Det svenska lantbruket är idag inte långsiktigt hållbart. Specialisering med stora spannmålsgårdar på slätten och animaliegårdar i skogs- och mellanbygder omöjliggör ett lantbruk med naturliga kretslopp. Jordbruket har blivit allt mer beroende av ändliga resurser som fossila bränslen både för transporter, lantbruksmaskiner och tillverkning av konstgödsel. Även fosfor i gödselmedel är en sådan ändlig resurs. Konstgödsel och bekämpningsmedel i lantbruket medför miljöproblem. I den intensiva animalieproduktionen med stor djurtäthet innebär även gödselhanteringen problem. Spridningsarealen är ofta för liten. Det läcker kväve till sjöar, vattendrag och hav.
Målet ett ekologiskt lantbruk
Sverige måste få ett lantbruk som är långsiktigt uthålligt. Därför är riksdagens mål att 10 % av åkerarealen skall vara ekologiskt odlad år 2000 ett bra mål, men Miljöpartiet de gröna ser det som ett delmål. Långsiktigt måste målet vara ett lantbruk helt fritt från användning av ändliga resurser och kemiska bekämpningsmedel.
10 %-målet innebär att 300 000 ha skall odlas ekologiskt år 2000. För att nå det målet måste 50 000 ha åker ställas om per år. Det är nästan lika mycket som arealen som odlas ekologiskt idag, ca 60 000 ha. För att nå det första målet måste regeringen återkomma till riksdagen med en plan för hur det skall förverkligas. De politiska signalerna måste bli tydliga och de jordbrukspolitiska besluten tydligt visa vilken utveckling som skall främjas.
Även för konstgödselanvändningen behövs delmål. Riksdagens mål att minska användningen med 25 % till år 1995 kommer inte att nås. Miljöpartiet anser att det nya delmålet måste vara att användningen av konstkväve skall halveras till år 2000 utifrån 1994 års förbrukning. För bekämpningsmedel skall delmålet vara 80 % reduktion av användningen till år 2000 utifrån 1994 års siffror. Det är fel att som idag bara räkna minskningen i antal kg aktiv substans. Hänsyn måste också tas till hur stor areal preparaten räcker till. Reduktionen skall alltså vara dosrelaterad.
Intresset stort både hos konsumenter och lantbrukare
Även inom näringen håller insikten att det svenska lantbruket måste ändra inriktning på att slå igenom. De ekologiska odlarna ses med respekt av de konventionella och intresset för att lägga om både spannmålsodling och djurhållning till ekologiska metoder finns hos allt fler. En bidragande orsak till detta är naturligtvis det allt ökande konsumentintresset och den ökande efterfrågan på KRAV- odlade produkter av alla slag. Konsumenterna efterfrågar mer KRAV-odlade produkter än vad som produceras i Sverige idag. Därför sker en import. Skall det svenska jordbruket kunna vara med i konkurrensen måste en omställning komma igång snabbt, vilket naturligtvis även är till gagn för miljön.
Även i förädlingsledet är intresset stort. Beträffande ekologisk mjölk finns intresse från många mjölkbönder att lägga om till ekologisk mjölkproduktion, men bristen på KRAV-odlad fodersäd begränsar möjligheterna. Enligt kraven för eko-mjölk skall hälften av djurens foder produceras på gården. I skogs- och mellanbygderna, både i södra och norra Sverige, odlas ofta bara grönfodret medan foderspannmålet köps utifrån, ofta från slättens specialiserade spannmålsgårdar. Förutsättningen för att mjölkproducenter skall kunna lägga om till ekologisk produktion och tillhandahålla det konsumenten vill ha, i detta fall eko-mjölk, är alltså att vi politiker ser till att göra det ekonomiskt möjligt för spannmålsbönder att lägga om delar av sin areal för att producera KRAV-odlat foderspannmål. Kravet för att få stöd till detta kan inte vara att hela spannmålsgården skall ställas om till ekologisk odling. Det borde utgå stöd till ekologisk odling för den del som ställts om. Sverige producerar idag endast en tredjedel av mängden efterfrågad ekologiskt odlad spannmål.
