De grönas svar på ''Perssonplanen''
Inriktningen på den ekonomiska politiken
Den ekonomiska politikens huvudmål måste vara en ekologiskt uthållig och socialt ansvarsfull samhällsvutveckling. Ekonomins innehåll och inriktning, dess effekter på livskvalitet och miljö ska stå i centrum för de åtgärder som nu vidtas för att klara upp statens finanser. Utifrån denna utgångspunkt är regeringens förslag till inriktning av den ekonomiska politiken djupt otillfredsställande. Regeringens förslag har istället ett inskränkt perspektiv som är begränsat till några, i och för sig viktiga, ekonomiska parametrar. Särskilt stötande är det att ekonomisk tillväxt sätts upp som ett självändamål utan hänsyn till tillväxtens innehåll och inriktning.
Vi instämmer i regeringens uppfattning att statsskulden inte bör öka utan tvärtom minska. De accelererande ränteutgifterna hotar landets välfärd. Vi instämmer i att ofrivillig arbetslöshet måste minskas till de nivåer som rådde före den senaste lågkonjunkturen. Vi instämmer också i att prisstabiliteten är viktig och att inflationen ska hållas på en relativt låg nivå. Vi anser att dessa målsättningar är viktiga komponenter i en ekonomisk politik vars inriktning är en ekologiskt uthållig och socialt ansvarsfull samhällsutveckling.
En ekologiskt och socialt genomtänkt budgetsanering
Statens budget går med mycket stort underskott och staten lånar alltmer pengar för att täcka sina kostnader. Enbart räntorna för dessa lån ligger numera på nivån 120 miljarder. Lånen är så stora att det kommer att ta mycket lång tid att minska dem och ränteutgifterna till en rimlig nivå.
Ränteutgifterna får i fortsättningen inte skena iväg på det sätt som nu skett. Ett sätt att förhindra detta är att anpassa normalarbetstiden till arbetsmarknaden så att arbetslösheten inte tillåts stiga till höga nivåer -- arbetslösheten beräknas kosta ca 100 miljarder kronor 1994. Genom sänkt normalarbetstid tvingas marknaden ta ett större ansvar. Det är också viktigt att de uppenbara felen i socialförsäkringssystemen rättas till, samt att åtgärder vidtas för att minska miljöskulden som i realiteten medför ökande åtgärdskostnader och resursförluster som också försvagar statsbudgeten.
Vår uppfattning är också att de stora budgetunderskotten och de mycket höga räntekostnaderna i statsbudgeten har en viktig del i att ränteläget i Sverige är högre än i omvärlden. Vi anser att lägre räntor bör ses som ett centralt ekonomisk- politiskt mål. Räntorna bör kunna sänkas genom en framgångsrik sanering av statsfinanserna kopplat med en medveten och långsiktig satsning på att utveckla näringslivet. Särskilt viktigt är det att stimulera tillväxt av små och medelstora företag.
Propositionens förslag är otillräckliga vad gäller att minska statens underskott. I propositionen aviseras ytterligare 20 miljarder i besparingar som ska presenteras i budgetpropositionen i januari 1995. Därtill kommer att medlemsavgiften i EU innebär en budgetförsvagning på drygt 20 miljarder. Regeringen anvisar skattehöjningar för att täcka detta. Vår bedömning är att nya budgetförstärkningar kommer att krävas med tanke på att räntorna inte nämnvärt har sjunkit varken efter att ''Perssonplanen'' blev känd eller efter svenska folkets ja till EU-medlemskap.
Budgetsaneringen måste innehålla inslag av såväl besparingar som skattehöjningar. Den avvägning som regeringen föreslår, dvs 25,5 miljarder utgiftsbegränsningar och 31,6 miljarder inkomstförstärkningar, har en alltför starkt tonvikt på ökad beskattning. I propositionen utlovas ytterligare budgetförstärkning på 20 miljarder, i huvudsak i form av besparingar. Med tanke på att EU-medlemsavgiften ska finansieras med höjda skatter så kommer ändå tonvikten i alltför hög grad att ligga på ökad beskattning. Vi anser att besparingarna bör vara ungefär lika stora som skattehöjningarna.
