Ekonomisk politik 1. Det socialliberala projektet: En ny svensk modell
Under många år var Sverige ''Landet annorlunda''. Hos oss var massarbetslöshet något som hörde 1930-talet till. Tron att det som kallats den svenska modellen skulle skydda oss från de problem andra länder länge brottats med har varit stark.
Vi vet nu att det var fel.
Den öppna arbetslösheten har på några få år stigit till nivåer som till alldeles nyligen var otänkbara. Sverige har fogats till den långa raden av västeuropeiska länder med arbetslöshetstal kring 10 procent.
Eftersom det som hänt i Sverige har sin motsvarighet i andra delar av Europa kan man lätt förledas att tro att det ligger något ödesbundet och obönhörligt i denna dystra utveckling. Det finns nu också ganska många debattörer som -- med lite variationer i sitt budskap -- hävdar just detta: ''Vi får acceptera den bistra verkligheten. Arbetslösheten har kommit för att stanna. Sverige kan inte skilja sig från mängden. Vi skall inte tro att vi är något.'' Detta är en förödande vanföreställning.
Det är visserligen inte förvånande att den uppstår. Kriser har i alla tider gett näring åt utvecklingspessimism. Liberaler har ständigt fått kämpa mot tanken att samhällsutvecklingen styrs av förutbestämda lagar som inte är åtkomliga för människors handlingar.
Den tanken har alltid varit både felaktig och skadlig. Så även i dag. Skulle föreställningen om den bestående massarbetslöshetens oundviklighet nu sprida sig på allvar kan den nämligen skapa handlingsförlamning i ett läge när vi fortfarande har en reell chans att vända utvecklingen.
Massarbetslösheten är en realitet. Men den har ännu inte bitit sig fast. Långtidsarbetslösheten är fortfarande förhållandevis begränsad. Bidragsberoendet har ännu inte -- som i många andra länder -- blivit en utbredd livsstil.
Men hotet är överhängande. Vi tror för vår del att de beslut som fattas de närmaste åren blir avgörande för lång tid framöver.
Ett centralt budskap i vår politik är detta:
Felet med den svenska modellen har inte varit ambitionen att skapa en arbetsmarknad som positivt avviker från andra länder och en arbetsmarknadspolitik som bygger på aktiva åtgärder i stället för passiva bidrag.
Felet har legat i tron att det är politiker och myndigheter som skapar jobb. Felet har legat i föreställningen att det i längden går att ha en låg arbetslöshet utan att samtidigt ha en hög värdering av innovatörer, entreprenörer och företagare, utan att samtidigt också ha riktiga incitament i skatte- och regelsystem av skilda slag.
Socialdemokraterna anklagar ibland andra för att vilja rasera den svenska modellen. Men det var i själva verket de själva som monterade ned den. I dess ursprungliga form byggde den bl.a. på en stor tolerans för vinster i näringslivet, på en rörlighetsstimulerande politik och på en stark tro på värdet av utbildning. På samtliga dessa punkter vred de politiken fel med början kring 1970.
På samtliga dessa punkter måste politiken nu vridas rätt.
Vi tror inte att Sveriges problem kan lösas utan att det sker ett liberalt skifte i tänkesätt och samhällsklimat.
Det krävs en dramatiskt annorlunda värdering av företagandet som livsstil för att Sverige skall kunna få fram de hundratusentals nya jobb i den privata sektorn som behövs för att massarbetslösheten skall besegras. Företagandets materiella villkor kan och måste förbättras på politisk väg. Men det vi eftersträvar är också en kulturförändring där enskilda initiativ i vid mening värderas på ett annat sätt än i dag.
Det finns en del som hävdar att detta inte är möjligt utan en omfattande välfärdspolitisk avrustning. Vi vågar påstå motsatsen.
Ekonomin blir inte sundare, innovatörerna inte djärvare, småföretagen inte mer livskraftiga om daghemmen skulle stängas eller de generella socialförsäkringarna avvecklas. Tvärtom. Den privata sektorn kan inte expandera i ett vakuum. Den kan få tillräcklig växtkraft bara i ett genomtänkt samspel med en väl fungerande -- och fullt finansierad -- offentlig sektor.
De finansiella obalanserna i budget och utrikesaffärer och den snabbt växande statsskulden är i allt väsentligt ett symptom på samma problem, nämligen att den privata sektorn har vuxit för litet under de senaste decennierna.
Utifrån det socialliberala synsätt vi förespråkar måste en ny svensk modell formas.
Uttrycket kan förefalla pretentiöst. Vi tror inte att de åtgärder som krävs var och en för sig behöver vara så revolutionerande. Men de måste bygga på bärande tankar som i centrala avseenden skiljer sig från vad som varit socialdemokratisk politik under de senaste decennierna.
Sverige är inte en företagarnation. Men vi måste bli. Klimatet och kulturen måste förändras.
Utbildningsnivån är -- tvärtemot vad många föreställt sig -- inte i världsklass. Men den måste bli. Kunskap och kompetens måste prioriteras och premieras.
Arbetsmarknadspolitik och trygghetssystem har inte alltid de inbyggda drivkrafter till arbete som en sund ekonomi kräver. Men de måste få. Krav och incitament måste utvecklas om vi skall få ner långtidsarbetslösheten och klara välfärden. En ny svensk modell skall bygga på två bärande tankar. För det första: Människor måste uppmuntras att pröva sina vingar och de skall -- om idéerna håller -- kunna tjäna pengar på hederligt företagande och ''vita jobb''. Det skall inte anses fult att vara framgångsrik. För det andra: Den generella välfärden skall inte rivas ner utan stöpas om så att den främjar arbetsvilja och ger utrymme för enskilda alternativ. Fördelningspolitiken skall inte ta sikte på att kapa topparna utan på att utsatta grupper skall få stöd, nya möjligheter och ny framtidstro.
Det finns inga enkla vägar ur massarbetslöshetens grepp. Drömmen om någon typ av ''quick-fix'' är inte bara orealistisk utan också direkt skadlig. Den gör det lätt att falla för idéer som skulle göra ont värre: arbetsdelning, begränsningar i frihandeln, nya subventioner till bostadsbyggande, sänkt matmoms, avveckling av välfärdsstaten.
Vi socialliberaler är besjälade av en stark tro på Sveriges möjligheter. De grundläggande förutsättningarna för investeringar och ekonomisk tillväxt förbättrades avsevärt genom en rad beslut under första halvan av 90-talet. Vi tänker bl.a. på skattereformen, medlemskapet i EU, socialförsäkringsreformerna, den massiva ökningen av antalet platser i högre utbildning samt öppnandet av nya sektorer för konkurrens.
Det nya GATT-avtalet innebär samtidigt ökad frihandel över hela världen. Den ekonomiska utvecklingen öppnar nya exportmarknader i Asien, Latinamerika och östra Europa. Jobben har bl.a. genom den s.k. vitboken 1993 förts upp högt på EU-samarbetets dagordning.
Det som kastar mörka skuggor över den närmaste framtiden är socialdemokraternas återställarpolitik och de återkommande räntekriserna -- i betydande utsträckning olika sidor av samma sak.
När vi har prövat vilka de mest strategiska åtgärderna är för att skapa de nya jobben och få ner arbetslösheten har vi påmints om hur mycket av det nödvändiga som den borgerliga regeringen fick uträttat -- och hur förödande de socialdemokratiska återställarna i motsvarande mån har varit. Vi tänker inte minst på den höjda marginalskatten, avskaffandet av dubbelbeskattningen på riskkapital och reformerna i arbetslöshetsförsäkringen.
Detta har gjort oss än mer övertygade om att Sverige måste byta kurs.
Vårt land har utomordentligt allvarliga obalanser att ta itu med. Det gäller både bristen på arbetstillfällen och underskottet i de offentliga finanserna. Till det kommer de utmaningar som globaliseringen av ekonomin, den informationstekniska utvecklingen och kampen mot miljöförstöringen för med sig.
Kanske är det viktigaste i dessa utmaningar att vi skall förmå ta vara på de möjligheter förändringarna öppnar i stället för att förlamas av hoten.
Kraven på anpassningsförmåga växer. Stelheter och förlegade ideologiska låsningar blir i framtiden allt mer skadliga. Vi kan aldrig skapa morgondagens välstånd med lösningar från det förflutna. Vår framtida trygghet bygger ytterst på vår vilja och förmåga till förändring.
2. Varning för fyrafemtedelssamhället
I slutet på mars publicerade Dagens Industri en ledare med rubriken ''Se på den här kurvan och fundera över Sveriges framtid''.
Kurvan som sträckte sig över tidningssidan redovisade utvecklingen av antalet långtidsinskrivna vid arbetsförmedlingen. De som var med i statistiken hade varit inskrivna oavbrutet i minst två år och under denna tid växlat mellan öppen arbetslöshet och deltagande i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
* Diagram över långtidsinskrivna (se bilaga 1)
Diskussionen kring långtidsarbetslösheten har hittills ofta kretsat kring en annan faktauppgift: hur många som varit arbetssökande över 6 månader utan att få jobb. Enligt AMS handlade det om 120 000 personer i mars 1995.
Men det Dagens Industri lyfte fram är långt viktigare. Det var ett mått på hur många människor som under mycket lång tid stått vid sidan av den ordinarie arbetsmarknaden. I januari 1990 handlade det om 15 897 personer. I februari 1995 hade antalet ökat till en kvarts miljon -- dvs. 16 gånger så många. Enligt arbetsförmedlingens statistik från mars 1995 är det aktuella antalet 200 000 personer.
Dessa sifferuppgifter speglar allvaret i det hot vi står inför: att en stor grupp människor blir permanent utslagna från arbetsmarknaden.
I valrörelsen 1991 varnade Folkpartiet liberalerna för ''arbetslöshetsbomben''. Bakgrunden var den då rekordartade ökningen av antalet varsel om uppsägningar. Efter några år av stark ekonomisk överhettning och arbetskraftsbrist var 1980-talets ekonomisk-politiska missgrepp på väg att slå tillbaka med full kraft mot den svenska arbetsmarknaden.
Problemen blev långt större än de vi varnade för.
Situationen i dag snart fyra år senare kan beskrivas på olika sätt:Den totala arbetslösheten (dvs. de som var öppet arbetslösa eller sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder) låg i mars 1995 enligt SCB på 535 000 personer dvs. över en halv miljon.Antalet öppet arbetslösa vid samma tid var 318 000 eller 7,6 procent av arbetskraften. 159 000 personer var latent arbetssökande dvs. villiga och förmögna att ta ett jobb men utanför arbetskraften.
Därtill kommer att stora grupper har förtidspensionerats av arbetsmarknadsskäl. Den faktiska pensionsåldern ligger nu en bra bit under 60 år.
Totalt står omkring en femtedel av befolkningen mellan 20 och 65 år vid sidan av den ordinarie arbetsmarknaden.
Socialdemokraterna har ibland lite oprecist använt uttrycket tvåtredjedelssamhället för att beskriva ett hotande framtidsscenario. Formuleringen är hämtad från internationell debatt och betecknar ett samhälle där en stor minoritet hamnat utanför och missgynnats av politiska beslut men där majoriteten lever gott och i kraft av sin majoritetsställning slår vakt om sina privilegier.
Beskrivningen har fram till nu haft mycket lite med svensk verklighet att göra.
Men ur statistiken växer i dag en mera reell hotbild fram: ett fyrafemtedelssamhälle där mycket stora grupper arbetsföra svenskar står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. I en del invandrargrupper är arbetslöshetstalen skyhöga. De sociala problem detta kan medföra kan knappast överskattas. Hotet om ett alltmer segregerat samhälle rycker närmare.
Dess värre är det mycket svårt att se någon snabb ljusning. I det korta perspektivet är det värt att notera att AMS i mars i år reviderade upp sin prognos för arbetslösheten under 1995 och 1996 bl.a. beroende på det höga ränteläget.
Även den socialdemokratiska regeringens mera långsiktiga prognoser i finansplanen i januari -- som ändå byggde på alltför optimistiska antaganden -- var föga uppmuntrande. 1998 beräknades den totala arbetslösheten fortfarande överstiga 10 procent.
Våren 1994 hävdade socialdemokraterna, då ännu i opposition, att de skulle kunna pressa ned den öppna arbetslösheten under 5 procent redan 1995. Men nu visar deras egna prognoser att de inte når dit ens år 2000 (då den enligt kompletteringspropositionen bedöms bli 5,6%). Enligt långtidsutredningen dröjer det ända till 2010.