Svårigheterna vid en omläggning från konventionell odling till ekologisk skall inte underskattas. De olika brukningsmetoderna kräver helt olika tänkesätt och kunnande. Risken att något skall gå snett är större i det ekologiska lantbruket än i det konventionella. Förutsättningar för att klara en övergång är tillgänglig rådgivning och utbildning. Miljöpartiet föreslår därför en ökad satsning på rådgivning, forskning och utbildning för ekologiskt lantbruk. För detta vill vi anslå 250 miljoner kronor per år. 50 miljoner kronor av dessa avses till rådgivning.
Ge rätt politiska signaler!
I den socialdemokratiska jordbrukspolitiken talas mycket om en återgång till 1990 års jordbrukspolitiska beslut. Socialdemokraterna och övriga partier valde då att minska den odlade arealen genom att erbjuda det konventionella jordbruket omställningsstöd. Några miljökrav på lantbruket för att få igång en utveckling mot ett hållbart lantbruk på sikt ställdes inte. Den arealen som blev kvar odlas fortfarande lika intensivt med miljöproblem som följd. Miljöpartiet de gröna föreslog i samband med det jordbrukspolitiska beslutet 1990, att miljöavgifter på handelsgödsel skulle införas och att dessa avgifter skulle gå tillbaka till näringen i form av arealstöd. Vi ville få igång en utveckling mot ett mindre intensivt jordbruk med lägre användning av konstgödsel och bekämpningsmedel. Eftersom avkastningen är mindre per hektar i ett sådant jordbruk skulle spannmålsöverskottet försvunnit. Miljöpartiet var emot det jordbrukspolitiska beslutet under hösten 1994 i samband med anpassning till EU:s jordbrukspolitik. Nu fanns åter chanser att med en kombination av rejäla miljöavgifter på handelsgödsel och bekämpningsmedel i kombination med stöd både till resurshushållande konventionellt och till ekologiskt jordbruk gynna utvecklingen mot ett jordbruk, där intensiteten och därmed miljöproblemen minskar. Den chansen togs tyvärr inte.
Ett ekologiskt lantbruk ökar den biologiska mångfalden
Det ekologiska lantbruket är ett långsiktigt hållbart lantbruk där återcirkulation av resurser är en förutsättning. Odling av kvävefixerande grödor, vall och träda minskar intensiteten i spannmålsodlingen. Ca 30 % av arealen odlas med kvävefixerande grödor. Beräkningar visar att producerad mängd spannmål minskar till hälften om en ren spannmålsgård ställs om helt. Även på gårdar med djur minskar intensiteten. Ängar och hagar betas och de delar av landskapet, som har störst betydelse för många av de örter, som idag är akut hotade, bibehålls och utökas. Genom denna brukningsmetod återskapas den biologiska mångfald som alla politiska partier säger sig värna. Samma landskap har ofta stor kulturell och historisk betydelse.
För att bevara de ur natur- och kultursynpunkt värdefullaste markerna infördes i samband med 1990 års beslut landskapsvårdsstöd och NOLA- stöd. Avsikten var att spara det som ännu återstod av hotade arter och rester efter det landskap och den historia, som är vår. Inför beslutet om det svenska jordbrukets stöd då Sverige blir medlem i EU presenterades ett ambitiöst och bra miljöprogram av den förra borgliga regeringen, utarbetat i samråd med näringen. Tyvärr valde socialdemokraterna och vänsterpartiet att endast behålla stöden till landskapsvård och NOLA. Stödet till resurshushållande konventionellt lantbruk, många av miljöstöden som stöd till våtmarker och utrotningshotade husdjursraser, stöden till jordbruk i LFA-områden m.m. försvann. Mot detta har Miljöpartiet reserverat sig, då betänkandet 1994/95:JoU7 Vissa livsmedelspolitiska åtgärder vid ett medlemskap i EU antogs i riksdagen i december 1994.