Sammansättningen av skatter och besparingar måste vara sådan att investeringar och produktion, framför allt i framtidsbranscher, tar fart. Aktivt företagande ska gynnas. Det gäller särskilt nyföretagande och småföretagande i landets alla delar. Resursslöseri och verksamheter som skadar miljö och människor ska samtidigt utsättas för ökade ekonomiska krav genom ökad beskattning.
Även direkt stimulerande åtgärder behövs för att förbättra den ekonomiska utvecklingen och förnya näringslivet. Därigenom ökar skatteintäkterna och räntorna på statsskulden minskar. Budgetförstärkningar som skattehöjningar och besparingar kan inte ensamma bli tillräckliga för att minska statsskulden.
Vi avser att lägga fram bl.a. dessa förslag i ett sammanhang i vår partimotion med anledning av regeringens årliga budgetförslag i januari 1995. En helhetssyn måste tillämpas i den ekonomiska politiken.
Skatteväxling för miljön
Regeringens förslag om höjd egenavgift och värnskatt innebär en ökad beskattning av arbete men däremot inte av miljöpåverkande verksamheter eller utsläpp. Därmed förskjuts kostnaderna till miljöns nackdel. Det motverkar en politik för en bättre miljö.
Systemet med egenavgifter missgynnar låginkomsttagare eftersom avdragsrätten är till fördel för höginkomsttagarna. Vi anser att socialförsäkringssystemet ska vara skattefinansierat på ett solidariskt sätt.
Vi anser att skatt på arbete ska sänkas. Den relativa på skatten på arbete är fortfarande mycket hög i vårt land. Det motverkar bl.a. en hög grad av sysselsättning och arbetsintensiva verksamheter som återvinning, vård och omsorg.
Vi avslår således regeringens förslag om höjda egenavgifter och övriga förslag som föranleds därav.
Vi anser att koldioxidskatten istället ska höjas. Det skulle verka styrande främst mot ökat nyttjande av biobränslen. Därigenom skulle försurande och andra miljöstörande utsläpp minska, fler arbetstillfällen skulle uppkomma i skogsbruk, industri och transportnäringar. Samhällsekonomiskt skulle detta alternativ ha stora fördelar.
En väl planerad stegvis ökning av koldioxidskatten skulle dessutom leda till snabb teknikutveckling och skulle under 90-talet dessutom leda till att den del av näringslivet som lever med stora devalveringsvinster ges incitament att investera vinsterna på ett för miljön och för en hållbar utveckling riktigt sätt.
Koldioxidskatten ska gälla utsläpp från förbränning av fossila bränslen och vara lika stor oavsett vilken verksamhet som ger upphov till dem. Begränsningsregler bör införas för viss industri som av internationella konkurrensskäl under en övergångstid inte kan tåla en sådan beskattning och där verksamheten istället skulle komma att bedrivas utom landets gränser med fortsatta höga utsläpp. Skatten bör höjas till 45 öre/kg fr.o.m. 950701.
Vi anser också att kommunerna ska ges vidgad beskattningsrätt. De bör kunna beskatta bensin och andra fossila bränslen, utsläpp av förorenat vatten från hushåll och företag, produktion av vattenkraft, uttag av vissa råvaror. Därigenom ges betydligt bättre möjligheter till sänkt skatt på arbete även i den kommunala sektorn. Vi föreslår att regeringen tillsätter en utredning för att lägga fram förslag till ökad kommunal beskattningsrätt. Ett förslag bör tillställas riksdagen senast 960701.
Förmögenhetsskatten, kapitalskatter m.m.
Vi anser att förmögenhetsskatten, liksom arvs- och gåvoskattereglerna är i behov av översyn. Med hänsyn till det statsfinansiella läget accepterar vi ett bibehållande av förmögenhetsskatten tills vidare.
Vi anser att förslagen att återgå till skattesatsen 30 % för kapitalinkomster är bra. Därigenom uppnås en betydligt mer likformig beskattning av kapitalinkomster och arbetsinkomster.
