Det moderna informationssamhället ställer stora krav på företagen att inhämta och förmedla information. Inte minst gäller detta företagens skyldigheter att lämna uppgifter till myndigheter. Uppgiftslämnandet är betungande och innebär stora belastningar särskilt för de mindre företagen som ofta saknar särskild personal för de administrativa arbetsuppgifterna. Mot bakgrund av det statsfinansiella läget är det av största vikt att alla onödiga hinder för de mindre företagen undanröjs.
Ambitionen bör vara att uppgiftslämnandet skall minskas. Detta kan åstadkommas bl.a. genom en fortlöpande avreglering av företagsregler. I avregleringsdelegationens andra rapport föreslås ett rullande system för aktiv avreglering. Detta arbete bör fullföljas under innevarande mandatperiod.
En stor del av uppgiftslämnandet har sin bakgrund i tillsyn och kontroll av företagen. Tillsyn och kontroll sker bl.a. enligt miljölagstiftningen, livsmedelslagstiftningen och arbetsskyddslagstiftningen. Arbetet har under senare år genomgått en förändring. Aktiv tillsyn och kontroll har ersatts av egentillsyn från företagens sida, vilket har sina fördelar. Samtidigt finns en risk för att egentillsyn leder till ökat arbete för företagen i form av uppgiftslämnande. En viss kritik i denna riktning har framförts av RRV och riksdagens revisorer. För att undvika ökat uppgiftslämnande bör kontrollprogrammen inte utformas allt för generellt.
De centrala företags- och statistikregistren innebär ett betungande uppgiftslämnande för företagen. Ett stort problem för närvarande är att många myndigheter kräver in egna uppgifter från företagen i stället för att söka uppgifterna i redan upprättade register. Ett ökat samarbete, på såväl kommunal som statlig nivå, skulle leda till minskat arbete för företagen. Samkörning av register kan emellertid leda till integritetsintrång för företagen. I syfte att undvika detta bör företagen vid uppgiftslämnandet informeras om i vilka sammanhang som uppgifterna kommer att användas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskat uppgiftslämnande.
Stockholm den 24 januari 1995 Rune Backlund (c) Inga Berggren (m) Marianne Andersson (c) Bengt Harding Olson (fp) Michael Stjernström (kds) Sten Svensson (m) Kenth Skårvik (fp)