En stor del av de arter som är utrotningshotade idag i Sverige är beroende av kulturlandskapet. De trängs nu tillbaka av de intensiva brukningsmetoderna med röjning av odlingshinder som diken och åkerholmar, gödsling och kemiska bekämpningsmedel. Målet kan inte bara vara att säkerställa de refuger som finns kvar för de hotade arterna. Då skapas på mycket marginella ytor ett musealt lantbruk, där man bibehåller förutsättningar för de arter, som idag är hotade av kemikaliejordbruket och bristen på hävd av vissa marker. Det räcker inte. Den biologiska mångfalden, som det talas så mycket om, är inte bara några få individer av olika arter, en liten rest av det som en gång var. Den biologiska mångfalden är också en individrikedom inom arten. För att återskapa den rikedomen måste allt jordbruk bedrivas annorlunda. Brukningsmetoder som kräver mindre användning av handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel leder till att en större art- och individrikedom kan bibehållas och återskapas i odlingslandskapet. Mängden handelsgödsel och bekämpningsmedel måste minska.
Genom att skapa ett uthålligt lantbruk, där ekologiska kretsloppsprinciper tillämpas, bevaras många av de örtrika marker, som idag hotas av igenväxning. Många örter är hotade av övergödning och brist på bete. Mulen är i många fall den bästa landskapsvårdaren. Eftersom produktionen per hektar är lägre i det ekologiska än i det konventionella jordbruket kommer mer jord att brukas. Med växelbruk och naturlig gödsel i stället för konstgödsel och bekämpningsmedel ökar det biologiska livet i jorden. Födotillgången ökar för många fågelarter, som idag är hotade. Kulturlandskapets biotoper kan återhämta sig. Vår biologiska rikedom ökar.
Ekologiskt hållbart måste bli ekonomiskt lönsamt
För att få igång utvecklingen mot ett allt mer resurssnålt och ekologiskt lantbruk anser miljöpartiet att flera åtgärder måste samverka. Stödet till ekologisk odling, till resurshushållande konventionellt lantbruk och till rådgivning, utbildning och forskning måste ökas. Samtidigt måste miljöavgifterna på handelsgödsel och bekämpningsmedel höjas rejält. En kombination av höjda miljöavgifter på insatsmedel och stöd till resurssnålt konventionellt och ekologiskt jordbruk kommer att sätta fart på omställningen till ett långsiktigt hållbart lantbruk. De höjda miljöavgifterna skall finansiera satsningarna. Avsikten är, att det som är ekologiskt hållbart skall bli ekonomiskt lönsamt. Vi anser att de ramar för de miljöstöd som regeringen skall förhandla om i EU skall vara enligt förslag i proposition 1994/95:19. Det innebär ett totalt miljöstöd på sikt till det svenska jordbruket på 2,8 miljarder kronor. Vi anser att strukturstöden och miljöstöden skall fördelas enligt förslag i proposition 1994/95:19, vilket framlagts i reservation i Jordbruksutskottets betänkande 1994/95:Jou7. I årets budget vill vi satsa enligt följande.
