktionens förutsättningar. Politiker måste gå med och inte mot en näring som nu för första gången möter en stark europeisk konkurrens. Detta menar vi innebär att jordbrukspolitiken skall gå in i en ny fas.
Politiken skall hjälpa näringen att inta sin plats i det internationella perspektivet vad gäller produktionen av jordbruksvaror. Stödet skall inte innebära speciella förmåner till jordbruksnäringen utan endast bidra till att skapa goda förutsättningar och rättvisa villkor. Konkurrensneutralitet gentemot andra producenter som agerar på den svenska, europeiska och internationella marknaden, är en grundförutsättning för en god utveckling även inom den svenska jordbrukssektorn.
7.1 Långsiktigt mål för jordbrukssektorn
Det naturligt första steget för den nya svenska jordbruks- och livsmedelspolitiken bör inriktas på att politiker liksom näringens företrädare söker enas om en långsiktig målsättning för politiken och näringens utveckling. Vad vi förstår råder en stor samstämmighet kring att Europeiska unionens jordbrukspolitik måste genomgå betydande förändringar under de kommande åren. Den svenska regeringen har klart och tydligt uttalat sig för att arbeta för detta.
Följaktligen bör då målsättningen med politiken vara att så konsekvent och smärtfritt som möjligt söka anpassa näringen till de förhållanden som kan antas blir gällande i en framtida närmast helt avreglerad internationell marknad för jordbruksprodukter. Detta förutsätter förändringar av såväl EU:s jordbrukspolitik som ytterligare framsteg inom GATT- samarbetet. En utvidgning av EU hör också hemma i det scenariot. Ingen kan i dag förutse vilket tidsperspektiv scenariot förutsätter med det är ändå i denna riktning som politikens målsättning måste klargöras och förankras inom näringen. Detta skulle vara till gagn för såväl jordbruk som livsmedelsindustrin och dess anställda men också hela nationen i övrigt.
7.2 Regional omfördelning och kapitaliseringseffekter
Utan att vilja föregripa målsättningsdiskussionen ovan måste vi redan i denna motion starkt ifrågasätta om ett par av punkterna i redan fattade riksdagsbeslut och i regeringens förslag ligger i linje med tanken att på bästa sätt anpassa näringen till den resursfördelning vi kan vänta oss att finna på en internationell avreglerad marknad för jordbruksprodukter.
Utnyttjar man, såsom nu sker, EU:s arealsättningar för att åstadkomma en regional omfördelning av jordbruksproduktionens lönsamhet, så är detta att gå åt rakt motsatt håll än att underlätta en marknadsmässig resursfördelning. En konsekvens av detta kan bli att bidragen kapitaliseras i ökade markvärden för jordbruksmark med sämre odlingsmässiga förutsättningar. På sikt leder detta till en ökad räntebelastning i jordbruksproduktionen.
Det förhållandet att man påstår sig vilja minska risken för ökade markvärden på bättre jordar är knappast något argument för omfördelning. Kapitaliseringsprocessen är mycket komplicerad och till stora delar okänd. Innan man gör ytterligare politiska ingrepp som kan förväntas påverka markvärdena i olika delar av landet krävs ökade studier kring hur processen fortgår praktiskt och hur den påverkar vår framtida konkurrenskraft.
För att begränsa problemen med kapitaliseringseffekter bör också en fri handel med miljökvoter eftersträvas. Nu gällande beslut att omsätta miljökvoter genom administrativa åtgärder leder till negativa effekter på fastighetsmarknaden och blir sannolikt även dyrare för statskassan.
Svenskt jordbruk är redan i dagsläget belastat med väsentligt högre politiskt beslutade kostnader än våra närmaste konkurrentländer och ytterligare höjningar är föreslagna.
Vi kräver att en konsekvent analys tas fram kring hur ingreppen påverkar markvärdena i olika delar av landet. Skapas nu höga markvärden på mindre bäriga jordar riskerar många företag bli utslagna när skyddsnivåerna börjar sänkas och vi närmar oss en i det närmaste avreglerad internationell livsmedelsmarknad.