I de flesta industriländer har arbetslösheten ökat trendmässigt sedan 1973. Förra året uppgick den öppna arbetslösheten i OECD-länderna till 8,5 procent, strax över Sveriges nivå. Om man begränsar sig till Europa låg nivån ännu högre -- kring 12 procent.
Sverige är alltså långt ifrån unikt. Det unika ligger nu på ett annat plan. Den snabba försämringen fr o m 1990 -- då vi tappat över 500 000 jobb och arbetslösheten exploderat -- har få motsvarigheter i vår omvärld. Finland som i ett slag tappade hela sin handel med det f.d. Sovjetunionen drabbades värre än vi.
Den svenska utvecklingen ter sig likafullt dramatisk. Den öppna arbetslösheten ökade från 1,7 procent 1990 till över 8 procent 1993. Den totala arbetslösheten ökade under samma period från ca 3 till ca 13 procent. Skillnaden mellan den totala och den öppna arbetslösheten speglar en gigantisk kraftansträngning när det gäller att sysselsätta människor i aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
I ett avseende skiljer vi oss fortfarande på ett positivt sätt från vår omvärld. Även om långtidsarbetslösheten stigit kraftigt har den ännu inte samma utbredning som i de flesta andra europeiska länder där den totala arbetslösheten nu legat högt under lång tid. Det skall samtidigt noteras att insikterna ute i Europa om att inflationsbekämpning och budgetsanering inte är möjlig utan att arbetslösheten minskar påtagligt har ökat.
Den kris som drabbade Sveriges ekonomi -- med början 1989--1990 -- hade sina rötter långt tillbaka genom en politik som successivt försvagade vår utvecklingskraft. Den akuta krisen utlöstes av en serie allvarliga ekonomisk-politiska misstag under andra halvan av 1980-talet. Vi skall inte här närmare fördjupa oss i skuldbörda och orsakssamband. Vi nöjer oss med att påminna om att en alltför svag finanspolitik under 1980-talet skapade överhettning och hög inflation, vilket enligt dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt bäddade för ''arbetslöshetens stålbad''.
Inflationen bidrog steg för steg till att undergräva Sveriges konkurrenskraft och till att skapa det spekulationsklimat som lade grunden till finanskrisen.
När övergången till en låginflationspolitik till sist tvingades fram, drabbades ekonomin av dramatiskt stigande realräntor med åtföljande bortfall av efterfrågan. Låneekonomin försvann. Hushållssparandet gick från att vara negativt till mera normala nivåer, och den inhemska efterfrågan rasade. Budgetunderskottet exploderade.
Slutsatsen är enkel: Utan överhettningen hade varken arbetslöshetskrisen eller statsskuldskrisen behövt bli så dramatisk som den blev.
Men det finns också mer djupgående systemfel som bidragit till att problemet har uppstått.
Många av problemen sammanfattas i en enda iakttagelse: Sedan 1945 har Sverige inte haft något nettotillskott av jobb i den privata sektorn. Visst har nya privata jobb skapats, men gamla har slagits ut i samma takt.
Med ett uttryck lånat från Bertil Ohlin: ''De välståndsbildande krafterna har försummats.'' Växtkraften i vår ekonomi har successivt blivit allt svagare. Drivkrafterna för arbete, sparande och företagande har under lång tid varit otillräckliga och är det i många avseenden fortfarande. Till det kommer att lönebildningen oavbrutet fungerat dåligt.
Därför är vi där vi är. Därför måste politiken läggas om.
3. Det ekonomiska läget
Konjunkturuppgången förra året var kraftigare än den bedömdes i budgetpropositionen i januari i år. Industriproduktion, export och investeringar ökade kraftigt och mot slutet av året fanns därtill vissa förhoppningar om att återhämtningen nått även den inhemska ekonomin. Därefter har emellertid alltfler tecken kommit på att expansionen har dämpats. Inom industrin finns indikationer på att toppen redan börjar skönjas, detaljhandeln har utvecklats svagt, bilförsäljningen har minskat. De svenska hushållen har successivt fått en alltmer pessimistisk inställning till både den egna och den svenska ekonomins utveckling. Sysselsättningen har visserligen ökat sedan konjunkturbotten passerades men ökningen är blygsam.
Vi vill inte utesluta att utvecklingen kan följa regeringens prognoser eller att tursamma händelser kan inträffa i vår omvärld som ger draghjälp till en god tillväxt. Vi skulle för vår del välkomna en sådan utveckling. Men oroande tecken finns på att den nuvarande uppgången är mycket bräcklig och håller på att försvagas.
*Diagram över hushållens förväntningar (se bilaga 2)
Statistiska Centralbyrån redovisar en ökning av bruttonationalprodukten (BNP) under 1994 på 2,2 procent vilket är 0,2 % högre än regeringens bedömning i januari. Att regeringens prognoser för kommande år ser något bättre ut förklaras delvis av att basen för beräkningarna på detta sätt höjts. Med tanke på att de positiva resultaten förra året ibland tillskrivs den nya regeringen kan det finnas anledning att påpeka att det som hände det året naturligtvis i allt väsentligt var en följd av åtgärder som vidtogs och händelser som inträffade under den förra regeringens tid. De åtgärder som den socialdemokratiska regeringen har genomfört trädde inte i kraft förrän under 1995 och påverkar således i första hand utvecklingen från och med nu. Det kan naturligtvis inte uteslutas att både företagens och hushållens beteende redan mot slutet av 1994 påverkades av höstens beslut om ''återställare'' och höjda skatter redan före ikraftträdandet -- det kan till och med vara sannolikt att detta är en av orsakerna till att uppgången saktade av.
I början av mars i år ökade oron på de internationella finansmarknaderna och den amerikanska dollarn försvagades. Detta återverkade mycket negativt på den svenska ekonomin. Räntorna steg kraftigt och kronans försvagning nådde nya bottennivåer. Bristen på förtroende och den svenska ekonomins sårbarhet manifesterades åter.
*Diagram över ränte- och växelkursutvecklingen (se bilaga 3 a och 3 b)
Under den allra senaste tiden har räntorna sjunkit markant medan kronans försvagning i allt väsentligt bestått. Räntenedgången orsakas främst av sjunkande räntor utomlands samt en rekyl i och med att osäkerheten om innehållet i kompletteringspropositionen har bortfallit efter det att den har presenterats.
Alla de länder som liksom Sverige betraktas som högränteländer och drabbades hårt när turbulensen började har kunnat notera sjunkande räntor. I denna grupp ingår förutom Sverige bl a också Italien, Spanien, Finland och Kanada. Den genomsnittliga räntedifferensen gentemot Tyskland har för dessa länder sjunkit från nära 4 procentenheter till knappt 3,5 procentenheter för närvarande. Sverige ligger fortfarande sämre till än flera av de andra, se t ex diagrammet över Finland och Sverige.
Räntenedgången är naturligtvis mycket positiv, även om nivåerna fortfarande är mycket höga. Räntan på en tioårig obligation var i månadsskiftet jan/feb 1994 ca 1 procentenhet högre än den tyska, i början av 1995 drygt 3 procentenheter högre än den tyska och differensen är för närvarande 3,8 %. 1 D-mark kostade vid motsvarande tidpunkter 4,60 resp 4,80 kr och kursen är nu ca 5,20 kr. Det s k ecu-indexet ligger fortfarande över 130 vilket motsvarar en försvagning på mer än 25 procent sedan kronkursen blev rörlig. Sedan januari har denna index försvagats från 122 till drygt 130.
Regeringen gör i kompletteringspropositionen en bedömning av den ekonomiska utvecklingen framöver som är både alltför positiv -- för den faktiska utvecklingen -- och alltför negativ -- för den potentiella tillväxttakten.
Vår kritik om ''glädjekalkyler'' gäller den faktiska utvecklingen. Regeringen har inte tagit hänsyn till förekomsten av konjunktursvängningar under resten av 1990-talet. Till och med 1998 antas BNP öka med drygt 2,5 procent per år och även om 1999--2000 räknas in blir tillväxten ca 2,2 procent per år enligt regeringen. Om, såsom förefaller sannolikt, en dämpning i konjunkturen inträffar under denna tid får detta negativa återverkningar som omintetgör regeringens prognoser. Både offentliga finanser och sysselsättning riskerar i så fall att utvecklas sämre än enligt propositionens tabeller.
Samtidigt bygger prognoserna på att hushållens sparande sjunker kraftigt, på att den svenska kronan stiger rejält i värde, på att räntorna sjunker och på att inflationen hela perioden håller sig inom ramen för tillåtna 2 procent (+/- 1 procentenhet). Vi vill ingalunda utesluta att något eller några av dessa antaganden slår in, men risken är uppenbar att inte alla infrias.
Tabell 1. BNP och relevanta antaganden
1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000
BNP OECD 3,0 2,9 2,7 2,6 2,8 2,8 2,8 BNP Sverige 2,2 2,5 2,9 2,6 2,3 1,7 1,7 KPI 2,2 2,9 2,7 2,7 2,8 2,8 2,7 Sparkvot 8,3 6,7 5,9 5,3 4,5 4,6 4,3 Ecu-index 124 129 125 121 118 116 114 Räntedifferens Sv/Ty 5 år oblig 2,9 3,7 2,9 1,7 1,5 1,0 1,2
Vi konstaterar att tillväxten i Sverige bara ett enda år, nämligen 1996, antas överstiga den genomsnittliga i OECD- länderna. Just 1996 är å andra sidan regeringens prognos mycket högre än flertalet andra svenska bedömningar. Det kan därför synas omotiverat att kritisera regeringen för ''glädjekalkyler'' men tyvärr är detta ändå befogat mot bakgrund av bristen på hänsyn till konjunkturvariationer. Flertalet andra bedömningar förutser en svagare utveckling i Sverige.
Det finns t ex knappas någon utöver regeringen som tror att hushållen drar ner sitt finansiella sparande så kraftigt som antas i propositionen. Därmed skulle den privata konsumtionen utvecklas svagare, med återverkningar både på tillväxt, sysselsättning och offentliga finanser. Vi påpekade i januari att regeringen var för optimistisk angående den privata konsumtionens utveckling i och med antagandet om en kraftig minskning av sparkvoten. Regeringen har nu reviderat ner prognosen för privat konsumtion men fortfarande antas en enligt vår uppfattning orealistiskt stor minskning av hushållens finansiella sparande. Sparkvoten förutses minska från 8,3 procent förra året till under 6 procent nästa år och ytterligare ned till 4,5 procent år 1998.
Det är anmärkning att regeringen i det s k högalternativet i de medelfristiga kalkylerna får en något högre tillväxt i stort sett enbart genom att förutsätta en ytterligare minskning av hushållssparandet till 2,3 procent. Enligt vår bedömning är detta både orealistiskt och oönskat.
Prognosen över prisutvecklingen tillhör likaså de mera osäkra. Ett flertal andra bedömningar förutser, i motsats till regeringen, att inflationsmålet överskrids med mer än tillåtna 1 procentenhet både 1995 och 1996. Detta hänger naturligtvis samman med den kraftiga försvagningen av kronan, och ju längre tid denna försvagning består, desto större måste risken bedömas vara att importprisökningen slår igenom i konsumentpriserna. Det är illavarslande att en rad prisindex, inkl det för inhemskt producerade varor och tjänster, för närvarande ökar med en årstakt på nära 10 procent.
Osäkerhet vidlåder också prognosen för växelkurs- och ränteutveckling. Kronan förutses apprecieras med ca 12 procent. Samtidigt förutses lönekostnadsökningen överstiga den i flera konkurrentländer men icke desto mindre antas exporten utvecklas i takt med marknadstillväxten. Som synes antas också en markant minskning av räntedifferensen mellan Sverige och Tyskland.
Sammanfattningsvis anser vi att regeringens prognoser i alltför hög grad saknar säkerhetsmarginaler i de ekonomiska antagandena. Därmed blir det svårt att skapa den kraftiga förtroendeökning för svensk ekonomi som är nödvändig.
De alltför pessimistiska prognoserna gäller den potentiella tillväxtförmågan i svensk ekonomi. Den bedöms ligga på blygsamma 1,7 procent. Detta måste betecknas som lågt, inte minst med hänsyn till de genomgripande strukturella förändringar som skett. Det är en lägre tänkbar tillväxttakt än i många jämförbara länder och skulle innebära att Sverige fortsätter att halka efter.