Regeringen föreslår att sparande i allemansfond ska skattegynnas med 20 % skattesats. Detta anser vi vara omotiverat. Vi förslår att skattesatsen ska vara 30 % även för allemansfonder.
Företagande ska gynnas
Regeringen föreslår att rätten till kvittning av underskott för enskilda näringsidkare mot inkomst av tjänst ska avskaffas. Det skulle avsevärt försämra möjligheterna att starta och driva småföretag. Vi anser att kvittningsrätten ska vara kvar.
Vi instämmer i att skattelättnader behövs för företagen. Vi anser att lättnaderna bör riktas till små- och medelstora företag och att de i första hand ska inriktas på kapitalförsörjningen.
Utifrån det synsättet anser vi inte att beskattningen av företagens skatteutjämningsreserv (surv) ska ökas. Regeringens förslag innebär att beskattningen ska gälla 90 % istället för nuvarande regel på 50 %.
Fastighetsskatt och räntebidrag
Regeringen föreslår att den extra höjningen av den garanterade räntan 1995 och 1996 avseende räntebidrag för nybyggnad, ombyggnad och energibesparande åtgärder eller förvärv av bostäder enligt 1992 års och äldre regler inte genomförs. Istället föreslås en höjning av fastighetsskatten från 1,5 till 1,7 %.
Vi anser att en viktig förutsättning för en väl fungerande ekonomi är att priset för en vara och en produkt speglar de faktiska eller samhällsekonomiska kostnaderna på ett rimligt sätt. Då kan såväl enskilda som företag göra rationella och kloka prioriteringar ur ekonomisk synpunkt vilket leder till effektivare resursanvändning.
De omfattande generella subventionerna inom bostadssektorn har gjort att kostnaderna för samhället blev mycket höga utan att brukaren märkt av det. En del av kostnaden har ju täckts solidariskt över skattesedeln. Därigenom har en omfattande efterfrågan på bostäder kunnat hållas vid liv av människor som egentligen aldrig haft råd att efterfråga dem. Subventionerna har också medfört att byggföretag m.fl. kunnat ta ut högre priser än vad som annars skulle varit möjligt.
Vi anser det därför vara angeläget att avvecklingen av de generella bostadssubventionerna fortsätter. Samtidigt bör bostadsbidragen successivt höjas för att de som har det sämre ställt inte ska råka illa ut.
Fastighetsskatten har flera mindre lyckade egenskaper. Den pressar upp kostnaden för boendet, och hus som är välbyggda ur energi- och miljösynpunkt straffas med högre skatt. Detta motverkar bl.a. miljöanpassning av byggnader.
Med hänsyn till statens växande underskott accepterar vi ändå den föreslagna höjningen med 0,2 procentenheter. Däremot avslår vi förslaget om rullande fastighetstaxering.
Vi föreslår dessutom att regeringen ska göra en översyn av fastighetstaxeringen så att miljöförbättringar inte leder till ökad fastighetstaxering.
Åtgärder inom familjepolitiken
Vi anser att de viktigaste delarna av familjepolitiken är en bra föräldraförsäkring, ett bra barnbidrag och en väl utbyggd och allmänt tillgänglig barnomsorg. Med hänsyn till statens mycket bekymmersamma ekonomi anser vi inte att det är rimligt med en ny kostnadskrävande reform som vårdnadsbidraget är. Vi accepterar regeringens förslag om avskaffande av vårdnadsbidraget.
Regeringen föreslår att garantidagarna i föräldraförsäkringen ska återinföras. Det rör sig om 60 kr per dag i 90 dagar. Detta är en förmån med mycket begränsad betydelse. Många kan i praktiken aldrig utnyttja den eftersom ersättningen är så låg att man inte har råd att avstå från att arbeta. Likväl är det viktigt att bibehålla rätten att vara ledig från ordinarie arbete en tid även efter det att full föräldrapenningen utgår. Detta, och med tanke på att vårdnadsbidraget nu avskaffas, så accepterar vi att garantidagarna återinförs så som föreslagits i propositionen.
