Sverige är på många sätt ett rikt land. Vi har stora naturtillgångar, framgångsrika företag och utbildad arbetskraft -- allt det som krävs för ekonomisk framgång. Det räcker emellertid inte med goda tillgångar, det krävs också att dessa används på bästa sätt. Och för detta krävs det i sin tur konkurrens. Detta är en nödvändig förutsättning för ett effektivt resursutnyttjande.
Konkurrensen är helt olika i olika delar av samhället. I näringslivet är konkurrens en självklar förutsättning, ett givet inslag i en marknadsekonomi. I den offentliga sektorn är läget annorlunda. Staten och kommunerna anlitar visserligen privata företag för att utföra olika uppgifter, men utsätter endast en liten del av sin egen verksamhet för konkurrens från privata företag. Enligt en studie som genomförts av dåvarande Statens pris- och konkurrensverk, uppgick i genomsnitt år 1990 andelen konkurrensutsatt kommunal tjänsteproduktion, exklusive bygg- och anläggningsarbeten, till omkring sex procent.
Vår uppfattning är att en väsentlig del, långt mer än idag, av den offentliga verksamheten bör utsättas för konkurrens från privata företag -- undantaget dock den del som innefattar myndighetsutövning. Även om en trend mot ökad konkurrens från privata företag inom kommunal och annan offentlig förvaltning kan spåras är det nödvändigt med regler som möjliggör en sådan konkurrens. Det behövs med andra ord en lag om obligatorisk anbudskonkurrens. En sådan lag kommer att sänka kostnaderna för den offentliga verksamheten; inte bara genom att privat företag, som ofta erbjuder det billigaste alternativet, utnyttjas oftare, utan också genom att den offentliga verksamheten tvingas arbeta effektivare, till lägre kostnad.
Effektiv konkurrens förutsätter emellertid konkurrens på lika villkor. Mellan privat och offentlig verksamhet finns en grundläggande skillnad i det att den senare finansierar sin verksamhet med skatter. Vid anbudskonkurrens mellan privata företag och offentlig förvaltning finns det brister i hur den offentliga sidan redovisar sina kostnader. Så exempelvis tillämpar förvaltningen ibland system för redovisning som inte tillåter att gemensamma kostnader och kapitalkostnader fördelas, den känner dåligt till den egna verksamhetens verkliga kostnader. Ett väsentligt moment i en lag om obligatorisk anbudskonkurrens bör därför vara regler som garanterar konkurrens på lika villkor mellan privat och offentlig verksamhet.
En modell för obligatorisk anbudsupphandling i offentlig verksamhet, utom vid myndighetsutövning, har utarbetats av en arbetsgrupp där flera departement har varit representerade, (Ds 1992:121). Modellen bygger på principen att sådan verksamhet som det offentliga ansvarar för skall produceras av den som gör det bäst. För att avgöra detta krävs att man jämför offentliga och privata alternativ, och därvid beaktar sådana omständigheter som pris, kvalitet och affärsmässiga förutsättningar. Enligt modellen bör anbudsupphandling först införas för vissa sektorer, därefter för alla, utom dem som innefattar myndighetsutövning. En viss nedre gräns, 5 miljoner kronor, för upphandlingsskyldighet föreslås dock. Vid upphandlingen blir lagen om offentlig upphandling tillämplig.
Förslaget har remissbehandlats och därvid vunnit starkt stöd, inte bara av näringslivet utan också av bland annat Konkurrensverket. Den borgerliga regeringen lade emellertid inget förslag i frågan utan uttalade (prop. 1993/94:35 s. 16--19) att den i och för sig delade den uppfattning som förslaget vilade på -- den offentliga sektorn bör utsättas för konkurrens -- men att det för dagen fick räcka med de frivilliga konkurrensåtgärderna som flera kommuner genomfört; om dessa inte ger önskat resultat, kunde dock, enligt regeringen, lagstiftning bli aktuell.
Vår uppfattning är att den ökade konkurrens som de frivilliga åtgärderna lett till inte alls är tillräcklig, några stora förändringar i den offentliga sektorn kan inte skönjas. Det är därför dags att införa en lag om obligatorisk anbudsupphandling som bör bygga på det ovan angivna förslaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en lag om obligatorisk anbudsupphandling.
Stockholm den 24 januari 1995 Inga Berggren (m) Marianne Andersson (c) Bengt Harding Olson (fp) Michael Stjernström (kds) Sten Svensson (m) Rune Backlund (c) Kenth Skårvik (fp)