De medelfristiga kalkylerna bygger i hög grad på en uppskattning av dagens kapacitetsgap och nivån på den strukturella arbetslösheten. I den reviderade nationalbudgeten uppskattas den senare till nära 10 procent -- ca 5,5 procent öppet arbetslösa och ca 4 procent av arbetskraften i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Som nämnts ovan har den sysselsättningsökning som tog fart under 1994 nu visat tecken på att avstanna. SCB redovisade för mars månad en ökning av det totala antalet jobb på blygsamma 18 000 jämfört med mars 1994. Den öppna arbetslösheten ligger på 7,5 procent, och antalet personer som är föremål för olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder uppgår till 5,3 procent enligt AMS. Därmed är den totala arbetslösheten fortfarande nära 13 procent. Antalet varsel minskar nu inte längre, och antalet lediga platser har slutat öka.
Det mycket allvarliga läget på arbetsmarknaden illustreras också av att antalet personer som varit inskrivna vid arbetsförmedlingar under längre tid än 2 år uppvisar en brant stigande kurva -- från 16 000 personer år 1990 till 200 000 personer för närvarande. Alla dessa personer har förvisso inte varit öppet arbetslösa hela tiden, men de har vandrat fram och tillbaka mellan öppen arbetslöshet och deltagande i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Enligt vår bedömning borde uppgifter av detta slag medfört att regeringen lägger om strategi och genomför en politik som tar sikte på forcerad budgetsanering, ökad tillväxt, växande företagsamhet och fler jobb. Vi återkommer till detta nedan.
Prognoserna för de offentliga finansernas utveckling redovisar att statsskulden som andel av BNP når sitt maximum mot slutet av 1996 och därefter börjar minska. Dessa prognoser är naturligtvis helt avhängiga de ovan nämnda antagandena om den reala och finansiella utvecklingen och lider därmed av samma brist på säkerhetsmarginaler som redovisats ovan.
Vi noterar att en stor del av den budgetförbättring som redovisats sedan finansplanen presenterades i januari består av nära 40 miljarder kr i ''hittade'' inkomster på grund av osäkerheter i modellerna för inkomstberäkningen samt det bättre utgångsläget under 1994.
Regeringen envisas med att beskriva sin besparingspolitik som om den bestod av 118 miljarder kr (ibland 115 miljarder kr), motsvarande 7,5 procent av BNP. Detta är högst missvisande. Nära 20 miljarder kr består av effekter av åtgärder som beslutades av den borgerliga regeringen, ytterligare nära 20 miljarder kr är beräknade ränteeffekter och av återstående ca 75 miljarder kr är drygt två tredjedelar skattehöjningar. Från återstående ca 25 miljarder kr måste dras andra förslag om ökade utgifter samt de besparingsförslag som ännu bara är aviserade planer. De förslag om minskade utgifter netto som presenterats av den nuvarande regeringen begränsas därmed till ca 15 miljarder kr.
Regeringen präglas i sitt arbete för att sanera statsfinanserna av ett alltför ensidigt kameralt tänkande. Det framgår inte minst när man studerar samvariationen mellan budgetunderskott och sysselsättningen i den privata sektorn.
Följsamheten dem emellan är uppenbar. Detta har också påtalats från regeringen vid ett flertal tillfällen. Däremot tycks man inte ha tagit intryck av detta vid utformningen av den ekonomiska politiken. Den förefaller i stället inriktas på att försöka avskaffa sambandet, dvs att avskaffa budgetunderskottet utan att sysselsättningen i näringslivet ökar lika mycket. Vi är tveksamma om detta är möjligt, men även om så vore fallet anser vi en sådan ''lösning'' mycket negativ. Den innebär nämligen ett uppgivande av den fulla sysselsättningen som politiskt mål. Regeringen förefaller acceptera att Sverige fastnar i massarbetslöshet. Vi för vår del accepterar inte detta.
Sammanfattningsvis vill vi inte utesluta att den ekonomiska utvecklingen utvecklas enligt regeringens prognoser, men vi anser att säkerhetsmarginalerna är för små. Om negativa händelser i omvärlden inträffar, riskerar effekterna på svensk ekonomi att bli betydande. Det kan naturligtvis inte heller uteslutas att den internationella utvecklingen ger Sverige draghjälp, att oron på de internationella finansmarknaderna ersätts av en period med stabilitet, att lönerörelsen avslutas snabbt med avtal på låg nivå eller med andra positiva omvärldshändelser. Under sådana omständigheter kan de offentliga finanserna till och med utvecklas mer positivt än regeringen förutser och tillväxten kan bli god. Vad beträffar sysselsättningen är vi mer entydigt negativa. Även om regeringens prognoser skulle realiseras är tillskottet av nya jobb alltför begränsat och Sverige riskerar att fastna i massarbetslöshet.
4. Liberal politik för tillväxt 4.1 Den ekonomiska politikens ''Moment 22''
Folkpartiet har nyligen presenterat en rapport om ''50 steg mot ökad sysselsättning''. Vissa av bakgrundsresonemangen återkommer i denna motion, liksom de förslag som bör föranleda omedelbara riksdagsbeslut. Det är ingen tillfällighet att vi gång på gång återkommer till sysselsättningen i en motion om ekonomisk politik: Om arbetslösheten kunde trängas tillbaka, skulle det påtagligt förbättra Sveriges ekonomi. Därför är sysselsättningsfrågan helt central.
Frågan är hur arbetslösheten kan trängas tillbaka.
En del av lösningen ligger i att den exportindustri som nu går så bra anställer fler. Sedan svensk ekonomi vände uppåt under de borgerliga regeringsåren, har Sverige återindustrialiserats på ett mycket positivt och välbehövligt sätt. Ändå är tyvärr en samstämmig bedömning att ökningen av sysselsättningen inom exportindustrin blir begränsad till följd av fortsatt rationaliseringsverksamhet.
En annan del av lösningen ligger i att övriga befintliga företag i såväl industri- som tjänstesektorn expanderar sin verksamhet. Så sker, och det får vissa sysselsättningseffekter. Problemet här är den bristande köpkraften hos hemmamarknaden, effekten av den tudelade ekonomin. Saneringen av statens finanser tar så stor del av den alltför lilla tillväxten att knappast något återstår till ökad privat konsumtion. Resultatet av den låga efterfrågan blir att antalet jobb inte ökar så mycket som vore önskvärt.
Problemet kan tyckas olösligt. Om statsfinanserna inte saneras stiger räntan så att efterfrågan påverkas av det skälet. Om de saneras, dras köpkraft in och effekten på efterfrågan blir densamma.
Detta ekonomisk-politiska ''Moment 22'' måste brytas på något sätt.
Regeringen hoppas uppenbarligen framför allt på kraften i den exportledda uppgången i industrin, kanske i kombination med att minskade inflationsförväntningar i USA skall få ner det internationella ränteläget. Genom att vissa s k fundamenta i ekonomin, som produktion och export, utvecklas positivt är förhoppningen att det successivt kommer att kunna vända bilden av Sverige. I förening med den politiska förtroendeökning som regeringen anser ligger i samverkan med centerpartiet skall det räcka till sänkta räntor, bl a genom att långivarnas förtroende för Sverige ökar för att vi i det läget har statsskuldutvecklingen under bättre kontroll. Genom räntesänkningen uppstår, i detta regeringens önskescenario, ett utrymme för en viss konsumtionsökning och svensk ekonomi är inne i god, uppåtgående spiral.
Om detta är bara att säga att en sådan utveckling vore mycket önskvärd. Vi bedömer den dock, tyvärr, som mindre sannolik. Vi befarar att ''förtroendeunderskottet'' i svensk ekonomi är så stort att den minskning av budgetunderskottet som kommer att registreras under de närmaste månaderna inte räcker till för att lösa förtroendeproblemet.
Sannolikt är det oro för att hushållens efterfrågan skall sjunka för mycket som fått regeringen att föra fram det huvudlösa förslaget att sänka matmomsen. Vi avvisar det förslaget av en lång rad goda skäl, som vi närmare utvecklar i skatteavsnittet. Vi tror att bara det faktum att regeringen lagt fram förslaget påverkat förtroendet för den svenska staten negativt hos långivarna.
Det som däremot påtagligt skulle kunna påverka förtroendet positivt vore en tydligt deklarerad kursomläggning i synen på företagande, arbete och sparande, gärna manifesterad i en bredare politisk samverkan. Vår syn på det inledda samarbetet med centerpartiet är i korthet att innehållet så här långt inte varit i närheten av vad som behövs för att lösa Sveriges problem. Vi förutsätter att centerns företrädare förespråkat en mer tillväxtinriktad kurs, med bättre villkor för främst små företag, och en snabbare budgetsanering. Det illustrerar, om vårt antagande är riktigt, att huvudproblemet ligger inom socialdemokratin. Det är först och främst sina egna partivänner Ingvar Carlsson och Göran Persson måste övertyga om kursen i den ekonomiska politiken skall kunna läggas om.
Det som vi tror mest på för att bryta det ''Moment 22'' vi beskrivit, är en våg av nyföretagande. Trots att efterfrågesituationen just nu är bekymmersam, tror vi att många människor skulle kunna tänka sig att starta eget om de fick trovärdiga besked om att de långsiktiga villkoren för företagande kommer att vara goda. Många som startar eget är beredda att de första åren arbeta både hårt och mot låg lön och att ta upp lån för att komma igång. Nyföretagandet bidrar därmed till en önskvärd flexibilitet i ekonomin. Men om dessa uppoffringar skall te sig motiverade måste förhoppningen om framtida utdelning finnas där.
Det är därför företagspolitiken måste läggas om. Ett stort antal beslut, på de flesta politiska fält, skulle behövas för att åstadkomma ett bättre företagarklimat. Vi vill här ta upp några av de viktigaste punkterna.
4.2 Lägre räntor
Budgetpolitiken påverkar företagsklimatet genom att den i hög grad styr räntan. Vi förespråkar i det följande en snabbare budgetsanering än den regeringen föreslår. Om omvärlden märker att vi tar resoluta tag för att få balans i svensk ekonomi finns förutsättningar för att räntorna kan sjunka. Räntenivån är en nyckelfaktor för företagandet i Sverige idag -- genom att den påverkar efterfrågan men naturligtvis också för att många företag är beroende av att kunna låna pengar på rimliga villkor. Det höga ränteläget har tagit ett strypgrepp på svensk ekonomi.
Nu krävs påtagliga resultat i budgetsaneringen. Varje ny rapport om statens upplåningsbehov måste vara klart lägre än den föregående. Långivarna vet att en förutsättning för att den svenska budgetsaneringen skall lyckas är att ett antal optimistiska förutsägelser slår in. Om det visar sig att upplåningen inte sjunker i den takt som finansministern utlovat -- exempelvis därför att ränteutgifterna blir högre än beräknat, därför att det uppstår oförutsedda utgifter eller därför att skatteinkomsterna inte blir så stora som prognosticerats genom att konsumtionen sjunker -- kommer misstroendet att växa och räntorna att stiga. Vi föreslår större budgetförstärkningar för att minska risken att budgetsaneringen misslyckas.
4.3 En fungerande riskkapitalmarknad
Tillförseln av riskkapital till svenskt näringsliv fungerar inte bra. Skildringarna av hur svenska patent exploateras och ger sysselsättning utomlands är många och tragiska. Om den ökning av sysselsättningen som vi anser är nödvändig skall komma till stånd måste investeringarna öka kraftigt. Även om den ökning som nu sker av investeringarna kan tyckas imponerande i relativa tal är den otillräcklig.
Trots att sparandet är högt är tillgången till riskvilligt kapital ett problem. En orsak är den orimliga beskattningen av riskkapital. Folkpartiet kräver att dubbelbeskattningen avskaffas.
När SSU-ordföranden protesterar emot att centern i de pågående samtalen med regeringen krävt ett avskaffande av dubbelbeskattningen av vissa utdelningar, är ett av hans argument att han inte skulle kunna se de arbetslösa i ögonen om socialdemokratin medverkade till sänkt skatt för aktieägare. Att ett sådant skäl anförs visar hur mycket som återstår av folkbildning om företagandets villkor inom den socialdemokratiska rörelsen. Det är ju just för de arbetslösas skull som dubbelbeskattningen skall avskaffas.
Folkpartiet vill inte avskaffa dubbelbeskattningen för aktieägarnas skull. Vi vill göra det för att Sverige är i desperat behov av riskkapital. Det är förödande för innovationskraften i näringslivet att kapital låses in i gamla företag, för att utdelning är så högt beskattad, istället för att satsas i nya framtidsföretag.