Stöd till ekologisk odling
Arealstödet till ekologiska lantbrukare måste vara av en sådan storlek, att det blir ekonomiskt lönsammare att odla ekologiskt än konventionellt. Stödet skall utgå till lantbrukare som redan har lagt om helt. Det skall också ges till odlare, som är på väg att lägga om till ekologisk odling, då för den del av arealen som odlas ekologiskt. Det skall vara möjligt att lägga om på sådant sätt som är lämpligt för gården med hänsyn till växtföljder o.dyl. För att öka mängden ekologiskt odlad spannmål, där efterfrågan mycket överstiger efterfrågan, anser vi att stöd skall utgå även till den areal som ställt om på en gård som i övrigt odlar konventionellt. För stöden skall krävas att marken kontrakteras för ekologisk drift i minst 5 år. Stödet skall vara lika per hektar varje år under kontraktstiden. Stöd skall utgå till all åkerareal oavsett grödor, liksom vall, bete och träda. Även odling av bär, grönsaker och potatis bör alltså ge arealstöd. Miljöpartiet anser, vilket vi fick gehör för i höstens jordbrukspolitiska beslut, att ekologiska odlare skall undantas från EU:s trädeskrav. Avsikten med trädeskravet är ju att minska produktionen, något den ekologiska odlaren redan gjort, eftersom hektarskörden är betydligt mindre i den ekologiska odlingen än i den konventionella. I avvaktan på ett beslut i EU om detta måste Sverige få undantag från regeln om träda för ekologiska odlare. Stödet för ekologisk odling bör vara i storleksordningen 2000 kr per hektar, lika för hela landet. Eventuell differentieringen mellan olika grödor måste skyndsamt utredas i samarbete med näringen. Med dagens areal ger dessa stöd kostnad för 1995 på 150 Mkr, kontrakterade stöd under 5 år. Under 1996 ökar beloppet med ytterligare 150 Mkr, eftersom allt fler ställer om till ekologisk drift. Eftersom årets budget löper över två odlingssäsonger måste nu anslås medel för 2 år. Med målet att 10 % av åkerarealen skall vara ekologiskt odlad år 2000 sker en ökning av den ekologiskt odlade arealen med 50 000 ha per år. Stödet till den ekologiska odlingen kommer att öka med minst 100 Mkr per år för att år 2000 uppgå till 600 Mkr per år.
Hälften av stödet betalas inom EU:s miljöprogram. Totalt för budgetperioden anslås 450 Mkr för stöd till ekologisk odling, varav hälften bekostas av EU.
Stöd till rådgivning, utbildning och forskning
Vi anser att en utökad rådgivning, utbildning och forskning rörande resurshushållande konventionellt och ekologiskt lantbruk är nödvändigt för att omställningen till ett hållbart lantbruk skall underlättas. Forskning rörande metoder att återföra växtnäring från tätorterna till jordbruket skall prioriteras, liksom forskning rörande sambandet mellan odlingssystem, produktkvalitet och hälsa. Med växtnäring avses inte bara rötslam, eftersom kväve och kalium då inte återförs. För att kunna återfå och återföra dessa ämnen krävs andra metoder än vad som tillämpas i traditionella reningsverk. Idag tas inte dessa för jordbruket så värdefulla ämnen till vara alls, utan försvinner till recipienten med miljöproblem som följd. Rådgivningsverksamheten är ytterst viktig i den utveckling vi emotser. Att odla ekologiskt kräver, som anförts ovan, ett annorlunda kunnande. Insatserna för växtnäringsförsörjning, ogräsbekämpning m.m. måste ske förebyggande. Även ekologisk djurhållning kräver rådgivning. Om inte insatserna på detta område ökas rejält finns risk att bristen på rådgivning och kunnande omöjliggör för många jordbrukare att ställa om driften. Med 10 %-målet skall antalet ekologiska lantbruk öka från ungefär 2000 idag till över 10 000 år 2000.
I regeringens budgetproposition minskas anslagen till forskning och utbildning med 200 Mkr på årsbasis. 150 Mkr av dessa medel återläggs i miljöpartiets budget. Miljöpartiet de grönas extra anslag för utbildning och forskning rörande resurshushållande konventionellt och ekologiskt lantbruk fördelas lika på Statens lantbruksuniversitet SLU och Skogs- och jordbrukets forskningsråd SJFR. Återläggning av medel till SJFR finansieras genom överföring av sektorsforskningsmedel till forskningsråden.
200 miljoner kronor anslås per år till forskning och utbildning. Anslaget öronmärks för utbildning och forskning om resurshushållande konventionellt och ekologiskt lantbruk enligt förslag ovan. 50 Mkr anslås för rådgivning. Totalt för budgetperioden anslås 375 Mkr. Av den av regeringen föreslagna besparingen på forskning och utbildning inom Jordbruksdepartementet, 200 Mkr per år, återläggs 150 Mkr.
