Huvudsyftet med föreliggande förslag är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar mellan kommuner respektive landsting. Detta skall ske genom en långtgående utjämning av skillnaderna i beskattningsbara inkomster och i strukturellt betingade kostnader. Ett annat syfte är att skapa ett stabilt och överblickbart system som inte ändras år från år.
I förslag från regeringen, som även centern står bakom, anges att tidigare utjämningssystem innehållit mer av politiska bedömningar än objektivt mätbara faktorer och att föreliggande förslag i stället bygger på fördelning på objektiva grunder. Vi ifrågasätter detta vad gäller metoderna för kostnadsutjämning. Valet av standardkostnadsmetoden innebär att helhetssynen riskerar att förloras bl.a. i fråga om socialtjänstens kostnader. Förebyggande insatser inom fritid och kultur tas inte med och insatserna mot arbetslöshet värderas lågt. Framräknade statistiska samband tas till intäkt för att det finns orsakssamband, vilket kan ifrågasättas på en rad punkter. Bristen på statistiskt samband tas ibland till intäkt för valet av andra indikatorer. Valet av samband förefaller gynna vissa typer av kommuner på ett systematiskt sätt. I detta val finns stort utrymme för politiska värderingar. För hälso- och sjukvård, individ- och familjeomsorg och kollektivtrafik, verksamheter där storstadsområden har höga kostnader, tillämpas metoder baserade på kostnadsskillnader, medan man för äldreomsorgen, där kostnaderna är höga i gles- och landsbygdskommuner istället tillämpar en behovsanpassad modell. Metodvalet missgynnar konsekvent de flesta av skogslänens kommuner. Vi ifrågasätter över huvud taget det möjliga i att infånga Bjurholms och Stockholms förhållanden inom samma matematiska formler.
Kommunerna har uttryckt starka önskemål om ett hållbart och stabilt system vars konsekvenser är överblickbara under en följd av år. Förslaget innehåller övergångstider på upp till åtta år, kontrollstation efter två år och en parlamentarisk uppföljning. Vi ifrågasätter om förslaget därmed uppfyller kommunernas önskemål om stabilitet och förutsägbarhet. I stället tolkar vi detta som ett tecken på att förslagsställarna är medvetna om förslagets många brister. Utformningen torde leda till ständiga krav på förändringar vilka till en del också kommer att verkställas successivt. Kommunförbundets enhälliga tillstyrkan syns mest vara ett uttryck för uppgivenhet.
Den metod för inkomstutjämning som föreslås i propositionen har två för oss oacceptabla konsekvenser. För det första skapar det mycket komplicerade utjämningssystemet så kallade Pomperipossaeffekter. Det innebär att vissa kommuner får sänkta intäkter om skattekraften i kommunen ökar och vice versa. För det andra blir inte utjämningen fullständig utan de fattigaste kommunernas skattekraft blir omkring 5 % lägre än de rikaste. De svagaste kommunerna missgynnas alltså till skillnad från i tidigare utjämningssystem. Motivet varför regeringen och centern inte väljer ett enkelt och rakt system med lika skattekraft i alla kommuner sägs vara att systemet därmed skulle ge kommuner och landsting, med en skattekraft under genomsnittet, direkta incitament att höja skatten. Vi delar inte denna misstänksamhet gentemot kommunpolitikerna. Medvetenheten om nackdelarna med en hög kommunalskatt är i dag mycket stor varför någon okynneshöjning inte förekommer. Däremot föreligger olika politiska värderingar om skattens storlek.
Införandeperioden föreslås bli hela åtta år och kommuner som får sänkta inkomster drabbas inte av större sänkning än 250 kr per skattekrona och år. Däremot innehåller inte förslaget några begränsningar av vilka kommuner som skall få tillskott och vilka som skall få sänkta inkomster med hänsyn till respektive kommuns skattesats. Vi finner det stötande att lågskattekommuner med god ekonomi som till exempel Lund får inkomstförstärkningar med 1 543 kr/inv medan högskattekommuner med dålig ekonomi som till exempel Överkalix förlorar 2 000 kr/inv.
Sammantaget anser vi att förslaget i sin nuvarande utformning bör avvisas och regeringen bör återkomma med nytt förslag. De stora problem som otvivelaktigt finns i några kommuner däribland Göteborg kan åtgärdas på annat sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till bidrags- och utjämningssystem för kommuner och landsting,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett bidrags- och utjämningssystem för kommuner och landsting.
Stockholm den 10 maj 1995 Torsten Gavelin (fp) Lennart Fremling (fp) Sigge Godin (fp) Lennart Rohdin (fp)