7.3 En parlamentarisk uppföljning
Stora förändringar sker nu åter vad gäller jordbrukspolitiken. Det är viktigt att den svenska jordbruks- och livsmedelssektorn positivt lyckas utnyttja de möjligheter som EU- anslutningen skapar. Vi moderater anser att det behövs en målsättning och en strategi för det fortsatta politiska agerandet inom EU.
Då de allra flesta är klart medvetna om att EU:s jordbrukspolitik CAP måste reformeras, att den tar en stor del av EU:s budget i anspråk o.s.v. synes det oss påkallat att begära att en arbetsgrupp eller kommitté med bred parlamentarisk förankring tillsätts för att följa utvecklingen. Det gäller också att följa och utvärdera tillämpningen av EU:s regler och stöd i den svenska verkligheten.
8 Underlätta för landsbygden
Det finns en särskild koppling mellan jordbruksnäringen och landsbygden. En seriös och allvarligt menad diskussion om jordbruket måste baseras på detta och på de svårigheter och möjligheter som är gemensamma för dessa områden.
En övertro på politiska lösningar och att välfärd byggs genom storskaliga enhetsmodeller fungerar inte i praktiken, allra minst på landsbygden. Utvecklingen av landsbygden hämmas om politiken betraktas som ett problem där det gäller att fördela och hushålla med givna resurser. Denna inställning är alltför snäv. I en fri ekonomi är resurserna inte givna. Marknaden upptäcker nya resurser samtidigt som den hushållar med de gamla.
Debatten om landsbygden har varit negativ och problemfokuserad. Problemen såsom avfolkning, dålig service, ont om arbeten m.m. har staplats på varandra. Vi anser i stället att landsbygden är rik på resurser som den själv måste ges möjlighet att utveckla. Produkterna från skogen utgör vår viktigaste exportvara. Det svenska jordbruket tillhör de mest effektiva i världen. Kulturlandskapet, som är en följd av de areella näringarnas verksamhet, är vackert och skiftande. Diskussionen måste nu föras om hur man kan avlägsna hinder för entreprenörer, nya företag och investeringar att dra nytta av dessa resurser. Kulturlandskapet är också viktigt för turistnäringen.
Den borgerliga regeringen förhandlade fram ett mycket bra EU-avtal för landsbygden. Den socialdemokratiska regeringen har dock vägrat att på samma sätt fullfölja genomförandet av avtalet, vilket är anmärkningsvärt. Den socialdemokratiska regeringens klart negativa inställning till jordbruket och därmed också till landsbygden motverkar de positiva effekter EU-medlemskapet skulle kunna ge. Moderata samlingspartiet är starkt kritisk till den socialdemokratiska landsbygdspolitikens utformning.
8.1 Underlätta boendet på landsbygden
Många människor föredrar att bosätta sig på landet där man har tillgång till naturen och kan känna frihet. Det är angeläget att man underlättar boende på landet och att regler och bestämmelser utformas så att dessa inte utgör ett hinder för boendet.
Glesbebyggelserätten bör återinföras. Endast starka skäl skall få hindra bebyggelse. Den lagstadgade huvudregeln skall vara rätten att bygga på landet. Lantbrukares rätt att uppföra ekonomibyggnader utan formell prövning bör bevaras. Förbudet att bygga i strandnära områden bör ses över i syfte att underlätta för människor att bygga längs fler kust- och sjöområden.
Många människor önskar kunna äga en bit mark. Den möjligheten har ökat genom bättre förutsättningar att göra avstyckningar från jordbruksfastigheter genom lantmäteriförrättning och genom förändringar i jordförvärvslagstiftningen. Vi anser att man bör gå ännu längre och införa generösare regler för sådana avstyckningar. Detta kan gälla familjemedlemmar som gärna vill äga en bit mark i anslutning till det tidigare föräldrahemmet, eller andra som vill bedriva verksamhet med anknytning till markbehov.
Stora delar av jordförvärvslagen har på senare tid ändrats. Detta underlättar för nya hushåll att etablera sig på landsbygden. Arbetet med att liberalisera reglerna i jordförvärvslagstiftningen bör drivas vidare. Krav på förvärvsprövning bör undvikas eftersom det utgör hinder för etablering och utveckling.
