Lantbrukets Avbytartjänst AB startade verksamheten 1975 efter beslut i riksdagen. Avsikten med uppdraget var att ge landets animalieproducenter möjlighet till lediga dagar samt hjälp vid sjukdom eller andra akuta situationer. Enbart i Jämtlands län arbetar 105 ordinarie lantbruksavbytare och var månad anlitas 35 reservavbytare. 55 procent av mjölkleverantörerna är kunder hos Avbytartjänsten.
Idag stöder det allmänna verksamheten med 50 procent av kostnaden. Omsättningen i Sverige för 1994 var 411 miljoner kronor. För budgetåret 94/95 anslog riksdagen 200 miljoner till verksamheten. Den socialdemokratiska regeringens förslag för budgetåret 1995/96 är att stödet helt slopas.
LAAB kommer -- med nuvarande ekonomiska förutsättningar -- inte att kunna fortsätta i den form och organisatoriska struktur som hittills, varför verksamheten måste avvecklas från utgången av 1995.
Regeringens förslag att slopa stödet till avbytartjänsten kommer att slå mycket hårt mot Jämtlands län. Över 100 ordinarie arbetstillfällen hotas. Många lantbrukare kommer att sluta med mjölkproduktion och underlaget för mejeri och transportnäringen minskar med uppsägning av personal som följd. Totalt inom mål 6-området arbetar 216 ordinarie avbytare. Stödet till avbytartjänsten i motsvarande område uppgår till 24,6 milj. kronor.
Det finns få arbetstillfällen på landsbygden. Positivt är att kvinnor ges möjlighet till utvecklande arbetsuppgifter även på landsbygden. Idag är 55 procent av lantbruksavbytarna kvinnor. Boende och arbete på landsbygden ger underlag för att kunna bibehålla en acceptabel social service.
Ett serviceföretag för landsbygden måste finnas för att kunna ge lantbrukarna en dräglig social standard, samt trygghet vid sjukdom. Dagens familjejordbruk är ofta ett enmansföretag. Ett familjejordbruk måste ha ett skyddsnät vid sjukdom och olycksfall. En god djuromsorg kräver också detta.
Den erfarenhet som erhållits under de 20 år som avbytartjänsten existerat måste tas till vara. Lantbruksavbytarna är välutbildade och ansvarskännande djurskötare. De är mångkunniga och har kunskap inom andra sysslor än djurskötsel och är därmed en viktig resurs för landsbygden. Exempel på dessa sysslor är reparations- och underhållsarbeten av byggnader och maskiner, traktorkörning, målningsarbeten mm.
Skogs- och Lantbrukshälsan är mycket oroade för lantbrukarnas framtida hälsa, om inte ledighet kan lösas till en kostnad som lantbrukarna har möjlighet att betala.
För att tillvarata den erfarenhet och kunskap som finns, samt bibehålla och kanske öka sysselsättningen på landsbygden, är det av största vikt att regeringen stöder tanken på att medel från EU:s mål 6-pengar avsätts till fortsatt service i lantbruket inom mål 6-området.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående användning av EU:s mål 6- medel för fortsatt avbytarverksamhet inom mål 6-området.
Stockholm den 23 januari 1995 Ola Sundell (m)