Reviderad finansplan m.m.
I bilaga 7 till proposition 1994/95:150 anges att regeringen har för avsikt att skyndsamt genomföra en översyn av kommunallagens bestämmelser om ekonomisk förvaltning.
Regeringen framhåller i propositionen att den ökade friheten som kommuner och landsting fick genom den nya kommunallagen har skapat betydande problem. I propositionen anförs att kommunernas och landstingens hantering av pensionsåtaganden, borgensförpliktelser, upplåning och utförsäljning av kommunal egendom särskilt uppfattats som problem. Vidare framhålls att förändringen i kommunallagen tycks ha lett till ökade svårigheter att åstadkomma balans mellan inkomster och utgifter.
Att redovisningen av bl a pensionsåtaganden aktualiserats de gångna åren hänger samman med att den nya kommunallagen stadgar att kommunerna skall följa god redovisningssed enligt den lagstiftning som tillämpas för privata företag. Detta innebär att kommunerna i sina bokslut skall redovisa upplupna pensionsskulder. I många kommuner, inte minst i storstadskommunerna, har inte sedan ATP-reformen genomförts pensionsskulder redovisats helt eller partiellt i kommunens balansräkning. Kommunernas pensionsåtaganden uppfattades i praktiken som ett pensionsåtagande av i princip samma natur som ATP- systemet. Förfallna pensionsåtaganden skulle betalas med en viss procent av årets utbetalade lön. Den intensifierade pensionsdebatten riktade uppmärksamheten på det allvarliga i att kommunernas pensionsskulder inte redovisades på samma sätt som sker i näringslivet.
Vissa kommuner började rätta till sin redovisning i detta hänseende, men upptäckte att de pensionsskulder som borde redovisas var så stora att förändringarna måste genomföras under en följd av år. Den förändrade redovisningen av pensionsskulden visade också på andra brister i den kommunala redovisningen -- vissa kommuner skrev upp sitt fastighetsbestånd med det belopp pensionsskulden börjat redovisas. Att skriva upp fastigheters värde står, utom i undantagsfall, i strid med de redovisningsregler som tillämpas inom näringslivet.
Andra redovisningsproblem som uppmärksammats i samband med de kommunala boksluten är den diffusa gränsdragning som alltför ofta görs mellan fastighetsinvesteringar och fastighetsunderhåll. Eftersatt fastighetsunderhåll har alltför ofta aktiverats i kommunernas redovisningar. Den lagstiftning som reglerar för företag inom den privata sektorn och FARs anvisningar behöver ett komplement i en särskild kommunal redovisningslag.
Enligt bilaga 7 skall regeringen i lag reglera kommunernas rätt att ta upp lån. Kommunerna skall i princip i framtiden endast få låna till investeringar. Regeringen avser också att utarbeta ett förslag till lag om hur problem skall hanteras när kommuner och landsting inte kan fullgöra sina betalningsförpliktelser, synen på borgensförbindelser m.m.
Den lagstiftning som regeringen avser att arbeta fram kommer att bli förhållandevis verkningslös utan lagstiftning om en kommunal redovisningslag, som anger krav på värdering av tillgångar och skulder samt de krav som måste ställas på resultat-, balansräkning och koncernredovisning samt erforderliga krav på bokslutskommentarer m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om en kommunal redovisningslag.
Stockholm den 10 maj 1995 Margit Gennser (m) Per Bill (m)