4.4 Lägre skatt på företagande -- särskilt inom tjänstesektorn
Efter regeringsskiftet i höstas har flera beslut fattats, som skärpt beskattningen på företagandet. Arbetsgivaravgiften har höjts, liksom skatten på aktieutdelningar. Den skärpta marginalskatten berör många företagare, förutom att den har många andra nackdelar. Förslaget om fastighetsskatt på industrilokaler är ett återinförande bakvägen av skatt på arbetande kapital.
Oerhört förvånande är att socialdemokraterna i detta kritiska läge för sysselsättningen under nästa år skall dra in ytterligare åtta miljarder kronor från de företag som skall åstadkomma de nya jobben genom att lägga om rutinerna för momsuppbörd. Kravet på tidigare inleverans kan tyckas harmlöst. Men sanningen är förstås att det som registreras som en engångsförstärkning på åtta miljarder kronor i statens budget är en motsvarande försvagning av företagens budgetar. Förslaget har vållat stor upprördhet bland företagare, bland annat av det skälet att den snabba inbetalningen kommer att innebära att företagen i vissa fall måste betala in moms till staten innan de fått den av kunderna. Vi avvisar förslaget.
Vi föreslår att skattesänkningar på företagandet de närmaste åren i stor utsträckning riktas mot tjänstesektorn. I vårt budgetalternativ har sammanlagt tolv miljarder kronor avsatts för en lägre tjänstebeskattning, helst i form av sänkt tjänstemoms eller, om det inte går av EU-skäl, sänkta arbetsgivaravgifter för tjänsteföretag.
4.5 Bättre fungerande arbetsmarknad
Den borgerliga regeringen genomförde ett antal strategiska förändringar i arbetsrätten av särskild betydelse för de mindre företagen. Dessa beslut tillhör dem som revs upp i den socialdemokratiska återställarpolitiken hösten 1994. Samtidigt har regeringen nu i praktiken medgivit att arbetsrätten inte fungerar tillfredsställande i och med att en korporativt sammansatt ny arbetsrättskommitté tillsattes för en tid sedan.
Folkpartiet var länge pådrivande för att ett lagstadgat skydd mot obefogad uppsägning skulle införas. Det är angeläget att hålla fast vid de grundläggande tankarna i lagen om anställningsskydd, inte minst av hänsyn till de äldre som ofta har stora svårigheter att få nytt jobb om de väl blivit arbetslösa. En arbetsrätt som utgår från att företagen inte utan vidare kan säga upp sina anställda innebär starkare drivkrafter för arbetsgivarna att utveckla sina medarbetare. I många fall har reglerna fungerat bra. Företag och lokala fack har i samverkan kunnat finna bra lösningar i besvärliga situationer. Vi vill starkt betona värdet av sådan samverkan.
Det finns likafullt två viktiga skäl att genomföra vissa förändringar i arbetsrätten. Det ena är att en del bestämmelser ibland varit ett hinder för småföretagens utveckling. Det andra är att alltför stelbenta regler kan hämma nyanställningar på en arbetsmarknad som i allt högre grad förutsätter flexibilitet.
Vi föreslår att de regler som den borgerliga regeringen drev igenom återinförs. Rätten till visstidsanställningar -- som kan ge många nya jobb -- bör således utvidgas från 6 till 12 månader. Detsamma skall gälla rätten till provanställningar. Den fackliga vetorätten mot entreprenader avskaffas. Arbetsgivaren bör också få undanta två nyckelpersoner från turordningsreglerna.
Vid årsskiftet infördes nya regler med anledning av ett EU- direktiv om bl.a. anställningsvillkoren vid bl.a. företagsöverlåtelser och entreprenader. Det beslut socialdemokraterna drev igenom gick längre än vad EU- direktivet krävde. Följden kan bli att entreprenader försvåras. Vi tänker närmast på regeln att den som övertar ett företag eller en entreprenad blir skyldig att tillämpa den övertagna personalens anställningsvillkor i ett år -- även om det övertagande företaget har ett kollektivavtal med sina egna arbetstagare. Vi vill verka för rimligare regler både inom EU och i Sverige.
Vi är vidare beredda att överväga ytterligare en förändring. När arbetslivet snabbt förändras i riktning mot fler flexibla arbets- och företagsformer är det olyckligt om utvecklingskraften hämmas av alltför stelbenta regler om vilka personer som är arbetstagare och vilka som är s.k. uppdragstagare. Den förra arbetsrättskommittén föreslog därför att utrymmet för uppdragstagare skulle utökas. Vi kan tänka oss en förskjutning i den riktningen.
Som framgår av vår motion om arbetsmarknadspolitik föreslår vi också att arbetslöshetsförsäkringen görs om till en obligatorisk socialförsäkring enligt tidigare mönster. Försäkringens karaktär av omställningsförsäkring blir tydligt genom att rundgång mellan kontantstöd och åtgärd inte längre blir möjligt. Det blir en tydlig signal inte bara till de arbetssökande utan i hög grad till andra inblandade parter, särskilt arbetsförmedlingarna att intensifiera insatserna för att finna jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. Regeringens politik av sänkt ersättningsnivå och evig rundgång skapar en olycklig kombination av dålig trygghet och svaga incitament, som vi avvisar.
Vi föreslår också en ytterligare skärpning av arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen. Huvudregeln bör vara 75 timmars arbete per månad i minst 12 månader. Motivet är att arbetslöshetsförsäkringen skall ge inkomstrelaterat skydd vid arbetslöshet för dem som haft stark anknytning till arbetsmarknaden. Möjligheten att återkvalificera sig till ny a-kassa med hjälp av arbetsmarknadsutbildning bör avskaffas.
Vårt förslag om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring innebär likaså att den höjning av sjukförsäkringsavgiften som regeringen genomfört bör återställas och växlas mot motsvarande höjning av avgiften i arbetslöshetsförsäkringen.
En bättre fungerande arbetsmarknad kräver god rörlighet, både geografiskt och yrkesmässigt. Vi avvisar därför den av regeringen och centern föreslagna minskningen av starthjälpen (flyttstödet).
4.6 Avmonopolisering av offentliga sektorn
En stor del av den skattefinansierade verksamheten består inte av myndighetsutövning utan av tjänster av olika slag. Den senare delen bör i stor utsträckning utsättas för konkurrens. Vi föreslår att den serie återställare som genomförts efter regeringsskiftet och som stärker de krafter i kommunerna som vill motarbeta förnyelse rivs upp. Om möjligheterna till privat företagande på det område som hittills varit förbehållet kommunala förvaltningar eller bolag ökar kan det dels leda till lägre kostnader för kommunerna, dels uppmuntra nyföretagande.
5. Staten och kommunerna 5.1 Läget i kommunerna
Regeringen behandlar läget i den kommunala sektorn dels i kompletteringspropositionen, dels i en särskild skrivelse, Utvecklingen i den kommunala sektorn (1994/95:220). Det mest slående med regeringens texter är den häpnadsväckande klyftan mellan det regeringen nu säger och socialdemokratisk retorik om den kommunala verksamheten före valet. Nu skildras läget i ljusa färger: Svensk sjukvård är världsbäst. Eleverna lär sig mer trots att klasserna blivit större. Lika många får vård trots att vårdplatserna blivit färre. Barnomsorgen håller hög kvalitet.
Vi vill inte förneka att allt detta kan vara sant, men konstaterar bara att påståendena står i bjärt kontrast mot de skräckskildringar som förekom före valet. Skillnaden ter sig desto mera stötande då väljarundersökningar tyder på att socialdemokratins kritik av situationen i kommunerna i hög grad bidrog till deras valseger.
Nu återger regeringen till och med en attitydundersökning som visar hur allmänhetens uppskattning av den kommunala servicen på punkt efter punkt ökat (!) från 1991 till 1993, alltså under de år som av socialdemokraterna -- då -- framställdes som borgerligt vanstyre i syfte att åstadkomma nedrustning av välfärden.
Det är lätt att förstå den vrede många känner gentemot regeringens politik i ljuset av socialdemokraternas agitation före valet. Med den i minnet måste följande mening ur propositionen framstå som minst sagt förvånande: ''Sett i ett historiskt perspektiv, och även i förhållande till andra sektorer, är de senaste och de kommande årens neddragningar tämligen måttliga.''
Alla som något känner till folkpartiets politik och historia vet att vi tillmäter den kommunalt finansierade verksamheten stor betydelse. Från liberalernas engagemang för folkskolestadgan för mer än 150 år sedan till barnomsorgslagen 1994 har vi byggt vår politik på en insikt om den lokalt förankrade verksamhetens vikt för välfärden. En väl utbyggd kommunal service, i kommunal eller enskild regi, i fråga om vård, omsorg och utbildning är -- tillsammans med ett fungerande socialförsäkringssystem -- fundamentet i välfärdssamhället.
Men 60- och 70-talens enorma expansion i konkurrensskyddade former skapade överkostnader, t ex i form av onödig byråkrati. Därför var det ett mycket befogat arbete som vi engagerade oss i på 80-talet att genom förnyelse av den kommunala verksamheten se till att skattebetalarna fick mer valuta för skattepengarna.
Vi är alltså på en gång mycket engagerade för den kommunala verksamheten samtidigt som vi tycker att den bör utsättas för samma krav på sparsamhet och effektivitet som ställs på andra verksamheter. För detta utsattes vi, såväl lokalt som på riksplanet, för mycket hårda angrepp från socialdemokraterna under åren 1991--1994.
Det är naturligtvis mycket svårt att säga någon generellt om en så mångfacetterad verksamhet som den kommunala. Läget varierar kraftigt, inom kommuner och mellan kommuner. En gammal sanning är att resultatet av en verksamhet beror dels på vilka resurser som sätts in, dels på hur resurserna används. Det går med andra ord inte att, som så ofta sker, utgå från att resultatet av kommunal verksamhet i form av välfärd står i exakt proportion till det antal kronor som sätts in i verksamheten.
Vi har hävdat att kommunerna kan klara kvaliteten i verksamheten på ett acceptabelt sätt om de får större frihet att organisera verksamheten. Vi var under slutet av 80-talet pådrivande för avreglering och avmonopolisering av kommunerna under fältropet ''Gör alla kommuner till frikommuner!''
Kommunerna har under senare år utan tvekan utsatts för ett mycket starkt omvandlingstryck. Kombinationen av skattestopp, minskade statsbidrag och den allmänna ekonomiska avmattningen gjorde det nödvändigt att inleda ett omfattande förändringsarbete. Det borde ha kommit igång långt tidigare men under förra mandatperioden sköt det fart i de flesta kommuner. Vår bedömning var och är fortfarande att kommuner och landsting generellt sett hanterade omvandlingstrycket bra och att oacceptabla välfärdsförluster kunde undvikas.
Vi känner nu stor oro för utvecklingen i kommuner och landsting. Regeringen justerar i kompletteringspropositionen upp prognosen för hur många anställda som måste sägas upp, trots att man förutsatt att kommunalt anställda skall få lägre löneökningar än privatanställda. Dessutom varnar regeringen för att nedskärningar i statsbidragen kan komma.
Folkpartiets besked i fråga om kommunernas ekonomi uttrycktes före valet på två olika sätt, men den ekonomiska innebörden var ungefär densamma. Vi stod bakom Nathalie- planens inriktning, som var att kommunernas utgifter skulle vara realt oförändrade under resten av 90-talet, och vi skrev i vårt valprogram att statsbidragen till kommunerna skulle ligga fast i nominella tal.
För att kunna bedöma om statsbidragen till kommunerna ligger på en rimlig nivå måste en rad faktorer vägas in: hur kommunernas övriga inkomster utvecklas, vilken frihet kommunerna har att disponera statsbidragen så ändamålsenligt som möjligt, hur utjämningssystemet utformas, hur mycket kommunerna väljer att spara, t ex i form av pensionsavsättningar, hur behoven av kommunal service utvecklas m m.
Regeringen föreslår att statsbidraget till kommunerna skall vara nominellt oförändrat, även om en teknisk förändring i fråga om mervärdesskatten gör att anslagsbeloppet blir lägre. Men kommunerna ges, tvärtemot mångas förhoppningar, ingen kompensation för att skatteunderlaget urgröps genom de avdragsgilla egenavgifterna. Därutöver finns ett antal punkter som berör de ekonomiska relationerna mellan stat och kommun där man från kommunernas sida hävdar att staten övervältrar kostnader utan kompensation. Kommunerna har t ex fått ökade utgifter för socialbidrag vilket delvis förklaras av statliga åtgärder, och de förväntas göra insatser i sysselsättningspolitiken.
