Skatt på alkoholhaltiga drycker
Sverige har inför FN:s världshälsoorganisation (WHO) åtagit sig ett långtgående uppdrag när det gäller alkoholkonsumtionens utveckling. Sverige har lovat att fram till sekelskiftet begränsa sin totala alkoholkonsumtion med en fjärdedel. Sedan det löftet gavs har en förhållandevis liten minskning -- om ens någon -- åstadkommits. Om vi misslyckas med den uppgiften är det inte bara ett löftesbrott mot världssamfundet. Det är också ett misslyckande i förhållande till vår egen beslutade alkoholpolitik och det är till stort men för hela befolkningen. Både ekonomiskt och framförallt genom de stora skador som drabbar både socialt och mänskligt.
Alkoholpolitiska insatser består av många delar. Flera instrument måste samordnas och gemensamt och vart för sig ha en stark effekt om framgång skall nås. Ett av de få men vetenskapligt styrkta verktygen när det gäller att begränsa alkoholkonsumtionen är beskattningen och detaljhandelsmonopolet.
I regeringens kompletteringsproposition föreslås sänkning av momssatsen på livsmedel. I detta innefattas också öl klass II. Dvs då andra alkoholhaltiga drycker som försäljs via systembolaget inte har fått motsvarande momssänkning vore det logiskt att klass II- ölet behåller nuvarande momssats. Detta sagt oavsett hur den större momsfrågan kommer att hanteras.
Det är viktigt att-- om statsmakten anser prisinstrumentet vara en viktig del i en socialt ansvarsfull alkoholpolitik-- inte genom prissänkningar via nya och lägre skattesatser motverka en begränsande inriktning av försäljning och konsumtion. Propositionen bör i denna del förändras i enlighet med motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att alla alkoholhaltiga drycker undantas från föreslagen momssänkning.
Stockholm den 10 maj 1995 Elver Jonsson (fp) Erling Bager (fp)