Jord- och skogsbruket är en mycket viktig länk i kretsloppssamhället. Det gör att naturbruksskolornas roll som kunskapsförmedlare till yrkesverksamma lant- och naturbrukare blir allt viktigare.
Jord- och skogsbrukets resurser efterfrågas också i allt större utsträckning. Konsumenternas efterfrågan av svenskproducerad mat ökar och detsamma gäller ekologiskt odlade produkter som kött och mjölk. Miljövänlig energi som biobränsle används för att värma fler och fler hus. Användningen av miljövänliga råvaror som olika vegetabiliska oljor ökar i industrin och i hushållen. Landsbygdsturismen ökar. För att jordbruket ska kunna möta denna efterfrågan krävs återkommande information och utbildning. Detta kan naturbruksskolorna bidra med.
För naturbruksskolor som velat utveckla sin roll som kunskapsförmedlare till yrkesverksamma inom jordbruket anslog fyrklöverregeringen fem miljoner kronor budgetåret 1993/94 och två miljoner kronor 1994/95. Närmare 20 skolor från Skåne till Norrbotten har fått del av dessa medel. Detta har bidragit till nytänkande på naturbruksskolorna och att många intressanta verksamheter startats eller planerar att starta.
Några exempel från Sala naturbruksgymnasium: Kvällsföreläsningar om ekologisk odling. Mejerikurs -- inom temat småskalig livsmedelsförädling. Från Jord till bordprojektet som syftar till att stärka närproducentsproduktionen.
Vi ser det som angeläget att ännu något år avsätta medel för fortsatt utveckling av naturbruksskolorna. Det kan ske genom omfördelning inom Jordbruksdepartementet anslag B 1. Statens jordbruksverk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen till utveckling av naturbruksskolorna som kunskapscentra för budgetåret 1995/96 anslår 5
000
000 kr genom omfördelning inom Jordbruksdepartementets anslag B 1.
Stockholm den 23 januari 1995 Marie Wilén (c) Lennart Brunander (c)