I och med Sveriges inträde vid årsskiftet i Europeiska unionen omfattas vi av EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
Oaktat att man kan ha en del kritiska synpunkter på denna är det gemenskapens jordbrukspolitik, som framöver kommer att ge förutsättningarna och ange ramarna för jordbruket, dess företag och utövare.
Denna politik ger gemenskapens medlemmar möjligheter till att få del av ekonomiskt stöd för miljövårdande insatser. Villkoren för detta regleras i EU:s förordning 2078/92 om ''miljövänliga jordbruksmetoder och bevarande av landskap''.
Inom ramen för dessa program svarar EU normalt för 50 procent av kostnaderna, vilket ger näringens utövare starka incitament för utnyttjande av miljövänliga jordbruksmetoder.
I Kronobergs län med dess småbrukarlandskap finns en genuin uppslutning kring ansträngningarna att så långt det är möjligt bevara denna omväxlande landskapsbild -- en produkt av det gamla odlingslandskapet.
Så har t.ex. länsstyrelsen i Kronobergs län lagt ner betydande insatser och engagerat många goda krafter runt om i länet för att utveckla förutsättningarna för ett miljöanpassat jordbruk.
För såväl de människor som mer permanent lever i länet som för allt fler turister som besöker detta sjörika sydsvenska län har det öppna odlingslandskapet betydande natur- och rekreationsvärden.
Sydsveriges unika kvaliteter i dessa avseenden i förhållande till norra EU:s tätbefolkade industri- och stadsregioner understryker ytterligare behovet av och potentialen i dessa miljösatsningar i det sydsvenska jordbruket i skogs- och mellanbygden.
Den socialdemokratiska regeringens uttalade avsikt är uppenbarligen att inte utnyttja möjligheterna till medfinansiering från EU på samma sätt som i den borgerliga regeringens förslag (prop. 1994/95:19).
Det är den svenska miljön som ytterst drabbas av denna kortsynta ''besparingsnit''. För detta bär socialdemokraterna det hela och fulla ansvaret.
Regeringens agerande markerar också på ett beklagligt sätt gentemot EU:s övriga medlemsländer att Sverige inte vill ta sitt fulla ansvar i ett gemensamt internationellt miljöarbete.
Agerandet rimmar dåligt med all den retorik som regeringen i övrigt anger sitt miljöarbete med. Gärningarna talar tydligt ett annat språk.
Argumentet att man av statsfinansiella skäl måste avstå från detta miljöarbete är inte hållbart. Gör man en totalkalkyl med såväl skatteeffekter som multiplikationseffekter med anledning av dessa miljöinvesteringar förefaller nettobelastningen för statskassan bli noll.
Det återstår ännu en tid innan ett program för miljöstöd på jordbrukets område är slutligen fastställt.
Under den tid som återstår finns anledning för riksdagen att markera önskvärdheten och behovet av att Sverige engagerar sig i detta miljöarbete och till fullo utnyttjar det miljöstöd som EU kan erbjuda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utnyttjandet av EU:s miljöstöd.
Stockholm den 24 januari 1995 Anders G Högmark (m) Jan-Olof Franzén (m)