Miljöfrågorna är utomordentligt viktiga i vårt samhälle. Allt större vikt fästs också vid de problem som är förenade med miljöpåverkan, och stora resurser används för att lösa dessa problem.
I och med vårt inträde i EU måste vi med stor kraft engagera oss i miljöarbetet på europeisk nivå. Miljöproblemen är internationella -- luftutsläpp bryr sig inte om nationella gränser.
Den regeringsskrivelse, som överlämnats till riksdagen, behandlar ett mycket viktigt och intressant område. Underlaget för skrivelsen är en departementspromemoria, som sänts ut på remiss. Det är i detta sammanhang högst förvånande att fjärrvärme- och kraftproducenter inte givits tillfälle att lämna sina synpunkter på promemorian. En utökad remisslista hade med största sannolikhet resulterat i ytterligare nyanser i den uppfattning som återges i regeringens skrivelse.
Det gäller t.ex. städernas miljöproblem. Självklart bör Sverige aktivt medverka i det EU-samarbete som rör livsmiljön i städer och tätorter. Inom detta område har vi kunskap, som vi med fördel kan dela med oss av till andra länder.
Det gäller fjärrvärmen, som givit en väsentlig förbättring av luftmiljön i Sverige. Fjärrvärmen är för oss en naturlig del av tätortsmiljön. Samma förhållande gäller i hela Norden och i Tyskland. I övriga Europa -- såväl i väster som i öster -- finns mycket att göra. Många östländer har fjärrvärmesystem, men dessa använder en teknik för produktion och distribution, som lämnar mycket övrigt att önska.
Användning av fjärrvärme för uppvärmning av fastigheter möjliggör också samtidigt el-produktion i kraftvärmeverk. Det ger en väsentligt högre effektivitet och därmed mindre åtgång av bränsle än vid separat produktion av el och värme. Det betyder att belastningen på miljön också blir mindre.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i samarbetet inom EU skall beakta de möjligheter och fördelar som fjärrvärme medför för miljön.
Stockholm den 6 april 1995 Gustaf von Essen (m)