Om regeringens prognos för svensk ekonomi de närmaste åren infrias, kommer kommunernas skatteinkomster att stiga, trots den uteblivna kompensationen för egenavgifterna. Som framgått i det föregående är vi emellertid mera pessimistiska än regeringen om tillväxten, om inte den politiska kursen läggs om.
Det som gör situationen ännu mer bekymmersam för kommunerna och deras medborgare är det tvärstopp för den kommunala förnyelsen som socialdemokraterna och deras stödpartier genomfört i såväl riks- som kommunalpolitiken. Signalen från riksdagen har varit entydig: sluta med konkurrensutsättningen och återgå till det gamla! Fackets vetorätt mot entreprenader i MBL har återinförts, rätten att starta fristående daghem har inskränkts, villkoren för friskolorna har försämrats och etableringsrätten på vårdområdet föreslås bli kraftigt kringskuren. Socialistiska majoriteter i kommunerna har varit raska att följa upp den nya linjen: entreprenadavtal har sagts upp, enskilda daghem har stoppats, husläkaretableringar har hindrats etc.
Denna kursomläggning är förödande för produktiviteten och därmed för verksamhetens utflöde i form av utbildning, vård och omsorg. Den motsvarar om man så vill en resursminskning till den kommunala verksamheten.
Ett antal initiativ har tagits för att belysa konsekvenserna av den politik som nu förs. Regeringen har tillsatt en utredning om ''systemskiftet'' i kommunerna, en annan om stödet till friskolorna och en tredje om segregations- och storstadsfrågor. Socialstyrelsen undersöker, liksom andra myndigheter, kontinuerligt hur det står till med kvaliteten i verksamheten på det egna ansvarsområdet.
Denna typ av kartläggningar är mycket viktiga. Statsmakterna behöver ett så bra beslutsunderlag som möjligt för att kunna ta ställning till hur kommunerna i detta ekonomiska läge skall ge bästa tänkbara möjligheter att klara sina viktiga uppgifter.
Vi känner särskild oro för läget i ett antal starkt segregerade förortsområden kring flera av våra största och medelstora städer. Dessa områden präglas av hög andel invandrare, hög arbetslöshet, högt socialbidragsberoende och olika typer av sociala problem. För oss är det uppenbart att utvecklingen i dessa områden, som i flera år givit anledning till bekymmer, rymmer en potentiell social bomb. Den bilden bekräftas av socialstyrelsens undersökningar.
Mot bakgrund av de siffror regeringen presenterar i den reviderade finansplanen anser vi oss inte ha anledning att nu föreslå högre statsbidrag till kommunerna. Om regeringens prognos för skatteintäkterna slår in och särskilt om förnyelsearbetet tar fart igen, bör de flesta kommuner ha rimliga möjligheter att klara välfärden på denna ekonomiska nivå.
Vi föreslår vissa förändringar i regeringens förslag till nytt skatteutjämningssystem. De har den effekten att de allra flesta av de kommuner som rymmer de segregerade förorter vi nyss berörde får större resurser.
Vi föreslår också att statsmakterna mycket noga följer utvecklingen på det kommunala välfärdsområdet. Det kan få mycket allvarliga konsekvenser på längre sikt om t ex kvaliteten i skolundervisningen tillåts sjunka, om vården av unga med psykiska problem försummas eller om barnomsorgen utvecklas till ett passivt omhändertagande. En sådan utveckling får inte tillåtas.
Vi vill också påpeka att med den av oss förordade politiken med bl a bibehållen 80-procentig ersättningsnivå inom socialförsäkringssystemen, fler jobb och därmed färre arbetslösa och fortsatt förnyelsearbete i kommunerna kommer även kommunernas ekonomi att påverkas positivt. Detta bidrar till att kunna upprätthålla och utveckla välfärden inom utbildning, vård och omsorg.
Ett särskilt problem är att om kommunernas ekonomi utvecklas sämre än väntat, beror det antagligen på att hela Sveriges ekonomi utvecklas sämre än i regeringens prognoser. Det innebär att statsmakternas möjligheter, att kompensera skattebortfallet, i så fall kommer att vara ännu mindre än de är idag. Om staten i ett sådant läge skall öka bidragen till kommunerna är det ofrånkomligt att finansiera det genom ytterligare besparingar på andra statliga utgiftsområden. Vi är inte främmande för att det kan bli nödvändigt. För oss är kärnan i den kommunala verksamheten en så avgörande faktor i välfärdspolitiken att vi i ett sådant läge skulle förorda ytterligare sådana besparingar.
5.2 Det nya utjämningssystemet 5.2.1 Henstrandska utredningen
Den kommunala ekonomin, statsbidragen till kommunerna och utjämningssystemet mellan kommunerna har utretts nästan oavbrutet under mycket lång tid. System har införts, ändrats, utretts igen och ändrats igen. Den stora omläggning av systemen som beslutades 1992, och bl.a. innebar att statsbidragen blev generella enligt den s k ''påsprincipen'', drevs fram av bl a folkpartiet. Det utjämningssystem som då infördes var ändå provisoriskt, och gav redan från början oacceptabla konsekvenser för många kommuner genom att vissa typer av kostnader inte togs med i beräkningen. Den fortsatta beredningen har sedan dess syftat till att finna ett mer heltäckande system för intäkts- och kostnadsutjämning. Betänkande från beredningen för statsbidrag och utjämning i kommunsektorn, med statssekreterare Kjell-Åke Henstrand (fp) som ordförande, presenterades hösten 1994 och har i huvudsak accepterats av remissinstanserna.
Folkpartiet anser att den omläggning av inkomst- och kostnadsutjämningen som föreslås i Henstrandska utredningen skall genomföras. Ingen har kunnat visa på annat än att detta är det bästa underlaget som hittills tagits fram. Givetvis finns både brister och nackdelar med många av de i förslaget ingående komponenterna, men alla förslag till förändringar får antingen sämre effekter, eller visar sig praktiskt ogenomförbara. Vi är därför mycket positiva till att regeringen till mycket stora delar accepterar detta förslag, särskilt mot bakgrund av hur socialdemokraterna i oppositionsställning, i valrörelse och senast i utredningen har agerat i denna fråga.
Vi har dock några förslag till förändringar i förhållande till regeringens förslag och i förhållande till utredningens förslag vilka här redovisas.
5.2.2 Inkomstutjämningen
Sverige behöver nu ekonomisk tillväxt -- tillväxt som kommer ur en långsiktigt hållbar utveckling. Skälen för detta är uppenbara och har utvecklats i det föregående.
För att nå målen om ekonomisk tillväxt och nya jobb krävs att alla sektorer drar åt samma håll. Bra utbildningsvillkor, transportmöjligheter, bostäder, kommersiell och offentlig service är några viktiga faktorer där kommunerna har ett avgörande inflytande. Det är inte lämpligt att ur arbetet med att skapa en dynamisk ekonomi med fler jobb i princip utesluta hela den kommunala sektorn från direkta egna ekonomiska incitament. Den lokala mobiliseringen måste bejakas. Det är rimligt att en kommun inte bara har den allmänna samhällsekonomin som drivkraft när det gäller att arbeta för höjd skattekraft för kommunens invånare, utan även har någon egen kommunalekonomisk vinst av ökad skattekraft.
Det är inte heller bra att s.k. Pomperipossa-effekter byggs in i så hög grad som med den föreslagna beräkningsmetoden. Vi föreslår att utjämningsnivån sätts till 90 %, istället för 95 % som regeringen föreslår, av skillnaden mellan egen skattekraft och medelskattekraften. Det är givetvis också en avvägning mellan graden av utjämning och graden av egna incitament, men på 90-procentsnivån råkar färre kommuner ut för att de förlorar på ökad skattekraft. På den nivån får kommunen ändå behålla något lite av en inkomstökning.
5.2.3 Kostnadsutjämningen
Vi anser att de modeller som ligger till grund för utredningens förslag är noga genomarbetade och väl underbyggda, antingen genom epiriska data eller jämförande studier. De justeringar som görs i propositionen för kompensation för de icke verksamhetsrelaterade kostnaderna avseende befolkningsminskning, arbetslöshet och små landsting är dock ett resultat av politisk kohandel och inte av faktiska strukturkostnadsskillnader. Vi avvisar den justering av utredningens förslag beträffande kostnadsutjämningen som görs i propositionen.
5.2.4 Införanderegler
Vi anser att det är viktigt att kommuner och landsting får klara spelregler. Det gäller finansieringsprincipen såväl som principer för inkomst- och kostnadsutjämning. Den långa införandetid som föreslås är därför oacceptabel. Detta leder garanterat till att omvandlingstrycket för ''förlorarkommunerna'' minskar. Inget system för intäkts- och kostnadsutjämning har hittills överhuvudtaget överlevt i åtta år. En införandetid på åtta år vore detsamma som ett besked att kommunen aldrig kommer att behöva anpassa sig till fullt genomförande. Vi föreslår därför att införandereglerna sätts till en maximerad bidragsminskning på 500 kr per invånare för alla kommuner, och att propositionens förslag till införanderegler i övrigt följs. Det gör att de flesta kommer att vara infasade i systemet efter fyra år, och att de kommuner som tidigare förlorat mest snabbast får en förbättring. Även för landstingen bör införandetiden begränsas till maximalt fyra år, genom att följa utredningens ursprungliga förslag.
5.2.5 ''Kommunakut''
Vår strävan efter klara spelregler för kommuner och deras intressenter innebär att vi finner det olyckligt att i förväg inrätta en ''kommunakut''. Kraven på kommuner och landsting kommer även framgent att vara stora, men de löses inte genom en, i dessa sammanhang blygsamt tilltagen, pott att fördela efter särskilda kriterier. Det skulle bara leda till högt ställda förväntningar på att regeringen nu ska leva upp till alla löften till just den egna kommunen, men aldrig kunna räcka till. Kommuner och landsting måste i stället ställa in arbetet på att klara sin kärnverksamhet inom ramen för de resurser de har.
5.2.6 Kompensation för den allmänna löneavgiften
De medel, drygt två miljarder kronor, som används för att öka kostnadskompensationen och förlänga införandetiden samt för att inrätta en kommunakut, vilket vi avvisar, bör istället läggas till statsbidraget och fördelas enligt samma, robusta principer som tar hänsyn till faktiska skillnader, som övriga medel. Detta ger varje kommun viss kompensation för den arbetsgivaravgiftshöjning som kommunerna lovades kompensation för. Den rödgröna koalitionens förändringar är felaktiga och innebär att de tar pengar från de förorter i storstäderna, där välfärden just nu är hårdast prövad, för att ge till dem som för närvarande bedrivit den bästa lobbyverksamheten inom dessa partier.
5.2.7 Parlamentarisk beredningsgrupp
I de klara spelreglerna ingår att systemet inte ska vara utsatt för ett ständigt politiskt beredningsarbete. Givetvis måste utfallet följas noga. Ett antal strukturella kostnadsindex bör ses över. Detta bör kunna ske inom ramen för exempelvis Riksrevisionsverkets arbete samt av Statistiska centralbyrån och Riksskatteverket, som ändå ska administrera systemet. De slutsatser man sedan kan dra bör givetvis vid behov kunna leda till förslag från regeringens sida, men det bör inte i systemet byggas in fortsatt ständig politisk kohandel.
5.2.8 Minskad statlig styrning
En avgörande förutsättning för att kommunerna ska kunna klara de stora krav som framöver ställs på att erbjuda en ökad verksamhet för mindre pengar, att klara barnomsorg, skola och äldreomsorg för fler och med god kvalitet, är att de tillåts använda alla de instrument som står till buds. Olika typer av enskilda alternativ, effektiv upphandling, konkurrens är några viktiga sådana. Vi förväntar oss därför att den utlovade översynen av det statliga regelverket innebär att man ska ta bort sådana hinder som införts när det gäller enskilda alternativ och konkurrens inom den kommunala sektorn.
5.2.9 Översyn av kommunallagens ekonomikapitel
Det kan vara på sin plats att se över kommunallagens kapitel om kommunernas ekonomi och klargöra vissa frågor, ungefär med den inriktning som anges i propositionen. Vi vill därutöver tillägga att stor restriktivitet bör gälla avseende kommunala bolagsbildningar. De allra flesta kommunala bolag kan antingen försäljas, eftersom de bedriver en verksamhet som kommunen inte behöver eller ens är bäst på, eller övergå i förvaltningsform, bl a för att ge medborgarna bättre insyn.