Regeringen föreslår att flerbarnstilläggen minskas. Avsikten uppges vara ett succesivt avskaffande. Konkret föreslås att tillägget för tredje barnet halveras från ett halvt till ett drygt fjärdedels barnbidrag, samt att tillägget för fjärde barnet minskas från ett helt till ett drygt tre fjärdedels barnbidrag. Tillägget fr.o.m. femte barnet föreslås oförändrat, dvs med ett extra barnbidrag för varje barn. Skälet uppges vara att de riktigt stora familjerna i större utsträckning är mottagare av socialbidrag.
Vi anser att flerbarnstillägget kan ifrågasättas. Det är delvis en kompensation i skattereformen till barnfamiljer för att bl.a. ränteavdragen minskade. Sedan dess har emellertid hushållen minskat sin lånebörda. Vi accepterar att flerbarnstilläggen minskas så som regeringen nu föreslår.
Skydda låginkomstagarna från nedskärningar
Vi anser att omfattande besparingar måste göras i statens utgifter. Detta måste emellertid göras på ett socialt acceptabelt sätt, dvs så att de som har allra sämst förmåga att klara åtstramningar undantas. Vårt förslag är att de som tjänar under 150 000 kronor per år inte ska drabbas av ökad skatt eller minskade pensioner.
Regeringen föreslår istället att den statliga inkomstskatten på inkomster över skiktgränsen (198 700 kr vid 1995 års taxering) höjs vid 1996--1999 års taxeringar från 20 till 25 %. Samtidigt föreslås grundavdraget återinföras. Dessutom innebär förslaget om höjda egenavgifter i praktiken höjd skatt på 3 procentenheter för alla löntagare.
Vi anser att beskattningen av arbete totalt sett inte ska ökas. Den bör istället minskas och ersättas med främst miljörelaterade skatter. Vi anser också att inkomsttagare i högre inkomstskikt kan tåla en högre beskattning. Förslaget om värnskatt kan därför accepteras.
Vi inser emellertid att höjda marginalskatter medför vissa problem. Undersökningar från tiden före skattereformen visar att de höga marginalskatterna inte medförde att höginkomsttagare verkligen betalade mer skatt på sin inkomster. Tvärtom. Höga marginalskatter gynnar spekulationsekonomi, skatteplanering, ökad upplåning och missgynnar de som genom hårt arbete försöker få rätsida på sin ekonomi. Avdrag blir med höga marginalskatter alltid orättvisa. De som tjänar mest drar helt enkelt större nytta av avdragen -- oavsett om avdragen är för räntor, för legitima utgifter för att få vissa inkomster, för resor till och från jobbet osv. Höga marginalskatter tenderar att befästa och förstärka orättvisor. För att minska dessa olägenheter krävs andra motverkande åtgärder.
Vi avser att återkomma med ett heltäckande förslag i vår partimotion med anledning av statsbudgeten.
Sänkt arbetstid istället för direktavdrag för byggnadsinvesteringar
Förslaget om direktavdrag för investeringar i byggnation (utom bostäder) vore motiverat i en konjunkturell nedgång eller i en lågkonjunktur. För närvarande befinner vi oss i en uppgång. Exportindustrin går på högvarv, gör mycket stora vinster och har en betydande grad av egenfinansiering i sina starkt ökande investeringar. Den del av industri och näringsliv som producerar för den inhemska marknaden står däremot i hög grad stilla och stampar beroende på en begränsad inhemsk konsumtion.
Samtidigt är det privata sparandet ovanligt högt. En ökande inhemsk konsumtion och något minskat sparande framstår som önskvärt.
I detta sammanhang framstår det föreslagna direktavdraget för byggnadsinvesteringar som omotiverat. Avdraget kan knappast förväntas stimulera den inhemska konsumtionen. Däremot utgör den en betydande kostnad för skattekollektivet och försvagar statsbudgeten. Både vilja och den faktiska förmågan till ökad inhemsk privat konsumtion dämpas.
Vi avslår därför regeringens förslag och direktavskrivningar för byggnadsinvesteringar.