Stöd till resurshushållande konventionellt lantbruk
För att styra in konventionella lantbrukare mot en miljövänligare produktion bör Sverige ha ett program för stöd till resurshushållande konventionellt jordbruk liknande det, som föreslogs i SOU 1994:82 och som mycket liknar det program, som Danmark har. EU föreskriver, att medlemsländerna skall ha miljöprogram syftande till ett på sikt resurssnålare och hållbarare lantbruk. Med de förslag till miljöprogram som den socialdemokratiska regeringen föreslagit saknas sådant. Det anser vi olyckligt, eftersom just programmet för resurshushållande konventionellt jordbruk kan ge konventionella odlare, som är intresserade av ekologisk odling, en möjlighet att växla om stegvis. Genom detta program får vi igång utvecklingen och stimulerar miljötänkandet. Kraven för att få detta stöd skall vara mindre användning av handelsgödselkväve och bekämpningsmedel m.m. enligt förslag i SOU 1994:82.
Vi vill dock att kraven på reduktion av användning av konstgödsel skärps och föreslår en trappa med reduktion 30- 40-50 % och olika stödnivåer. Vi vill även ta bort dispens för svampbekämpningsmedel. Stöden skall alltså differentieras efter miljöinsats. Det högsta stödet skall inte överstiga hälften av stödet till ekologisk odling, det vill säga 1000 kr per hektar. För att få stöd skall kontrakt om 5 år tecknas. Kostnaden för detta program beräknas till 200 Mkr för 1995 och ökas med ytterligare 300 Mkr till 500 Mkr under 1996. På sikt anser Miljöpartiet de gröna att stödet skall uppgå till 700 Mkr enligt förslag i SOU 1994:82 och i proposition 1994/95:19.
Totalt för budgetperioden anslås 700 000 000 kronor till resurshushållande konventionellt jordbruk fördelat på 200 Mkr för 1995 och 500 Mkr för 1996. Programmet kan ingå i EU:s miljöprogram och delfinansieras till 50 % av EU.
Miljöavgift på handelsgödsel och bekämpningsmedel
För att miljöavgifterna skall leda till betydande minskning av användningen krävs avsevärda höjningar av avgiftsnivåerna. Miljöpartiet har tidigare föreslagit betydligt högre avgifter på konstgödsel och bekämpningsmedel än i det förslag vi nu lägger. Då förespråkade vi också en intern avreglering och bibehållet gränsskydd. I och med Sveriges EU-medlemskap ändras förutsättningarna för det svenska jordbruket radikalt. Därför anser vi inte att det är möjligt att i dagsläget föreslå lika kraftiga höjningar som tidigare. Avgifterna föreslår gälla från 1 mars 1995.
Miljöavgifter på kväve
Miljöpartiet föreslår, att miljöavgiften höjs till 5,60 kr per kilo kväve i gödselmedel, om andelen kväve i medlet är minst 2 %.
Miljöavgift på kadmium
Miljöpartiet föreslår en miljöavgift på kadmium i gödselmedel på 50 kronor per gram för Cd-innehållet över 5 gram per ton fosfor. Kadmium är en mycket giftig tungmetall, som bör försvinna ur gödselmedel. För att nå ett sådant mål bör regeringen tillsätta en utredning, som snarast skall presentera en plan för hur detta skall gå till.
Bekämpningsmedel
Idag är avgiften baserad på kilo. Miljöpartiet ser helst en avgift baserad på dos, men eftersom regeringen i Jordbruksutskottets betänkande 1994/95:JoU7 fått i uppdrag att återkomma med detta föreslås en ökning av avgiften till 100 kronor för varje kilogram verksam substans.
De föreslagna miljöavgifterna på konstgödsel och bekämpningsmedel ger en intäkt på lågt räknat 1,2 miljarder kronor per år.
Övrigt
Stöd till vall och bete i stödområde 1--4 och i södra Sveriges LFA- områden
Många av de arter som är akut hotade i odlingslandskapet finns i vall och betesmarker. För att säkerställas att dessa bevaras och att ett jordbruk med djur blir kvar i dessa områden behövs produktionsanknutet generellt arealstöd till vall och bete. Varken omfattningen eller nivåerna för dessa stöd inom miljöprogrammet anges i budgetpropositionen. Det produktionsanknutna generella stödet till vall och bete bör brytas ut ur det av regeringen föreslagna miljöprogrammet och tillföras nya resurser. För detta avsätter miljöpartiet 800 Mkr per år enligt förslag i SOU 1994:82 och proposition 1994/95:19. Stödet kan ingå i EU:s miljöprogram och finansieras till 50 % av detta.
