Statistiska Centralbyrån (SCB) har stor betydelse för vårt lands goda anseende för tillförlitlig och betydelsefull statistikproduktion. Behovet av en god statistikproduktion med hög relevans för samhället förstärks av Sveriges medlemskap i EU.
SCB har sin verksamhet förlagd till Örebro och Stockholm. Enligt ett riksdagsbeslut från 1987 skall minst 55% av de anställda vid Statistiska centralbyrån vara placerade vid SCB i Örebro. SCB har i stort uppfyllt detta mål genom att lägga sig vid en miniminivå kring 55% i Örebro.
Riksdagsbeslutet tillkom i samband med utbyggnaden av SCB-huset i Örebro. Detta är dimensionerat för cirka 830 anställda. Omfattande omstruktureringar har lett till att antalet anställda vid SCB som helhet minskat kraftigt under senare år, från cirka 1 500 (exklusive intervjuare) år 1985 till drygt 1 100 anställda i början av år 1995. Vid SCB i Örebro finns för närvarande drygt 600 anställda.
Skälen för en uppbyggnad av SCB var ursprungligen (i slutet av 60-talet) såväl rekryteringsproblem i Stockholm som regionalpolitiska skäl. Efterhand har verksamheten i Örebro vuxit upp till en viktig del av SCB med betoning på de stora registren (befolkningsregistren, utbildningsregistret m.fl.). Rekryteringsmöjligheterna har visat sig vara goda i Örebro såväl vad gäller assistenter som kvalificerade handläggare. Till detta har högskolan i Örebro med sin mycket kvalificerade utbildning inom det samhällsvetenskapliga området bidragit.
De regionalpolitiska skälen för en placering av SCB i dess helhet till Örebro är i dag väl så starka som när riksdagen tog 1987 års principbeslut om att minst 55% av verksamheten skulle koncentreras till Örebro. Det finns anledning att se med stor oro på förslaget i budgetpropostionens bilaga 8 sidan 109 om att kravet på att minst 55% av de anställda skall finnas i Örebro inte längre ska kvarstå. I stället för att ändra principbeslutet om att minst 55% av de anställda vid SCB ska finnas i Örebro bör riksdagen ta initiativ till en utredning om möjligheterna att lokalisera hela verksamheten till Örebro.
Vi instämmer i regeringens uppfattning att verksamheten är väl etablerad och fungerar väl i Örebro, varför en förändring av beslutet inte skulle leda till omedelbara och dramatiska förändringar vid Örebroenheten. Det är däremot ingen hemlighet i någon organisation att verksledningens placering många gånger kan spela en avgörande roll för beslut i samband med förändringar och att risken därför är stor att Örebroenheten långsiktigt får stå tillbaka om beslutet ändras.
Örebro län genomgår mycket allvarliga strukturförändringar och hör till de delar av landet som de senaste åren haft den minst gynnsamma befolkningsutvecklingen. Strukturförändringar inom industrin har inneburit dramatiska personalnedskärningar i stora delar av länet. Till detta kommer de kraftiga nedskärningar som genomförts och genomförs inom statlig, landstingskommunal och kommunal förvaltning i länet.
Om inte Örebro län ska drabbas av en kraftig tillbakagång krävs en aktiv regionalpolitik, där statliga myndigheter på olika sätt söker stärka länets konkurrensfördelar.
En samlokalisering av hela SCB i Örebro skulle vara ett av flera medel att stärka länets konkurrenskraft och innebära en betydelsefull motkraft mot andra indragningar av arbetsplatser i länet.
Från SCBs synpunkt är sannolikt ortsplaceringen som sådan inte så viktig. Statistik kan produceras på många orter i Sverige, om såsom i Örebro förutsättningarna för rekrytering och god kontakt med landet som helhet är goda. Däremot innebär uppdelningen på två orter kostnadshöjningar och svårigheter till idealt samarbete och samordning inom SCB.
I budgetpropositionen föreslås en nivåsänkning av SCBs verksamhet med 5% till 1996 års utgång och en sänkning av kostnaderna med 36,6 miljoner kronor vid utgången av 1998. Därtill kommer med stor sannolikhet minskade tjänsteköp från andra statliga myndigheter, vars resursramar beskurits i budgetpropositionen. Mot bakgrund av den betydelse en god statistikproduktion har för samhället som helhet bör möjligheterna att effektivisera verksamheten genom samordning av SCB:s verksamhet till Örebro prövas noga.
Den nuvarande uppdelningen av SCB ger inte obetydliga merkostnader i form av såväl arbetstid för resor mellan Örebro och Stockholm, där SCBs handläggare är frekventa resenärer, som för resor och traktamenten. Andra mer svårtolkade kostnader är den försämring i samordning och samarbete som en uppdelning på två orter medför. Även för arbetsklimatet är en uppdelning på två orter en nackdel.
SCB-huset i Örebro utgör med sina moderna och för statistikproduktion anpassade lokaler ett av Europas bästa statistikhus. Genom det nya SCB-huset finns goda förutsättningar att förlägga SCB i dess helhet till Örebro (inklusive Mittsystem, den gamla datacentralen vid SCB). SCB-huset, som skulle inrymma huvuddelen av SCB:s verksamhet, kan enkelt kompletteras med andra lokaler i centrala Örebro.
Vi är väl medvetna om att frågan om SCB:s lokalisering till Örebro prövats tidigare i riksdagen, men menar att en genomgripande prövning av den statliga sektorns resursutnyttjande parad med en aktiv arbetsmarknads- och regionalpolitik talar för en förnyad prövning av ärendet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning om ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningar att förlägga SCB i sin helhet till Örebro,
2. att riksdagen vidhåller sitt tidigare fattade beslut om att minst 55 % av de anställda skall vara placerade vid SCB i Örebro.
Stockholm den 18 januari 1995 Inger Lundberg (s) Håkan Strömberg (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s)