Däremot anser vi att direktavskrivningar för miljöinvesteringar ska införas för att stimulera miljöanpassningen i den begynnande konjunkturuppgången. Avdraget ska få göras med 50 % av de utgifter som under perioden november 1994 -- maj 1996 läggs ner på ny-, till- eller ombyggnadsarbeten som medför minskade utsläpp av miljö- eller hälsofarliga ämnen, minskad energianvändning, minskad förbrukning av naturresurser och ökad produktion av produkter som medför väsentliga miljöförbättringar i senare led.
För att minska arbetslösheten och förbättra välfärden i övrigt föreslår vi att normalarbetstiden sänks till 37 timmar per vecka redan nästa år. Ändringen bör träda i kraft 950701. Ett andra steg med sänkning till 35 timmars arbetsvecka ska genomföras före 1998.
Regeringen har också föreslagit att en s.k. starthjälp ska införas. Det handlar om ett flyttningsbidrag om 15 000 kronor för den som tar ett av arbetsförmedlingen anvisat arbete. Vi anser att förslaget innebär ett onödigt slöseri med statens resurser.
Investeringssatsningar
De i propositionen föreslagna miljöinvesteringarna är bra, men inte tillräckliga. Regeringens förslag omfattar 400 miljoner kronor.
Totalt borde 2 miljarder utöver regeringens förslag anslås för nästa budgetår. Det bör finansieras genom ökad miljöbeskattning. Detta paket bör innehålla bl.a. nedanstående punkter. Vi föreslår att regeringen ska återkomma till riksdagen med ett förslag som först remitterats till bl.a. Naturvårdsverket och större miljöorganisationer. Förslaget ska föreläggas riksdagen så att genomförandet kan påbörjas 950701.Övergången till rena biobränslen i trafiken är en av vår tids nyckefrågor på miljöområdet. Investeringsbidrag om 30 % till investeringar i tillverkning och distribution av rena biobränslen för fordonsdrift bör införas. Blandade bränslen ska inte vara bidragsberättigade. Bidragen ska utgå under perioden 950701--960701.Miljöarbetet är centralt för att långsiktigt förbättra samhällsekonomin. På kortare sikt ger det både arbetstillfällen och högre livskvalitet. Arbete med Agenda 21 i kommunerna har en viktig roll. Detta borde stimuleras. Behovet att skydda de mycket små resterna av ur- och naturskog i landet är mycket stort med hänsyn till den fortgående biologiska utarmningen. Endast några få procent av de ursprungliga skogarna finns kvar. Anslagen till inköp av skogsmark till naturreservat och nationalparker måste höjas.
Bibehåll biståndet
Regeringen föreslår att 300 miljoner kronor ska tas från biståndet till utvecklingsländer och användas till att bekosta asylkostnader istället. Dessutom föreslås en nominell frysning av biståndet.
Vi anser att biståndet bör höjas till den tidigare enprocentsnivån av BNP. Att som regeringen föreslå att istället minska biståndet ytterligare anser vi är oacceptabelt. Vi yrkar därför avslag på förslaget att ta 300 miljoner från biståndet till asylkostnader. Vi avslår också förslaget om nominell frysning. Vi föreslår att biståndets andel av BNP i vart fall ska vara oförändrad.
Försvarsanslagen
I propositionen föreslås att utgifterna inom Försvarsdepartementets område begränsas med 2 miljarder kronor senast 1998. Dessutom bör 1996 års försvarsbeslut inriktas på att försvarsanslagen under 1997--2001 ska begränsas med ytterligare 2 miljarder.
Minskningarna i försvarsanslagen är bra, men otillräckliga. Vi anser att försvarsanslagen ska minskas med 8 miljarder kronor till 1998.
Investeringar inom kommunikationsområdet
Regeringen föreslår att 2 miljarder kronor ska anslås till underhåll och reinvesteringar på järnvägar och vägar. Avsikten är att dämpa arbetslösheten och samtidigt förbättra infrastrukturen. Så långt anser vi att förslaget är bra.
Men samtidigt föreslås att detta anslag ska kunna användas till att tidigarelägga investeringar. Det betyder att pengarna kan komma att användas till samhällsekonomiskt omotiverade vägprojekt som inte borde byggas alls.
