Statistiska Centralbyrån har 1978 och 1984 genomfört 2 nationella resvaneundersökningar och vid vardera intervjuat 7 000--8 000 svenskar om sitt resande. Resultatet har bl.a. använts för forskning vid universiteten och av Väg- och trafikinstitutet. Denna statistik är behäftad med brister. Konjunkturläget under intervjuåret gör att statistikens värde kan ifrågasättas i många sammanhang.
SCB har nu på uppdrag av Delegationen för prognos och utredningsverksamhet inom Kommunikationsdepartementet den 1 juli 1994 påbörjat en insamlingsperiod som sträcker sig över 5 år. Varje år skall 8 000 personers resande kartläggas. År 2000 bör alltså finnas en tidsserie på 5 år och 40 000 resenärers uppgifter till grund för forskning, analyser med avseende på infrastrukturinvesteringar etc. En avsevärd kvalitetsförbättring i beslutsunderlaget bör därigenom kunna uppnås till gagn för investeringarna under nästa sekel.
Styrelsen för Sverigebilden fullföljer nu den statistiksamling om svenskars resande i Sverige och utlandet, i arbetet och på fritiden, med och utan övernattningar som startades av dåvarande Sveriges Turistråd i samråd med Transportrådet, Vägverket, Banverket, Luftfartsverket och Statens Järnvägar som fått sina önskemål tillgodosedda avseende intervjuinnehållet. Uppgifter insamlas bl.a. om socioekonomiska förhållanden, reseanledning, utgifter förknippade med resan m.m. Databasen byggs löpande upp med 2 000 intervjuer i månaden, dvs 24 000 intervjuer per år. Den består nu av en tidsserie som sträcker sig över 6 år (1989--1994) och av 144 000 intervjuer. Det är av största vikt att denna, även i ett internationellt perspektiv, unika databas och resvaneundersökning kan permanentas för forskning och planering.
Regeringen bör därför pröva att den statligt finansierade statistikinsamlingen om svenskars resande samordnas så att avbrott i tidsserierna undviks och att de besparingar som då görs används för att utnyttja redan befintlig resandestatistik som underlag för analyser, forskning och beslut som rör kommunikationssystemen och turismen i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statistikinsamling.
Stockholm den 22 januari 1995 Erik Arthur Egervärn (c)