Totalt anslås 800 Mkr per år till produktionsanknutet generellt stöd till vall och bete i stödområde 1-4 och till södra Sveriges LFA-område, totalt 1 600 Mkr. Hälften av stödet finansieras av EU.
Miljöersättningar inom jordbruket i övrigt
Genom att ur den i budgetpropositionen föreslagna summan till Miljöersättningar inom jordbruket lyfta ut stöd till vall och bete i stödområde 1--4 och södra Sveriges LFA- områden finns goda utrymmen för andra miljösatsningar inom jordbruket än de föreslagna stöden till landskapsvårdande åtgärder och till miljökänsliga områden. Stöd till utrotningshotade husdjursraser, stöd till våtmarker, småvatten och åar är åtgärder vi finner särskilt angelägna.
Regionala stöd till jordbruket
Inom detta anslag i regeringens budgetproposition finns stöd till mindre gynnade områden, sk. LFA-stöd. Miljöpartiet anser det oacceptabelt att stödet till södra LFA- området minskats från 270 Mkr per år till 67 Mkr, en minskning med 200 Mkr jämfört med förslaget i proposition 1994/95:19. I detta område finns just de ängs- och hagmarker, som måste bibehållas för att arter beroende av kulturlandskapet skall kunna finnas kvar och öka. LFA- stöden lämnas per djurenhet och just lantbruk med djur är en förutsättning för att bevara detta viktiga natur- och kulturlandskap.
Stödet till södra Sveriges LFA-områden ökas med 200 Mkr utöver regeringens förslag till 270 Mkr på årsbasis, totalt 540 Mkr under budgetperioden. Stödet finansieras till en fjärdedel av EU.
Stöd till norra Sverige
Miljöpartiet anser att stödet skall utformas enligt förslag i proposition 1994/95:19, det vill säga totalt 1 044 Mkr. Med förslaget i budgetpropositionen att utnyttja de regionala stöden fullt ut blir det nationella stödet till Norrland 210 Mkr. Stödet till Norrland fördelas på 395 Mkr LFA-stöd, 440 Mkr stöd till vall och bete ( miljöstöd nord) och nationellt stöd 210 Mkr.
Stöd till information och marknadsföring m.m. för ekologiskt lantbruk
Under föregående år fanns dels 2 Mkr till information och marknadsföring under ett ett-årigt anslag för ekologisk odling, dels 7,8 Mkr under anslag Miljöförbättrande åtgärder i jordbruket. Båda försvinner i regeringens nya budgetproposition. Under anslaget Konsument- och marknadsföringsåtgärder inom livsmedelsområdet anslås 30 Mkr, 20 Mkr på årsbasis. I och med EU är detta anslag mycket viktigt. I texten nämns ekologiska livsmedel. För att utrymmet för den ekologiska odlingen skall bli tillräckligt anser Miljöpartiet att detta anslag bör förstärkas med 10 Mkr. Den ekologiska produktionen kontrolleras idag av KRAV, en ekonomisk förening med producenter, handel och miljöorganisationer som medlemmar. Den kontrollerar hela produktionen från fält och ladugårdar via förädlingen till butikerna. Verksamheten har varit mycket framgångsrik och tack vare bra information är KRAV-märket välkänt bland konsumenterna. I och med den förväntade ökningen av antalet ekologiska lantbrukare, både på växt- och djursidan, finns idag behov av ekonomisk förstärkning. Verksamheten har under sista åren fått minskade anslag, vilket lett till att den idag brottas med ekonomiska problem. Miljöpartiet anser att ytterligare 2 Mkr per år skall tillföras KRAV, för budgetperioden 3 Mkr.
10 Mkr tillförs till information och marknadsföring för ekologiskt lantbruk. 3 Mkr tillförs KRAV utöver dagens anslag för budgetperioden. Totalt för budgetperioden anslås 13 Mkr utöver förslag i budgetpropositionen.
