Det jordbrukspolitiska beslutet 1990 innebar att stora arealer åkermark togs ur odling för att minska jordbrukets överskottsproduktion. Man erbjöds omställningsstöd för att undanta arealen varaktigt från produktion av prisreglerade grödor, i första hand spannmål. På en del marker planterades skog eller Salix för energiproduktion. På andra anlades våtmarker. Men de flesta åkrar lämnades bara öppna för ogräsen.
I Stockholms län ställdes 23 000 ha om av totalt 95 000 ha åkermark. Av dessa 23 000 ha har 8 % planterats med skog eller blivit våtmark, 37 % är anmälda som extensiv vall och på 55 % har man inte gjort någonting. Vi har under åren sett dessa bevuxna med baldersbrå, tistlar, revsmörblomma och kvickrot med flera ogräs.
Det här hade kunnat undvikas, om kravet för att få omställningsbidrag åtföljts av krav på sådd av vall eller proteinfixerande gröda som luzern, som hade slagits.
I och med EU-inträdet kan dessa arealer ställas om till EU- träda och därmed ingå i underlaget för CAP-bidrag. Det troliga är, att en stor del av ogräsarealerna kommer att växlas över. I och med det är de i produktion igen. Kravet för att få arealstöd enligt CAP är i år att 12 % av åkerarealen skall trädas. Vilken areal väljer bonden själv.
De här åkrarna är ogräsbanker idag och inte möjliga att odla med gott resultat utan åtgärder. Ett snabbt sätt är att få dem i produktion vore att bespruta dem med kemiska ogräsbekämpningsmedel. Det är inte ett bra sätt.
Riksdagen har antagit ett mål att användningen av bekämpningsmedel ska halveras fram till år 1996. Det här är ett mål man tror sig nå, men det kan allvarligt hotas om de omställda ogräsarealerna ogräsbefrias genom en gigantisk besprutning under året. Vi kan få några års koncentrerade giftchocker i vår natur. Det vore naturligtvis olyckligt för naturen men också för näringen. LRF har idag som målsättning att Sverige ska vara på väg mot ett av världens renaste jordbruk. Trovärdigheten kan allvarligt komma på skam, om användningen av bekämpningsmedel ökar under åren som följer.
Det går lyckligtvis att få dessa arealer i godtagbart skick på andra sätt än besprutning. Det enklaste ansluter sig till det krav som borde ha ställts redan 1990, nämligen att de odlas med vall eller proteinfixerande grödor, som slås vid upprepade tillfällen under odlingssäsongen. På det sättet får många av de ettåriga ogräsen chans att gro. Genom att slå vallen innan ogräsen gått i frö kan mängden ogräsfröer successivt minskas. De fleråriga ogräsen måste slås flera gånger under odlingssäsongen för att knäckas. Det finns säkert andra metoder också, tex genom återkommande mekanisk bearbetning som harvning och plöjning. Det viktiga är att välja en annan väg än kemikalievägen.
Konsekvensen av ovanstående måste bli följande. Areal som tas ur omställningsprogrammet och in i EU:s CAP- system måste hanteras speciellt. Den får inte tas i produktion under ett par år utan måste sättas i ogräskarantän. Om vägen att få en lägre mängd ogräs på åkern är vall, kvävefixerande gröda eller mekanisk bearbetning måste skyndsamt utredas i samarbete med näringen. Det viktiga är att vi undslipper bekämpningsmedel mot ogräsen på dessa åkrar omställda i enlighet med 1990 års jordbrukspolitiska beslut.
Miljöpartiet de gröna vill att regeringen skyndsamt utreder frågan för att före odlingssäsongens start utfärda en förordning, som föreskriver hur tidigare omställd areal skall hanteras då den växlas in i EU:s CAP-system. I den förordningen skall föreskrivas att sådan areal inte får tas i produktion direkt och inte får besprutas med kemiska bekämpningsmedel för att komma till rätta med ogräsproblemet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglering av hur areal omställd enligt 1990 års jordbrukspolitiska beslut får tas in under EU:s jordbrukssystem CAP.
Stockholm den 23 januari 1995 Gudrun Lindvall (mp)