I propositionen antyds att en lagstifning kring någon typ av tvångsförvaltning av kommuner, som inte kan fullgöra sina betalningsförpliktelser, skall införas. Vi är negativa till dessa planer. En sådan skulle kunna innebära en frestelse för kommunalpolitiker att kortsiktigt vinna väljarnas gunst genom att uppskjuta impopulära men nödvändiga åtgärder, i akt och mening att i slutändan skjuta över ansvaret på staten.
5.2.10 Göteborg och Haninge
Vi stöder förslagen till särskilda lösningar av problemen i Haninge och det särskilda anslaget till Göteborg.
6. Ett robust försäkringssystem
Debatten om inkomst- eller grundtrygghet har på senare tid blivit mera konkret. Genom att regeringen i direktiven till sjuk- och arbetsskadeberedningen behandlar frågan om tilläggsförsäkringar på det sätt som sker och genom att regeringen inlett ett samarbete med centerpartiet har striden om den generella välfärdspolitiken börjat ställas på sin spets.
Regeringen inser, liksom de flesta andra, att många människor får svårt att klara sig på eller inte kommer att nöja sig med en ersättningsnivå på 75 % i socialförsäkringarna. Det blir därför nödvändigt att hantera frågan om individuella och/eller kollektiva tilläggsförsäkringar. Det är uppenbart att olika individer och grupper har mycket olika möjligheter att teckna sådana. Vi är därmed på väg in i det segregerade system som folkpartiet varnat för i debatten om trygghetssystemen.
Vi fruktar ett läge där stora grupper medborgare känner att de, trots att de har betalat höga skatter under många år, inte kan räkna med ett acceptabelt skydd om de skulle drabbas av något oväntat. Många finner det orimligt att de just när de drabbas av sjukdom, arbetslöshet eller arbetsskada samtidigt skall behöva hantera en drastisk försämring av sin ekonomi.
Frågan är ytterst om vi skall ha socialförsäkringar eller socialbidrag. De som ogillar inkomstbortfallsprincipen och hävdar att det offentliga inte skall medverka till att upprätthålla de olikheter i inkomster som finns i samhället har rimligen som långsiktigt mål att det offentligas stöd till människor i utsatta lägen skall gå ut i form av bidrag och vara lika för alla.
En sådan ordning låter sig naturligtvis försvaras med jämlikhetsargument men frågan som måste besvaras är varför en sådan inkomstutjämning skall genomföras just bland dem som blir sjuka, skadade eller arbetslösa, när den inte genomförs bland friska och arbetsföra. Svaret blir ibland att personer som vill bevara sin inkomstnivå i händelse av sjukdom eller arbetslöshet får teckna tilläggsförsäkringar. Det systemet tillämpas i många länder.
Vi har tre mycket starka argument emot ett sådant system. Det första är att det finns stora klyftor i samhället mellan dem som lätt kan försäkra sig och dem som svårligen eller bara till mycket högt pris kan göra det. Premien för att försäkra sin inkomst, utöver grundnivån, vid sjukdom är naturligtvis mycket högre för den som ofta är sjuk än för den kärnfriske. Socialförsäkringens stora förtjänst ligger ju i att kostnaderna för risker kan jämnas ut inom hela kollektivet.
Det andra argumentet mot ett system med enbart ett lågt grundskydd handlar om risken för att ett antal personer kommer att försumma att teckna tilläggsförsäkringar. Detta leder då i vissa fall till tråkiga eller till och med tragiska konsekvenser för den enskilde. Därtill kommer att det lätt uppstår ett politiskt tryck att även dessa personer bör få hjälp eller tillgång till mer förmånliga regler. Ett exempel på detta är de s k undantagandepensionärerna i ATP-systemet.
Det tredje argumentet handlar om att en övergång till ett system med enbart grundskydd antingen innebär att de s k skattekilarna blir större eller till en försvagning av de offentliga finanserna. Det förra inträffar om avskaffandet av inkomstttryggheten inte åtföljs av sänkta avgifter och det senare om avgifterna sänks i motsvarande mån som förmånen tas bort. Orsaken till att underskotten i de offentliga affärerna ökar om grundskydd införs genom att både förmåner och avgifter sänks är att de med högre inkomster är sjuka mindre än de med lägre inkomster.Vi tror att generella, obligatoriska system som är försäkringsmässigt uppbyggda är överlägsna alternativen, både ur socialt och ekonomiskt perspektiv.
Det är ytterst beklagligt att socialdemokratin nu tycks vara på väg att lämna den generella välfärdspolitiken. Omsvängningen har kommit snabbt. Från att länge ha försvarat de tidigare överdrifterna med för höga kompensationsnivåer och ingen eller mycket låg självrisk har partiet nu övergått till en politik där försäkringarna inte längre uppfyller rimliga krav på inkomsttrygghet. Det började med att socialdemokraterna föreslog att långtidssjuka skulle få endast 70 % i ersättning -- en nivå som snart visade sig helt orimlig. Nu föreslås att alla sjuka och arbetslösa skall få maximalt 75 % eller -- om cash-limit- systemet utlöses -- ännu mindre.
Vi motsätter oss dessa försämringar i socialförsäkringssystemet och kommer, om sänkningarna går igenom, att arbeta för att de tas tillbaka. Vi tror att ständiga försämringar av den sociala tryggheten bidrar till den osäkerhet som gör att människor inte minskar sitt privata sparande på det sätt regeringen skulle önska. Kravet på fasta spelregler och långsiktighet skall i största möjliga utsträckning också kunna ställas av hushållen.
7. Skattepolitiken 7.1 Inledning
Regeringen har hittills genomfört sin budgetsanering främst genom att höja skatter. Vi anser detta vara ett felgrepp. De omfattande skattehöjningarna för företagande, sparande och jobb får negativa konsekvenser för den svenska ekonomins förmåga att utvecklas och växa och därigenom skapa fler arbetstillfällen. Vi avvisar därför ett antal föreslagna skattehöjningar och föreslår därtill att några redan genomförda sådana återställs. Därigenom ökar ekonomins utvecklingskraft. Skattekvoten, som enligt regeringens kalkyler stiger till ca 53 procent av BNP, dämpas vilket innebär att ekonomin och statsbudgeten blir mer robust inför kommande konjunkturavmattningar.
7.2 Matmomsen
Regeringen föreslår att mervärdesskatten på livsmedel sänks från 21 procent till 12 procent. Detta belastar budgeten med nära 8 miljarder kr. Motivet anges vara fördelningspolitiskt och intresset att för 1996 reducera den uppmätta ökningen av konsumentprisindex.
Vi avvisar denna skattesänkning. Mervärdesskatten på mat tillhör de minst skadliga skatterna från samhällsekonomisk utgångspunkt. Med dagens stora obalanser i de offentliga finanserna och på arbetsmarknaden anser vi att de skatter främst måste sänkas som medverkar till en bättre fungerande ekonomi och bättre villkor för företagande och jobb. Om en ändring av matmomsen aktualiseras bör i stället en höjning till den generella momssatsen övervägas. Det skulle i så fall ge utrymme för ytterligare sänkta skatter för företagande och jobb.
7.3 Skatteväxling
Vi har redan tidigare förespråkat en skatteväxling genom ökad skattebelastning på miljöfarlig verksamhet och minskad skattebelastning på arbetskraft och/eller tjänsteproduktion. I denna motion föreslår vi en viss skärpning av vissa miljöskatter -- koldioxid och tobak -- som en delfinansiering av en omfattande sänkning av arbetsgivaravgifterna för den privata tjänstesektorn.
Vi skulle föredra att sänka mervärdesskatten på tjänster men detta är för närvarande inte möjligt av hänsyn till EU- bestämmelser. Vi anser det emellertid nödvändigt och angeläget att Sverige driver på för att göra en sådan differentiering av mervärdesskatten möjlig inom ramen för EU-samarbetet.
Sverige har emellertid inte råd att vänta med hänsyn till det allvarliga läget på arbetsmarknaden. Därför föreslår vi att arbetsgivaravgifterna sänks för den privata tjänstesektorn. Det första steget bör omfatta drygt 6 miljarder kr och därefter bör ett lika stort steg tas 1997 med ytterligare drygt 6 miljarder kr. Eftersom den privata tjänstesektorn svarar för ca 40 procent av arbetstillfällena i Sverige skulle detta innebära att arbetsgivaravgifterna sänks med ca 3,5 procentenheter vid respektive tillfälle, eller sammantaget med ca 7 procentenheter.
7.4 Sparande och riskkapital
Regeringen aviserar nu att det förslag om riskkapitalavdrag som nämndes redan i finansplanen skall komma. Vi välkomnar detta. Regeringen säger emellertid att avdraget skall vara tillfälligt, vilket vi finner omotiverat. Avdraget bör således vara permanent.
I en annan proposition föreslår regeringen att avdraget för premier till pensionsförsäkring skall halveras. Förslaget aviserades i en skrivelse och skall gälla från detta datum trots att något beslut inte finns i riksdagen. Vi avvisar detta förslag. Vi finner det mycket oroande att regeringen och centerpartiet på detta sätt anammar förslag från vänsterpartiet. Förslaget torde främst leda till att sparande försvinner ur landet.
Den hast i vilken förslaget fördes fram illustrerar regeringens oförmåga att förstå vikten av stabila spelregler för sparande. Vi befarar att en effekt blir ökad osäkerhet om framtida villkor för sparande. De enda som tjänar på detta är spekulanter som frodas ju högre osäkerheten är. Förslaget är direkt kontraproduktivt från önskemålet att öka förtroendet för en långsiktigt klok inriktning av den ekonomiska politiken i Sverige.
Det är enligt vår mening nödvändigt för expansionen inom näringslivet att avskaffa den dubbla beskattning som regeringen återinfört för riskkapital. Flertalet jämförbara länder har gjort detta av skäl som vi finner högst relevanta. Det handlar om att underlätta försörjningen med riskkapital, framför allt för de små och medelstora företagen som knappast har tillgång till den internationella marknaden för riskkapital.
7.5 Inkomstskatten
Den höjning av marginalskatten till ca 55 procent som genomförts måste återställas. Vi håller fast vid grundbulten i skattereformen om ''hälften kvar'', dvs en högsta marginalskatt på ca 50 procent. Det måste löna sig att arbeta.
Vi finner det djupt oroande att regeringen och centerpartiet genom sitt ställningstagande för höjd marginalskatt åter ger näring åt den felaktiga tron att fördelningspolitik kan föras genom höjning av inkomstskatten. Detta är ett stort bakslag för de inom socialdemokratin som medverkade till den stora skattereformen 1990/91.
I samband med att riksdagen avvisade förslag i budgetpropositionen om bl a höjd skatt för pensionärers sparande tog skatteutskottet initiativ till att i stället sänka grundavdraget i inkomstbeskattningen för alla. Vi avvisade detta förslag och hänvisade till att detta skulle finansieras i vår motion med anledning av kompletteringspropositionen. Vi redovisar därför nu en budgetbelastning på 800 miljoner kr och föreslår således att grundavdraget återgår till 0,25 basbelopp.
7.6 Övriga skatteförslag
I propositionen aviseras att kvittningsrätten för nyföretagande återinförs. Vi välkomnar detta. Det är angeläget att förslaget kan få den utformning som riksdagen på förslag av den borgerliga regeringen tidigare beslutat om och inte kringgärdas av regler och administrativa bestämmelser som krånglar till tillämpningen.
Vi bedömer att kvittningsrätten och riskkapitalavdraget tar i anspråk ca 1 miljard kr av den av regeringen i budgeten avsatta ''företagsskattereserven'' på 2 miljarder kr och har alltså i vårt budgetalternativ tillgodoräknat oss återstående 1 miljard kr.
Regeringen föreslår också att en fastighetsskatt införs för industrifastigheter. Detta är ett förslag som vänsterpartiet har aktualiserat vid flera tillfällen. Tidigare har socialdemokraterna lyckats hålla emot med argumenten att särskilt mindre och medelstora industriföretag skulle drabbas negativt. En dylik skatt är närmast att betraktas som en skatt på arbetande kapital. Vi beklagar att regeringen nu har fallit till föga och avvisar för vår del förslaget.
