Sveriges medlemskap i Europeiska unionen innebär olika förändringar för landet och dess invånare. Vissa sektorer påverkas mer än andra. Det svenska jordbruket står t.ex. inför flera olika nyordningar. Från och med den 1 januari 1995 gäller EU:s gemensamma jordbrukspolitik i Sverige. Halland är ett län som har ett näringsliv, där inslaget av jordbruksföretag och livsmedelsförädlingsindustri är betydande. Det finns därför särskild anledning att uppmärksamma de möjligheter som ett medlemskap kan innebära för denna del av landet.
EG:s förordning 2078/92 om miljövänliga jordbruksmetoder och bevarande av landskap ger möjligheter till ekonomiskt stöd för miljövårdande insatser. EU bidrar med 50 procent av kostnaderna. I ett län som Halland med delvis intensivt jordbruk är det särskilt viktigt att t.ex. reducera läckage av kväve och fosfor genom extensiv vallodling, inrättande av skyddszoner, investeringar i våtmarker m.m.
Miljöstöd till jordbruket i Halland skulle inte bara ge vinster i den sektorn, i form av mer miljövänlig och uthållig produktion samt lägre kostnader för nya miljösatsningar, utan också vinster inom andra sektorer. Den allt viktigare turistnäringen skulle gynnas av ett miljöstöd som bidrog till en vackrare och mer varierad landskapsbild samt bättre vattenkvalité i sjöar, vattendrag och i västerhavet.
I takt med att människor blir allt rörligare och får alltmer valfrihet när de väljer bostadsort ökar också konkurrensen, inte bara mellan olika landsdelar utan också mellan olika länder, om den kompetenta arbetskraften. Framtidens rörliga och initiativrika människor kommer att ställa höga krav på miljö och skönhet när de väljer bostadsort. Därför är det även ur detta perspektiv viktigt att ta till vara möjligheten till miljösatsningar inom jordbruket och landskapet.
Det är beklagligt att den socialdemokratiska regeringen har avsikten att inte utnyttja EU:s miljöprogram fullt ut. Vi moderater har uppfattningen att många miljöproblem kan lösas med internationellt samarbete. Självklart ska Sverige deltaga med full kraft i hela EU:s miljöarbete och satsa på att intaga en ledande position på alla områden i miljöarbetet. Detta borde gälla inte minst på jordbrukets område. Därför är det naturligtvis viktigt att också utnyttja de ekonomiska stöd som i detta fall EU erbjuder.
Eftersom EU medfinansierar 50 procent av kostnaden för miljöprogrammet innebär dessa miljösatsningar ingen reell belastning på det allmänna. Räknat på ett skattetryck kring 50 procent kommer hälften av de medel som används i miljöprogrammet att rinna in till den kommunala eller den statliga sektorn, dvs lika mycket som staten behöver medfinansiera.
Arbetet med utformningen av ett program för EU- finansierat miljöstöd på jordbrukets område är ännu inte färdigställt. Det finns därför anledning för riksdagen att påtala för regeringen nödvändigheten av att fullt ut använda de miljöstöd som EU erbjuder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöersättning till jordbrukssektorn.
Stockholm den 10 januari 1995 Carl Fredrik Graf (m) Liselotte Wågö (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m)