Tillgångarna i jordfonden bör säljas ut. Detta ägande bör staten enligt vår mening skifta till ett annat mer ändamålsenligt ägande. Vi anser att staten genom privatisering av jordfonden bör använda de då frigjorda medlen till att investera i skyddsvärda områden där staten avser att ha ett långsiktigt ägande.
8.2 Valfrihet gynnar landsbygden
Hemmets gemenskap och den lilla världen spelar ofta en stor roll på landsbygden. En ökad bosättning i glesbygd stärker den sociala gemenskapen. Medelåldern är ofta hög. Ett ökat inslag av yngre familjer skapar en kontinuitet och ger ökad trygghet.
På det familjepolitiska området har också den socialistiska politiken slagit igenom efter valet. Beslutet om att avskaffa vårdnadsbidraget och slopandet av den lagstadgade tryggheten för de föräldrar som vill ha alternativ barnomsorg är mycket negativ för landsbygden. Vi anser att vårdnadsbidraget och den lagstadgade friheten inom barnomsorgen snarast skall återinföras. Skolpengen är också viktig när det gäller att driva skolor på landsbygden, som annars riskerar att läggas ner.
Vi anser att man skall gå vidare på denna valfrihetens väg. Detta kan t.ex. gälla äldreomsorgen, där en utvidgad rätt till valfrihet skulle skapa möjlighet att etablera små ålderdomshem eller att hemtjänsten ordnas på ett flexibelt sätt.
8.3 Ny teknik ger landsbygden nya möjligheter
Den nya tekniken, inte minst inom dataområdet har öppnat nya vägar för arbete och sysselsättning. Man är nu mindre beroende av vart arbetet lokaliseras. Detta medför också ökade möjligheter för nya sysselsättningar på landsbygden.
För att underlätta en sådan utveckling krävs en ny syn i relationen arbetsgivare och arbetstagare. De gamla strukturerna passar ofta inte in i en ny tid. Anställningsförhållandena kan bli mera informella och entreprenörskapet utvecklas på områden där tidigare strikta anställningsregler varit gällande. Här anser vi att man bör se över arbetsmarknadslagstiftningen i syfte att underlätta och öka flexibiliteten för små, nystartade företag.
På landet är bilen och kommunikationerna helt avgörande för framtiden. Bilen är en oersättlig resurs och kommer att så förbli. Målsättningen måste därför vara att göra bilarna ännu mer miljöanpassade, utan att försvåra för människor att använda bilen.
Den kommersiella servicen på landsbygden är viktig. Etableringar kan underlättas genom översyn av regelverken. Att ställa för höga krav på livsmedelshantering i lanthandeln eller på kaféägaren eller hårfrisörskan kan göra etableringar omöjliga. Regler som syftar till att förbättra servicen får inte motverka sig själva och leda till det motsatta. Vi anser att en översyn av dessa regler, som påverkar etablerings- och servicemöjligheterna, skall göras skyndsamt.
8.4 Basnäringarna på landsbygden
De areella näringarna, jorden och skogen, som ingående behandlats tidigare i motionen och vad gäller skogen i en särskild motion (1994/95:Jo305), utgör grunden för verksamheten på landsbygden. Det är därför helt avgörande för landsbygdens framtid hur utvecklingen blir inom dessa områden. Vi vill värna och utveckla såväl jordbruket som skogsbruket.
Den socialdemokratiska regeringens och den socialdemokratiska riksdagsmajoritetens klara ovilja att ta tillvara den tidigare regeringens förhandlingsresultat försvårar den positiva utveckling som vi eftersträvar.
En målsättning för det svenska skogsbruket måste vara att väsentligt öka förädlingsgraden. De arbetstillfällen som genereras genom skogsråvaran, kan därigenom öka. För att lyckas med detta krävs en prioritering av forskning och produktutveckling, men också en politik som underlättar för förändring och flexibilitet inom näringslivet.
