Av regeringens förslag till sänkning av mervärdesskatten på livsmedel, bil. 7, framgår att sänkningen inte omfattar vin, sprit, starköl och tobaksvaror. Det är bra. Den nya skattesatsen föreslås tillämpad från 1 januari 1996.
En alkoholdryck som däremot skulle omfattas av denna sänkning är folkölet. I CAN:s nyligen publicerade undersökning om drogutvecklingen på högstadiet visar CAN på följande rörande folkölet (Skolelevers drogvanor 1994, nr 44). Från åren 1989 till 1994 har följande ökningar skett av andelen ungdomar som dricker folköl:
Konsumtion av folköl
Kön
Årtal 1989 1994 Pojkar 62 % 70 % Flickor 49 % 61 %
Andelen pojkar som dricker fem burkar folköl eller mer per tillfälle har från samma tid ökat från 21 till 30 procent och för flickornas del från 6 till 14 procent.
Samtidigt har vid upprepade tillfällen visats, bl.a. genom Ungdomens Nykterhetsförbund, att butikerna har en slapp kontroll av åldersgränsen 18 år. Härtill kommer att antalet försäljningsställen för folköl avsevärt har ökat efter den 1 januari 1995, då tillståndsgivningen för försäljning upphörde i sin mera restriktiva form.
Enligt vår uppfattning bör således folköl liksom tobaksvaror ha den högre momssatsen på 25 procent. Eftersom restaurangerna för serveringstjänster kommer att ha den högre momssatsen bör samma regel gälla för folkölet. Det skulle då vara ett bidrag till den restriktiva alkoholpolitiken och en signal till ungdomarna att samhället ser med stor oro på den nuvarande utvecklingen.
Regeringen har givit Folkhälsoinstitutet i uppdrag att upprätta en alkoholpolitisk handlingsplan för att sänka alkoholkonsumtionen. Det står i överensstämmelse med WHO-målet att samtliga europeiska stater skall dra ned konsumtionen fram till år 2000 med minst 25 procent. Konsumtionen har sjunkit med 0,5 liter mellan åren 1980 och 1993. Fram till år 2000 skall Sverige således än mera kraftfullt verka för en sänkt alkoholkonsumtion från 1993 års nivå på 6,22 till 5,22 liter per invånare. Det vore således att ge fel signaler till allmänheten, om momsen på folköl sänktes till 12 procent. Redovisningstekniskt kan det ske på samma sätt som för tobaken. Många större varuhus har andra varor än livsmedel, som betalas vid samma kassa, varför två olika skattesatser för momsen likväl måste tillämpas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållen mervärdesbeskattning av öl, klass II, s.k. folköl.
Stockholm den 10 maj 1995 Göran Magnusson (s) Roland Larsson (c)