Vi föreslår att anslaget endast ska kunna användas till underhåll och reinvesteringar, men inte till tidigareläggning av investeringar.
Behåll ALU-satsningen
Regeringen föreslår att ALU-satsningen ska skäras ner kraftigt. Vi anser att det, med hänsyn till den mycket höga arbetslösheten, är för tidigt att göra det. Satsningen bör få fortgå ytterligare ett år.
Fullfölj trainee-utbildningen
Regeringen föreslår att hela anslaget (med råge) till trainee-utbildning istället ska användas till studieförbund och folkhögskolor. Såvitt vi kunnat utröna är trainee- utbildningen bra. Regeringen klargör inte i sitt förslag varför den ska läggas ner. Vi avslår därför förslaget.
Avbytarverksamhet i lantbruk
Regeringen föreslår att statens bidrag till avbytarverksamheten ska avskaffas. I ett första steg föreslås att stödet halveras nästa budgetår.
Avbytarverksamheten är mycket viktig för lantbrukare med djurhållning. Denna typ av lantbruk är både regionalpolitiskt och miljöpolitiskt viktig. Avbytaren är många gånger en förutsättning för att semester och andra ledigheter ska kunna tas ut av lantbrukaren. Vi anser inte att avbytarverksamheten ska äventyras.
Ekonomiska regleringar år 1995 mellan staten och kommunsektorn
Enligt våra förslag blir summan att reglera istället 11 382 miljoner kronor. Utbetalning av skattemedel ska ändras på motsvarande sätt.
Sammanställning av förslagens budgeteffekter
Sammanställning 1995 1988 ändring mot regeringen 1 Avskaffat vårdnadsbidrag -- 3,2 -- 3,2 2 Översyn av ekonomiskt familjestöd -- 0 -- 3 3 Flerbarnstillägg -- 0,5 -- 0,5 4 Bidragsförskott -- 0,2 -- 0,8 5 Förtidspensionering -- 1,9 -- 4,3 6 Anslag för säkerhet -- 2,5 -- 8 -- 5 7 Jordbrukssektorn -- 0,2 -- 0,1 -- 0,2 8 Minskad statlig konsumtion -- 2 -- 2 9 Kyrkliga kommuner -- 0,3 -- 0,3 10 Minskad indexering pensioner m.m. -- 3,2 -- 8,4 annorlunda fördelning BM 11 Långsammare nedtrappning av räntebidragen -- 1,3 -- 2 Summa besparingar
--12,7 --28,6 12 Inkomstbortfall till följd av minskade utgifter -- 2 -- 4,7 13 Värnskatt -- 3,2 -- 4,2 14 Enhetlig kapitalbeskattning -- 8 -- 8 även allemans- fonder 15 Bevarad förmögenhetsskatt -- 1,9 -- 1,9 17 Avkastningsskatt -- 1,9 -- 1,9 18 Minskad indexering -- 1,9 -- 4,4 19 Sänkt bolagsskatt -- 0,5 -- 2 20 Egenavgifter -- 0 -- 0 --14,4 21 Övriga skatteförändringar -- 0,3 -- 3,4 -- 1,3 22 Koldioxidskatt och andra miljöskatter -- 2,5 -- 15 --15 Summa skatteförändringar
--17,2 --32,1 Summa budgetförstärkningar
--29,9 --60,7 -- 4,1 A-Paketet 23 Direktavskrivning byggnader -- 0,1 -- 0,1 -- 2 24 Underhåll m.m. av vägar och järnvägar -- 2 25 Komvux folkbildning m.m. -- 0 omfördelningar 26 Högskoleutbildning -- 0,1 27 Investeringsprogram m.m. -- 2,525 -- 0,2 28 Ungdomsintroduktion -- 0 omfördelningar 29 Miljöinvesteringar -- 2 -- 2 Summa
-- 6,725 -- 0,2 Kommentar: Kostnaden för pkt 29 och 23 täcks av minskad kostnad för direktavdrag för byggnadsinvesteringar. Av totalt 3,7 miljarder i regeringens förslag beräknas 1,7 gå åt till direktavdrag för miljöinvesteringar i vårt förslag.