Regeringen föreslår en förändring i uppbörden av mervärdesskatt som innebär att företagen skall betala in moms snabbare än nu. Förslaget väntas ge engångsintäkter till staten på ca 8 miljarder kr och årliga räntevinster på ca 450 miljoner kr. Representanter för näringslivet och många enskilda företagare har med rätta reagerat mycket starkt emot detta förslag. Många av dem skulle bli tvungna att betala in moms till staten innan de ens fått betalt av sina kunder, än mindre hunnit med bokföring och redovisning. Förslaget är också synnerligen skadligt för företagens vilja att expandera och investera eftersom det innebär en så kraftig likviditetsindragning. Det är närmast att likna vid indragning av vad som måste förmodas regeringen anser vara ''övervinster'' och illustrerar än en gång att regeringen struntar i näringslivets behov av stabila spelregler och en uthålligt god lönsamhetsnivå. Vi avvisar förslaget.
Regeringen har tidigare aviserat att den avser återinföra sociala avgifter på andel-i-vinst. Vi avvisar detta förslag.
Vi föreslår också några ytterligare små förbättringar för företagare och företagande. Beskattningen av fåmansföretag bör reformeras. Man bör därvid utgå från att det som inte kan betecknas som arbetsinkomst skattemässigt skall behandlas som kapitalinkomst. Det är förvisso nödvändigt med vissa spärregler, men fåmansföretagens beskattning är idag alltför hård från utgångspunkten att alla krafter måste inriktas på att främja expansion och fler arbetstillfällen. Dessutom anser vi att nystartade företag bör undantas från kravet att betala bolagsskatt så länge de inte ger någon utdelning till ägarna. Vi finner det rimligt att så länge ägarna gör uppoffringen att avstå från sin avkastning på kapitalet bör staten kunna göra detsamma. Därigenom ökar möjligheten att nya företag överlever och konsolideras genom en god soliditet. Vi har avsatt ca 400 miljoner kr för dessa båda skattelättnader.
8. Miljö och ekonomi
Vår förmåga att ta ansvar för miljön är beroende av att vi har råd. För att ha råd att ta ansvar för miljön måste vi få stopp på statsskuldens ökning och få fram alla de jobb som avskaffar massarbetslösheten. En sund ekonomi och en sund miljö går hand i hand. Vi klarar inte att stoppa miljöskuldens ökning om vi inte samtidigt hindrar statsskulden från att växa.
En annan central del i vår politik är att miljöpolitiken måste bygga på personligt ansvarstagande. Genom information, miljöavgifter och rätt utformade skatter kan de utsläpp som uppstår p g a hushållens konsumtion minskas.
En ökad användning av miljöskatter och miljöavgifter ökar miljöpolitikens effektivitet. Vi föreslår att skatten på koldioxid höjs med ca 1 miljard kr utöver regeringens förslag och ytterligare 1 miljard kr år 1998. Dessutom föreslår vi en höjning av tobaksskatten. Skatter på det som förstör miljön kan samtidigt ge inkomster som gör det möjligt att sänka skatterna på det som Sverige behöver mer av, t ex jobb i tjänstesektorn.
Inkomsterna från ovannämnda miljöskatter bör därför användas som delfinansiering av den omfattande skattesänkning för tjänstesektorn vi förordar.
Miljöskatter kan ha negativa effekter, om de införs alltför snabbt och blir alltför höga. Vi vill därför gå gradvis fram och aktivt eftersträva ett internationellt samarbete för att förmå även andra länder att införa eller höja sina avgifter/skatter på utsläpp.
Personligt och lokalt ansvarstagande är nödvändigt för att kretsloppssamhället skall kunna utvecklas. Det ansvar som inte är personligt finns inte. Personlig initiativkraft är en nödvändighet. Därför måste miljöpolitiken utformas så att den uppmuntrar ansvarstagande i hushållen, på företagen och i kommunerna. Ett utmärkt exempel på detta är hur vägning av sopor i många fall fått sopmängden att minska till hälften, samtidigt som mängden råvaror som återvinns ökar. Ett led i en politik som uppmuntrar lokal resurshushållning kan vara att kommunerna ges möjlighet att införa miljöavgifter på knappa miljöresurser.
Det är tyvärr alltför vanligt att de miljömål som antas av riksdagen inte uppfylls i verkligheten. Det beror bland annat på att formerna för beslutsfattande idag är sådana att miljön kommer in alltför sent i beslutsprocessen och att den tillmäts alltför liten betydelse. Vi föreslår en kommission för miljön som bör analysera hur man kan få en bättre överensstämmelse mellan mål och verklighet, i beslutsprocessen och i målens effektivitet, och hur konflikter mellan ekonomi och miljö kan lösas på bästa sätt i en internationaliserad verklighet.
9. Budgetpolitiken
Utgångspunkten för folkpartiets budgetförslag är en politik för tillväxt, företagande och nya jobb samt en forcerad budgetsanering. Vi redovisar därför nedan ett starkare budgetsaldo, mer omfattande besparingar och stora skattesänkningar för nya jobb.
För budgetåret 1995/96 innebär våra förslag ca 16 miljarder kr starkare saldo än regeringen. Vi föreslår minskade utgifter inom transfereringssystemen på ca 10 miljarder kr samt bibehållande av 80 procents ersättning vilket ökar utgifterna med ca 4 miljarder kr. Netto minskar således utgifterna för transfereringar med ca 6 miljarder kr. Andra utgiftsminskningar samt vårt nej till RAS sparar ytterligare ca 10 miljarder kr netto. Vi föreslår skattesänkningar på ca 25 miljarder kr, huvudsakligen för företagande och jobb. Som framgått ovan säger vi nej till förslaget om sänkt matmoms, och vi föreslår också några ytterligare inkomstökningar, sammantaget ca 11 miljarder kr. Netto innebär detta att skatterna sänks med nära 15 miljarder kr. Vi föreslår försäljningar av statliga företag, framför allt för att det är en strukturellt riktig förändring men också för att kunna minska statens skuldsättning.
För 1998 innebär våra förslag ett minskat statligt lånebehov på ca 25 miljarder kr. Transfereringarna sänks med 14 miljarder kr netto och övriga utgifter reduceras med ca 5 miljarder kr netto. Totalt sänks således utgifterna med nära 20 miljarder kr. Skatterna reduceras med drygt 8 miljarder kr. Försäljning av företag bör inbringa åtminstone 10 miljarder kr. Med hänsyn till ränteeffekten av tidigare år minskade lånebehov innebär därför våra förslag en förbättring med ca 25 miljarder kr jämfört med regeringens förslag.
Om därutöver arbetslösheten skulle bli t ex 2 procentenheter lägre skulle våra förslag innebära ett lånebehov som är ca 40 miljarder kr lägre än regeringens. Det innebär att den offentliga sektorns finansiella sparande uppvisar ett överskott redan 1998 att jämföra med regeringens kalkyler som ger överskott först år 2000.
Både utgiftskvot och skattekvot blir lägre med våra förslag. Utgifterna blir nära 25 miljarder kr lägre i en statisk beräkning och skatterna ca 8 miljarder kr lägre. Därtill kan som nämnts tillväxt och sysselsättning väntas bli högre varför utgifterna resp skatterna räknat som andelar av BNP sjunker. Därmed minskar konjunkturkänsligheten i statens finanser och utvecklingen blir mer robust med ökad motståndskraft mot konjunkturförsvagningar.
De av regeringens förslag som vi inte uttryckligen avvisar accepteras. Några av förslagen är emellertid ännu bara aviserade och därför svåra att bedöma. Det gäller t ex den aviserade besparingen inom assistentersättningen för handikappade på 1,2 miljarder kr. Det är möjligt att utgifterna kan reduceras med detta belopp utan att alltför negativa effekter uppkommer, men det återstår att se. Vi skall bedöma förslaget i sak när den tillsatta utredningen är färdig. Detsamma gäller den aviserade besparingen inom bostadsbidragen. Vår utgångspunkt är att förslaget skall accepteras men det måste naturligtvis prövas konkret när det föreligger. Ytterligare några av förslagen återstår för regeringen att konkretisera så att sammanlagt är besparingar på ca 3 miljarder kr ännu bara aviserade planer.
Tabell 2
Folkpartiets budgetförstärkningar för budgetåret 1995/96 1998
Besparingar inom transfereringssystemen 9 950 17,9 SGI 2 000 2 Minskade räntebidrag 1 000 3 Höjd pensionsålder 2 000 6 Förtidspensioner, delpension m m 3 000 5 Lånedel i utbildningsbidrag 1 200 1,2 Slopade bostadsbidrag till ungdomar 550 0,5 Bidragsförskott 200 0,2 Övriga besparingar 4 960 7,6 Minskad volym inom AMS 4 360 6 Presstöd 300 0,3 Folkbildning 300 0,3 Försvar -- 1 Nej till RAS m m 6 750 -- Försäljning av statliga företag 15 000 10 Höjda skatter m m 10 900 11,9 Nej till sänkt matmoms 7 800 7,8 Höjd CO2-skatt 1 000 2 Höjd tobaksskatt 800 0,8 Nej till företagsskattereserv (delvis) 1 000 1 Koncessionsavgift TV 300 0,3
Summa budgetförstärkningar 47 560 47,4
Tabell 3
Folkpartiets budgetförsvagningar för budgetåret 1995/96 1998
Sänkta skatter för företagande och jobb 25 700 20 Nej till ändrad momsuppbörd 8 000 0,5 Slopad värnskatt 4.300 -- Avskaffad dubbelbeskattning 4 500 4,5 Sänkta arbetsgivaravgifter 6 300 12 Andel-i-vinst 100 0,1 Nej till sänkt grundavdrag 800 0,8 Nej till halverad avdragsrätt för pensionssparande 900 0,9 Nej till fastighetsskatt för industrifastigheter 800 0,8 Fåmansföretag m m -- 0,4 Ökade utgifter 6 135 5,5 Bibehållen 80 %-nivå i socialförsäkringar 4 000 4 Flerbarnstillägg 100 0,1 Bistånd 500 0,6 Nej till minskad reservation bistånd 335 -- Kvinnligt företagande 100 0,1 Lönebidrag för handikappade 200 0,2 Nej till minskade reservationer Samhall 300 -- Starthjälp 100 0,1 Allergisanering 400 0,4 Summa budgetförsvagningar 31 735 25,5 Saldoförbättring netto 15 875 21,9 Förbättring inkl ränteeffekt 96--98 25
Flera av förslagen ovan finns beskrivna i vår motion i januari. Det gäller t ex förslaget om ändrad beräkningsgrund för sjukpenninggrundad inkomst (SGI), där vårt förslag innebär att man utgår från genomsnittlig inkomst under de närmast föregående 12 månaderna. Höjningen av pensionsåldern föreslås ske med ett tertial per år. Posten förtidspensioner m m innefattar en påbörjad starkt ökad restriktivitet med beviljande av förtidspension efter 61 års ålder, avskaffad delpension samt förslaget att ej betald skatt reducerar utgående pension. För utbildningsbidragen föreslår vi återgång till de regler som infördes av den borgerliga regeringen. Vi föreslår också att bostadsbidrag ej lämnas till ungdomar under 29 år utan barn samt en ökad restriktivitet med bidragsförskott.
Minskningen av anslaget till arbetsmarknadspolitiska åtgärder inom AMS skall, som ovan nämnts, ses mot bakgrund av de mycket omfattande förbättringarna för företagande och jobb som vi föreslår. Vi vill också erinra om de studier som pekar på undanträngningseffekter och låg effektivitet inom arbetsmarknadspolitiken vid nuvarande stora omfattning. Vad beträffar RAS har vi tagit hänsyn till redan fattade beslut och därför reducerat budgetförstärkningen med en kvarts miljon kronor. Vi säger nej till det föreslagna byggprogrammet. Vad gäller allergisanering säger vi nej till regeringens engångsanslag och föreslår i stället en flerårig satsning på allergisanering med något högre bidragsprocent än regeringen, 50 procent. Därmed belastas inte kommuner och landsting lika hårt och sannolikheten att åtgärderna verkligen kommer till stånd ökar.
Försäljningen av statliga företag bör inledas omedelbart. Regeringens uttalade önskan att invänta ''rätt tidpunkt'' förefaller främst leda till att försäljningar inte sker. Enligt vår uppfattning skall försäljning av statliga företag inte enbart eller ens främst ses som ett sätt att reducera statens lånebehov utan som en strukturellt önskvärd åtgärd för att ge de statliga företagen en bättre ägarstruktur och därmed bättre framtidsutsikter.
