Den i propositionen föreslagna nya ramlagen för skydd av växter och djur är viktig och helt nödvändig.
Den illegala handeln med hotade vilda djur växer ständigt i omfattning och utgör ett potentiellt hot mot flera arter i den svenska faunan och floran. Vid den CITES-konferens som under november ägt rum i Miami, USA, med ett deltagande av drygt 100 länder, framkom siffror om att den illegala handeln med utrotningshotade växter och djur omsätter ca 40 miljarder kronor årligen i världen. CITES är en konvention från 1973 om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter. EU har ansökt om att bli part i konventionen och arbetar med en anpassning till konventionens bestämmelser (förordning EEG nr 3626/82).
Rikspolisstyrelsen har nyligen fått ta emot en rapport, utarbetad av en CITES-ansvarig på länspolismyndighetsnivå, om omfattningen av brottsligheten på detta område i Sverige. Handeln med hotade växter och djur omsätter troligen flera hundra miljoner kronor årligen i Sverige.
Propositionen föreslår att tillsyn och efterlevnad av lagen och föreskrifter som meddelas med stöd av denna bör utövas av länsstyrelserna förutom vad gäller in- och utförsel av varor där tillsyn och kontroll redan nu utövas av tullmyndigheten och Kustbevakningen. Inom varje länspolismyndighet finns en polisman som är kontaktperson i s.k. CITES-frågor. Straffsatsen för grova brott höjs till 2 år.
Med anledning av den brottslighet som förekommer beträffande handel med hotade växter och djur bör ambitionsnivån för brottsbekämpningen höjas genom att en expertgrupp på CITES-kriminalitet inrättas centralt inom rikskriminalens ekorotel. En sådan expertgrupp finns exempelvis i vårt grannland Norge och består bland annat av sakkunniga zoologer. En sådan expertgrupp skulle också underlätta det gränsöverskridande arbete som är helt nödvändigt för att bekämpa den ofta mycket välorganiserade illegala handeln med hotade växter och djur.
Det kan också finnas anledning att efter utvärdering se över straffsatsen för grova brott och höja denna ytterligare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare åtgärder för att höja ambitionsnivån vad gäller bekämpande av CITES- kriminalitet.
Stockholm den 29 november 1994 Dan Ericsson (kds)