Med A-paketet avses de arbetsmarknadspolitiska förslagen som ingår i propositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska politikens inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ekologiskt uthållig och socialt ansvarsfull ekonomisk politik,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av den ekonomiska politiken för att minska ränteutgifternas totala andel av statens utgifter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nivån av budgetförstärkningar och balansen mellan besparingar och ökade skatter,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammansättningen av skatter och besparingar i samband med budgetförstärkningar,
6. att riksdagen avslår regeringens förslag om uttag av allmänna egenavgifter i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen om allmänna egenavgifter,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen om socialavgifter,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att socialförsäkringssystemet bör vara skattefinansierat på ett solidariskt sätt,
10. att riksdagen avslår regeringens förslag om lag om ändring i lagen (1990:659) om särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster,
11. att riksdagen avslår regeringens förslag om lag om ändring i lagen (1190:1427) om särskild premieskatt för grupplivförsäkring,
12. att riksdagen avslår regeringens förslag om lag om ändring i lagen (1991:687) om särskild löneskatt på pensionskostnader,
13. att riksdagen beslutar att höja koldioxidskatten i enlighet med vad som anförts i motionen,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag till utvidgad kommunal beskattningsrätt i enlighet med vad som anförts i motionen,
15. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i kommunalskattelagen i den del som gäller avskaffande av den generella rätten att kvitta underskott av nystartad verksamhet mot inkomst av tjänst,
16. att riksdagen avslår regeringens förslag om lag om skattelättnader för sparande i allemansfond,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lättnader för små och medelstora företag,
18. att riksdagen avslår regeringens förslag om lag om ändring i lagen (1993:1540) om återföring av skatteutjämningsreserv,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt avveckling av de generella bostadssubventionerna,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjda bostadsbidrag i samband med minskade generella bostadssubventioner,
21. att riksdagen avslår regeringens förslag om rullande fastighetstaxering,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändrad fastighetstaxering så att miljöförbättrande åtgärder i byggnader inte föranleder höjd fastighetsskatt,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skydd för låginkomsttagare i samband med skatteökningar och minskade pensioner,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nackdelar med höjda marginalskatter,
25. att riksdagen avslår regeringens förslag om lag om direktavdrag för byggnader m.m.,
26. att riksdagen hos regeringen begär förslag om direktavskrivningar för miljöinvesteringar i enlighet med vad som anförts i motionen,
27. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sänkt normalarbetstid i enlighet med vad som anförts i motionen,
28. att riksdagen hos regeringen begär förslag om särskilda miljöinvesteringar för budgetåret 1995/96 omfattande 2 miljarder kronor utöver vad regeringen tidigare föreslagit i enlighet med vad som anförts i motionen,
29. att riksdagen avslår vad regeringen förordat om starthjälp i enlighet med vad som anförts i motionen,
30. att riksdagen avslår regeringens förslag om att 300 miljoner kronor bör tas från biståndsmedel till att bekosta hantering av asylsökande i Sverige,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndet,
32. att riksdagen hos regeringen begär förslag om minskade försvarsanslag i enlighet med vad som anförts i motionen,
33. att riksdagen beslutar att det av regeringen föreslagna anslaget till Sysselsättningsskapande åtgärder inom Kommunikationsdepartementets verksamhetsområde på tilläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1994/95 under sjätte huvudtiteln endast skall få användas till underhåll och reinvesteringar, dock ej till investeringar,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållande av satsningen på arbetslivsutveckling (ALU),
35. att riksdagen avslår regeringens förslag att bemyndiga regeringen att omfördela medel från anslaget Försöksverksamhet med trainee-utbildning under åttonde huvudtiteln,
36. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ekonomisk reglering mellan staten och kommunsektorn i enlighet med vad som anförts i motionen,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållen avbytarverksamhet inom lantbruket.
Stockholm den 22 november 1994 Birger Schlaug (mp) Marianne Samuelsson (mp) Roy Ottosson (mp) Ronny Korsberg (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Peter Eriksson (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Barbro Johansson (mp)