Våra förslag till skattehöjningar innefattar främst att vi säger nej till den föreslagna sänkningen av matmomsen. Vi föreslår också att man går vidare med en försiktig höjning av vissa miljöskatter (koldioxid och tobak) vilket mer än väl uppvägs av förslagen till sänkta skatter för företagande. Den av regeringen anvisade ''företagsskattereserven'' kan enligt vår mening reduceras med ca 1 miljard kr, vilket ger utrymme för de aviserade förslagen om kvittning för nystartad näringsverksamhet samt riskkapitalavdrag. Försäljning av koncession för en ny TV-kanal bedömer vi försiktigtvis inbringa 300 miljoner kr, vilket sannolikt är en underskattning.
Våra förslag till sänkta skatter omfattar 25,7 miljarder kr. De har kommenterats ovan i avsnitt 7. De riktar sig i allt väsentligt till företagande, sparande och jobb och kan förväntas medföra ett kraftigt förbättrat företagsklimat, expansion av näringsliv, investeringar och jobb.
Som framgår av avsnitt 6 ovan avvisar vi den föreslagna generella sänkningen av ersättningsnivån inom sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkringen. Det inkluderar ett nej till sänkt ersättningsnivå inom svux och svuxa eftersom det vore orimligt med lägre ersättning vid studier än vid a- kassa. Vi vill också erinra om att vi redan tidigare föreslagit omfördelningar inom utbildningsbudgeten som ger utrymme för bibehållet barntillägg i svuxa.
Därutöver gör vi en annan fördelningspolitisk prioritering än regeringen, vilket innebär något ökade utgifter för flerbarnstillägg, bistånd, lönebidrag för handikappade samt bättre sysselsättningsmöjligheter inom Samhall. Som nämnts ovan föreslår vi också ett flerårigt allergisaneringsprogram.
Vad gäller biståndet upprepar vi våra krav på årliga tillskott på först en halv miljard kr och i ett nästa steg 600 miljoner kr, som steg på vägen mot att åter nå enprocentsmålet. Vi avvisar några av de föreslagna indragningarna av reservationer. Det gäller främst 270 miljoner kr för skuldlättnadsprogram. Därutöver förutsätter vi att SIDA i sin faktiska politik inte drar ner den biståndverksamhet som sker via enskilda organisationer. För att underlätta detta föreslår vi att reservationsminskningen inom posten Utvecklinggsamarbete inom SIDA reduceras med 65 miljoner kr.
Vi avvisar den av regeringen föreslagna minskningen av flyttningsbidragen (vilket numera kallas starthjälp) liksom minskningen av stödet till kvinnligt företagande. Det senare anslaget har visat sig mycket effektivt och bör i stället ökas.
Sammantaget uppgår våra förslag till lägre skatter och ökade utgifter till 25,7 miljarder kr resp 6 miljarder kr, eller totalt 31,7 miljarder kr.
Detta innebär att saldoförbättringen blir ca 15,8 miljarder kr. Lika väsentlig som saldoförbättringen är den från regeringen avvikande sammansättningen av åtgärderna med betydligt mer omfattande utgiftsminskningar och lägre skatter.
Flera av besparingsförslagen är sådana vars besparingseffekter ökar med tiden. Det gäller t ex höjd pensionsålder, minskade räntebidrag samt minskade utgifter för förtidspensioner. Besparingen inom arbetsmarknadspolitiken kan med hänsyn till den bättre ekonomiska utveckling som våra förslag medför beräknas till minst 6 miljarder kr år 1998. För år 1998 föreslår vi också att försvaret åläggs att spara ca 1 miljard kr. Posten Diverse upptar övriga förslag som föreslås för budgetåret 1995/96. Sammantaget innebär detta att budgetförstärkningarna uppgår till drygt 47 miljarder kr fördelat på minskade transfereringar på 17 miljarder kr, besparing inom AMS, försvar m m på 8 miljarder kr, företagsförsäljningar på 10 miljarder kr samt ökade skatter på 12 miljarder kr.
Budgetförsvagningarna är i allt väsentligt lägre skatter för företagande och jobb. Vi föreslår att arbetsgivaravgifterna för privata tjänster sänks ytterligare en gång med ca 6 miljarder kr varför den totala sänkningen uppgår till ca 12 miljarder kr. Vi har därtill reserverat utrymme för en lindring av skatten för fåmansföretag samt förslaget att medge uppskov med bolagsskatt så länge ett nystartat företag inte ger utdelning.
Sammantaget uppgår de föreslagna skattesänkningarna till ca 20 miljarder kr medan våra förslag till ökade utgifter begränsas till ca 5,5 miljarder kr.
Saldoförbättringen blir nära 22 miljarder kr, sammansatt av sänkta skatter på ca 8 miljarder kr, företagsförsäljningar på ca 10 miljarder kr samt nettobesparingar på ca 20 miljarder kr. Inkluderas en ränteeffekt av bättre saldo under tidigare år uppkommer en förbättring år 1998 på sammantaget ca 25 miljarder kr.
Vi vill påpeka att om tillväxten med vår politik blir högre och arbetslösheten därmed lägre tillkommer betydande budgetförbättring därav. Med t ex 2 procentenheter lägre total arbetslöshet år 1998 skulle statens lånebehov närma sig 40 miljarder kr mindre än med regeringens politik.
Regeringen har aviserat ett förslag om s k utgiftstak för offentliga utgifter. Det skall gälla alla offentliga utgifter, dvs inte bara verksamheter utan även transfereringsanslag. Vi har ingen invändning mot att tanken prövas och noterar att regeringen själv bedömer att omfattande utredningsarbete krävs innan ett utgiftstak eventuellt kan genomföras. Beroende på hur förslaget utformas kan det antingen ge helt orimliga konsekvenser eller sammanfalla med den redan beslutade nya budgetprocessen. En enligt vår uppfattning orimlig utformning skulle t ex vara om barn födda sent på året skulle få lägre barnbidrag än barn födda tidigt på året därför att fler barn fötts än regeringen förutsett och pengarna på just detta anslag inte räckte. Om utgiftstak i stället sätts för så omfattande sakområden som t ex motsvarar olika utskotts verksamhetsområde blir förslaget närmast liktydigt med vad som skall gälla i den nya budgetprocessen. Det är därför omöjligt att ta ställning till ''förslaget'' på nuvarande helt otillräckliga underlag.
10. Konvergensprogrammet
Regeringen har uppenbarligen avsikten att det konvergensprogram som skall sändas in till kommissionen i Bryssel helt och hållet skall bygga på förslagen i kompletteringspropositionen. Det är i och för sig en rimlig tanke att vi för EU presenterar den politik som statsmakterna ställt sig bakom, men eftersom vi bedömer KP-programmet som otillräckligt menar vi att ett konvergensprogram med samma innehåll inte fyller sitt syfte.
Vi noterar med tillfredsställelse att regeringen har konstaterat att kravet på att Sverige uppfyller de s k konvergenskriterierna gäller vare sig vi deltar eller ej i tredje fasen i EMU. I själva verket förhåller det sig sannolikt så att kraven på att uppfylla dem ställs starkare om riksdagen skulle säga nej till deltagande i tredje fasen. Vi för vår del anser att det ligger i Sveriges intresse att delta fullt ut i den ekonomiska och monetära unionen.
Helt oberoende av konvergenskriteriernas utformning har Sverige ett starkt intresse av att föra en politik som medför låga prisökningar, låga räntor, stabil växelkurs och stabila offentliga finanser. Detta är nödvändiga inslag i en politik för fler jobb och stigande levnadsstandard för medborgarna.
Kriterierna för inflation och räntor är entydiga, men beträffande växelkurs och offentliga finanser finns olika tolkningsmöjligheter. Beträffande växelkursen föreligger oklarheter för många länder med hänsyn till den vidgade bandbredden inom ERM. För Sveriges del förutser regeringen en appreciering på ca 12 procent under 1990- talet, vilket skulle rymmas inom denna bandbredd. Växelkursen är emellertid inte fast utan rörlig och fluktuationerna har varit avsevärda under bara detta år. Riksbanken har konstaterat att växelkursen kommer att förbli rörlig under avsevärd tid.
Tolkningen av kriterierna är särskilt känslig för Sveriges del för de offentliga finanserna. Vi vill varna för att regeringen förespråkar en annan tolkning än den nu vanliga om bruttoskuld. Det är förvisso så att Sverige uppfyller skuldkriteriet om detta definieras som nettoskuld. Men vi bedömer det som skadligt från förtroendesynpunkt att just Sverige med våra stora finansiella obalanser skulle förespråka en omdefinition -- det skulle kunna tolkas så att vi inte mäktar med en nödvändig skuldsanering. Vi bedömer också att en väl fungerande valutaunion kräver en strikt tolkning av kriterierna hos de länder som skall delta för att fördelarna skall förverkligas.
Enligt vår bedömning är en förändring av den ekonomiska politiken enligt vad vi förordat i denna motion nödvändig för att Sverige skall klara att inom rimlig tid delta i den ekonomiska och monetära unionens tredje fas. Detta inkluderar både en forcerad budgetsanering, en tillväxtfrämjande skattepolitik med totalt sett lägre skatter och lägre utgifter och en bättre fungerande arbetsmarknad. Det senare motsvaras inte av några budgetposter men är enligt vår uppfattning centralt för att skapa den flexibilitet och anpassningsförmåga i ekonomin som krävs för att Sverige skall dra önskvärda fördelar av att delta i EMU.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken som anförts i motionen,
2. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för budgetregleringen som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett tak för de offentliga utgifterna,
4. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om miljö och ekonomi,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett robust socialförsäkringssystem,
6. att riksdagen med avslag på propositionen beslutar att ersättningen inom sjuk- och föräldraförsäkringarna samt arbetslöshetsförsäkringen skall vara 80 %,
7. att riksdagen beslutar om sådan växling från sjukförsäkringsavgift till arbetslöshetsförsäkringsavgift som anförts i motionen,1
8. att riksdagen avslår förslaget att sänka ersättningen i vuxenstudiestödet som en följd av sänkt ersättning i a-kassan till 75 %,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare skärpning av arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen,
10. att riksdagen godkänner de riktlinjer för ett nytt bidrags- och utjämningssystem för kommunsektorn som anförts i motionen,
11. att riksdagen avslår förslaget att inrätta en ''kommunakut'',
12. att riksdagen godkänner vad i motionen anförts om införanderegler,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bolagsförsäljning, avreglering, enskilda alternativ och konkurrens inom den kommunala sektorn,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tvångsförvaltning av kommuner,
15. att riksdagen avslår förslaget att minska anslaget till Främjande av kvinnors företagande med 50 000 000 kr till 150 000 000 kr och i stället beslutar anslå 250 000 000 kr,
16. att riksdagen avslår förslaget att dra in reservationen avseende Stöd till ekonomiska reformer och skuldlättnad inom SIDA,
17. att riksdagen minskar indragningen av reservationen under Utvecklingssamarbete genom SIDA med 65 000 000 kr,
18. att riksdagen utökar anslaget till biståndet enligt vad som anförts i motionen,
19. att riksdagen beslutar beräkna sjukpenninggrundande inkomst enligt vad som anförts i motionen,
20. att riksdagen hos regeringen begär förslag om minskade räntesubventioner enligt vad som anförts i motionen,
21. att riksdagen beslutar om höjd pensionsålder enligt vad som anförts i motionen,
22. att riksdagen beslutar avskaffa delpensionssystemet enligt vad som anförts i motionen,
23. att riksdagen beslutar ändra reglerna för förtidspension enligt vad som anförts i motionen,
24. att riksdagen beslutar att obetalda skatteskulder skall reducera pension enligt vad som anförts i motionen,
25. att riksdagen beslutar om lånedel i utbildningsbidragen enligt vad som anförts i motionen,1
26. att riksdagen beslutar avskaffa möjligheten till bostadsbidrag för ungdomar under 29 år utan barn,
27. att riksdagen hos regeringen begär förslag om restriktivare regler för bidragsförskott enligt vad som anförts i motionen,
28. att riksdagen beslutar reducera anslaget till presstöd enligt vad som anförts i motionen,
29. att riksdagen beslutar reducera anslaget till folkbildning enligt vad som anförts i motionen,
30. att riksdagen hos regeringen begär förslag om besparingar inom försvaret enligt vad som anförts i motionen,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäljning av statliga företag,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om koncessionsavgift för TV,
33. att riksdagen hos regeringen begär förslag om flerbarnstillägg enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 maj 1995 Lars Leijonborg (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Isa Halvarsson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp)
1 Yrkandena 7 och 25 hänvisade till AU.