Anslag för bevarande av kulturväxter, som idag inte är listade i EU
I särskild partimotion nummer 461 motiveras ett anslag för att få våra av hävd använda fröer av köksväxter dokumenterade och uppförda på EU:s lista över fröer, som får säljas. För detta ändamål anslås 4 Mkr.
Totalt anslås 4 Mkr för att Sveriges av hävd använda köksväxter skall få försäljas som frö även sedan Sverige blivit medlem i EU.
Stöd till sockerbruket på Gotland
Sockerproduktionen på Gotland är mycket viktig för ön. Miljöpartiet utvecklar detta i en särskild motion. För att säkerställa produktionen anslår vi 18,75 Mkr totalt under budgetperioden.
Stödet till sockerproduktionen på Gotland ökas till 18,75 Mkr under budgetperioden.
Stöd till avbytarverksamheten
Miljöpartiet anser att stödet till avbytarverksamheten skall utgå med 200 Mkr per år under budgetperioden, men med mål att näringen snarast övertar halva kostnaden.Vi utvecklar detta i särskild motion.
Stödet till avbytarverksamheten skall vara 200 Mkr per år under budgetperioden.
Med hänvisning till anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär ett program som visar hur målet, att 10 % av åkerarealen skall odlas ekologiskt år 2000, skall nås,
2. att riksdagen beslutar fastställa målet att konstgödselanvändningen inom jordbruket skall halveras till år 2000 utifrån 1994 års förbrukning,
3. att riksdagen beslutar fastställa målet att användningen av bekämpningsmedel skall reduceras med 80
% till år 2000 utifrån 1994 års siffror,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om beräkning av reduktionen av bekämpningsmedel vad gäller antal kilogram respektive dos,
5. att riksdagen till konto B 11 Miljöersättningar i jordbruket till delprogram för stöd till ekologisk odling anslår 450
000
000
kr för budgetperioden, fördelat på 150
000
000
kr odlingssäsong 1995 och 300
000
000
kr 1996, varav hälften finansieras av EU,
6. att riksdagen beslutar att arealstöd för ekologisk odling skall utgå dels till odlare som ställt om hela odlingsarealen, dels till omställd areal hos odlare som avser att ställa om hela gården och till ekologiskt odlad åkerareal på gård där hela gårdens åkerareal inte avses ställas om, för samtliga med kontrakterad odling under 5 år,
7. att riksdagen beslutar att arealstöd skall utgå till samtliga grödor liksom till vall, bete och träda,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i övrigt i motionen anförts om ekologisk odling,
9. att riksdagen beslutar att under konto B 11 Miljöersättningar inom jordbruket för nytt delprogram: miljöprogram Resurshushållande konventionellt jordbruk anslå 200
000
000
kr under 1995 och 500
000
000
kr under 1996, totalt för budgetperioden 700
000
000
kr, varav hälften finansieras av EU,
10. att riksdagen beslutar att villkoren för stöd enligt detta program skall vara enligt förslag i SOU 1994:82, men med de ändringar som föreslås i motionen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i övrigt anförts i motionen om stöd till resurshushållande konventionellt jordbruk,
12. att riksdagen under konto B 11 Miljöersättningar inom jordbruket för nytt delprogram Produktionsanknutet generellt stöd till vall och bete i stödområde 1--4 och i södra Sveriges s.k. LFA-område anslår under budgetperioden 800
000
000
kr per år, totalt 1600
000
000
kr, varav hälften finansieras av EU,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i övrigt i motionen anförts om stöd till utrotningshotade husdjursraser, våtmarker m.m. inom konto B
11 Miljöersättningar inom jordbruket,
14. att riksdagen till konton B 11 Miljöersättningar inom jordbruket totalt anslår 1
700
000
000
kr som förslagsanslag under budgetperioden,
15. att riksdagen beslutar att på konto B 12 Från EG- budgeten finansierade miljöersättningar uppföra 1
700
000