Kombinationen jord- och skogsbruk har av tradition varit stark i vårt land. Vi menar att denna struktur är viktig även i framtiden. Familjejordbruken utgör här en viktig förutsättning. Vår målsättning är att ytterligare stärka familjejordbruken och det enskilda ägandet av jord och skog. Utförsäljningen av vissa Domänverksarealer har varit och är en god markering härvidlag. Staten bör genom sin ägarandel i det nya Assi-Domän verka för att försäljningen av skogsmark till enskilda fortsätter.
Äganderättsfrågorna och ersättningsreglerna vid intrång är också viktiga i detta sammanhang. Den privata äganderätten måste värnas. Vid intrång skall ersättning utgå till fulla värdet.
De av regeringen aviserade nya skatterna och pålagorna på ägandet kommer att försvaga det familjeägda skogs- och jordbruket. Fastighetsskatt på skogsbruk och jordbruk samt en återinförd avgift motsvarande den avskaffade skogsvårdsavgiften innebär ett införande av skatt på det arbetande kapitalet. Detta dränerar möjligheterna till utveckling, tillväxt och investeringar i dessa företag.
Kulturlandskapets fortlevnad hänger på jordbruket. Animalieproduktionen är en viktig del i detta sammanhang. Utan mulens och klövens positiva inverkan på det öppna landskapet minskar naturvärdena. Den flora som utvecklats i hagar och ängsmarker skall bevaras. Jordbruket måste då vara ekonomiskt lönsamt och bärkraftigt. Höjda skatter och orättvis behandling jämfört med utländska konkurrenter måste undvikas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anpassningen till EU:s jordbrukspolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av EU:s jordbrukspolitik CAP,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om urholkning av EU-avtalet,
4. att riksdagen hos regeringen begär en konsekvensanalys kring effekterna av riksdagens beslut i anledning av EU- avtalet i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöprogrammet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om LFA-stödet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arealersättningar inom EU,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prisorter för inlösen av spannmål,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöavgifter,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bioproduktion,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avbytartjänsten,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansiering av EU-avgiften,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de ekonomiska konsekvenserna för jord- och skogsbruket till följd av skattepolitiken,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den framtida konsumentpolitikens mål och inriktning,1
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsatsmedel för att godkännas skall vara till fördel för konsumenten,1
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla ämnen i sammansatta ingredienser skall deklareras,1
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att dubbel datummärkning skall gälla för mjukt bröd,1
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den lokala livsmedelstillsynen måste förbättras,1
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ekologisk odling skall kunna bedrivas på delvis omställda gårdar,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att konsumentorganisationer och andra konsumentföreträdare ges möjligheter till insyn i myndigheters arbete med konsumentfrågor,1
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den besparing som nu ålagts SLU skall avse perioden fram t.o.m. 1998,2
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen itll känna vad i motionen anförts om att SLU-verksamhet vid Bispgården inte bör prioriteras på annat sätt än verksamhet på andra orter,2
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska livsmedelsbranschen i det internationella perspektivet,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om långsiktiga mål för livsmedelssektorn i Sverige,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regional omfördelning och kapitaliseringseffekter,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om parlamentarisk uppföljning av utvecklingen av jordbruket i Sverige,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underlättande av boendet på landsbygden,3
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avstyckningar från jordbruksfastighet och om jordförvärvslagstiftningen,3
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utförsäljningen av tillgångarna i Jordfonden,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunikationerna och telenätet på landsbygden,4
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning inom skogs- och träproduktssektorn,5
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utförsäljning av skogsmark från Assidomän,5
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den privata äganderätten.
Stockholm den 24 januari 1995 Göte Jonsson (m) Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Eva Björne (m) Ola Sundell (m) Anders G Högmark (m) Patrik Norinder (m) Jan-Olof Franzén (m) Lars Björkman (m) Inger René (m) Peter Weibull Bernström (m)
1 Yrkandena 14--18 och 20 hänvisade till LU 2 Yrkandena 21 och 22 hänvisade till UbU 3 Yrkandena 27 och 28 hänvisade till BoU 4 Yrkande 30 hänvisat till TU 5 Yrkandena 31 och 32 hänvisade till NU