Förra året beslutade riksdagen om en målsättning att 10 procent av den svenska åkermarken skall vara ekologiskt odlad år 2000. Beslutet fattades med utgångspunkt från en centermotion. Detta mål kan inte nås utan att vi anstränger oss. Det är nödvändigt att regler utformas så att det stimulerar till att jordbrukare går över till att odla ekologiskt. De förslag som den socialdemokratiska regeringen hittills lagt motverkar i stället för stimulerar övergång till ekologisk odling. Dessutom saknas ställningstagande om regler för stödet till ekologisk odling.
Centerpartiet har i den partimotion om jordbrukspolitik, som vi lämnat till riksdagen, lagt förslag om att det miljöprogram som förhandlades fram och var en del av avtalet med EU, skall utnyttjas fullt ut. Det innebär att när det är fullt utnyttjat så har det en omfattning av 2 800 miljoner kronor varav hälften finansieras av EU. En del av detta stöd är riktat till ekologisk odling. Regeringens förslag är inte heller till sin ekonomiska omfattning tillräckligt.
I denna motion lägger vi förslag om hur stödet till ekologisk odling skall utformas, för att ge den stimulans som behövs för att jordbrukare skall kunna känna sig trygga om de tar steget att gå över till ekologisk odling. Det är viktigt att reglerna snabbt tas fram, de borde egentligen varit framme redan före årskiftet. Nu måste de konkretiseras snarast. Efterfrågan på ekologiskt odlade livsmedel ökar kraftigt, allt fler konsumenter frågar efter just ekologiskt odlade livsmedel. Om den svenska odlingen blir tillräckligt stor finns dessutom stora möjligheter till export.
Det som krävs för att 10 % ekologiskt jordbruk skall uppnås år 2000
Stödets storlek måste vara tillräckligt stor. Både omfattning och utformning finns redovisat i den modell som presenterats av miljöprogramutredningen. Det innebär 5- åriga avtal, stöd till all areal och alla grödor baserat på få och okomplicerade regler:stödet och systemen måste vara långsiktiga så att brukarna kan planera och lita på de regler som läggs fast.det direktstöd som skall utgå per ha skall vara på en sådan nivå att det tillsammans med det pris som odlaren får för sina produkter ger en lönsamhet, som stimulerar till övergång till ekologiskt jordbruk.alla grödor skall omfattas av stödet, inte bara spannmål utan även vall och andra grödor som ingår i växtföljden. Ekologisk odling kräver en balanserad växtföljd och bidraget skall inte försvåra detta.det skall inte krävas att hela gården skall läggas om. Det är naturligt att börja med en del av gården. Erfarenheten visar att de flesta efter hand för över hela brukningsenheten.kvotsystem och trädeskrav skall utformas så att de inte hindrar en utveckling av ekologisk odling och ekologisk produktion.det är viktigt att de regler som skall styra den ekologiska odlingen är enkla, miljömotiverade och lättkontrollerade. Vi har kommit ganska långt i Sverige med vår KRAV-märkning och de regler som styr denna märkning. I EU-perspektivet är det nu viktigt att de regler som finns där anpassas till svenska förhållanden.tillräckliga resurser måste avsättas till rådgivning och utbildning, detta är särskilt viktigt under utvecklingsskedet.det ekologiska lantbrukets organisationer bör ges resurser för information och marknadsföring. Under de senaste åren har statligt stöd till marknadsföring utgått, 1994 utökades detta stöd med ett stöd till informationsverksamhet. Dessa stöd har varit viktiga för att ge de ekologiska produkterna den ställning de har på marknaden i dag. Det är viktigt att liknande resurser ställs till förfogande också kommande år.ekologiskt inriktad forskning och försöksverksamhet måste ges ökade resurser.
För att nå den utveckling som är nödvändig för att nå tioprocentsmålet, 50 000 ha ny ekologisk odling per år, krävs en kraftig satsning från samhällets sida. Det finns intresserade jordbrukare, med de tvekar eftersom reglerna hittills är höljda i dimma. Det förslag till åtgärder som vi redovisar i det föregående bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att genomföra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till stimulans- och stödprogram till ekologisk odling på sätt som redovisas i motionen.
Stockholm den 20 januari 1995 Lennart Brunander (c) Lennart Daléus (c) Birgitta Carlsson (c) Marie Wilén (c) Kjell Ericsson (c) Kerstin Warnerbring (c) Roland Larsson (c) Sivert Carlsson (c)