000
kr under budgetperioden,
16. att riksdagen till konto B 6 Stöd till sockerbruket på Gotland anvisar 18
750
000
kr som förslagsanslag under budgetperioden,
17. att riksdagen till konto B 9 Regionala stöd till jordbruket för stöd till södra Sveriges LFA-områden anvisar 270
000
000
kr på årsbasis, totalt 540
000
000
kr för budgetperioden,
18. att riksdagen beslutar att stödnivån för stöden till lantbruket i Norrland enligt förslag i proposition 1994/95:19 skall vara 1
044 miljoner kronor och att det nationella stödet därmed minskas till 210
000
000
kr,
19. att riksdagen till konto B 9 Regionala stöd till jordbruket totalt anvisar 875
000
000
kr per odlingsäsong, totalt för budgetperioden med avräkning enligt budgetpropositionen 1
078
000
000
kr för budgetperioden,
20. att riksdagen på konto B 10 Från EG-budgeten finansierade regionala stöd till jordbruket uppför 390
000
000
kr för budgetperioden,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i övrigt anförts om att strukturstöden och miljöstöden skall fördelas enligt förslag i proposition 1994/95:19,
22. att riksdagen till konto B 3 Stöd till jordbrukets företagshälsovård för budgetperioden anvisa 337
500
000
kr som förslagsanslag, där 300
000
000
kr avsätts för avbytarverksamheten,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen i övrigt anförts om avbytarverksamheten,
24. att riksdagen till konto G 8 Konsument- och marknadsföringsåtgärder inom livsmedelsområdet anslår 43
000
000
kr under budgetperioden, där 3 miljoner kronor avser förstärkning av KRAV-organisationen och 10 miljoner kronor avser förstärkning för ekologiska produkter,
25. att riksdagen till konto H 1 Sveriges lantbruksuniversitet anvisar 1
674
657
000
kr för budgetperioden, varav 150
000
000
kr öronmärks för utbildning och forskning rörande resurshushållande konventionellt och ekologiskt lantbruk enligt förslag i motionen,1
26. att riksdagen till konto H 2 Skogs- och jordbrukets forskningsråd anvisar 449
000
000
kr för budgetperioden, varav 150
000
000
kr öronmärks för utbildning och forskning rörande resurshushållande konventionellt och ekologiskt lantbruk enligt förslag i motionen,1
27. att riksdagen beslutar att till konto B 4 Rådgivning och utbildning anslå 103
296
000
kr för budgetperioden, där 75
000
000
kr avser förstärkning till rådgivning för ekologisk odling enligt förslag i motionen,
28. att riksdagen beslutar fastställa miljöavgiften för kväve i gödselmedel till 5,60
kr per kilogram, om andelen kväve i medlet är minst 2
%,
29. att riksdagen beslutar fastställa miljöavgiften på kadmium i gödselmedel till 50
kr per gram, till den del Cd-innehållet överstiger 5 gram per ton fosfor,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning för att helt eliminera kadmium ur gödselmedel,
31. att riksdagen beslutar fastställa miljöavgiften på bekämpningsmedel till 100 kr per kilogram verksam beståndsdel,
32. att riksdagen beslutar att miljöavgifterna i punkterna 25, 26, 28, 29 och 31 skall gälla från den 1
mars 1995,
33. att riksdagen till konto F 3 Statens växtsortnämnd anslår 4
002
000
kr som förslagsanslag under budgetperioden, där 4 miljoner kronor avsätts för sortgodkännande av traditionella köksväxtsorter,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i övrigt har anförts i motionen.
Stockholm den 18 januari 1995 Marianne Samuelsson (mp) Birger Schlaug (mp) Gudrun Lindvall (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Kia Andreasson (mp) Peter Eriksson (mp) Bodil Francke Olsson (mp) Gunnar Goude (mp) Eva Goe s (mp) Barbro Johansson (mp) Thomas Julin (mp) Ronny Korsberg (mp) Per Lager (mp) Ewa Larsson (mp) Annika Nordgren (mp) Roy Ottosson (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Yvonne Ruwaida (mp) 1 Yrkandena 25 och 26 hänvisade till UbU.