Det är ungdomen som är vår framtid är en gammal klyscha som är lika sann idag som den alltid har varit. Vi får inte glömma att vi lämnar våra skulder till nästa generation. Därför ska vi inte leva över våra tillgångar. Den här motionen tar upp några åtgärder som vi bör genomföra för att underlätta för ungdomen och de nästa generationerna och att vi tar med framtiden i våra beslut.
Generationsskulder
Den offentliga skuldsättningen och den ökande miljöskulden är två saker som oroar oss och många ungdomar mycket. Miljöförstöring är en verksamhet där kostnaderna skjuts fram i tiden och där framtida generationer får ta betalningsansvaret utöver de övriga effekterna som sämre hälsa, sämre livskvalitet (p.g.a. förorenad luft, vatten och mindre naturområden) och en sämre säkerhetspolitisk situation. Miljöskulden bör införas i budgeten och miljöredovisning på företag och myndigheter.
Betalningsansvar för de ''felaktiga'' saker som samhället bygger in, t.ex. allergiframkallande bostäder och bostäder som inte är ekologiskt byggda, bör införas. Gammal teknik som ofta är är mer miljöförstörande än ny bör underlättas att bytas ut eftersom det kostar mycket när man måste reparera eller bygga nytt.
Sverige förlorar i konkurrenskraft internationellt när man inte satsar på ny och miljövänlig teknik utan halkar efter, samt när man satsar mindre resurser på utbildning. Priset betalas av framtida generationer. Detta skapar ett missnöje hos ungdomar då de känner att framtidens problem är dem övermäktiga och blir passiviserade av att få ''ärva skulder''.
Vi anser att det är nödvändigt att en särskild kapitalbudget införs i statens budgetsystem. Fördelen är att det blir lättare att överblicka nyttofördelning och betalningsbelastning över tiden för statens investeringar totalt. Vi vill dessutom att man inför miljöskulden i budgeten, att man gör noggranna miljöräkenskaper och att man inför någon form av generationsräkenskaper. Först då anser vi att man har den information som krävs för att kunna göra noggrant övervägda beslut.
Generationsräkenskaper bör genomföras inom näringslivet, men framförallt inom politiken. Vi anser att man bör tillsätta en utredning om generationsräkenskaper.
Demokrati och inflytande
Det är allvarligt att ungdomar känner att de varken kan påverka politiken eller att politiken kan förändra något i deras liv. Många känner en vanmakt och väljer metoder att påverka som ligger utanför det politiska systemet eller att inte påverka alls. Om ungdomsgenerationen vänder politiken ryggen kommer demokratin att förtvina. Enligt maktutredningen är ungdomar en grupp i samhället som har väldigt lite makt. Vi känner dock att ungdomar idag är intresserade av hur samhället ser ut och hur det kan bli bättre.
Politik måste göras attraktiv för unga människor genom att förnya demokratins former.
Ungdomar måste få komma till tals i debatten. Dels ska man uppmuntra ungdomar att engagera sig i politiken och samhällsdebatten genom att låta dem delta, dels måste man vara villig att förändra och anpassa det politiska systemet så att ungdomar bättre passar in. Ungdomar bör vara med där olika beslut fattas -- på lika villkor. Vi behöver ingen ungdomsminister -- vi behöver ungdomar som är med och fattar beslut.
En viktig sak för att öka respekten för demokrati och politiker är det formuleringssätt som många politiker använder sig av. Ett dåligt exempel på formuleringsval är hur regeringsrepresentanter talar om vapenexporten. Man ger inga tydliga besked om hur vapenexporten ser ut idag och den inställning man har om framtiden. Det är mycket mumlande och det krävs att man är expert på området för att rätt kunna tolka de besked man får.
Arbetsmarknad
En av de mest grundläggande förutsättningarna för människors känsla av delaktighet är att ha ett arbete. Arbetslöshet är också särskilt förödande för människors hälsa och självkänsla. Speciellt svårt är det om man som ung går arbetslös, och arbetslösheten hos ungdomar är hög.
För att få in ungdomar på arbetsmarknaden vill vi ta bort arbetsgivaravgiften för ungdomar. Det ska utformas så att man slopar arbetsgivargiften vid anställning av ungdomar under det första anställningsåret.
Överlag måste arbetsgivaravgiften sänkas (miljöskatterna ökas i motsvarande storlek) för att möta framtidens behov av lägre skatt på arbete för att främja tjänste- och miljösektorn. Det är i dessa sektorer som de framtida jobben kommer att finnas. Detta bör kombineras med en arbetstidsförkortning.
Bostadspolitik
Mambor är en företeelse som börjar bli väldigt vanlig. Ungdomar bor allt längre kvar hemma, ofta för att de inte kan hitta en egen lägenhet till rimliga priser. Om man blickar framåt så står Sverige inför en stor bostadsbrist i början av 2000-talet. Detta måste åtgärdas.
Vi vill att man vid ny- och ombyggnad ska satsa på att bygga billiga och små lägenheter. Många ungdomar efterfrågar mindre, billigare bostäder och är villiga att göra avsteg från de allmänna kraven på bostadsstandard.
Det är viktigt att undvika 1970-talets enformighet. Både villor, bostadsrätter, kooperativa boendeformer och hyresrätter bör finnas inom samma område. Att blanda hustyper skapar ett attraktivt boende.
Konsumentfrågor
Vi föreslår att man i Konsumentrådet satsar på att få in ungdomar som ledamöter.
Det viktiga inom konsumentpolitiken är att man har ett enkelt och tydligt system med konsumentinformation och innehållsdeklarationer. Vi vill betona vikten av detta. Många ungdomar är miljömedvetna konsumenter. Med rätt instrument såsom en bra miljömärkning, MKB etc kan man ta till vara detta. Människors konsumtionsmönster fastställs tidigt ofta i ungdomen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om generationsskulder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att generationsräkenskaper bör genomföras,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om generationsräkenskaper,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om demokrati och inflytande,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att förändra politikers formuleringsval,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknad,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadspolitik,3
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att man vid ny- och ombyggnad skall satsa på billiga och små lägenheter,3
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentpolitik,4
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen verkar för att Konsumentrådet satsar på att få in ungdomar.4
Stockholm den 25 januari 1995 Yvonne Ruwaida (mp) 1 Yrkandena 4, 5 hänvisade till KU. 2 Yrkande 6 hänvisat till AU. 3 Yrkandena 7, 8 hänvisade till BoU. 4 Yrkandena 9, 10 hänvisade till LU.