Områdesindelningen för EU:s arealersättning
Arealbidragen är en följd av CAP-reformen och syftar till att täcka ett inkomstbortfall på grund av ett kraftigt sänkt avräkningspris i växtodlingen. Inkomstbortfallet står i direkt relation till avkastningen -- ju högre avkastning desto större inkomstbortfall. Med argumentet att det gynnar norra Sverige har regeringen föreslagit endast tre ersättningsnivåer. Detta trots att skillnaden i inkomstbortfall kan variera från 1 000 kronor till ca 3 500 kronor per hektar beroende på olika naturliga och regionala förutsättningar. EU:s princip att arealbidragen skall differentieras med hänsyn till markens avkastning bör från svensk sida ej överges. Vi anser därför att antalet områden bör ökas enligt den förra regeringens förslag.
Prisortsfrågan m.m.
Jordbruksministern har i olika sammanhang uttalat att hon ser det som sin uppgift i EU att värna om Sverige och svenskt jordbruk. Vidare har ministern sagt sig vara beredd att slåss för pengar till svenskt jordbruk, åtminstone när det inte kostar staten något. Det är mot den bakgrunden minst sagt uppseendeväckande och förvånande att regeringen föreslagit att antalet prisorter skall minskas från föreslagna 33 till 4.
Häri ligger ingen besparing för staten, eftersom EU står för kostnaderna när spannmålen väl kommit till interventionslagret. Verkställs detta beslut kommer näringen och det svenska folkhushållet årligen att åsamkas onödiga merkostnader för transporter. Jordbruksverket uppskattar den årliga merkostnaden för detta till 100 miljoner kronor. Kostnaden kommer framför allt att drabba de regioner som har lång väg till interventionslagret, d.v.s. i praktiken de svagare jordbruksområdena. Det är anmärkningsvärt att jordbruksministern ej bryr sig om eller förmår att tillvarata svenska nationella intressen, ens när kostnaden för staten är noll kronor. Man får det bestämda intrycket att hänsyn till statsbudgeten använts som förevändning för att införa helt omotiverade försämringar för näringen. Ändringen är en provokation mot bönderna och en misshushållning med nationella resurser. Med detta exempel visar jordbruksministern att den svenska EU-avgiften hellre används till att stärka konkurrenskraften i andra EU-länders jordbruk, än att öka den svenska näringens konkurrenskraft. Vi anser att antalet prisorter skall utökas från fyra till de ursprungligen föreslagna 33.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antalet regioner och EU:s arealersättning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökning av antalet prisorter.
Stockholm den 20 januari 1995 Patrik Norinder (m) Christel Anderberg (m)